Młodzi są ...

Każdy z nas był świadkiem kiedy to starszy pan, tudzież starsza pani wypowiadał / wypowiadała się na temat dzisiejszej młodzieży. Jacy to młodzi są nieuprzejmi, niegrzeczni, niewychowani, nie ...

W piątek rano zwlokłam się z łóżka i wybrałam się do przychodni, skierowanie na badanie krwi leżało w kącie dobre dwa tygodnie, zebrałam się w sobie i ruszyłam. Na miejscu byłam chwile po 8. Stanęłam w kolejce ... dłuuuuuugiej kolejce. Po niespełna godzinie na końcu kolejki stanęła młoda mama z dwu - trzy letnim synem.
Do punktu pobierania krwi po kolei wchodzili młodzi mężczyźni, panowie w średnim wieku, starsze panie ... maluszek przeskakiwał z nóżki na nóżkę, mama wychodziła z siebie żeby go "zabawić", ludzie w dalszym ciągu wchodzili i wychodzili z gabinetu, NIKT NIE WIDZIAŁ CO SIĘ DZIEJE TUŻ OBOK ... byłam trzecią osobą w sznureczku ... podeszłam do mamy bąbla i powiedziałam : "poproszę żeby Pani weszła z maluszkiem przede mną, w przeciwnym razie będziecie tu stali z godzinę, dorosły wytrzyma ale dziecko nie" ... Pani zaczęła mi dziękować, zamieniłyśmy jeszcze kilka słów ... spojrzałam na miny pacjentów za mną ... ludzie w przedziale od 40 - 65 lat ...

gdyby wzrok mógł zabijać ...

nie rozumiem, to był miły, drobny gest ...

czy te 5 min ich zbawi? skoro czekali tak długo?

Więc tak to nasze starsze pokolenie uczy nas kultury, etycznego i moralnego zachowania. Gdzie sami cechują się bezczelnością, zuchwałością ...

Kolejna historia potwierdzająca teorię.

Kiedy kilka miesięcy temu odprowadzałam synka do szkoły, zatrzymaliśmy się przed przejściem dla pieszych ... czerwone światło świeciło po oczach, stoimy ...
nagle wymija nas pani koło 70-tki, leci na przystanek bo jedzie autobus (ten w którym i my powinniśmy się znaleźć) kule lecą w bok, ona biegnie, po tych pasach, na tym czerwonym ... mój niespełna 6 letni syn patrzy na ową panią (dodam że jest dzieckiem niepełnosprawnym, o opóźnionym rozwoju psycho ruchowym) i mówi ... "Pani jest brzydka, tak nie wolno" ...

I taki mały bąk ma więcej zdrowego rozsądku niż ta baba, na tych pasach, ta która wszystko wie najlepiej, która nas młodych uważa za tych gorszych ...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Młodzi są ...

A kto wychowuje dzieci i wnuki? Babcie i dziadki, rodzice i to oni ponoszą odpowiedzialność za wychowanie następnych pokoleń, więc to problem ich pokolenia się na nich odbija. To się nazywa dziejowa sprawiedliwość. Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

TRUE :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takich przypadków jest mnóstwo!!! Przechodzenie na czerwonym świetle to standard i to właśnie u osób starszych :-( często bywam świadkiem niedaleko szkoły podstawowej, gdzie rano przewija się mnóstwo dzieci a starsze osoby biegną do kościoła i dają zły przykład maluchom. Sytuacja w przychodni nie jest mi obca ja w 9 miesiącu ciąży na szarym końcu i grzecznie stoję jeden pan się zlitował, który stał przede mną a inni głowy w drugą stronę, to samo w tramwaju też wszyscy ślepi, zresztą słyszałam nie raz że ciąża to nie choroba i mam ją na własne życzenie. Niedawno byłam zanieśc mocz do badania mojej 7 tygodniowej córci, oczywiście z nią pod pachą i tylko podałam w zabiegowym i też nikt się nie zlitował, Wiem nie powinnam narzekac bo każdemu się śpieszy, ale jak mam uczyc dzieci szacunku dla innych jeśli idę z synem i tłumaczę ,że na czerwonym nie wolno i żeby ustąpił starszemu czy kobiecie w ciąży a on się buntuje, że jeśli dorośli tych zasad nie przestrzegają to dlaczego on musi???
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Właśnie jak tu wyegzekwować pożądane zachowanie u małego dziecka (które chłonie wszystko jak gąbka) skoro DOROŚLI robią takie czy inne - ZŁE rzeczy. Pozostaje nam wiara że taki maluch będzie brał przykład tylko ... z nas.

Sytuacji takich są tysiące, można opowiadać bez końca, ale starsi nie widzą PROBLEMU ... bo oni są ok, to TEN, TA i TAMTEN są źli ...

Wszystkim się śpieszy - to fakt, ale nie rozumiem np. takiej sytuacji.

Autobus zatrzymuje się na przystanku, wszystkie schorowane babcie i dziadkowie podbiegają do drzwi (ja w takich sytuacjach zawsze stoję gdzieś z boku i patrzę) nagle cud! odnajdują w sobie nowe pokłady energii ... dopiero co ledwo sunęli po chodniku - a teraz rozpychają się łokciami i szarpią się, biją ... może oni nie wiedzą że ten autobus nie odjedzie dopóki wszyscy nie wejdą do środka ... kierowca nie zamknie drzwi nikomu przed nosem i nie odjedzie ... ba! wszyscy jadą tym samym środkiem transportu i wszyscy w miejscu docelowym będą w tym samym czasie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

No tak, ale nie rozumiesz ,że w tym autobusie jest ograniczona ilośc miejsc siedzących. O to w tym wszystkim chodzi :-) dla mnie poruszanie się środkami komunikacji miejskiej to koszmar. W tramwaju jest miejsce dla wózków teoretycznie ,bo zamontowali składane krzesełka i zawsze ktoś tam siedzi , a ja jakoś nie mam serca przeganiac starszej osoby ,która tam usiadła bo inne miejsca były zajęte więc przeciskam się z wózkiem za każdym razem jak ktoś chce wysiąśc bo tarasuję przejście. Powinni usunąc te krzesełka i problem zniknie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepsze jest to, że do autobusu biegi, prawie uprawiając bieg przez płotki, ale przy siedzeniu już w środku jak jest zajęte dyszą i sapią, stać nie mogą. W Niemczech ludzie starsi stoją jak są zajęte miejsca i nie domagają się wolnego krzesełka - choć nie jestem za tym, aby młody i zdrowy człowiek siedział, a starszy stał. Nie lubię tylko takiej hipokryzji.
A w przychodniach to niestety nie ma zmiłuj się dla ciężarnych, matek z małymi dziećmi - chyba, że personel zauważy i wezwie bez kolejki. Raz nawet byłam świadkiem, jak ludzie wściekali się, że matka nie mogła uspokoić małego dziecka, tylko komentarze leciały, ale nikt nie przepuścił.
Przykre.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na znalezienie miejsca też mają sposób :-)

Moja czteroletnia córka ostatnio pozwoliła sobie usiąść na krzesełku w autobusie ... po chwili do pojazdu wszedł starszy, masywny, sapiący facet, gdyby nie mój refleks miała bym już po dzieciaku, jego wielki tyłek o mały włos nie wylądował na jej kruchych kolanach, zachował się tak jakby jej w ogóle nie zauważył, w ostatniej chwili chwyciłam ją za rączkę i pociągnęłam ... na gościa wściekłam się strasznie! ... lecz on ... nie widział problemu.

Nie cierpię też sytuacji w których zajmuję miejsce, staje przy mnie "starsza" pani i wbija mi w głowę róg swojej torebki, patrzy na mnie tak jakbym pół rodziny jej wybiła.

Staram się ustępować miejsca, ale nie zawsze mogę ... choruję na padaczkę skroniową, często źle się czuję, mam zawroty i bóle głowy. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego że młody ma prawo chorować i ma prawo po prostu ... usiąść.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kochanie Forumowicze i Forumowiczki!

Najgorsze w tym wszystkim jest to,że wyżej wymienieni ludzie będący w przedziale wiekowym 55 - 75 - 80 lat uważają,że skoro oni mają tyle lat to im wszystko wolno i każdy powinien przymknąć oko na ich zachowanie bo przecież oni mają "swoje lata" .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

jest taka fajna stronka:
http://www.piekielni.pl
tam macie pełno takich historii, to jest przerażające...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

suuuper :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

cos wiem o tym ... jestem w 8 msc ciązy i przez cała ciąze 1 osoba mi miejsca w trawaju ustapiła. a babcia ktora stała obok mnei prawie oczu mi nie wydłubała;/

Ja, raz, jedyny spotkałam się z takim czymś: przystanek, dużo ludzi, matka z małym chłopcem, chłopiec się skarży, że bolą go nóżki, mama tłumaczy itd., i siedziała na ławce pewna pani, ok.60lat i ustąpiła małemu miejsca, bez fochów i min, matka oczywiście mówi, że nie trzeba, a ta kobieta,że niech siedzi, kiedyś on jej ustąpi miejsca :) można? można. zależy wszystko od człowieka. tylko szkoda, że tak malo jest osób wyrozumiałych.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tramwaj, na tyłach miejsca zajmuje grono starszych pan, siedzę z koleżanka jadąc na uczelnie i cos tako czymś dyskutujemy, tramwaj staje i wsiada starszy pan o lasce. Koleżanka ruszyła ale pan widząc to powiedział,ze ma siedzieć bo jemu wiecej problemu sprawi wstanie Z miejsca o tej lasce niż te dwa przystanki będzie stał, uśmiechnął się i podziękował.. Zacne grono babć widząc stojącego rowiesnika głośno komentują, ze my takie i owakie, ta młodzież itd... Na to starszy pan się do nich odwraca i mówi:" wole stać przy młodych dziewuchach niż siedzieć z wami starymi ropuchami ... ;):) swietnie co nie.!?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgodzę się z Tobą, ale
mieszkam niedaleko szkoły wyższej, czesto mam "przyjemność" jeździć autobusem ze studentami. Podczas moich 2 ciąż ani razu nie ustąpiła mi miejsca osoba młoda, ani razu! Za to osoby starsze tak.
Czesto ciężko im się nawet przesunąć krok w bok żebym mogła stanąć wózkiem.

Ostatnio starszy facet w SKM-ce wykłócał się z jakąś guaniarą żeby ustąpiła mi miejsca oznaczone jako "miejsce dla ciężarnej". Ona sobie tam walizkę postawiła żeby zająć miejsce dla koleżanki. Nie skumała do samego końca z jakiej racji ona ma to miejsce zwolnić.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super! :-)

Moja opinia dotyczy postu Karola oczywiście :-)

Jeżeli chodzi o studentów/to musieli byc tzw zaoczni.
Dzienny :inteligentny,kulturalny ,dobrze wychowany ;-))))
Prawda?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

taaak a zaoczni i wieczorowi to chamy i prostaki bo często sami muszą zapracowac na czesne lub zabrakło im kilku punktów żeby dostac się na studia bezpłatne?

aleksanderdzoga
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Acha ,dzienni nie mają raczej czasu ;siedziec; na forum

Chce Was zobaczyć, jak będziecie miały po 80 lat w tramwaju albo autobusie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Niestety to jest rzeczywistość. Ja w 8 msc ciązy poszłam na pobranie krwi,jak zawsze dluga kolejka,laboratorium otwierają o 7.30 a kolejka na 15 osób o 7.15,st5anełam i ja w kolejce bo miejsca siedzące zajmowali ludzie w przedziale wiekowym 35-50 i w wstaje z miejca młoda pani na oko 25 lat z dzieckiem na ręku i mówi mi żebym usiadła,uwierzcie mi zrobiło się miło i głupio za tych wszystkich siedzących lordów bo oni patrzeli na to i postąpili jak ona,podziękowałam i kazałam jej usiąść i powiedziałam że jej bardziej potrzebne bo dziecko choć małe to swoją wage ma,a inni powinni wźiąść z niej przykład-inni udawali głuchych....

Dziewczyny.... Jedna moja uwaga - nie będzie lepiej, jeśli zamiast pisać o tym na forum nie zaczniecie zwracać ludziom uwagi... Przyznam, że nie lubię tego w ludziach - nie mówienia prosto w oczy co się myśli, a potem obrabiania komuś pupy za jego plecami. Poniekąd właśnie coś takiego widać w tym wątku...

Chcemy, żeby świat był lepszy, to o to zawalczmy zamiast krytykować innych... za ich plecami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niektórzy starsi ludzie mnie irytują. Jestem młodą dziewczyną, jeśli nie ma wolnych miejsc w autobusie czy tramwaju, ustępuję gdy widzę że to miejsce byłoby lepsze dla kogoś innego. Ale... jak wytłumaczyć starszym ludziom, że pchanie się do pełnego autobusu gdy tylko drzwi się otworzą, nie jest dobrym pomysłem. Tym bardziej, że NAJPIERW się wysiada A POTEM dopiero wsiada. Tylko że niektórzy nie mają tej cierpliwości i przebijają się łokciami byle by "dorwać" miejsce, po drodze taranując (dosłownie) kilka osób które akurat chciały wysiąść. Starsi ludzie myślą, że wszystko im wolno, wszystko chcieliby mieć za darmo, a najlepiej jeszcze jakby wszyscy młodzi ludzie siedzieli w kościele i się modlili dniami i nocami. Mało to razy nasłuchałam się: "jaka ta dzisiejsza młodzież? a studenci to już najgorsi". Szkoda że takie osoby są tak ograniczone w swoim rozumowaniu...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dwie babcie plotkuja przy windzie o mlodzierzy...pani kochana,jaka ta dzisiejsza mlodzierz jest wolgarna...mowi jedna..brak slow...pija to piwo..pala na lawce przed blokiem.. 2 na to..to jeszcze nic!!! niektorzy nawet zra zarowki!!! jak to zra zarowki? mowi 1 ..stoje dzis przy windzie i slysze ze ktos tam jest..slysze glosy..po chwili wyraznie slyszalam...wykrec zarowke to wezme do buzi...;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Hiszpańska mucha czy ktoś miał do czynienia? (3 odpowiedzi)

Hej. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z afrodyzjakiem hiszpańska mucha? Tyle sie o nim pisze...

Naturalne sposoby powiekszenia biustu (58 odpowiedzi)

Dziewczyny czy są jakieś naturalne sposoby powiększenia biustu? Inne niż operacja czy...

Nie dochodzę (9 odpowiedzi)

Witam. Mam problem. Od pewnego czasu współżyje z partnerem. Uprawiamy seks dość często, ale ja...