Młode Pary 2016

Czy znajdzie się tu ktoś, kto planuje ślub w 2016 roku? :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Młode Pary 2016

Tak zdecydowaliśmy ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ania czemu luty???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja również dołączam, termin 13.02.2016.
Marynarka- jakiego kamerzysta i fotografa wybraliście ?;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

I ja dołączam, termin 03.09.2016. I już miałam problem z terminem. Wydawać by się mogło, że termin odległy, ale lokal miał już kilka wolnych sobót. Na szczęście udało mi się to zgrać z dj i kamerzystą, którego chcę mieć ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hej,
To ja założyłam wątek - my zdecydowaliśmy się na ślub 7 maja :)
Wątek założyłam bo byłam ciekawa ilu Nas tu jest (rocznik 2016 ;) )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Witam. Ja też mam w planach ślub w czerwcu 2016 roku :) Ktoś tu jeszcze jest?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

można zorganizować wesele w 4 miesiące w czwartek- dyspensy nie trzeba, terminy i wykonawcy dostępni, dla księdza nie był to problem. tak mysmy zrobili, ale dekorowałam też kilka czwartkowych wesel i coraz częście właśnie piątkowych.

kolezanka brała ślub w poniedziałek, a inna środe, wiec sobota to nie jest jedyny dobry dzień na ślub.

wybraliśmy Villę Leśne Ustronie w Lubiszewie, przez jakiś czas "dorabiała" tam narzeczonego siostra, a także byliśmy na kilku uroczystościach, wszystko ok, więc wybór był prosty :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No cos ty?! Juz sie zapelniaja terminy? A jaka sale wybraliscie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a planujemy my :) termin 1 październik 2016, późno, ale wesele organizujemy sami, a koszta duże :)
na dziś dzień mamy salę (terminy już na 2016 zapełniały się), fotografa i orkiestrę )
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

A może w celibacie skąd możesz wiedzieć. Wiara czyni cuda i można spokojnie w czystości wytrzymać tylko trzeba chcie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

a poza tym chyba pora znikać z watku bo jak powiedziała anka l to nie o nas ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Jesteśmy z sobą 6 lat i skoro chcemy poczekać jeszcze rok to tylko miłość nasza może się wzmocnić i z większą radością przyjmiemy ten sakrament" a tak z ciekawości, wesele w piatek nie, zycie razem przez kolejny rok bez slubu jest ok? chyba że w celibacie ;) to tak na marginesie :)

faktycznie wesele w "sezonie" cięzko szybko zorganizować, ale gdybym miała wybór wesele w piątek czy czekać kolejny rok to zdecydowałabym się na piątek. Z tego właśnie powodu miałam ślub i wesele w listopadzie, na usługi dostaliśmy spore rabaty bo "nie sezon" a w dzień wesela było piękne słońce i 15 stopni :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pisałam, że nie wyobrażam sobie wesela w piątek a nie ślubu bo ślub jak dla mnie może być w piątek byle nie było wesela. To nie po katolicki by bawić się w piątek, tak zostałam wychowana jak kościół nauczą.
Choć może jest to zniesione, co z resztą podkreśliła w zdaniu o poście w wigilię gdzie post jest zniesiony, ja nadal uważam ze w piątek nie powinno się bawić.

Moją wypowiedzią w żaden sposób nie chciałam urazić Twoich poglądów jak dla nie mogłaś miec wesele w poście -Twoja sprawa. Ja tylko wyraziła swój pogląd a każdy ma do tego prawo i to z Twojej strony poczułam się zaatakowana bo ja nie miałam takiego zamiaru by cię atakować.

I nadal uważam ze zorganizowanie wesela w sierpniu w sobotę w pół rok jjest strasznie trudno. I nie chodzi tu o organizację ślubu bo ślub da się spokojnie zorganizować w 4 miesiące. .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

W swojej wypowiedzi podkreśliłaś robienie wesela w sobotę i niewyobrażenie sobie wesela w piątek, słowa nie napisałaś o ślubie :)
Tylko, że wolisz już planować w przód by mieć usługodawców jakich chcesz w sobotę (znowu usługodawcy=wesele, nie ślub)

Zabaw hucznych nie urządza się w czasach zakazanych - od zarania dziejów nie ma mowy na temat tego, by był tym dniem piątek (czasy zakazane to wielki post i adwent) - swoją drogą to przykazanie zostało zniesione, ale pominę ten fakt, bo ja dalej się tego trzymam.
Post w piątek - daruj sobie picie do tego jak mnie wychowali rodzice - bo zrobili to bardzo dobrze i jestem akurat osobą wierzącą i praktykującą, a na ślub w piątek dostaliśmy dyspensę od księdza, choć równie dobrze mogliśmy to olać więc walenie tekstów "jak Cie wychowali rodzice" jest wybitnie prostackie.

Decyzję o ślubie podjęliśmy w lutym - ślub wzięliśmy w sierpniu - odwlekanie go na kolejny rok, by mieć ślub w sierpniową sobotę to było by przekładanie.

W każdej mojej wypowiedzi pisałam, że absolutnie nie neguję planowania ślubu dużo wcześniej, każdy robi tak jak uważa za słuszne i jak czuje, powiedziałam tylko, że da się zorganizować wymarzony ślub w pół roku, mając odrobinę szczęścia, czy idąc na lekkie ustępstwa, a to Ty naskoczyłaś na piątkową uroczystość.

Sobota jest lepszym dniem od piątku pod tym względem że nie ma w ten dzień postu. Nie wiem jak rodzice Cie wychowywali w wierze katolickiej, ale mi przekazano że w piątek zabaw hucznych się nie urządza. Tak samo jak wpoili mi, że w wigilie mięsa się nie je i choć już w ten dzień post jest zniesiony u nas mięsa się nie je, tak samo jak hucznych się zabaw nie urządza w piątek.

I dla mnie planowanie wesela z rocznym nie jest "przekładaniem" wesela na drugi rok tylko po prostu postanowiliśmy pobrać się za rok i jak byśmy chcieli organizować w pół roku to po prostu byśmy jeszcze poczekali parę miesięcy i wesele tak by za rok było.

I w żadnym moim zdaniu nie powiedziałam, że wesele w sobotę jest ważniejsze od ślubu i rozpoczęcia życia we dwoje. Nie mam pojęcia skąd to wywnioskowałaś może po sobie bo nic innego mi do głowy nie przychodzi. Skoro nie widzimy powodu żeby śpieszyć się tak ze ślubem to co niby nie zależy nam na byciu razem? Jesteśmy z sobą 6 lat i skoro chcemy poczekać jeszcze rok to tylko miłość nasza może się wzmocnić i z większą radością przyjmiemy ten sakrament. Więc nie rozumiem skąd tyle złości w wypowiedzi co do naszego podejścia do ślubu skoro wcale nie poznałaś naszego zdania na ten temat,
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jeny czemu wy tak wszscy krytykujecie, kazdy sobie planuje slub kiedy chce. Jak chce w sobote to ok, za 2 lata, tez ok. Nikt tu nikogo nie pyta o zdanie. Dziewczyny sie ciesza tym planowaniem i chca pogadac o tym z innymi osobami, ktore sa w tej samej sytuacji, po co tak krytykujecie jak was to kompletnie nie dotyczy?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

"mieliście usługodawców jakich chcieliście, ale nie była to sobota." -
i co z tego? to sobota jest jakimś wybitnym dniem lepszym od piątku? :D Wolisz czekać ze ślubem KOLEJNY ROK, bo nie wyobrażasz sobie wesela w piątek? To gratuluję podejścia, skoro robienie wesela w sobotę jest dla Ciebie ważniejsze niż ślub i rozpoczęcie życia we dwoje.
Ja nie wyobrażam sobie przekładania ślubu o kolejny rok dla "sobotniego wesela", no, ale każdy ma inne priorytety :)

Wesele to "tylko wesele" - przynajmniej dla mnie - sens jest taki, by z bliskimi mi osobami świętować ten jakże ważny dzień, czy jest to istotne jaki to będzie dzień tygodnia? dla mnie nie.

A poza tym uważam, że wesela piątkowe są fajnym rozwiązaniem.

Jak ja jestem na weselu w sobotę i długich poprawinach w niedzielę, to poniedziałek i tak biorę wolny, więc co za różnica, czy piątek czy poniedziałek się bierze wolne
Jeśli chodzi o przyjezdną rodzinę to im to bez różnicy bo któryś dzień muszą wziąć wolne...
Jeśli chodzi o miejscowych to u nas wszyscy bardzo chwalili piątek właśnie ze względu na to, że w sobotę były poprawiny, a cała niedziela była na odpoczynek i można było w poniedziałek iść normalnie do pracy więc nie trzeba było brać w ogóle wolnego.

I mam wiele osób znajomych i w rodzinie, które swoje wesela planują z dużym wyprzedzeniem z premedytacją na piątek właśnie.

Żeby nie było - nie krytykuję osób które planują wesela z większym wyprzedzeniem, bo na to się składa wiele czynników i motywacji, ale na prawdę da się zorganizować wymarzony ślub w pół roku bez problemu, czasem trzeba mieć też trochę szczęścia, ale da się to zrobić, nawet gdyby to miała być sobota.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja nie wyobrażam sobie wesela w piątek. To już wole w przód zaplanować i mieć dokładnie jak by się chciało, bo tak mieliście usługodawców jakich chcieliście, ale nie była to sobota. A z takim małym wyprzedzeniem to wątpię że udało by się zorganizować wesele w sierpniu w sobotę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

my wesele w sierpniu zaczelismy zalatwiac w lutym tego samego roku i czasu wg mnie bylo akurat.
Fakt z niektorymi rzeczami bylo ciasno (żeby zgrać termin sali i wodzireja na ktorych nam zalezalo) wiec wesele summa summarum zrobilismy w piątek i wtedy wszytsko bez problemu załatwiliśmy i mieliśmy wszystkich usługodawców których chcieliśmy.
Zapewne jeśli obstawialibyśmy przy sobocie "w sezonie" to bysmy musieli z kogos zrezygnować.

Ale nie zmienia to faktu, że w pół roku zorganizowaliśmy wszystko i było tak jak chcielismy :) Oczywiscie nie obyło się bez wpadek bo wg mnie nie ma wesel idealnych ;)
Tak czy inaczej da sie zrobic swietne wesele w pol roku, a niektorzy wola to wszystko planowac 2 lata do przodu bo np wybieraja jakiegoś bardzo obleganego usługodawce, czy zależy im na bardzo konkretnej dacie :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1