Na którą reke obraczka?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czy obrączka musi być na konkretnej ręce? Mam troche roznicy w grubosci serdecznych palcow obu rak i np pierscionek zareczynowy z lewej mi spada a na prawej rece lezy jak ulał:) czy mozna nosic obraczke na lewej rece?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Na którą reke obraczka?

nie jestem pewna, ale chyba tak się przyjęło, że na lewej noszą wdowcy, raczej większość ludzi nosi na prawej

to zalezy w jakim kraju :-) cala europa poza nami nosi na lewej razem z pierscionkiem zareczynowym aczkolwiek w Polsce nosi sie na prawej i rzeczywiscie na lewej nosza wdowce i spotkalam sie tez ze zwyczajem ze zareczyny sa obraczka i tez wtedy nosi sie ja na lewej rece do dnia slubu

W cale tak nie jest ,że tylko u nas inaczej...krajach Europy Środkowej i Wschodniej, w państwach prawosławnych a także w Austrii, Grecji, Chile, Indiach, Hiszpanii czy Niemczech obrączkę nosi się na prawej dłoni...

generalnie nosi się na prawej ale ostatnio coraz wiecej osób zakłada na lewą, tlumaczą to dwojako: że na lewej mniej się rysuje bo praworęczni żadziej używają lewej a z drugiej strony, ze podobno w Anglii się nosi na lewej i wlaśnie ci co wrocili z GB do nas noszą na lewej z "przyzwyczajenia"

Chciałabym nawiązać do wypowiedzi dot. noszenia obrączki na lewej ręce w Anglii. Mieszkam w tym kraju od kilku lat ale czuję się Polką i obrączkę noszę na prawj ręce,jednakże ostatnio poważnie zaczynam rozważać przełożeniem jej. Brak obrączki na lewej ręce pozwala myśleć mężczyzną że jestem wolna i stwarza mi to kłopotliwe sytuację w pracy. Dlatego myślę ze obrączka na lewej ręce nie koniecznie oznacza że " próbuje być bardziej angielska od Anglika" ale pozwala zapobiedz takim sytuacjom jak ta.

W Polsce nosi sie obraczke na prawej rece.
W wiekszosci innych krajow swiata obraczke jak i pierscionek zareczynowy nosi sie na lewej rece.
Ja tez nosze pierscionek zareczynowy na lewej bo musialabym go po slubie przerabiac (palce u prawej dloni mam grubsze po prostu...), co jest troche bez sensu bo docelowo i tak bedzie na lewej...

Ja sugeruje po prostu dac pierscionek (czy obraczke) zmniejszyc zeby pasowal na palec przy odpowiedniej rece...

W Polsce obrączkę nosi się na prawej ręce, a co do pierścionka zaręczynowego no cóż... Niektóre Panny Młode w dniu ślubu przekładają go z serdecznego palca prawej ręki, na serdeczny palec lewej, a niektóre pozostawiają go i noszą razem z obrączką na prawym ręku... Ja pozostałam przy tej drugiej opcji, tak samo obrączkę i pierścionek zaręczynowy nosiła moja babcia, moja siostra i teraz ja...

my nosimy na lewych - tak jest wygodniej

a czy w kosciele trzeba podac sobie koniecznie prawe dłonie?

chyba nawet sam x. mówi, aby teraz podać sobie prawe dłonie.. no ale moge się jeszcze mylic, bo wszystko przede mną

w kosciele chyba trzeba zakładac na prawą

W kościele trzeba założyć obrączkę na serdeczny palec prawej ręki, ksiądz o tym przypomina... Przynajmniej u nas tak było ;)

Tak, ksiądz mówi "Teraz podajcie sobie prawe dłonie..." ;]

my nosimy na lewej, w kosciele nie mowili mi , aby podac sobie prawe dlonie, tylko dlonie. ja zawsze tak chcialam, bo to jest strona serca itp. ale w finale bylo mi wszystko jedno...ale jakby byly prawe dlonie, to podalabym prawa, a pozniej przelozylabym... fakt, tylko w Polsce i chyba we Wloszech zauwazylam , ze nosza na prawej.

Ja zaręczynowy pierścionek noszę na lewej bo nie "leży" dobrze z obrączką na prawej dłoni, jest po prostu za duży a i obrączkę mam grubą, więc niestety nie mam takiej możliwości nosić ich razem:(

My tradycyjnie będziemy nosić na prawej, faktycznie kiedyś tak było że na lewej dłoni obrączkę nosiły wdowy i takie jakieś głupie skojarzenia mi pozostały :) a pierścionek zaręczynowy przerzucę na lewą rękę albo nie będę nosić wcale, bo niestety na jednym palcu z obrączką mi się nie zmieści

Ja nosze obraczke na lewej rece troche dlatego, ze moj maz jest Anglikiem a troche od tego ze niby lewa reka to "od serca". a poza tym jest mi znacznie wygodniej bo jestem praworeczna.Natomiast pierscionek zareczynowy na prawej, gdyz jest dosc duzy a obraczke tez mam szeroka i by sie"zlewalo" Mysle ze w dzisiejszych czasach juz nie ma jakis regul, ze ktos jest wdowcem itp. Nos tak jak czujesz i jak Ci sie podoba:)

Moj maz jest Wlochem i obraczki nosimy na serdecznych palcach lewych dloni :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

laski tak w ogole to w pl trdycji nosisie pierscinek zareczynow na serdecznym palcu LEWEJ dloni ale za duzo ludzi naogladalo sie anrykanskich filmow to nosza na prawej! a obroczki zgodnie ze zwyczajem nosi sie na prawej dloni
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

my będziemy nosić obrączki na prawej dłoni.
A zaręczynowy będe nosic tez na prawej dłoni, przed obraczką, bo z lewej mi spada a był za drogi żebym go zgubiła :) zresztą taka wersja też jest 'dozwolona'

karola ja będę nosiła dokładnie tak jak Ty, zaręczynowy przed obrączką:)

My będziemy nosić na lewej. Mój narzeczony jest tenisistą i na prawej by mu przeszkadzała w graniu.

ja też będę nosić na lewej:)bo tak mi wygodniej:)

Inne tematy z forum

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?