Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

Virae a mogłabyś pozbierać?
Będę się urządzać w nowej kuchni i chciałam sobie okleić jako pojemniki na ryż, mąkę, cukier itd :)
Dimis już ma nową kuchnię, ja będę miała na dniach ;) i tak zbieramy razem, potem będziemy się dzielić :P
skąd jesteś?

Dziewczyny widzialyscie gdzieś pieczarki taniej niż za 6zl za kg?
Moje dziecko nie ma zębów nie siedzi, od 3 miesiecy mamy katar raz lepiej raz gorzej oj czasem mam tego wszystkiego dość

Asiaczek, tajemniczo brzmi to pytanie, aż chce się zapytać do czego Ci potrzebne? ;) Jeszcze klika dni temu miałam mnóstwo puszek po Enfamilu i ostatnio wywaliłam, bo nie było już miejsca by je trzymać :P Teraz kilka mi tylko zostało

dziewczyny karmiące mm- macie może zbędne puszki po mleku? :)
najlepiej duże, ale małe też się przydadzą :) ważne, żeby miały gładkie ścianki, nie karbowane :)

Coś tam się niby zgadza,ale Zuza osowiała nie jest.Płaczliwa?jak jej się coś nie podoba to płacze,ale nie częściej niż do tej pory.Z kupkami to też różnie.Na brak apetytu nigdy nie narzekaliśmy:)

Właśnie wszędzie piszą o wprowadzaniu glutenu i obserwacji dziecka, ale nie wskazują co obserwować. Na Babyonline znalazłam taki tekst:

"Jak rozpoznać nietolerancję glutenu?
U młodszych dzieci pierwsze objawy pojawiają się po kilku tygodniach od wprowadzenia do diety potraw zawierających gluten (kaszy manny, bułeczek itp.). Maluch traci apetyt, staje się osowiały, płaczliwy. Robi obfite i brzydko pachnące kupki. Czasem wymiotuje. Przestaje przybierać na wadze i wolniej rośnie. Z czasem jego mięśnie wiotczeją, skóra zaczyna wisieć, brzuszek jest wzdęty. Objawy celiakii występują dopiero po dłuższym czasie od wprowadzenia zakazanego białka. Jeśli dobrze rosnące i przybierające na wadze dziecko dostało gluten, a potem przestaje rosnąć i przybierać na wadze, można przypuszczać, że cierpi na tę chorobę. Na szczęście u niemowląt pełnoobjawowa celiakia zdarza się bardzo rzadko. Objawem choroby może być też niedająca się wyleczyć niedokrwistość, gdyż na skutek uszkodzenia jelit występują zaburzenia we wchłanianiu żelaza, kwasu foliowego, witaminy B6."

My już 8 zębów mamy:)Ale częste kupki dopiero teraz są.A jeżeli Zuza nie toleruje glutenu ta jakie objawy powinny występować?czytałam coś o wysypce na brzuszku?

Rona a jak u Was z zębami?
Tomkowi dopiero 2 czy 3 dni temu się przebił pierwszy a dobry miesiąc miał dużo częstsze kupy... u dziewczyn miałam to samo, przy ząbkach wręcz spadały z wagi przez częste kupki

Po jakim czasie może wyjść nietolerancja glutenu przez dziecko?Zuza przez miesiąc dostawała biszkopta do jabłuszka,czasami piętkę do jedzenia i było ok.teraz do jakiegoś czasu jak my jemy śniadanie to obowiązkowo piętkę musi dostać,daje jej też czasami bułkę.Przez ostatnie dni wydaje mi się,że boli ja brzuszek,ma problemy ze snem ale tylko w nocy no i częstsze kupki.Czy to może być reakcja na gluten?dopiero teraz zaczęło się coś dziać,wcześniej nie było żadnych problemów.

hehe :) u mnie za to na odwrót, w domu drzemki po 20-30 min a na dworze w wózku 3 godz... i to nieważne czy wózek stoi czy jedzie :)

hej dziewczyny.ja widze ze sie musze wyltumaczyc czemu po godzinie jechalam do domku ze spotkania w galerii ;)
mialam plan taki,ze do 11 posiedze i potem pojade do domu polozyc mala na drzemke(bo w domu mi ladnie pospi,a w wozku to max 0,5h) ALE oczywiscie mala zasnela mi w drodze do i musialam spacerowac kolo domu az sie obudzi-wiec spokojnie moglam zostac i wybrac sie na wspolny spacer:)takze zadnych wiecej sprytnych planow,bo mala i tak zrobi odwrotnie :))
wiec czekam na nastepne spotkanie :)

Kolejny mój post pod postem, trudno. :P

My też mamy problem jedzeniowy, a raczej kupkowy.
Zaczęłam dawać Emilce mniej rozdrobnione posiłki i więcej jedzenia w kawałkach do rączki, żeby trenowała gryzienie.
Z tego co na razie jadła to mięsko, ryż, kalarepkę, rybkę, brokuła, jabłuszko w kawałkach pięknie strawiła, natomiast marchewki (ugotowanej na bardzo miękko i rozgniecionej widelcem) i banana (jedzony rączką w kawałkach) ma za każdym razem w kupce niestrawione kawałki. Czy to normalne i po prostu przewód pokarmowy musi się dostosować czy mam się na razie wstrzymać i dalej rozdrabniać?

Sorki mialo byc stado przedszkolakow ;) Stado niemowlakow to by dopiero byl widok ;)

Kaszki nie wiem czy dobrze, ale ja na poczatku dawalam jedna lyzeczke.
Mam nadzieje, ze to nie alergia, tylko maluszek musi sie przystosowac :)

Cytrynka to nie byl wniosek tylko pytanie, bo napisalas "po kaszce glutenowej" i sie zdziwilam, bo nie podejrzewalam Cie o nieprzeprowadzanie proby. :)
Tez zaczynalam od Hippa, ale bardzo spokojnie marchewka, jablko, potem ziemniak i przez pierwszy miesiac tylko te trzy w roznych konfiguracjach.
Marchewka moze powodowac zaparcia, w koncu marchwianke podaje sie przy biegunce, wiec jesli jest taka reakcja to moze dawaj razem z jabluszkiem.
Z tym szpinakiem to wiem, ze teoretycznie nie wzdyma, ale mnie np wzyma wiele rzeczy niby nie wzdymajacych ;)

Asiaczek ja bym mogla jeszcze zostac wtedy, ale dziewczyny sie zbieraly i wypuszczono na nas stado niemowlakow :p Ogolnie fajne miejsce.

Pani psycholog jeszcze za mloda na menopauze. Ona chyba poprzednio sobie ten wiek zle policzyla.

Dziecko jest tylko na piersi
Chciałam wszystko zrobic perfekcyjnie, dlatego od początku 6 mca podawalam po 2-3 male łyżeczki od kawy kaszki glutenowej. Jak byly pawie to pdzestawalam na 2 tygodnie.
To co wyżej napisałam to też podawane tylko po 3 łyżeczki gotowego juz , wszystko hipp bio. Reakcje ostre i szybkie, a po marchewce kupa co 2 dni... boję się tylko ze dziecko alergikiem bedz.
Szpinak to roślina lisciasta nie ma nic wspólnego z brokułami prócz dużej zawartości żelaza. ..
A skąd wniosek że ja pełne posilki glutenowe podaje ??...

czyżby pani psycholog miała lepszy humor? a może wtedy okres jej się zbliżał (albo menopauza:P)
cóż, musimy organizować spotkania częściej i w większych gronach :) no i na dłużej zdecydowanie, a nie, że jak chciałam dojechać to już było po :(

jak tam w tej galerii malucha wygląda w ogóle? :)

Cytrynka, a marchewkę dajesz ze słoiczka czy sama gotujesz? Jeśli gotujesz, to czy jest to marchewka z pewnego źródła, bo w warzywach "korzeniowych" takich, jak marchewka czy pietruszka odkłada się najwięcej metali ciężkich i innego "syfu". Stąd mogą być różne reakcje alergiczne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cytrynka koniec 6 m-ca i już pełne posiłki glutenowe dajesz?

Co do szpinaku to nie wiem czy jest wzdymający, bo ja tego ustrojstwa nie ruszam :P i swemu dziecku też nie podaję, ale jak w 6 miesiącu dałam brokuły to Emilka miała straszne wzdęcie i ból brzuszka. Dałam jej ponownie w 8 m-cu i było już ok.
Po ziemniakach miała straszne zaparcia, może je jeść tylko jako dodatek np. do marchewki (nie jako główny składnik).

Przez pierwszy miesiąc też tylko jabłko i marchewkę jedliśmy, a teraz praktycznie wszystko (oprócz oczywiście rzeczy absolutnie nie dla maluchów).

Dzisiaj byłyśmy u psychologa, niesamowite, ale stwierdziła, że Emilka rozwija się prawidłowo ;) Mamy tylko częściej spotykać się z innymi dziećmi, ciekawe jak, skoro wśród naszych przyjaciół najbardziej zaawansowani w tej kwestii dopiero dzieci planują, a w rodzinie najmłodsze mają prawie 6 lat.

u matko u nas wprowadzanie pokarmow to jakas paranoja
- po kaszce gluetnowej pawie
- po kleiku ryzowym z marchewka ból brzuszka i wysypka na policzkach
- po ziemniaczku ze szpinakiem ból brzuszka

wchodzi jedynie jabłko i sama marchewka, to już koniec 6 m-ca, co ja pocznę,,,,,

Ja z uporem maniaka odkładam młodego do łóżeczka w pokoju dzieciaków, niepowiem czesto mam dość bo jestem nieprzytomna.
Ale to raczej zasluga mojej córci niz moja :) ona przychodzi do nas w nocy i wtedy boje sie ze go porzadnie uderzy np..kopytkiem.

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...