Na jaki kolor pomalować małą sypialnię dziecka?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Moja córka już powoli wyrasta z tego, że wszystko w pokoju musi być różowe. Ma 8 lat, jest bardzo rezolutna i od niedawna prosi nas żebyśmy wyremontowali jej pokój. Zgodziłam się, bo ściany faktycznie już wyblakły, w dodatku są trochę przez nią pomazane. Zastanawiam się nad kolorem i w ogóle jakąś fajną aranżacją. Pokój ma ok 8m2 więc nie jest jakiś bardzo duży, chciałabym żeby wydawał się trochę większy. Macie jakieś pomysły?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Na jaki kolor pomalować małą sypialnię dziecka?

No czarno! Sufit i podłogę też!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

a jakie masz meble, łóżko, dywan, dodatki? chyba że chcecie przy okazji malowania wymienić wszystko :)

ja bym pomalowała na dwa kolory - różowy i szary, żółty/kremowy i zielony (są różne odcienie i nasycenia - zieleń może być groszkowa a na resztę spokojny jasno-żółty lub odwrotnie), beże i brązy też ładnie wyglądają ale dadzą efekt bardziej "dorosłego" wnętrza a to mimo wszystko pokój dziecka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja polecam BIEL. Całosć na biało i do tego np tylko 2 paski tapety dekoracyjnej w wybranym wzorze dla dziecka, albo cała jedna ściana w tapecie. Polecam tapety na fizelinie, super się kładzie.(papierowe duzo trudniej). Duzy wybór tapet na Grunwaldziej w Gdańsku przy Mama i ja
My u synów pomalowalismy na biało, do tego kazdy za łóżkiem ma 2 paski tapety i super to wygląda. Czysto, optycznie większe wnętrze. I do tego można super dodatki dobrać :) Polecam poszukac inspiracji w internecie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Meble kupiliśmy już białe. Ściany pomalowaliśmy na dwa kolory - sekretne spojrzenie (3 ściany) i jedną na Nutę Tajemnicy (taki intensywny jakby fioletowy). Łóżko jest takie z białą ramą, szafa biała, biurko białe i jeszcze bym chciała kupić jakąś fajnie pomalowaną komodę. Na ścianach wiszą już zdjęcia, kupiłam córce kilka kolorowych poduszek. Fajnie to wyszło.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U córki w pokoju kroluje fiolet przełamany takim jasnym beżem, kolory ścian z palety satynowej Śnieżki " twórczy fiolet" i "biała noc"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie od dziś wiadomo, że kolor wpływa na nastrój. Dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór kolorów aranżując wnętrze. U dziecka w pewnym okresie precyzują się po woli zainteresowania i pasje. Warto zwrócić na to uwagę i przygotować coś co sprawi mu wielką radość. Np. plakaty, grafitti z ulubioną postacią czy np. ściany w ulubionym kolorze. Dzieci mają czasem swoje ulubione barwy i wzory. Podpytaj córki co lubi najbardziej.
A jak wybierać kolory? Są dwa sposoby łączenia barw: 1. Kontrastowo: np. aksamitny burgund/muślinowy turkus, czerwień flamenco/lawendowy welwet. 2. Komplementarnie: np. satynowy wrzos/batystowy fiolet, karmelowy zamsz/ odwaga. To nie takie trudne! Pamiętaj, że jasne kolory sprawdzą się idealnie przy małych, ciemnych pomieszczeniach, a ciemne i wyraziste przy większych, z lepszym dostępem do światła dziennego. Powodzenia! W razie pytań, pisz, chętnie pomogę!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Jakie schody? - co polecacie (63 odpowiedzi)

Pewnie wielu mieszkańców nowych domów w Baninie miało dylemat i pytanie dotyczące schodów...

Panele winylowe (3 odpowiedzi)

Podłoga winylowa podbija Europę u nas znana m.in w hotelach, restauracjach, biurach, czemu boimy...

Za ile można urządzić 50m mieszkanie? (192 odpowiedzi)

Jak w tytule, niedługo będziemy urządzać 50m mieszkanie, mamy mało środków i niestety musimy to...