Nielegalnie zdobyte dowody a wykorzystanie ich w sprawie rozwodowej

Mam tutaj na myśli te wszystkie techniki szpiegowskie jak podsłuchy telefonów,, komputerów śledzenie itd.
To jakiś obłęd: a z tego co czytam i analizuję, to wykorzystywane są takie dowody w sądach. W USA jest zasada, że dowody pochozące z przestępstwa nie mogą być wykorzystywane. Ktoś już to moze wcześniej przerabiał?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja przerabiałam, ale w sprawie sądowej o prawa pracownicze. W prawdzie sąd odrzucił dowody jako pochodzące z nielegalnego źródła ale dopiero PO zapoznaniu się z nimi, więc formalnie wszystko się zgadzało ale mam takie nieodparte wrażenie że one bardzo pomogły wysokiemu sądowi w ocenie innych, przedstawionych dowodów, które już takie mocne i niejednoznaczne nie były :) jak to w uzasadnieniu piszą "jest wysoce prawdopodobne, iż. ..."
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W polskim prawie nie ma instytucji "owoców zatrutego drzewa" a o dopuszczalności (lub nie) zdobytych nielegalnie dowodów decyduje każdorazowo Sąd.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest tak jak kolega tutaj napisał. Jest to delikatna kwestia, bo w wielu systemach prawnych dowody pochodzące z przestępstwa nie mogą być kwalifikowane jako coś co może zostać użyte w sądzie.
A często są: np po włamaniu na facebooka, podsłuchy telefoniczne czy nasyłanie prywatnych detektywów do śledzenia.
Proponuje sprawdzić jeszcze pod niniejszym linkiem: https://kn-adwokaci.pl/sprawa-rozwodowa-a-dowod-billingu/
Masz tam info, jak to wygląda pod względem prawnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Moja Żona nie chce sie ze mną kochać (293 odpowiedzi)

I nie pomaga już nic ... Rozmowy były , prośby były a błagać nie chcę. Co z kobietą moją jest nie...

Jak sobie radzicie z przedwczesnym wytryskiem? (7 odpowiedzi)

Jak wam się udaje ogarnąć problem z przedwczesnym wytryskiem? Mam godzinę a kończę w 10-20 min ;/...

Jak poprawnie zmierzyć długość wacka? (5 odpowiedzi)

Czytałem jak niektórzy się żalą ze maja za małe wacki bo raptem z 11cm. Może źle mierzą? Różne...