Meble kuchenne - na co mam zwrócić uwagę przed zakupem?

Witam

Witam od kilku dni poszukuję mebli kuchennych do mojego nowego mieszkania które odbieram za 2 miesiące. Czytając fora natrafiłam na wiele negatywnych opinii o firmach sprzedających meble kuchenne... Przyznam, że sama chciałabym uniknąć takich problemów dlatego zwracam się do osób które już mają kuchnię i mogą z czystym sumieniem polecić swojego wykonawcę.
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Marzena
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Meble kuchenne - na co mam zwrócić uwagę przed zakupem?

Cześć

Także jestem w trakcie szukania i ze swojej strony uważam, że wpisy na forach są pomocne jednak zawsze należy je zweryfikować. Ze swojej strony sprawdziłem dodatkowo opinie o różnych firmach sprzedających meble kuchenne na portalu trójmiasto, uważam, że są bardzo wiarygodne i dają podstawowe pojęcie z jaką firmą mamy do czynienia. Ze swojej strony znalazłem 3 firmy które planuje odwiedzić w najbliższy weekend po odwiedzinach opiszę swoje wrażenia oczywiście jeżeli będą pozytywne.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z mojego punktu widzenia powinnaś zwróciç uwagę na kilka rzeczy przed wyborem swojej kuchni. Ja tak zrobiłem i byłem bardzo zadowolony. Kuchnie mam już kilka lat i nadal prezentuje się praktycznie jak nowa. 1. Gwarancja - 5 lat niewiele firm daje taką gwarancję ale warto poszukać ponieważ napewno będą lepiej wykonane. 2. Meble wykonane w fabryce ,która działa na rynku od lat czym dłużej tym lepiej 3. Poszukaj opini o tej firmie w internecie. Jeżeli wykonawva jest rzetelny napewno znadzie to odzwierciedlenie w internecie i na odwrót. 4. Ekspzycja - podczas odwiedzin oceń jakość mebli jeżeli coś nie działa, meble są zaniedbane itp. Powinno to wzbudzić twoje zaniepokojenie, twoja kuchnia nie będzie lepsza. Ogólnie jakie wrażenie robi salon. 5. Obsługa i pomysły sprzedawcy na twoją kuchnię. 6. Cena powinnaś wiedzieć ile chcesz wydać aby wybrać najlepszą opcję. 7. Myślę, że powinnaś wybierać z góra 3 lub 4 firm. Mam nadzieję, że pomogłem . Powodzenia Damian
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję Damian za wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie, na pewno wykorzystam twoje wskazówki w moich poszukiwaniach. Będę wdzięczna jeżeli napiszesz w jakiej firmie robiłeś swoją kuchnię ponieważ zależy mi także na tym, aby na forum wskazać mi konkretne firmy w których już ktoś zamówił kuchnię i jest zadowolony ze swojego wyboru. Do teraz znalazłam 2 firmy, które mają bardzo dobre opinie w internecie, byłam na ich stronach internetowych i muszę przyznać, że zdjęcia kuchni robią wrażenie. Jest to firma Amiga i Kuchnie Marzeń czy może ktoś robił już kuchnię w tych firmach. W tym tygodniu sama odwiedzę te salony aby zrobić wycenę i obejrzeć meble.

Pozdrawiam
Marzena

Zaciekawiły mnie te firmy, które podałaś i przeglądając strony www tych firm (nie wiem, ile masz tej kuchni)...ale bez min. 30-40tys. to nawet nie podchodź.

Jutro mam umówione spotkanie w kuchniach marzeń zobaczymy ...
Oby tak nie było ponieważ nie jestem przygotowana na taką sumę :(
Tak czy tak na pewno napiszę na ile wycenili moje meble.

Pozdrawiam

Marzena

Niby na tych stronach piszą, że meble są produkcji niemieckiej.....a jak swego czasu chadzałem po różnego rodzaju salonach to te niemieckie meble miały ceny z kosmosu.
No jestem sam ciekawy jak Tobie wycenią.

Po spotkaniu w salonie Kuchnie Marzeń mogę streścić je w następujący sposób.
- w trakcie rozmowy z projektantem , projekt powstawał na bieżąco, na końcu spotkania mogłam zobaczyć jak będzie wyglądała moja kuchnia. Miłe zaskoczenie
- Obsługa naprawdę na wysokim poziomie, dużo ciekawych pomysłów, miałam poczucie, że rozmawiam z profesjonalistą.
- salon ładny jednak muszę przyznać, że nie powala wielkością trochę za mało można zobaczyć na miejscu.
- jakość mebli widać gołym okiem, na miejscu projektant wskazał mi szczegóły, którymi mogą różnić się meble, bardzo cenne informacje.

CENA - otrzymałam ofertę w 2 wariantach :

Meble kuchenne polskiego producenta - 14 873,53 zł
Meble kuchenne niemieckiego producenta - 18 455 zł

Jest to pierwsza moja wycena jednak spodziewałam się, że może być dużo wyższa :)

Pozdrawiam

Marzena

Jak na niemieckie meble to tanio ci wycenili sam interesowałem się tematem i wyceniałem meble Nolet, Bauformat ceny oscylowały około 25 000 zł, a moja kuchni nie była moim zdaniem duża. Ogladając ekspozycję widziałem różnicę w wykonaniu w porównaniu z tańszymi meblami ale niestety cena mnie zablokowała. Chciałem już zrezygnować ale zainteresowała mnie wycena jaką zrobili ci w kuchniach marzeń na stronie widziałem, że maja w ofercie nobilię. Możesz napisać coś więcej jak dużą kuchnię miałaś wycenianą ? będę wdzięczny za info

Pozdrawiam Mateusz

Witam, przegladalrm te forum szukając akurat dobrego stolarza do wykończenia drewnianego domu na Kaszubach i pozwolę sobie na luźną dygresje, że niekoniecznie niemieckie solidne meble muszą być drogie. Sam kupiłem takie do mojego mieszkania pod Poznaniem i wcale cena nie była wyższa od reszty salonów, za to jakość to jednak inna bajka. Po trzech latach nadal wyglada jak nowa. Moze znacie dobrych fachowców robiących w litym drewnie na terenie Kaszub (okolice Koscierzyny)?

Zamów w ikea meble od ręki więc nik cię nie oszuka, jakość ok swoje mam od roku i nic się nie popsuło.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kupując meble modułowe z Ikea niestety zawsze trzeba iść na kompromis - ja niestety nawet chcąc od nich meble nie mogę ich wybrać, bo mi wymiary nie pasują...

Inne tematy z forum

Meble kuchenne z salonu czy od stolarza? (136 odpowiedzi)

Witam, Jakieś 4 lata temu urządzałem pierwszą w życiu kuchnię w moim własnym, nowym mieszkaniu....

Aranżacja wnętrz/ wyposażenie (35 odpowiedzi)

Niebawem wraz z moim narzeczonym w końcu przeprowadzamy się do nowego mieszkania. Póki co panele...

Wyposażenie restauracji (66 odpowiedzi)

Przymierzamy się do otwarcia nowego lokalu - restauracji. Lokal już jest, zaplecze kuchenne ok...