Nie idę na wybory! Kto jescze?

Nie idę na wybory i postanowiłem się podzielić z wami tą informacją.
Zwyczajnie po przejrzeniu list wyborczych i kandydatów, nie ma ugrupowania, ani kandydata na którego mógłbym oddać głos z czystym sumieniem.

Mam dość wybierania mniejszego zła!*

Mam również nadzieję, że frekwencja będzie jak najniższa. A co za tym idzie, legitymacja wyłonionej władzy również będzie jak najmniejsza!**

Zachęcam do dyskusji. Proszę tylko nie podawajcie banalnych
(i głoszonych przez mainstreamowe media i populistycznych polityków) frazesów typu:
- "głosowanie to obywatelskie obowiązek" głosowanie to prawo, z którego można skorzystać lub nie; nie pójście na wybory jest również wyborem, wg mniej bardziej sensownym niż głosowanie wbrew sobie
- "kto nie głosuje, ten nie może późnieij krytykować" - w ustach polityków brzmi to, co najmniej bezczelnie; prawo do krytyki polityków bierze się ze sprawowanej przez nich funkcji i wybory nie maja tu nic do rzeczy

....

* "mniejsze zło" to nie to samo, co "większe dobro"; wybór większego dobra byłby wtedy, gdyby co najmniej dwóch kandydatów spełniało moje oczekiwania.
** frekwencja wyborcza w demokracji jest pewną wartością, pod warunkiem jednak, że jest sczera, tj. wynika z realnego i ugruntowanego przekonania ludzi, że należy iść na wybory; frekwencja nabijana na siłę, np. reklamami telewizyjnym, nawoływaniem celebrytów, tanimi hasłami - to niestety fałszowanie rzeczywistości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Nie idę na wybory! Kto jescze?

Nikt nikogo nie może do tego zmusić, Hal. Ja też nie idę. Po pierwsze nie będzie mnie wtedy w Polsce, a po drugie wnerwia mnie ostatnio polityka, szczególnie polski cyrk. Durne hasła typu "bezpieczne jutro" czy "więcej dla Polski" nic mi nie mówią. Ja oczekuję konkretów- sprecyzuj, co możesz zrobić, jakie masz do tego kompetencje, jaką posiadasz w tym zakresie wiedzę, itp. Nie zamierzam sama szukać i latać za takimi informacjami, nie mam na to czasu. Żaden z kandydatów nie wysili się na tyle, by zamiast swojej uśmiechniętej twarzy przedstawić na billboardzie np. mały wykres swoich kompetencji, więc bardzo mi przykro.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pójście na wybory jest obywatelskim OBOWIĄZKIEM!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 21

Glosowanie jest dla mądrych ludzi.

Lepiej zostań w domu i nie głosuj.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

coś mnie ominęło ? jakie głosowanie ?
chyba żyję na innej planecie :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (14 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...