Nie idę na wybory! Kto jescze?

Nie idę na wybory i postanowiłem się podzielić z wami tą informacją.
Zwyczajnie po przejrzeniu list wyborczych i kandydatów, nie ma ugrupowania, ani kandydata na którego mógłbym oddać głos z czystym sumieniem.

Mam dość wybierania mniejszego zła!*

Mam również nadzieję, że frekwencja będzie jak najniższa. A co za tym idzie, legitymacja wyłonionej władzy również będzie jak najmniejsza!**

Zachęcam do dyskusji. Proszę tylko nie podawajcie banalnych
(i głoszonych przez mainstreamowe media i populistycznych polityków) frazesów typu:
- "głosowanie to obywatelskie obowiązek" głosowanie to prawo, z którego można skorzystać lub nie; nie pójście na wybory jest również wyborem, wg mniej bardziej sensownym niż głosowanie wbrew sobie
- "kto nie głosuje, ten nie może późnieij krytykować" - w ustach polityków brzmi to, co najmniej bezczelnie; prawo do krytyki polityków bierze się ze sprawowanej przez nich funkcji i wybory nie maja tu nic do rzeczy

....

* "mniejsze zło" to nie to samo, co "większe dobro"; wybór większego dobra byłby wtedy, gdyby co najmniej dwóch kandydatów spełniało moje oczekiwania.
** frekwencja wyborcza w demokracji jest pewną wartością, pod warunkiem jednak, że jest sczera, tj. wynika z realnego i ugruntowanego przekonania ludzi, że należy iść na wybory; frekwencja nabijana na siłę, np. reklamami telewizyjnym, nawoływaniem celebrytów, tanimi hasłami - to niestety fałszowanie rzeczywistości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Nie idę na wybory! Kto jescze?

ni oasadza, zeby nie zostac osadzonym
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

i nie mów fałszywego swiadectwa przeciw blizniemu swemu Kaczynskiemu

a gdy Kaczyński uderzy Cie w jeden policzek, nadstaw mu drugi (wybierz go ponownie"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Halewicz

jakby to powiedział Chrystus - w slangu 'JCHS" czyli "Dżej-es"

Kochaj Kaczyńskiegio jak siebie samego!

@Halewicz: też mi się tak wydaje. W Waszej religii mówi się o miłosierdziu, pokorze i miłości do bliźniego. Patrząc na przywódców PiS-u widzę zakłamanie, stosowanie zasady "cel uświęca środki" i nienawiść. Część elektoratu PiS-u to jacyś fanatycy religijni i dewoci.

Jestem osobą wierzącą i zapewniam Cię, że ci ludzie nie mają nic wspólnego z wiarą, którą ja wyznaję. Ci ludzie to wręcz zaprzeczenie podstawowych prawd wiary, nauk Chrystusa i Jego przesłania. Miłuj bliźniego swego, jak siebie samego...i gdzie ta miłość bliźniego? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Pati: wiara nie zawsze czyni cuda. Kiedyś się o tym przekonasz

Halewicz: popieram Twoją ocenę PiS-u. Paru spryciarzy i manipulantów za aprobatą kleru werbuje wiele osób, które, mam wrażenie, utraciły zdolność logicznego myślenia. Wystarczy wspomnieć cyrk moherów w tzw. obronie krzyża. Gdybym była chrześcijanką, uznałabym to za profanację symbolu religijnego i czułabym się urażona milczeniem kleru. Obrzydliwe, szkalujące wypowiedzi przedstawicieli tej partii, zakłamanie, łamanie prawa. Niektórzy przedstawiciele PiS-u wprost zioną nienawiścią a potem w asyście dziennikarzy pokazują się "rozmodleni" w kościele.W Waszej chrześcijańskiej biblii jest takie opowiadanie o faryzeuszach. Idealnie pasuje do PiS-u.

Nie przypominam sobie zwolenników PO kroczących z pochodniami po ulicach Warszawy i drących się "nienawidzę ich!!!", tudzież bijących parasolkami dziennikarzy.

Pozywanie Kaczyńskiego za jego kłamliwe wypowiedzi jest jedyną skuteczną metodą obnażenia prawdziwego oblicza tego człowieka. Teraz niech się Kaczyński dobrze zastanowi, zanim coś powie. Jego ocena Angeli Merkel spowodowała, że już jest persona non grata na europejskich salonach - bardzo mądra polityka zagraniczna:)

I po co tak manifestujesz rzekome odcięcie się od PIS i PO? Nauczyłeś się kłamać od Kaczyńskiego? ;)

Pożyteczni idioci, to właśnie wyznawcy sekty PIS - wypisz wymaluj jak bolszewicka tłuszcza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Demokratycznie oddał? Oddał ze strachu, bo wiedział, że się robi gorąco. To właśnie demokracja zmusiła pisiaki do oddania władzy.

A ja mam 23 lata, męża, dziecko, dobra stała prace i na wybory idę. To mój obowiązek. I co więcej należę do tych moherów o których ktoś wyżej wspominał:) To dzięki Partii Pis wierze ze w tym kraju może być lepiej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

taki los anarchisty...

czy po czy pis - jeden pis

i tak czeka go/ja wewnetrzna emigracja

Ja wiem, że wiara czyni cuda ale lepiej idź na wybory i zagłosuj - wyobraź sobie 1.000.000 amaranthek, które nie pójdą, nie oddadzą głosu...i wygra PIS. Lepiej to przemyśl.

Ok, chętnie, ale po pierwsze najpierw bez żadnych pleców trzeba się dostać do stołka, po drugie samemu to się można najwyżej zesr... A swoją drogą jesteś którymś z kandydatów, że się tak uniosłeś, Xeonn???
Jak tak to napisz którym, żebym na ciebie nie zagłosowała bo ludzie wulgarni i niezrównoważeni nie powinni rządzić krajem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

btw
jak PO pozywa Kaczynskiego o kazda bzdure (np. "prawdziwosc stwierdzenia: ze za rzadow Po bezrobocie wsrod niepelnosprawnych wzrosło o 1/8" - ze wzros ło to pewne, pytanie o ile) to jakos nie mowice, ze Tusk to pieniacz i ludzi po sadach ciaga

gdyby to zrobil Kaczynski w stosunku do PO pewnie byscie mowili, ze to przedsmak rzadow PIS i wszyscy po wygraniu trafia na sale sadowe

...

gdy PO emituje reklamowki jak najbardziej budujace antagonizm w spoleczenstwie - jakos nie prostujecie, gdyby to były reklamowki PISu - byscie mowili ze Kaczynski skloca Polakow i prowadzi wojne polsko-polska

...

ciekawe co by bylo gdby Kaczynski powiedzial, ze niemcy sa koniem trojanskim rosji w europie...

...

PIS i PO to nie moja bajka,obie partie nie nadaja sie do rzadzenia,
choc w obu partiach jest wielu przyzwoitych ludzi
i obie w zasadzie wiele sie od siebie nie roznia, jedna moze ladniej wyglada, a druga jest bardziej niezgrabna

niestety co niektorzt sa bardzo zmanipulowani
i jak by powiedzial Lenini - pożyteczni idoci - robia swoja robote
...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jakos pis zdobyl wladze i oddal jak najbardziej demokratycznie...

i nawet dzialania braci przeciw pierwszemu prezydentowi byly jakos radykalne bo prowadzone na ulicach ale miescily sie w ormach demokratycznych

wiec nie piszcie takich bzdur
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ty halewicz chyba normalny niejestes...

syndrom zgwalconego ministranta?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przeciwnie, będzie mus wyborów :) na "jedynie słuszną" partię czyli PIS :)
oby nie ....

@Halewicz: co za czarna wizja. Chyba do diabła nie będą nas - anarchistów aresztować lub palić na stosie? A tak na poważnie, nie wierzę, że PiS dojdzie do takiej władzy, jak to miało miejsce za rządów dwóch braci.

Gdy już nie pójdziesz na wybory, a wygra PIS, z pewnością nowa władza nie pozwoli na egzystencję anarchistów - w szczególności na publiczne przyznawanie się do bycia anarchistą.
Także dobrze pomyśl, czy naprawdę nie chcesz iść na wyboru, bo istnieje prawdopodobieństwo, że gdy PIS wygra, to już nie pójdziesz na następne wybory:)

Inne tematy z forum

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (149 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...

Najlepszy broker forex w Trójmieście (16 odpowiedzi)

Jak w temacie. Czy ogólnie ma znaczenie gdzie broker ma siedzibę? Z tego co widzę, to wszystkie...

Vibracje (25 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU