Dziewczyny czy może się orientujecie jak to jest z tymi naukami, tzn. czy można je ukończyć bez narzeczonego? mam taki kłopot, że mój wraca na krótko przed ślubem i prawdopodobnie nie zdąży ich zaliczyć ze mną.
00
Re: Nauki - sama?
ank
(20 lat temu)
tak, mozesz chodzic sama.
00
~beata81
(20 lat temu)
wiem że nie robią problemów jeśli jedna z osób ma zaliczone nauki wcześniej, np niektórzy mają na religii w szkole to nie muszą,
00
~aleksad
(20 lat temu)
a jeżeli w szkole średniej mialam coś takiego jak matura z religii to muszę chodzić na nauki?
00
~Anucha
(20 lat temu)
Ja miałam takei nauki w ostatniej klasie liceum (i to w tej samej parafii gdzie biorę ślub), ale proboszcz mi powiedział, że muszę chodzić teraz przed ślubem, bo - cytuję: "tamto to było co innego". Czyli to zależy od parafii, niektórzy to uznają, a niektórzy nie uznają i każą chodzić jeszcze raz - reguły nie ma - co kraj to obyczaj ;)
00
unplushak
(20 lat temu)
nie wiem, czy dobrze rozumiem: Twój narzeczony wogóle ma zamiar te nauki zaliczyć (albo ma już to za sobą), tak? bo jeśli on nie ma zrobionych to wydaje mi się, że to może być problem :/ ale jeśli chodzi o chodzenie w samotności :) to można na 100%
pozdrawiam :)
00
amsta
(20 lat temu)
tak , można ale samemu łatwiej zasnąć;)żartuje
00
~nacia
(20 lat temu)
ja mam mature z religii i kazali mi chodzić ale nie wiem czy samej czy nie... jak powiem M zę mogę iśc sama to na bank nie pójdzie, a ja nie chce tam być sama wolę z nim.....
00
Karolinka29
(20 lat temu)
Nie ma jeszcze zrobione, bo generalnie miało być tak: miał wyjechać za granicę do pracy w styczniu ale niestety chyba mu zrobili brzydki numer i jak narazie ściemniają więc on szybko kombinuje inny wyjazd ale przez to opóźnienie może wrócić na krótko przed ślubem. Chodzi mi o to czy gdyby nam się teraz udało załapać na jakiś kurs razem a on musiał wyjechać nagle to czy nam to zaliczą jeśli na koniec kursu będę tylko ja?
00
unplushak
(20 lat temu)
jak my chodziliśmy to było wiele takich numerów, że panna była sama, a księdzu pod pieczątkę podkładała 2 świstki do podstemplowania, ale dla mnie to trochę, hmm, oszustwo?
no i nie wiem, czy wszędzie tak się da, bo jakby nie było 4 razy trzeba stempelek dostać, więc bardziej kumaty ksiądz może się skumać (no chyba, że nie...) :)
00
~aniuś
(20 lat temu)
moja koleżanka tak "podkładała" i nie było problemu, może to troche i oszustwo ale on (marynarz na długich kontraktach) nie mógł inaczej więc nie zawsze to jest kwstia naszego wyboru..ale poradnictwo zaliczali razem.
00
ank
(20 lat temu)
na naszych zajęciach widac było babki i facetów, którzy przychodzili bez drugiej połówki, a pozniej podkładali kartki, nigdy ksiądz się nie zorientował, za duzo nas tam było. Mój P jest marynarzem, ale na szczescie udało nam się zrobić poradnie i nauki razem, ale jak wcześniej rozmawialiśmy z proboszcze o tym, ze P moze nadle wyjechać, bo ... taki zawód, to ksiądz nie robiłby problemów.
00
~gula
(20 lat temu)
Witajcie!
Mój mąż też jest marynarzem i na nauki chodziłam sama,ale nie podkładałam kartek. Po prostu powiedzieliśmy proboszczowi jaka jest sytuacja, ja zaliczyłam wszystkie spotkania a mój luby te,które mógł-w sumie dwa. Na poradnictwie rodzinnym nie była ani razu. Ale nie robiono nam z tego powodu żadnych wproblemów. Wszystko zależy od proboszcza parafii, w której załatwiacie formalności.
pozdrawiam