Nie doceniamy tego co mamy

Wydaje mi się, że obecna sytuacja powinna uświadomić nam pewien fakt. Żyliśmy sobie w przeświadczeniu, że wszystko jest nam dane i o nic nie musimy się martwić. Teraz patrzę na to inaczej. Sklepy nie muszą być pełne towaru, musimy sie nauczyc wszystko szanować i przede wszystkim myśleć o swoich bliskich
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 11

Dopiero taka sytuacja tworzy prawdziwe problemy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jedna osoba ze stabilną pracą to sytuacja już dość normalna. Chodziło jednak o to, żeby obie dorosłe osoby były bezrobotne albo jedna pracowała tylko dorywczo.

Ktoś oceniał w 2007, że w każdej rodzinie z PGR (w lubuskim) przynajmniej jedna dorosła osoba pracowała. Było jednak o wiele gorzej, z tego, co widziałem.

Urzędy nie zbierały takich danych. Nie ma porządnych statystyk. To się tylko wie na podstawie wyrywkowych danych.

"Nie udało nam się uzyskać ... informacji na temat bezrobocia byłych pracowników PGR-ów. PUP prowadzi tylko standardową statystykę, w której osoby bezrobotne kategoryzuje się w oparciu o wiek, płeć, miejsce zamieszkania i ostatnią pracę. Dawni pracownicy PGR-ów są więc po prostu bezrobotnymi z terenów wiejskich ta grupa stanowi zresztą największy odsetek wśród bezrobotnych."
psz.praca.gov.pl, 2007

To skomplikowana instytucja, ten cały MOPS. Taki mały ZUS.

Badania są bardzo ważne wbrew pozorom. Bez nich nie można zrozumieć sytuacji.

Procedury i wnioski są dość skomplikowane. Zaświadczenie z urzędu skarbowego.

Gdzieś raz czytałem, że trzeba być zarejestrowanym w UP, ale teraz nie widzę takiego warunku na stronach różnych MOPS.

Wyśrubowanych warunków na pewno nikt nie przestrzega.

Jednak pomoc z MOPS jest uzależniona od rejestracji w urzędzie pracy. A zgłaszanie się regularne do urzędu jest już bardzo trudne, wręcz niewykonalne z tych odległych wsi. Jakoś to wygląda w praktyce.

Przed MOPS często stoi samochód, taka furgonetka, do której można coś załadować. Przypuszczam, że rozwożą te świadczenia.

Na wsi są po prostu zbędni. Coraz większy procent to emeryci.

Są opisywani przez dziennikarzy, naukowców z uniwersytetów, i opieka społeczna też jakoś się nimi zajmuje. Podobno to około 4-5 milionów osób, mimo licznych już wyjazdów.

Nie ma żadnego działacza, który zająłby się pegierusami. Co i tak byłoby bardzo trudne.

To jakieś okazanie niewątpliwie.

Bo taki MOPS zajmuje się wszystkimi pegierusami z całej gminy, a to jest 15 zapadłych blokowisk. Choć zastanawiam się, czy oni docierają do MOPS, to uciążliwe. Jednak taka pracownica znałaby przebieg wydarzeń i niski poziom życia bardziej niż kto inny w miasteczku. Miałaby z tymi osobami kontakt bezpośredni, twarzą w twarz.

Tak że identycznie wygląda strażniczka zajmująca się vipami, i zajmująca się pegierowcami.

Mam wrażenie, że jest to proces gnilny w żywych organizmach.

Jeśli ich służby są wciąż jeszcze zbyt słabe, to nie wykonają swojej podstawowej roli.

Inne tematy z forum

Zakupy - stacjonarne czy przez internet? (70 odpowiedzi)

Cześć, robicie zakupy w sklepach stacjonarnych? Czy przez internet? Ja wychodzę, jeśli mam...

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...