Mój pierwszy samochód

Jestem przed zakupem swojego pierwszego auta. Jaki samochód polecacie? Musi być 5-cio drzwiowy koniecznie, silnik nie za duży. Takie auto na miejskie potrzeby i raz na jakiś czas wyjazd w dłuższą trasę.. Przede wszystkim chodzi mi oto, żeby wymiana części itp nie była zbyt pochłaniająca finansowo.
Pytanie jest na serio, więc proszę bez zbędnych i głupich komentarzy.
Niestety budżet jaki posiadam to kwota do 10 tys zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki ASIA ale niestety to auto jest dla mnie za małe. Nie wyobrażam sobie np wyjazdu w góry matizem czy nawet zabranie 4 osób gdzieś dalej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czesc
mysle ze deawo Matiz bedzie dobrym wyborem, silnik 800 malo pali czesci tanie , np wahacz kosztuje 40 zeta amortyzatory para 80 itp. Jest duzo egzeplazy w dobrym stanie na rynku zwlaszcza od starszych osob I mysle ze za 3500 uda ci sie kupic egzeplaz w doskonalym stanie. Trzeba tylko wykluczyc te z widoczna korozja tylnych blotnikow I progow. Za te kase kupisz naprawde fajne autko, czasem z elektrycznymi szybami I wspomaganiem sie zdarzaja. Miejsca jest tam dosyc, ja mam 170 a moj tata 190 I spokojnie miesci sie na tylnym fotelu, konkludujac miejsca w srodku dosyc , troche maly bagaznik ale daje rade. Ja kupilam I jestem zadowolona , po zakupie mechanic wymienil cale zawieszenie na nowe I razem z robocizna bylo to 600 zlotych, pasek rozrzadu z pompa 180 I od tego czasu przerjechalam 20 tys po gdansku I zero problemow,
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Prosiłam bez głupich komentarzy!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pomyśl o Seicento - żadne samochody z nim nie mają szans :D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

opłat poza samochodem nie liczę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

8 tys.
Musisz sobie ze dwójkę na OC zostawić ;]
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Leasing operacyjny a wynajem długoterminowy (11 odpowiedzi)

Mam firmę, która ma małe koszta, a dużo płacę podatku oraz VATu. Zastanawiam się leasingiem...

Mechanik dorywczo (12 odpowiedzi)

Witam, zna ktoś może jakiegoś mechanika ewentualnie jakiś starszy Pan na emeryturze, który zna...

Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing dla firmy? (20 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad wzięciem w tym roku auta na firmę. I nie wiem jakie rozwiązanie wybrac:...