Nie idę na wybory! Kto jescze?

Nie idę na wybory i postanowiłem się podzielić z wami tą informacją.
Zwyczajnie po przejrzeniu list wyborczych i kandydatów, nie ma ugrupowania, ani kandydata na którego mógłbym oddać głos z czystym sumieniem.

Mam dość wybierania mniejszego zła!*

Mam również nadzieję, że frekwencja będzie jak najniższa. A co za tym idzie, legitymacja wyłonionej władzy również będzie jak najmniejsza!**

Zachęcam do dyskusji. Proszę tylko nie podawajcie banalnych
(i głoszonych przez mainstreamowe media i populistycznych polityków) frazesów typu:
- "głosowanie to obywatelskie obowiązek" głosowanie to prawo, z którego można skorzystać lub nie; nie pójście na wybory jest również wyborem, wg mniej bardziej sensownym niż głosowanie wbrew sobie
- "kto nie głosuje, ten nie może późnieij krytykować" - w ustach polityków brzmi to, co najmniej bezczelnie; prawo do krytyki polityków bierze się ze sprawowanej przez nich funkcji i wybory nie maja tu nic do rzeczy

....

* "mniejsze zło" to nie to samo, co "większe dobro"; wybór większego dobra byłby wtedy, gdyby co najmniej dwóch kandydatów spełniało moje oczekiwania.
** frekwencja wyborcza w demokracji jest pewną wartością, pod warunkiem jednak, że jest sczera, tj. wynika z realnego i ugruntowanego przekonania ludzi, że należy iść na wybory; frekwencja nabijana na siłę, np. reklamami telewizyjnym, nawoływaniem celebrytów, tanimi hasłami - to niestety fałszowanie rzeczywistości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Nie idę na wybory! Kto jescze?

Wśród moich znajomych/piszę o tych, którzy anarchistami nie są/ większość wybory bojkotuje. Jest niewielka liczba osób, które stwierdziły, że będą głosować na każdego, byle nie na PiS. Zauważyłam, że część osób, która kiedyś krzywiła się na mój bojkot głosowania, teraz sama to robi. Ludzie są rozgoryczeni, mają dość obietnic, które jak zwykle nie zostaną dotrzymane. I wcale im się nie dziwię. Myślę, że bojkot wyborów bierze się m.in. z niezadowolenia. Wszędzie jest źle: bałagan i chamstwo w urzędach, katastrofalny stan służby zdrowia, bezrobocie i drożyzna, fatalna praca sądów i policji. Różne partie obiecywały zmiany. Na lepsze. Tylko, że po wyborach politycy kłócili się między sobą, brali pieniądze za drzemki w sejmie,dorabiali sobie w różnych aferach, a przeciętnemu Kowalskiemu żyje się coraz gorzej. Na co mają liczyć? Na cud?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Twoje myslenie jest chore

polityk to zawod

tak jak lekarz, budowlaniec itp

jezeli nie odpowiada ci zaden lekarz albo widzisz wkolo samych partaczy - to chyba mozesz krytykowac i mozesz zwyczajnie ZBOJKOTOWAC...

a Twoje odpowiedz jest taka:
nie pasuje Ci zaden lekarz albo zaden budowlaniec to sama zostan lekarzem albo bierz szpachel... albo morda w kubeł

Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

-> zobacza tez ze wiekszosc spoleczenstwa olewa wybory

pytanie tylko jaka wiekszosc

KTO Z WAS MANIAKOW FREKWENCJI ZALOZY SIE ZE MNA< ZE TA PRZEKROCZY 50%? :P

(no chyba, ze kampania reklamowa PO i spty telewizyjne podziałaja... - nie ma jak to budowanie zgody w spoleczenstwie)

dlaczego wysoka frekwencja jest dla was takim fetyszem?

rozumiem, dlaczego dla politykow - legitymacja władzy jest silniejsza

ale dla tych co uczestnicza w wyborach?
powinniscie byc zadowoleni z niskiej frekwencji bo wasz glos ma wieksza wowczas sile...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to rusz d... jak nie ma na kogo i sama cos zaproponuj, zainicjuj a nie pierdzielenie ze nie ma na kogo... jaka to głupia teza, ze nie ma na kogo...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Problem w tym, że nie ma nikogo na kogo warto byłoby zagłosować więc jaki sens iśc na wybory. Wszyscy powinni to olać i pokazać, że nikomu już nie można wierzyć i głosowanie nie ma żadnego sensu. Ci, którzy dzisiaj wzajemnie się krytykują w kampaniach wkrótce będą przechodzić do tych co wygrają. Jak nie wiecie o co chodzi to chodzi o pieniądze, nie o Polskę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

pokretne myslenie. najlepiej jakby cala Polska nie poszla na wybory i wszyscy mieliby pretensje o to kto ich wybral! Nie podoba sie jak rzadza? Idz na wybory i to zmien ! siedzenie w domu i mowienie do telewizora jak to jest zle niczego nie zmieni! politycy w telewizji nie slysza Ciebie ale zobacza Twoj glos !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Panie fasola

miedzy przesłanka (kto nie idzie na wybory), a wnioskiem (nie ma prawa narzekanie) NIE MA ZWIAZKU LOGICZNEGO

jedno nie wynika z drugiego bo prawo do KRYTYKI (narzekania) jest niezalezne od udziału w wyborach i bieze sie z innych źródeł

a ten KTO NIE IDZIE NA WYBORY MA WIEKSZE PRAWO DO NARZEKANIA NIZ INNI BO POZOSTAWIL INNYM WYBOR, najmniejsze prawo do narzekania maja ci, ktorych kandydat wygrał (taki ot sofizmat - rowniez bledny, ale predzej da sie go obronic niz Twoje stwierdzenie)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

te reklamowki Po to wkład tej partii w zakonczenie wojny polsko-polskiej oraz w łagodzenie nastrojów społecznych

czekam na komentarz Halewicza - pewnie wszystko wina PiSu i to PiS skłóca Polaków... :P a moze powie Halewicz, ze przeciwko PiSowi wszystkie chwyty dozwolone?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kazdy kto zostaje w domu i nie idzie glosowac nie ma zadnego prawa do narzekania na polityke czy na to jak rozwija sie Polska. Zadnego prawa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

reklamowki Po podziałały?

nie czujesz sie zmanipulowany??

...

ciekawe ile kosztuje ta kampania spotowa PO o jakze pozytywny wydzwieku...

ciekawe kto to mowil, ze jest za tania reklama przeciw spotom i bilbordom i nie wyrazil zrozumienia dla wyroku TK, ze takie ograniczenia sa naruszeniem zasad demokracji... ciekawe kto to był

Błąd. Ja też nie chciałam isc,ale mochery pójdą głosować na PIS a tego to nie zdierżę. Tak więc idę i zagłosuję na kogokolwiek, żeby odebrać głos Pisowi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie głosuje, i wiekszosc znajomych tez sie nie wybiera :D

za PIS`u wiodło się lepiej z prostej przyczyny - nie wtrącali się w gospodarkę. Woleli uganiać się za układem. Gdy wzięli się za uganianie się za przedsiębiorcami, szybko stracili władzę.

a za PIS'u było załamanie rynków światowych?
dobrze, że dodałeś "statystycznie", bo już bym uwierzył, ze to co wczoraj wypisywałeś to tylko po to by się posprzeczać.

hehehe

jestes szczesliwa dzieki sobie czy dzieki partia politycznym?

za sld/pisu klepałas bide?

bo statystycznie to za pisu powinno ci sie lepiej wiesc tj. powinnas miec wiecej oszczednosci, wieksze perspektywy na prace, wieksza zdolnosc kredytowa i perspektywe rozwoju gospodarczego przed soba

ale to tylko statystyka

Wiec oby dalej Ci sie dobrze wiodło!

a ja na pewno zagłosuję. bo jestem szczęśliwa, jest mi dobrze, mam wspaniałą rodzinę, dobrą pracę, perspektywy. nie jestem rokefellerem ale dobrze mi się zyje. jak choruję to nie mam problemu z wyleczeniem się, jak ktoś mnie oszuka to prawo stoi po mojej stronie, wystarcza mi na cotygodniowe zakupy, na kredyt, na podróże... jestem szczęśliwym człowiekiem

nie wiem ile w tym zasługi naszego rządu, ale po co mam cokolwiek zmieniać? dlatego na pewno zagłosuję. Na Platformę Obywatelską!

aby jakaś inna partia w moim życiu za wiele nie zmieniła! abym nadal była szczęśliwa!

teraz podaj ile nóg mają zwierzątka

"zatkało kakao"

gosciu... jeszcze raz ci napisze, nie podniecał sie matematyka na poziomie gimnazjum

...

no brawo - wynik dobry

czyli dla wszystkich: jezeli cegła wazy kilo i pol cegły, to dwie cegły waza 4 kg

...

nie ekstytuj sie tak Halewicz, ze napisałe równanie na poziomie gimnazjum, ale brawo za analityczne podejscie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no co jest? Zatkało kako? o_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Muza musi grać. (3002 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Kawa czy Herbata - rano (195 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

telefon do 1000zł (125 odpowiedzi)

Witam, chciałbym wymienić już mojego leciwego smartfona. Co możecie polecić w cenie do 1000zł?