Muchy

Temat dostępny też na forum: Muchy
obowiązuje selekcjaMUCHYMówiono o nich "najlepszy polski zespół bez wydanej płyty". Obwołano "nadzieją" (Machina) i "odkryciem roku" (Trójka). Można powiedzieć, że spotkanie na studiach było najlepszą rzeczą, jaka mogła się im przytrafić. Wspólne chodzenie na koncerty, śpiewanie przaśnych piosenek dla znajomych na imprezach domowych i niekończące się rozmowy o muzyce doprowadziły wreszcie w ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiocha

Beznadziejny, przereklamowan zespół, szkoda gadać, co sie promuje teraz.

tandeta

Zgadzam sie z przedmówcą.na żywo dopiero widać co to za amatorszczyzna.Perkusista nie trzyma tempa i zwalnia,reszta zespołu nie lepiej.
Trójka schodzi na psy promując takie chałtury,indie-snoby
pieją z zachwytu i interes sie kręci.

bzdury gadacie. Nie jestem wielkim fanem Much, ale na tle innych kapel grają świeżo i nowocześnie. Trójka przesadza z tymi zachwytami, to fakt, ale chłopaki wydali płytę pełną hitów.

Energetyczna, z klimatem,super muza

Trójka nie trójka, ale dajcie mi namiary na zespół równie klimatyczny? Tak ciekawie grający z polskiej sceny muzycznej?
Wokal wyraźny... teksty ciekawe... to są Muchy. I bardzo się cieszę , że grają w trójmieście może ich w końcu zobaczę.

MUCHY

... to i ja dorzucę swoje zdanie :)

MUCHY, to żadna tam rewolucja w muzie, ani odkrycie. To wszystko już było. Generalnie w ich tworczości czuć zapatrzenie w zespoly zachodnie, a nie poszukiwanie wlasnej indywidualnej drogi. Nie ma sensu rozgraniczanie na rynek polski i światowy.

Promując takie granie dajemy świadectwonej własnej zasciankowości. Zreszta za sukces MUCH odpowiedzialna jest przede wszystkim ich grouppie: anna gacek z trójki, która piała z zachwytu juz dwa lata temu. to ona jest autorka powiedzenia: najlepszy polski zespół bez kontraktu i to ona lobbowala na ich rzecz, wszedzie gdzie to mozliwe.

Sek w tym, że ta muza jest po prostu wtórna. A jak wiadomo czasy, gdy ludziom mozna było wetknac nawet największe gówno juz bezpowrotnie minęły.

1 liga

Dawno nie było tak dobrego zespołu w polaczkowie. Trójka wie co promuje!!!

LIGI

Chciales chyba dodac pierwsza liga w polskim grajdole.

Juz dawno nie bylo tak zachowawczego zespolu jak MUCHY. To wszystko już było. Dobrze ktos skomentowal na łamach TERAZ ROCKA ich występ przed EDITORS: jeżeli tak gra nasza pierwsza liga to nie mamy na Wyspach czego szukać, ponieważ MUCHY brzmią jak trzecioligowy zespół z UK.

Święta Prawda

Muchy!

Jakie rozgraniczenie. Jak ktos słucha muzyki troche to wie, że wszystko już było przerabiane. Nie jest łatwo odnależć, stworzyć nowy klimat... kawałków gdy jest tyle muzyków na świecie... Mysle ze w Polsce nie ma kapel tak grających jak Muchy, nie jest to odkrycie ale kazdy może mieć swoje 5 minut... i oto chodzi.
Jak Wam sie nie podoba to siedzcie cicho. Pozdrawiam

Prawda jest smutna

Nie tylko kopiują zachodni indie rock ale też polską Republike.To się teraz nazywa inspiracjami;(
Najśmieszniejsze ze moda na takie granie już powoli mija na zachodziea u nas to jest teraz trendy,jazzy i spox.To samo było z kapelami grającymi grunge i hip hop.To kolejna moda nadmuchiwana przez dziennikarzy i media.Przecież oni muszą z czegoz żyć i się zachwycac odkryciami i gwiazdkami jednego sezonu.Taka praca.To nie ma nic wspólnego z offem i alternatywą.Teraz to taka sama komercha jak Virgin i Feel.Ci muzycy po prostu wiedza co się sprzeda w tym momencie i grają to z premedytacja.To indiepolo.Tak jak discopolo i hip polo.Swojska kopia trendu.
O gustach sie nie dyskutuje,ale proszę was nie piszcie że to jest orginalny rockowy,alternatywny zespół.Nie dajcie się manipulowac psełdo znawcom z Trójki.To smutne ;(

Te, -arcin, nie przesadzaj.

Jak nie jest łatwo to sie tego nie robi. Może zwyczajnie brak im talentu ... hehehehehe ...

Myślę, że w Polsce jest masę kapel bardziej nowatorskich niż MUCHY. Wszystko jest kwestia WYKSZTALCENIA i OSŁUCHANIA społeczeństwa.

Dla Ciebie pewnie też KULT to Bogowie Alternatywy.

Powodzenia !

Poza tym sam sobie siedz cicho i słuchaj swoich ulubienców. Mam prawo do tego, żeby wyrzić swoją opinię, chociażby na taki temat jak MUCHY.

Mano, a co znasz oprócz Kultu z polskiej muzycznej co jest równie ciekawe... ;) naprawdę chciałbym tego posłuchać :-) co znaczy "Masa Kapel bardziej nowatorskich... "
Chciałem tylko zauważyć, że od jakiegoś czasu oprocz Feel, Dody, Heya, Lady punk, trudno jest cokolwiek usłyszeć.
a więc czekam, opowiadaj o Tej wielkiej j scenie alternatywno :-) nowatorskiej z Polski.
Nie chodzi o ulubieńców, ale pewną świeżość...., nie mówię że grają super mega nie wiadomo jak... , ale jest to jakaś odskocznia od tej nudy.
pozdrawiam

Nowosci

Stary,
jest masę świezych rzeczy i nie musi tego wcale firmowac Kazik ;)

Trzeba tylko szukać, a nie czekac az Ci podadzą na tacy.
Tym bardziej w takim kraju jak Polska, gdzie dziennikarze muzyczni nie wiedza o czym pisza.

Z bardziej znanych:

Scianka, Mikolaj Trzaska,
Kapela Ze Wsi Warszawa, Lao Che, Orange the Juice,
Dr Zoydbergh, Skalpel, NYIA, NEUMA, Antigama, Potty Umbrella, JUDE, Progrram, moja adrenalina, że o KOBONG nie wspomnę. I nawet ostatni BEHEMOTH jest bardziej nowatorski niż MUCHY w całej swej okazałości. Tam przynajmniej bębniarz jest wirtuozem i sie nie spóznia. wiec na prawde jest z czego wybierac.

Dla mnie o kondycji i naszym, polskim TOTALNYM zaścianie swiadczy fakt, że polska fonografia nie potrafila docenić takiego bandu jak Kapela Ze Wsi Warszawa. Ludzie z wytwórni wręcz mówili im wprost, że taka muzyka się nie sprzeda, że to nie ma sensu. A co się okazłao.Ze grupa znalazła sobie wydawce poza granicami polski i jezdzi teraz po całym świecie. Jest zapraszana na największe festiwale folkowe na całym globie i pisze o nich The New York Times. A u nas mieli WIELKIE problemy ze znalezieniem wydawcy.

Jak u nas może być dobrze, skoro s****y we własne gniazdo i nie doceniamy takich grup. Za to każdy nowy KAZIK będzie miał miano kultowego w naszym kraju, smutne to i żenujace zarazem.

Krew mnie zalewa jak czytam takie teksty:

- Mówiono o nich "najlepszy polski zespół bez wydanej płyty". Obwołano "nadzieją" (Machina) i "odkryciem roku" (Trójka) -

A dlaczego ?

Bo w obu tych mediach pracuje Pani Anna Gacek, o której pisałem wczesniej. To jest na maksa żenujące.

Hej

To co piszecie jest mało obiektywne.Jak mozna porównywac tą muze do Kapeli Z.W.W. lub Behem.?
Moze tak po prostu wejdziecie na stronę www.lemonmnusic.pl i posłuchacie naprawde fajnej muzy w wykonaniu grupy Lemon?

B v. K

Mysle, ze można porownywać KZWW z B z prostego powodu:

o obu bandach pisach The New York Times, wiec gadanie o obiektywnosci jest zupełnie bezasadne.
Tam tez pracuja ludzie, którzy oba zespoly zauwazyli i poswiecli im swoj czas i teksty.

Kapeli LEMON nie znam, ale juz po pierwszych taktach slychać że jest DOSKONAŁA .. cha, cha, cha ... TA ENERGIA !!! .... hehehehehe ... daj spokój, takich bandów nawet nie są tysiące, ale miliony.

"Zastanawiam się, co zrobiłem żle "... hehehehe ... raczej zakończmy te błazenadę., ponieważ nawet nie jest to zwykłe grafomaństwo ...

:-)

Mano postaram sie przejrzeć te kapele nowatorskie. KZWW to trudno porownywac, co ma flet do gitary? ;) tu 3 osoby .. dlatego Muchy mogą mi się bardziej podobać, a nie banda ludzi KZWW - Rubik tez ich ma trochę.
Nie będe się tu z Tobą spierał bo nie ma sensu... a myslę ze jak dla Ciebie KZWW jest czymś tak dla mnie może się okazać Negatyw i CKOD kapele "mlodziezowo telewizyjne".
Można mowic o tym undergroundzie tylko, że w Polskim Radiu takich kapel za duzo nie uslyszysz....
dzieki za inspiracje przejrze Twoje polecenia :-)
pozdro

KZWW

A słuchales ich trochę ?

Stary,
"Wykorzenienie" to TOTALNA jazda.

Kolesie tworza swoja muzyke opierajac sie na patentach zupelnie wspolczenych i wykorzystujac muzyke ludowa.
Porównanie do Rubika, pominę, bo jest nie na miejscu.

Byles kiedyś na ich koncercie ?
Ja byłem. W UCHU. Zdziwiłbyś się, bo poszła taka ENERGIA, że ludzie zachowywali sie tak jak na har-core'owym koncercie. Byl i mosh i tańce.
Gwarantuje Ci, że na koncercie MUCH tak nie będzie.

To, że w radiu króluje coś innego to już zupełnie nie moja wina. Moim zdaniem i NEGATYW i CKOD są totalnie przereklamowane. NEGATYW, bo nie wnosi nic poza klimtem z Mysłowitz, a CKOD, bo wyczerpali formułę i nie udźwignęli piętna rewolucjonistów, gdyż byli po prostu nieautentyczni.

Zresztą moge tak jeszcze długo .... ;)

Muchy, Muchy :-)

Sluchalem KZWW nie kumam tego do końca, nie interesuja mnie dzwieki LuDoWeeee... Nie jest to muzyka mojego pokolenia, nie potrzebuje wpuszczac sie w skalne epoki aby poczuc troche rytmu. Fakt jest pare lini melodycznych bardzo ciekawych.
Porownalem do Rubika, bo nie o takiej klasie zespolow mowimy, 10 na 3 ? Brakuje mi w tej Twojej muzycznej nowatorskiej grupie klimatow skocznych, wesolych, pozytywnych... jakim w niedziele w 3miescie beda Muchy :-) bo na około w klubach będzie granie blusowe, szantowe i inne jakies popierdulki.
Ten rock comedy, "ktory gdzies tam przeczytalem na myspace" to chyba jakies skrajne szufladkowanie distortiona i over driva z elektrycznej gitary ? przy polamanych rytmach perkusisty...?
powiem tak,
Niech żyje prosta muzyka, niech żyja proste dzwieki...
Nirvana tez kiedys po wielu zmianach w skladzie nagrala z 2 dobre albumy.... pewnie powiesz o komercji itd. o przereklamowaniu...
Koncert Much może nie być ciekawy, bo to 3 muzykow. Taka kapelę lepiej sluchac z nagrań tych "studyjnych" wtedy przynajmniej wsystko rowno chodzi...
Pozdrawiam.

Sklad

Stary,
a co ma sklad do proponowanej twórczości ?

Jak MUCHY chca moga sobie zatrudnic nawet tancerzy. Proszę bardzo. Warunek jest jeden: autentyczność.
Gdybyś zatrudnil i 100 Rubików, gówno pozostanie zawsze gównem.

Granie live zawsze jest sprawdzianem dla zespolu. Jezeli zespol nie potrafi grac na żywo swoich numerów, to powinien po prostu POĆWICZYĆ.

A NIRVANA to zupelnie inna bajka. Kurt była przynajmniej autentyczny.

No jak co ma ? :-) To tak, jakby nad nowym modelem mercedesa miałaby myśleć 1 osoba. W tworzeniu muzyki i fajnych kawałków nie pomaga zatrudnianie tancerzy, statystów. Muchy dają radę. :-)
Wystarczy 3 kolesi umiejących wydać parę dźwięków. Tak grają Muchy... :).
Twoim priorytetem jest autentyczność, a dla mnie fajny luźny, wesoły klimat.
pozdro :-)

No jak co ma ? :-) To tak, jakby nad nowym modelem mercedesa miałaby myśleć 1 osoba. W tworzeniu muzyki i fajnych kawałków nie pomaga zatrudnianie tancerzy, statystów. Muchy dają radę. :-)
Wystarczy 3 kolesi umiejących wydać parę dźwięków. Tak grają Muchy... :).
Twoim priorytetem jest autentyczność, a dla mnie fajny luźny, wesoły klimat.
pozdro :-)

Skład 2

Przeciez to ICH WOLNY WYBOR ... nie rozumiem potyczek na ilość ludzi w muzycznym teamie.

Przeciez to nie ma sensu.

Chocbys zatrudnil 1 000 Rubików gówno i tak będzie gównem.

Poza tym chyba troche sam sobie przeczysz:

a) "Wystarczy 3 kolesi umiejących wydać parę dźwięków. Tak grają Muchy... :). "

b) "Koncert Much może nie być ciekawy, bo to 3 muzykow. Taka kapelę lepiej sluchac z nagrań tych "studyjnych" wtedy przynajmniej wsystko rowno chodzi... "

No to graja równo, czy nie ? Lepeij słuchać ich na żywo, czy z płyt ... hehehehehe ...

Zresztą Twoja wola.
Pozdro :)

Muchy, Muchy :-) Muchy, Muchy :-)

Nie muszą grać równo. Mają grać tak, aby sie ludziom podobało. Mi sie podoba, Tobie nie i tyle...
a te zdanie:
Chocbys zatrudnil 1 000 Rubików gówno i tak będzie gównem.
Jest chyba w Twoim stylu bo widzialem też Twoje wypisy na inych stronach tego portalu.
To co dla Ciebie jest ciekawe pamietaj, że nie musi być dla innych. Nawet nie trzeba mowic o tolerancji tylko o poziomie rozumienia, oduczuwania emocji przy sluchaniu muzyki....Nie musisz czuc takiej samej potrzeby slyszenia muzyki w tym samym stylu co ja... wiec po co gadac ze cos jest gownem?
pozdro :)

narka

Muchy - Sruchy

Widze, ze masz swoj spracywoany poglad na MUCHY w myśl zasady: NIE = bo NIE. Nie podajesz żadnych agrumentów poza: podoba mi sie ... i OK.
Twoje prawo.

Niewiedza w grunicie rzeczy to nic złego.

Ciesze sie, ze czytasz inne moje posty. Dziękuję za poświecony czas.
Mojego stosuku do MUCH i ich miałkiej twórczości i tak nic nie zmieni. Dobrej zabawy na koncercie ! Zaszalej :)

Zdanie:

"Chocbys zatrudnil 1 000 Rubików gówno i tak będzie gównem."

jest w moim stylu, bo ja je napisalem ... hehehehehe ...

co za dupek

Mano ty baranie, nie chcesz to nie słuchaj.Ja osobiścia mam na ciebie wylane i na to co tu wypisujesz.Słuchaj tego swojego badziewia i daj słuchać innym much na przykład.I nie lansuj się na znawcę, bo nim nie jesteś, no i nie promuj jakichś swoich kolesi bo to ściemą wali na kilometr.Zrób coś swojego a potem zobaczymy.Jesli masz oczywiście możliwości i pomysły....w co osobiście wątpię.

Pajac

Świat jest jednak pelen pajaców i półgłowków ...

No cóż taki kraj. Dziękuję Ci - bezimienny - za te wszystkie pseudowywody. Twoja rzecz. Potwierdzasz tylko swoje kompleksy.

Argumentacja na zasadzie: nie i już, to TOTALNA GÓWNIAŻERKA, wiec wybacz ale twoimi argumentami mogę sobie jedynie dupę podetrzeć, chociaż nie wiem do końca czy w twoim przypadku w ogóle warto.

LEMON

No dobra FUN grasz w limonce na basie beczkach gitarze czy stoisz w tych tandetnych okularach z bazaru - żenująca autoreklama, co do świeżości wystarczy spojrzeć na zdjęcia :P

głupek po raz drugi

Gówniażerką jesteś zapewne ty baranie.Zaręczam że jestem starszy, a więc na pewno mądrzejszy cheche.Masz rację, świat jest pełen palantów takich jak Ty.

Pajac do kwadratu

No to mi dowaliles. Az sie przejąłem ... hehehehe ...
Jak mawiaja:
TAKI STARY, A TAKI GŁUPI ...

Jezeli MUCHY mają takich TWARDOGŁOWYCH fanów, to szczerze im współczuję ...

Myśle, że na takie słowne pierdzenie bez sensu po prostu jest szkoda czasu. Posiłuj się słownie z podobnymi sobie, bo ja do pięt ci nie dorastam.
Amen.

Inne tematy z forum

Mikołaje na Motocyklach 2025 (26 odpowiedzi)

Klamka zapadła! Szykujcie termin na 7 grudnia 2025! Tradycyjnie, zmieniamy kierunek i lecimy z...

Marek Dyjak (3 odpowiedzi)

Marek Dyjak to od wielu lat jedna z najbardziej nietuzinkowych postaci polskiej sceny muzycznej....

Sto lat! Sto lat polskiej piosenki | Teatr Czwarte Miasto (10 odpowiedzi)

Teatr Czwarte Miasto zaprasza na wyjątkowy spektakl muzyczny pt.: ,,Sto lat! Sto lat! polskiej...