Matka rozwiedziona a chrzest dziecka

Temat dostępny też na forum: Śródmieście Rodzina i dziecko
W jakiej parafii w Gdyni bez problemu ochrzczę dziecko? Mam rozwód(ślub był kościelny) a z obecnym partnerem nie mamy ślubu nawet cywilnego,nie planujemy na razie ale mamy dziecko(2 msc.) i bardzo chcielibyśmy je ochrzcić.Co prawda za 2 dni mam kolędę i zamierzam poruszyć ten temat ale obawiam się,że będą robić problemy...Proszę o wskazówki i dziękuję:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Matka rozwiedziona a chrzest dziecka

a dlaczego maja robić problemy? to sakrament dla dziecka przecież - nie wymagasz od księdza rozgrzeszenia dla siebie, tylko chcesz dziecko wychować w wierze.

jak ksiądz będzie robić problemy to spytaj się czy w takim razie masz rozumieć, że lepiej nie chodzić do kościoła i nie chrzcić dziecka, albo lepiej, żebyś była samotną matką i dziecko się chowało bez ojca?

co innego jakbys żyła na kocią łapę i mogła wziąć ślub kościelny to "rozumiem" taki wykład.
Teraz jest dużo związków niesakramentalnych, u nas w kościele przykładowo (akurat jestem z gdańska) są nawet regularne spotkania dla takich par, które nie mogą przystąpić do komunii.
(jest duża różnica między "nie mogą", a "nie chcą" - a Wy nie możecie przecież)

Ja uważam, że problemów nigdzie być nie powinno.

Powodzenia!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

u franciszkanów bez problemu

w razie czego-powiedz ksiedzu że pojedziesz do papieża -on ostatnio ochrzcił dziecko -mimo iż rodzice nie mieli śłubu koscielnego , także że tak brzydko powiem 'żadna łaska'..no ale nie wiadomo na jakiego księdza się trafi...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Księża nie mają prawa odmówić chrztu i nie robią żadnej łaski.

Tutaj jest o tym artykuł:
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/1083070,arcybiskup-brak-slubu-rodzicow-to-nie-powod-by-odmawiac-chrztu-dziecka,id,t.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj... ale jednak odmawiają... i to często.

Może papież Franciszek zmieni trochę ich spojrzenie na rzeczywistość...

polecam koscioły przyzakonne dominikanie, franciszkanie, kościół św. Jakuba....

Inne tematy z forum

Jak dojechać do LuxMedu w Gdańsku? (3 odpowiedzi)

Podano mi adres Al. Zwycięstwa 49. Będę jechać kolejką i jak wysiądę na Stoczni do będzie ok? I...

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

jak zlikwidować plamy na stole po gorącym kubku ? (106 odpowiedzi)

chyba zniszczyłam stół, na blacie zostały kółka po kubku, w którym był wrzątek. czy są jakieś...