Nie doceniamy tego co mamy

Wydaje mi się, że obecna sytuacja powinna uświadomić nam pewien fakt. Żyliśmy sobie w przeświadczeniu, że wszystko jest nam dane i o nic nie musimy się martwić. Teraz patrzę na to inaczej. Sklepy nie muszą być pełne towaru, musimy sie nauczyc wszystko szanować i przede wszystkim myśleć o swoich bliskich
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 11

Gdzie więc dokładnie jest teraz Hipster po zabraniu z parku? W plastikowym worku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To oczywiście gigantyczna liczba grobów w Polsce północnej. Koszty też byłyby gigantyczne, a sprawa stałaby się pewnie polityczna.

Zrobiono tak: 15 lat temu miasto i parafia ewangelicka postawiły pomnik upamiętniący "spoczywających". Wiedzieli, że park jest pełen szczątków. Może już nie jest. Bardzo fajny park, ale to było dziwaczne. Nigdy nie znalazły się pieniądze na załatwienie takiego problemu?

A jak będą źle pochowani, to będą szaleć. A teraz już nie da się tego uporządkować.

Chaotyczne to i nie ma szans, by szczątki spoczywały razem ze swoją płytą.

Jest to duży park, zielone rozległe trawniki. Nad powierzchnią nie widać niczego, co przypominałoby o cmentarzu. Ale nie zabrano szczątków do niedawna. Tak postępowano przy tych likwidacjach. Obecnie trwa właśnie akcja zabierania samych szczątków. Myślę, że zajmuje się tym kościół, pastorzy. To duża akcja, trwa od co najmniej 20 lat.

Właśnie cmentarz Hipstera wkrótce po wojnie "zlikwidowano", cokolwiek to znaczy. Zamieniono na park, wiele szczątków pozostało tam, ale może zabrano np. płyty? 2 lata temu park porządkowano. Niewykluczone, że znaleziono i szczątki Hipstera. U zmarłych ciągle coś się dzieje.

Może to taki nacisk, aby ten problem do końca rozwiązać. Młodzież popija piwo, pali papierosy na tych cmentarzach.

Ogólnie było wielkie zjawisko dewastacji grobów niemieckich w płn. Polsce. Może to jakoś leży u podłoża zamieszania. To nie takie normalne, niszczenie grobów, zakłócanie zmarłym spokoju. Można to było oczywiście przeprowadzić w jakiś cywilizowany sposób. A w praktyce? Wandale się wyżywali czy też utworzyły się jakieś zorganizowane grupy dewastujących? Z tego, co widziałem, po prostu z braku renowacji płyty nagrobne podupadały. Często stare cmentarze są oficjalnie parkami.

Ewangelickiego cmentarza, gdzie spoczął Hipster, też już nie ma. H też miał pogrzeb byle jaki.

Mała marzy o porządnym grobie. Dlatego rozpętała swoją szeroką kampanię. Jak nie będzie właściwy, to powróci.

Są trochę jak grobowce na cmentarzu.

Zanosi się na taką bolesną i trudną utylizację tych elementów. Stopniowo jednak powinny znikać.

Ja też jestem takim elementem, którego nie można usunąć. Choć kiedyś umrę biologicznie.

Zaczynam sądzić, że to właśnie jest uzgodniony przez wszystkich układ. Pokraczny niestety.

Jest tych różnych blokad dużo. A działań przeciw nim mało.

Pisałem też do najbliższego pastora. Ale oczywiście i ta możliwość jest zablokowana.

Poinformowałem muzeum w Pompejach.

Może to akurat nie Pompeje, ale chodzi zapewne o sytuację niewłaściwego czy niegodnego pochówku. Przecież tam ślady po tych wyparowanych ciałach są na widoku, dla turystów.

Możliwe, że cofnęliśmy się do sytuacji z roku 2000.

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

Zakupy - stacjonarne czy przez internet? (70 odpowiedzi)

Cześć, robicie zakupy w sklepach stacjonarnych? Czy przez internet? Ja wychodzę, jeśli mam...