Nieuczciwy wykonawca - budowa fundamentu

Witam,
zleciliśmy wykonanie fundamentów naszego domu pewnej firmie.
Robota skończona - zapłaciliśmy. Oczywiście naiwnie ufając, ale tego już nie odwrócę - nauczka na przyszłość.
Dostaliśmy Gwarancję Jakości itp.

Okazało się, że położono źle styropian-zła grubość, brak pianki, nie ten rodzaj itp. Ogólnie niezgodnie z projektem.

Wykonawca teoretycznie bierze na siebie odpowiedzialność za tą fuszerkę, jednak mamy problem by wyegzekwować naprawę lub zwrot kosztów.
Wolelibyśmy zwrot kosztów, bo nie chcemy mieć z tą firmą już nic wspólnego. Chcieliśmy zlecić naprawę innej firmie.
Wykonawca się burzy, że to za duża kwota - firma która miała naprawić wystawiła fakturę do przedpłaty. Wykonawca nie chciał oddać bezpośrednio nam kasy tylko chciał wpłacić kwotę na konto firmy naprawiającej...

A samemu naprawić też mu się nie spieszy. Zbywa nas itd.

Nie możemy się dogadać.:(
Co mogę zrobić by go przycisnąć dostać to co mi się należy - czyli poprawnie wykonaną usługę.?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Iść do sądu (czas!) albo nasłać karki ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chciałam to zostawić naprawdę na koniec...:)

Skoro ani sam się nie poczuwa, ani nie martwi się o konsekwencje antyreklamy, jaką mu zrobisz, to chyba właśnie doszłaś do końca polubownej drogi ;)

Kiedys na rzemieślnika można było iść na skargę do cechu. Niestety, teraz byle papudrak może się mienić "budowlańcem" i do żadnego cechu należeć nie musi.

Zacznij od sądu konsumenckiego. My tak zrobiliśmy z firmą, która schrzaniła remont i umyła ręce.
Najpierw na Konopnicką we Wrzeszczu, tam można zacząć. Panie bardzo milutkie (niebywałe u urzędników), wszystko powiedzą co i jak, dadzą wnioski, powiedzą jak wypisać itd. Jak takie wezwania do polubownego załatwienia sprawy nie wystarczą to podanie do sądu. Nasza rozprawa odbyła się bez udziału stron. Dostaliśmy tylko pismo z sądu, że odbyła się rozprawa i że wygraliśmy (sąd przyznał nam całą sumę co oczekiwaliśmy). Teraz ściga ich komornik. Całość nie wyszła drogo i dość szybko, od pierwszej rozmowy na Konopnickiej do uprawomocnienia siw wyroku (max pół roku).

Jak polubownie sie nie da to za mordę i tyle. Powodzenia.

Dziękuję bardzo za wskazówkę. Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego:)

Wtam
A co to za firma jezeli nie jest to tajemnica ..planuje budowe domu i obecnie szukam firmy do SSO....a nie chialbym trafic na partaczy
pozdrawim

Jeszcze się wstrzymam z totalną antyreklamą na necie, może facet pójdzie po rozum do głowy...
Tomm - podaj maila to podeślę informacje.

Hej Kasia
proszę info na ipppo@wp.pl

Pozdrawiam i dzięki bardzo z góry

Jeśli będziecie poszukiwali prawnika to polecam kancelarię radcy prawnego Natalii Zielmachowicz, mają duże doświadczenie w podobnych sprawach, a jeśli to jakaś większa firma to niełatwo będzie z nimi wygrać. Czasem lepiej zapłacić prawnikowi, żeby odzyskać chociaż część poniesionych kosztów, bo fundament to jednak fundament, na tym będzie cały wasz dom stał ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Przeprowadzki - możecie kogoś polecić? (82 odpowiedzi)

Jak w temacie - szukam sprawdzonej firmy, która pomoże w przeprowadzce :) zniesienie kilku...

Przeprowadzki kto i za ile Wejherowo (5 odpowiedzi)

Witam, poszukuję ekipy do przeprowadzki Wejherowo - Wejherowo proszę o przedstawienie oferty...

Budowa mojego domu może się komuś przyda (5 odpowiedzi)

. dom stoi i bardzo przydała mi się biała lista, więc spłacam dług. Kilka firm, które...