Matka rozwiedziona a chrzest dziecka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
W jakiej parafii w Gdyni bez problemu ochrzczę dziecko? Mam rozwód(ślub był kościelny) a z obecnym partnerem nie mamy ślubu nawet cywilnego,nie planujemy na razie ale mamy dziecko(2 msc.) i bardzo chcielibyśmy je ochrzcić.Co prawda za 2 dni mam kolędę i zamierzam poruszyć ten temat ale obawiam się,że będą robić problemy...Proszę o wskazówki i dziękuję:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Matka rozwiedziona a chrzest dziecka

a dlaczego maja robić problemy? to sakrament dla dziecka przecież - nie wymagasz od księdza rozgrzeszenia dla siebie, tylko chcesz dziecko wychować w wierze.

jak ksiądz będzie robić problemy to spytaj się czy w takim razie masz rozumieć, że lepiej nie chodzić do kościoła i nie chrzcić dziecka, albo lepiej, żebyś była samotną matką i dziecko się chowało bez ojca?

co innego jakbys żyła na kocią łapę i mogła wziąć ślub kościelny to "rozumiem" taki wykład.
Teraz jest dużo związków niesakramentalnych, u nas w kościele przykładowo (akurat jestem z gdańska) są nawet regularne spotkania dla takich par, które nie mogą przystąpić do komunii.
(jest duża różnica między "nie mogą", a "nie chcą" - a Wy nie możecie przecież)

Ja uważam, że problemów nigdzie być nie powinno.

Powodzenia!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

u franciszkanów bez problemu

w razie czego-powiedz ksiedzu że pojedziesz do papieża -on ostatnio ochrzcił dziecko -mimo iż rodzice nie mieli śłubu koscielnego , także że tak brzydko powiem 'żadna łaska'..no ale nie wiadomo na jakiego księdza się trafi...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Księża nie mają prawa odmówić chrztu i nie robią żadnej łaski.

Tutaj jest o tym artykuł:
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/1083070,arcybiskup-brak-slubu-rodzicow-to-nie-powod-by-odmawiac-chrztu-dziecka,id,t.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj... ale jednak odmawiają... i to często.

Może papież Franciszek zmieni trochę ich spojrzenie na rzeczywistość...

polecam koscioły przyzakonne dominikanie, franciszkanie, kościół św. Jakuba....

Inne tematy z forum

Gdynia Centrum (Międzytorze) - opinie i oceny (11 odpowiedzi)

Semeko Grupa Inwestycyjna S.A. wspólnie z należącą do grupy PKP S.A. spółką Xcity Investment...

Meble biurowe na zamówienie - najlepsza firma? (21 odpowiedzi)

Hej, szukam firmy z Trójmiasta, która zajmuje się produkcją mebli na zamówienie - chodzi o meble...

Chore zatoki? (23 odpowiedzi)

Cześć i czołem! Od kilku tygodni mam problemy z przewlekłym katarem i nie mam pojęcia jak sobie...