Multinor

Po wpisaniu "formularz E-106 Norwegia" w wyszukiwarkę, jako pierwsza wyskakuje strona z linku "mojanorwegia", na ktorej można znaleźć instrukcje jakie dokumenty i gdzie trzeba wysłać w celu uzyskania formularza E-106. Na stronce jest co prawda cennik, jednakże umknął on moje uwadze. Strona wygląda jak typowa strona z darmową poradą, mającą dodatkowo "mojanorwegia" w linku, co już samo w sobie wzbudza fałszywe zaufanie, bo to znany DARMOWY portal zrzeszający norweskich imigrantów. Po wysłaniu skanów pod podany adres ze zdziwieniem odebrałam na e-maila umowę od niejakiej firmy Multinor (który jak się okazało jest partnerem portalu mojanorwegia.pl) i rachunek za "usluge" opiewający na 200 zł. Rzekoma usługa polegała na przysłaniu mi wypełnionego formularza E-106 wraz z notką gdzie należy go wysłać I nie dało się z niej zrezygnować (nie dostałam, żadnej odpowiedzi na zapytanie o możliwość rezygnacji z "usługi"). Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że do 14 dni mogę zrezygnować z usługi. Moja prośba została zignorowana, nie dostałam również odpowiedzi na kolejne maile. Odpowiedź dostałam dopiero gdy pytanie dotyczyło płatności. Sam formularz E-106 jest dostępny za darmo na norweskiej stronie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Multinor

Pani Emilio,
zlecenie jakiejkolwiek usługi, której wykonującym jest MultiNOR musi zostać poprzedzone wypełnieniem formularza z danymi osobowymi (imię, nazwisko, nr telefonu i adres mailowy) oraz akceptacją regulaminu (poprzez zaznaczenie okienka). Regulamin należy dokładnie przeczytać przed jego akceptacją. Zawarte w nim informacje dokładnie określają, które usługi są płatne i w jakim trybie (przedpłata, płatność po wykonaniu usługi) oraz informują o możliwości odstąpienia od umowy. Wypełnienie formularza i akceptacja regulaminu są dobrowolne. Wszystko odbywa się zgodnie z ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., Nr 144 poz. 1204 ze zm.). Nie wprowadzamy naszych klientów w błąd i nie oferujemy za darmo usług, które są płatne. Niemożliwe jest również, żeby nie otrzymała Pani odpowiedzi na przesłane do MultiNOR maile, gdyż odpowiadamy na każdą otrzymaną wiadomość. Bez problemu można także skontaktować się z nami telefonicznie. Oczywiście formularz dot. wnioskowania o druk E-106 dostępny jest na norweskiej stronie. Wielu klientów korzysta z naszych usług, ponieważ nie ma pewności czy samodzielnie poprawnie złożyliby wniosek lub wolą zlecić to zadanie specjalistom. Nasza usługa polega na określeniu czy klient spełnia warunki, aby ubiegać się o wymieniony druk, zgromadzeniu i weryfikacji wymaganej dokumentacji, sporządzeniu wniosku oraz przekazaniu instrukcji, jak i gdzie należy wysłać całą dokumentację (wymagany jest podpis wnioskującego, czyli klienta, dlatego nie możemy od razu złożyć całości do odpowiednich organów). Przykro nam, że czuje się Pani oszukana. Jak zostało to opisane wyżej, wszystko odbywa się zgodnie z prawem, a nasza działalność jest w pełni przejrzysta, rzetelna i uczciwa.
Zespół MultiNOR
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0