Na co komu laptop Apple MacBook?

Opinie do artykułu: Na co komu laptop Apple MacBook?.

Drogie, luksusowe, hipsterskie, prestiżowe - laptopy Apple MacBook określane są na wiele sposobów. Często uważane za przepłacone, a mimo tego coraz bardziej popularne. Po co w ogóle powstały MacBooki i kto powinien zainteresować się ich kupnem?

Sprzęt komputerowy w Trójmieście
Zauważam coraz więcej laptopów z logo Apple w całym Trójmieście. MacBooków przybywa na uczelniach, w miejscach pracy, nawet w kawiarniach jest ich jeszcze więcej, obok legendarnej już sojowej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy to komputer dla kazdego?

Podam swoj przyklad. Gdy kupowalem Macbook pro w 2007 roku chcialem wykorzystywac go w inzynierii. Okazalo sie szybko ze na maca nie ma Matlaba, Autocada (wlasciwie zadnego oprogramowania Autodesku), wtedy MS office na mac to byla porazka. Z biegiem lat niektore oprogramowanie stalo sie dostepne aczkolwiek nadal aplikacji inzynierskich praktycznie nie ma, wiec wszyscy projektanci, architekci itd... moga sobie darowac sprzet Apple. Wlasciwie w moim odczuciu jest to komputer do robienia pieknych prezentacji w powerpoincie, pisania ksiazek, moze tez byc programowanie (aczkolwiek nie ma oprogramowania Borlanda na maca). Wiec jesli nie jestesmy "kreatywnym" w korpo, co to prezentacje robi i wykresy w excelu, to raczej maca do niczego nie uzyjemy. W moim odczuciu duzo lepszym wyjsciem jest zakup Thinkpada z gornej polki. Cena ta sama co za maca a mozliwosci nieporownywalnie wieksze.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dorzucając swoje trzy słowa

Pracuję na komputerach począwszy od Atari 130XE, poprzez Amigę 500/600/1200, PC w każdej możliwej konfiguracji i skończywszy na Maczku. Mój iMac skończył właśnie 10 lat i nie mam powodów żeby go wymieniać. W zeszłym roku wymieniłem dysk na SSD, dorzuciłem RAMu i komputer hula jak dziki. Wiele złego mozna powiedzieć o nowych sprzętach Apple, ale ich komputery z czasów "Dżobsowskich" to kombajny nie do zajechania. Solidne maszyny z solidnym OSem.
Grunt to wiedzieć do czego używa się komputera i jaki ma się budżet. Wtedy żadna wojenka pc-applowska niegroźna ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy to jakiś barter z oliwskim Zoo?

Czy za pisanie tekstów zabrali się media workerzy o iq szympansa?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tam gdzie masz edytor i kompilator, tam możesz programować. A te rzeczy raczej ma każda poważna dystrybucja Linuksa.

Roczna gwarancja za taką cenę!?

Jeśli w tej klasy laptopie zdąży coś nawalić w przeciągu roku, to i najlepsza gwarancja już nie pomoże mu odratować mojej opinii...

Janusze

Wieśniaki zawsze zazdroszczą
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie jest żadnym chłamem . Tablet xxx po roku poszedł w kibel . Ipad Apple śmiga już 5 lat i w ogóle nie zacina . Mamy laptop XXX ( dwuletni koszt 3200 zł ) a córka MacBook i nie ma w ogóle porównania . Szlag mnie trafia jak mam usiąść przy laptopie XXX. Telefony też mamy Apple i nie wyobrażam sobie innego . Jestem za biedna aby kupować sprzęt który będzie kiepsko się sprawdzać .
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Mówisz o tym systemie będącym pochodną systemu zaprojektowanego dla wielu użytkowników (a którego Ty używasz zapewne samodzielnie) dla kompa większego od mojej lodówki? Systemu gdzie wszystko jest plikiem? Porównaj sobie prosty niskopoziomowy kod w C zapisujący coś na urządzeniu USB w Win/Mac/Linux. Od tamtego czasu wiele się wydarzyło, powstał Internet itp. Język mocno powiązany z tym systemem, czyli C, powstał dla prostych procków 1-rdzeniowych bez cache. I nie, nie wszystko jest plikiem. I to nie będzie rok Linuksa. Myslę, że coś wiem - obserwuję te tematy od 30 lat.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Głównie Emacs, a Ruby w Textmate.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co ma dell do baterii? jaką sobie kupisz taką będziesz miał

elektronika pada wszędzie, zalezy od serii, każdy miał wpadki. Mojego della sprzedałem jak miał 8 lat i wszystko hulało, poza baterią, ale po 8 latach to chyba nie dziwne że padła. No i przede wszystkim w tej samej cenie komputer windowsowy będzie dużo mocniejszy od maca jeśli chodzi o obliczenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

dla inżyniera budowy maszyn czy okrętowca kompletnie bezużyteczny

fajnie wygląda i ma dobry ekran ale to są raczej cukierkowe atrybuty do zabawy niż pracy. Niby inventora zrobili na maca ale to trochę za mało. Tym bardziej że cała branża pecetami stoi. Czy może coś się jednak zmieniło i na macach chodzą windowsowskie programy? Czy będzie to ta sama funkcjonalność? Bo w tej samej cenie nie dostaniemy jednak tej samej mocy obliczeniowej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Każdy go pożąda? Przeiceż to chłam i masowka przewartościowana jak Nike, Adidas, Reebok itp. itd.

Za tą cenę możesz mieć dużo lepszy sprzęt, ale jak ktoś jest fanatycznym fanbojem jednej firmy, to cóż...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

tak tak ustaw sobie połączenie Ethernet jako mobilne

jak już ci się to uda to wyjaw nam ten magiczny sposób.
System operacjny jest po to by uruchamiać programy "narzędzia" a nie żyć własnym życiem i być samograjem dla samego siebie.

w szczególności dzięki bogu za glonojady - to przyspieszona ewolucja

Linuks

Tylko Linuks .

generalizujesz

a generalizując praktycznie zawsze się mylisz.. dzieciaku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z Macami

..jest trochę jak automatyczna skrzynia w aucie, raz się przesiądziesz i już nigdy nie wrócisz do manuala / windowsa. Mac to zero wirusów, trojanow i innych syfów, w przeciwnieństwie do windowsa nigdy mi się nie zawiesił.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Biznesowy Dell xD

Po 3 latach trzeba wymieniać baterię, padają płyty główne lub porty. Po 5 latach mimo dołożenia RAM-u i lepszego dysku, laptop zmula niemiłosiernie dzięki:
- poprawkom Intela
- poprawkom MS
- ogólnej degradacji części takich jak bateria itp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hackintosh

Tylko Hackintoshy legalnie do komercyjnych zastosowań użyć nie możesz ;)