Multinor
Po wpisaniu "formularz E-106 Norwegia" w wyszukiwarkę, jako pierwsza wyskakuje strona z linku "mojanorwegia", na ktorej można znaleźć instrukcje jakie dokumenty i gdzie trzeba wysłać w celu uzyskania formularza E-106. Na stronce jest co prawda cennik, jednakże umknął on moje uwadze. Strona wygląda jak typowa strona z darmową poradą, mającą dodatkowo "mojanorwegia" w linku, co już samo w sobie wzbudza fałszywe zaufanie, bo to znany DARMOWY portal zrzeszający norweskich imigrantów. Po wysłaniu skanów pod podany adres ze zdziwieniem odebrałam na e-maila umowę od niejakiej firmy Multinor (który jak się okazało jest partnerem portalu mojanorwegia.pl) i rachunek za "usluge" opiewający na 200 zł. Rzekoma usługa polegała na przysłaniu mi wypełnionego formularza E-106 wraz z notką gdzie należy go wysłać I nie dało się z niej zrezygnować (nie dostałam, żadnej odpowiedzi na zapytanie o możliwość rezygnacji z "usługi"). Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że do 14 dni mogę zrezygnować z usługi. Moja prośba została zignorowana, nie dostałam również odpowiedzi na kolejne maile. Odpowiedź dostałam dopiero gdy pytanie dotyczyło płatności. Sam formularz E-106 jest dostępny za darmo na norweskiej stronie