Niska waga dziecka:(

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Witam, szukam dobrego specjalisty w 3-miescie który pomoże mi zdiagnozowac przyczyne niskiej wago mojego synka. Znacie kogos godnego polecenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Niska waga dziecka:(

podłoncze sie do pytania ,moja córeczka też słabo przybiera właśnie zostały nam zlecone badania przez naszą panią doktór ale co dalej ? a ile warzy twój synek i w jakim jest wieku ?

Moja Corkaeż mało przybiera ma 4 i pół miesiąca i waży 6320g. Zrobiłam wyniki i wszystko jest dobrze. Wprowadzilam obiadki z marchewki i nadal jest tylko na moim mleku. za tydzien na ważenie kontrolne.

Mój synek ma 11 miesiecy. Wazy 9 kilo, mierzy 77 cm. Wszystko z nim ok, biega po domku, bawi sie, smieje caly czas ale ta waga meczy mnie okropnie:( W badaniach wszystko ok oprocz zelaza.
Czy to może byc przyczyna?? lekarze sie spieraja:( Szukam kogos od tego typu zaburzen j. zaburzen wchlaniania bo to chyba przyczyna:(

Jakie konkretnie badania wykonywałyście?

ale nie wiem czemu się martwisz moj syn z tego co pamiętam na roczek ważył 10 kg - przeciez 9 kg w wieku 11 m-cy to chyba nie jest zle ....czy ja się mylę ??

kurde bylismy tydzien temu w szpitalu z zupelnie innej przyczyny - bakterii:( i dr. Pociecha mnie tak opierdzielił, że odechciało mi się wszystkiego:( Na codzien prowadzi nas dr. Bałanda i nigdy nie podwazala małego wagi. Sama nie wiem co robić. Po tej wizycie w szpitalu normalnie tylko o tym mysle, jak jakis czubek:(

Robilismy morfologię, badania na wszystkie możliwe bakterie i pasożyty. Oczywiście posiew moczu, kału. Jestem w pracy, więc konkretnie nie napiszę nazw. Jak wrócę do domku napiszę dokładnie co robiliśmy.

arisa 6 moja córeczka jak była w wieku Twojej wazyła też 9 kg,badania porobiliśmy, wszystko ok i też żelazo jedynie nie było super, dostała żelazo w kropelkach, poprawiły się wyniki, ale uroda jej taka że jest chudziutka i nic nie poradzę, może Twoja córcia też będzie drobna .....
moja teraz wazy 10,7 kg
jeśli wyniki oki to nie ma co się przejmować...kazde dziecko jest inne

hmmm...to ja juz powinnam być załamana bo moja córka ma 20 miesiecy i waży ledwo 11 kg a mierzy koło 84 cm

i jest zdowa jak rydz... wszystkie wyniki idealne

dokładnie wiper tu nie ma co porównywać wagi i się przejmować
dziecko starsze to już wogule co zje to wybiega, a czasami mam wrażenie że żyje z powietrza, a na siłę dziecku się nie da :P

także bez stresu :)

mowią , że dziecko na roczek przeważnie potraja wagę urodzeniową ale wcale tak być nie musi - tak sobie zerknęlam w internet i widze , że dzieci ok. roczku ważą od 9kg do 13 kg średnio wiec nie widzę abyś miała powody do zamartwaiania się :-) .
Poproś pediatrę o coś na podniesienie żelaza i będzie dobrze.

Jak prowadzi Was dr Bałanda, to ja bym się nie martwiła. Po prostu jest drobinka i tyle.
Ja tez miałam wagowego stresa. Franek urodził sie 4400 a jak miał roczek ważył 9900, a mierzył 83 cm. Zrobiłam badania i wszystko było ok. Po prostu jest szczupły i najchetniej jadłby tylko cycki. Teraz ma 19 miesiecy i dopiero ma ochotę uczyć sie nowych smaków. No i teraz ładnie przybiera. W końcu!

Moja córcia jest drobniutka.
Na koniec lipca kończy 3 latka - ma ok 90 cm wzrostu i waży 12 kg

no i jeszcze trzeba brać pod uwagę fakt , że taki roczniak jest w nieustannym ruchu i już nie przybiera na wadze tak szybko jak niemowlak :-)

Wielkie dzięki za wszystkie opinie:) Kurde najgorsze co moze byc to słowa lekarza, ktory obwinia mnie za niedozywienie dziecka - tak to nazwal:(Stad te moje obawy. Dodam tylko, że dr. Pociecha kazał udać sie do poradni gastro...:(

no daj spokój on chyba od rzeczy gadał .............. normalna waga wg mnie bez paniki

no:) taka odp. mi sie podoba:)dziekuje:)

moja 3 latka 97cm i 14,4kg taka uroda długie to i chude

moja ma 13 miesięcy i waży 7600 mierzy 75cm. waga urodzeniowa to 3550zobaczymy jak wyjdą wyniki mamy na mocz ogólne i posiew, kał ,morfologia i żelazo i TSH dodam jeszcze ze do 8 miesiąca przybierała w dolnych granicach normy ale przybierała teraz przez 4 miesiące przybrała tylko 600gr

hmmm, az zerknelam do ksiazeczki zdrowia mojego synka i wyglada to tak
waga urodzeniowa 3780

waga w wieku 4,5 mca 6700

waga na 12 mcy 9300

waga na 17mcy 10400

teraz ma prawie 2 lata i wazy jakis 11,5 kg

wcale nie jest mizerny, zwykly przecietby dzieciak.Nie mam pojecia co Wam lekarze naopowiadali i dlaczego ,ze sie tak martwicie
Wydaje mi sie ,ze moja corka byla jeszcze drobniejsza, a urodzila sie z waga 3 280.

Wczesniej wcale sie nie martwilam. Teraz przez chorobę Tymka i pobycie w szpitalu jestem mega przewrazliwiona:( Stad obawy i podjety watek.

aaa i jeszzce jedno o bakteriach wiem juz wszystko także jak macie pytania piszcie:)

Moja córka ma 4,5 miesiąca i waży obecnie 5800, i mierzy 59cm. wiec malusio.
Jesteśmy również pod opieką dr Bałandy i również miałyśmy styczność z dr Pociechą.
Jedyne co mi kazano robić, to kontrolować krew, podawać do jedzenia fantomalt.
Taka chyba uroda naszych szczuplaczków :)

arisa6 zaufaj dr Bałandzie to super lekarka, zajmuje się moimi dziećmi od 12stu lat zawsze miałam trafne diagnozy, i teraz przy najmłodszej również szybko zdiagnozowała co jej jest, a w szpitalu Wojewódzkim siedzieliśmy 3 dni i wypuścili nas z niby zdrowym dzieckiem ( oczywiście po badaniach przez dr Bałandę wyszło całkiem co innego )

:) :) :)

Kasiu a gdzie ta pani dr przyjmuje?
i powiedz mi jeszcze proszę czy prywatnie czy na NFZ

dr Bałanda jest fachowcem - spec. od hematologii, ale my np. leczymy - w sumie leczyliśmy refluks.
(jest ordynatorem na Polankach, prywatnie przyjmuje na Miszewskiego i w Pruszczu)

Moja Majka tez malusia ma skonczone 5 mc a ma 61 cm i wazy 6200

Moje dziewczynki rodziły się z wagami 2320 i 2400.
Wczoraj minęło 6 tygodni i ważą odpowiednio 3500 i 3800. Ja to się martwię że za dużo :)

Nika, już koleżanka odpowiedziała :) Pani dr tylko prywatnie przyjmuje
MamoMarty, to super bliźniaki przybierają :)

Kasiu a ona jakoś specjalistycznie czy też ogólnie?
Mój mąż własnie mi powiedział, że to sąsiadka jego rodziców jest :-)

aha i Pani dr jest hematologiem, onkologiem i pediatrą :)

Dodatkowo dr. Bałanda odiwiedza pacjentów w domku:)

Moja córeczka też słabo przybiera na wadze, ale jest zdrowa. Zrobiliśmy posiew moczu i wynik wyszedł ujemny. W tej chwili ma 5 miesięcy i waży 6,15 kg. Odkąd zaczęłam dawać jej zupki i kleik ryżowy przybrała w ciągu dwóch tygodni 200g, ale wcześniej przybierała jeszcze mniej. Nadal karmię ją piersią, ale powoli zaczynam wprowadzać modyfikowane mleko.

Wiesz co, nie można porównywać wag dzieci w tym samym wieku, ponieważ to zależy jaka była ich waga urodzeniowa. Moja córeczka ważyła 3,2 kg, a w dniu wyjścia ze szpitala 3 kg. Trzeba pamiętać, że dzieci "cyckowe" przybierają mniej niż te, które są karmione sztucznie i to jest normalne. Najważniejsze, że przybiera, a nie traci na wadze! Jeśli wyniki są dobre to nie ma czym się martwić. Pamiętajmy, że dzieci wyczuwają nasz niepokój i to w szczególności negatywnie na nie wpływa.

witam a czy moze ktos ma namiar tel do tej pani aby sie zarejestrowac prywatnie lub na fundusz?dziekuje

Moja córcia też niewiele waży- ok 9,5 kg a ma 15 miesięcy. Wcześniej się martwiłam jej wagą, ale jest zdrowa, mega ruchliwa, dużo je, wyniki wszystkie super- widocznie taka jej uroda :)
I wcale nie wygląda na chudzielca, normalnie :)

Namiary na dr Bałandę
605-255-445
Tylko prywatnie da się umówić. Wizyty domowe bądź w gabinecie na Miszewskiego lub w Pruszczu

Z tego co wiem na NFZ Pani dr tylko pacjentów w szpitalu "obsługuje" bo tam jest ordynatorem na oddziale zakaźno- obserwacyjnym

W szpitalu wizyty sa możliwe, ale w momencie gdy dziecku robione są badania. Wtedy najczęściej dziecko jest "na oddziale":) Wizyty w szpitalu niewskazane ze względu na choćby rotawirusa:) Polecam wizytę na Miszewskiego.

Mój się urodził malutki zaledwie 2810 w związku z tym po wyjsciu ze spzitala musiałam co pare dni chodzić na ważenie . Przybierał na wadze super do 11 mca, potem prawie staneło. Po roczku byłam z nim na kontroli i wazył 9,15 kg Pani doktor powiedziała ze mógłby to 10 kg wazyc ale to nie jest nic niepokojącego zwłaszcza ze wali po 3 kupy dziennie i zapieprza wszedzie i to z prędkością swiatła :) Więc może ma taką przemiane materi . Ale w rodzinie wszyscy gadają ze taki drobniutki i wogole... jak nie bedzie przybierał na wadze teraz to znowu z nim pojde do lekarza :(

Inne tematy z forum

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (109 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...