Nauki przedmałżeńskie i ślub ze chrzcinami.

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń Wesele
Hej dajcie znać jeśli wiecie jak wygląda sprawa z naukami przedmałżeńskimi- słyszałam że od nowego roku mają trwać pół roku (jakaś paranoja) czy można dogadać się jakoś z proboszczem? Planuje ślub kościelny i chrzciny razem, już mam ślub cywilny. Wiecie ile wynosi u księdza co łaska za taką imprezę? Chodzi mi głównie o kościół NSJ we Wrzeszczu.

Z góry dzięki za info.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Nauki przedmałżeńskie i ślub ze chrzcinami.

Kiedyś we Wrzeszczu jak proboszczem był śp. ks. Samp to można było załatwić wszystko bez żadnego "Ale" i tłumaczenia się z czegokolwiek. Brałam tam ślub 6 lat temu i wszystko było cacy - nauki, przygotowania o planowaniu rodziny, protokół ślubny bez zbędnych pytań itd. Co łaska to było co łaska i nikt sie nie krzywił (ja dałam 500 zł, choć w sumie to moja mama dawała i tyle miała ochote dać to mi nic do tego). teraz to sama jestem ciekawa jak to jest z tym nowym proboszczem... to już nie moja parafia ale chętnie się dowiem...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Nauki przedmałżeńskie i ślub ze chrzcinami.

Jak się czegoś dowiem to dam znać, mnie męczy to ''co łaska " jak przychodzi co do czego to często jest tak że mówią a to za mało albo nie mniej niż. A moim zdaniem to ich obowiązek i nie powinni nic za to brać. Z tymi naukami też jedna wielka zagadka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Villa Jaśkowa Dolina (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na styku dzielnic Wrzeszcz i Morena, przy pełnej zabytkowych willi Jaśkowej...

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

Siłownia bez umów (16 odpowiedzi)

Czy istnieje w Gdańsku w pobliżu wrzeszcza siłownia bez zobowiązań i umów. Praktycznie każda...