No i mamy wybór miedzy Żurawiczem a Kankowskim......słabo

Temat dostępny też na forum: Banino
Ma być druga tura pomiędzy obu Panami ale wygląda to na słaby wybór....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: No i mamy wybór miedzy Żurawiczem a Kankowskim......słabo

myślę, że trzeba dać szansę p. Kankowskiemu...jak nie pójdziemy postawić mu krzyżyka to przez następne 4 lata będzie rządził nami burak- ormowiec...jeszcze bardziej pewny swego- bo zweryfikowany wyborami...nie pozwólmy mu na to!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

To, że był ORMOwcem to pikuś, ale te zmarnowane miliony na szkołę w Baninie. Zbudowal mniejszą ni tylko podstawow a wydal wiecej niz miano wydac na wieksza z gimnazjum. Niech odda nadwyżkę ze swoich bo za kilka lat mlodziez nie majac, a wlasciwie juz nie majac gimnazjum musi jeździć do kartuz lub osowy lub do centrum gdanska. Skandal. Tych wyborcow to nalezaloby wychlostac co na niego glosowali. Bo co ima maly park w centru Żukowa zrobil?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taka jest ta... demokracja
Trzeba będzie znowu głosować przeciw obecenemu burmistrzowi
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Liczyłem, że będzie szansa na kogoś zdeterminowanego do rozliczenia Żurawicza i spółki z ostatnich czterech lat ale wyboru nie ma - będziemy głosować na Kankowskiego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciężko uwierzyć w ten wynik :(

Było to do przewidzenia. Liczba kandydatów w liczbie 7, spowodowało rozmycie głosów. Mogło to się skończyć gorzej. Ale teraz to czarne albo białe.
Więc do urn.
I pilnować tych urn, żeby nie namieszali.

jesteście nienormalni!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

nienormalni sa ludzie ktorzy glosuja na facia ktory sluzyl za komuny w ORMO :D moze tesknia do godziny policyjnej i nachrzaniania pala po plerach
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zakładasz, że Trepczyk będzie w komisji? ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy ktoś zna dokładne wyniki? Np. ile % głosów dostał ormowiec Ż.?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe czy kiedyś zagłosuję 'za' zamiast 'przeciwko'..
Echh takie czasy..

Czasy sie zmieniają a Trepczyk jest zawsze w komisjach...;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Patrząc na rozkład głosów to jest realna szansa by Żurawicz i Trepczyk zniknęli z naszej gminy :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sądząc po tym, jaka była frekwencja ok. 18:00 niestety nie zasłużyliśmy na nic lepszego. Ten wybór zawdzięczamy głównie tym, którym ciężko było ruszyć 4 litery do urny lub mieszkają wśród nas od x lat bez meldunku. Ciekawe ile wśród nich jest narzekających na to, co dzieje się w naszym Baninie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

to trzeba przeczytać !!!!!!!!

Żurawicz i jego klika

http://www.piotrcackowski.pl/?p=2486

http://kartuzy.naszemiasto.pl/artykul/zukowo-wybory-samorzadowe-2014-wyniki-glosowania-na,2487201,art,t,id,tm.html#5d9d7ece3b4ff2cc,1,3,6

Miąskowskiemu do II tury zabrakło 270 głosów...Jeśli jednak wszyscy zagłosują przeciwko Żurawiczowi, nie powinno być problemu z wyborem Kankowskiego w II turze

Na portalu Żukowo.pl nie ma nawet wzmianki o tym, że cała klika Żurawicza przepadła w wyborach. Właściwie jakby wybory się nie odbyły. Chyba im żal tych stołków :)

To k... nie może być prawda!!!

Widziałem dziś w dwóch miejscach w Baninie odezwę Żurawicza do mieszkańców, w której znalazło się takie oto stwierdzenie dotyczące mijającej kadencji:
"(...) wybudowaliśmy i modernizowaliśmy 33,7 km dróg (...)"

Może ktoś zorientowany napisze, gdzie w gminie można znaleźć te kilometry dróg? O ile się orientuję, w Baninie przez ostatnie 4 lata nie powstało nawet 100 metrów asfaltu... Chyba, że do tych kilometrów Żurawicz wlicza również ułożone płyty yomb (i to te zakupione przez mieszkańców) - a to i tak wydaje się zawyżona statystyka (pomijam fakt, że takie podejście do sprawy świadczy delikatnie mówiąc o ułomności Żurawicza).

jestem tylko ciekawa, jaka frekwencja była w Baninie... i ilu krzyczącym na forum nie chciało sie pójść do urn... a zameldowanie nie było potrzebne do głosowania, wystarczyło udokumentowane zamieszkanie, szczerze powiedziawszy jestem baaaardzo zaskoczona tymi wynikami;
teraz znów nic nie pozostaje jak głosowanie na mniejsze zło, czyli jak zwykle :-( ale trzeba się zmobilizować i wyrzucić Żurawicza, aby nie było jeszcze gorzej niż jest
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powyższy wynik jest rezultatem startu w wyborach 2 pozostałych kandydatów z Banina, który przyczynili się do potencjalnej reelekcji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

co za bzdura - Miąskowskiemu zabrakło TYLKO 270 głosów - raczej trzeba mieć o te głosy żal niż odmawiać prawa do kandydowania
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie odmawiam nikomu prawa
stwierdzam matematyczny fakt

Teraz wszystkie ręce na pokład aby nasz obecny "najjaśniejszy" nie uzyskał reelekcji. Dobrze było gdyby pozostali kandydaci którym zależny na Baninie nie obrażali się na cały świat a jasno poprali Pana Kankowskiego.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może jednak coś z tego będzie

http://www.radabanino.pl/informacje/262-zukowo-jackek-miaskowski-i-miroslaw-zeromski-popra-wojciecha-kankowskiego-w-ii-turze-wyborow

Nic tak nie łączy jak wspólny wróg ;) Mam nadzieję, że dni Zurawicza są już policzone! Zachęcajcie swoich sąsiadów do głosowania!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

odnoszę wrażenie, że dalibyście się pozabijać za tą swoją politykę:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie potrzeba meldunku do tego żeby oddać głos.
Zgłosiliśmy się z żoną 12.11 a 16.11 na wyborach byliśmy na tak zwanej liście dodatkowej.

to nie polityka, tylko walka o nasze interesy :)

~poi
Czyli jednak jak ktoś chce to może. Szkoda, że ponad połowie naszych sąsiadów nie chciało się tak, jak Wam.

Nieprawda - zapobiegli wygranej w I turze:)

co się ciskasz?! a może niektórzy nie poszli dlatego że żaden z kandydatów nie zasługiwał na ich głos? i co wtedy? zmusisz ich?! w imię czego?! jest grupa wyborców, którzy głosując w poprzednich wyborach została przez wybranych rozczarowana i nie ma zamiaru juz więcej głosować! i co sa gorsi?! i co mają głosować na pana M lub pana Ż albo inna panią X..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Głosowanie to Twój obywatelski obowiązek
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Darujmy sobie tanie slogany. Obowiązkiem jest to, co jest obowiązkowe. W Polsce obowiązku głosowania na razie nie ma i jeśli ktoś nie chce uczestniczyć w wyborach, nie musi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wiesz bycie obywatelem ma swoje prawa i obowiązki, tak oczywiście nie ma przymusu głosowania, najlepiej wszyscy olejmy głosowanie niech życie toczy się obok nas, komuno wróć, będziesz śmiało mógł powiedzieć "ale co ja mogę, to nie ode mnie zależy " tłumaczenie nie poszłem /am bo nie było na kogo głosować pokazuje jakim kmiotem jest ten,który tak stwierdza. Ciekawa jestem czy zapoznał się chociaż z jednym programem wyborczym? Niestety polacy nie zasłużyli na demokrację: ( każdy patrzy na swoją d...ę i nie dziwota, że w kraju dzieje się to co się dzieje skoro rządzący czuja się bezkarnie - przecież i tak nie pójdą na wybory, bo nie ma na kogo głosować- róbta co chceta nachapmy się, kradnijmy dalej, bo obywatele nie mają na kogo głosować
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Polsce chyba faktycznie nie ma obowiązku wyborczego, chociaż nie jestem tego na 100% pewien.
Z drugiej strony zawsze mnie zastanawia czy frekwencja rzędu 90% zmieniłaby wszystko w dobrą stronę. Demokracja to ustrój mas, a tłum niestety nie zawsze pełznie w dobrą stronę.

~obywatelko najlepszym przykładem demokracji jaka panuje w naszym kochanym kraju jest referendum w sprawie odwołania Prezydent Warszawy, które odbyło się jakiś czas temu. Do odwołania było potrzebne 195 tyś głosów, wynik był o wiele lepszy gdyż odwołaniem poparło ~95% głosujących tj. 322tyś głosujących, czyli Prezydent HG dawno już nie powinna piastować urzędu, na którym wciąż zasiada. Także widzisz DEMOKRACJA W POLSCE TO FIKCJA i jeśli myślisz, że władza daje Ci możliwość wyboru to jesteś w błędzie.

Czytam to forum i nie znalazłem od paru lat pochlebnego słowa na temat obecnego Burmistrza Żukowa, a on wciąż jest na topie, myślisz że to przypadek iż ma takie elektorat. Nie sądzę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie pisz głupot jak nie masz pojęcia na ten temat, jaka frekwencja musi być aby referendum było ważne i jaka była; zresztą jak widać po ostatnich wyborach, to jednak Pani prezydent ma poparcie większości;

Demokracja w Polsce to fikcja, ale właśnie dlatego, że obywatele nie chcą skorzystać ze swoich praw demokratycznych i nie głosują, a powody są niestety prozaiczne... po co głosować, przecież i tak się nic nie zmieni, miałem kaca i nie chciało mi się wyjść z domu.... smutne jest to bardzo

Pojęcie mam i jeżeli uważasz dane podane przez PKW za głupoty to nie ma sensu dalej dyskutować.

@ ;]
Nie wziąłeś pod uwagę jednego wymogu:
Aby referendum było ważne, musiałoby wziąć w nim udział 3/5 liczby osób, które uczestniczyły w wyborach, w których wybrana została HGW, czyli ok. 390 000 osób. O ile pamiętam, zabrakło ok. 45 000. I tutaj pełna zgoda z poniższym wpisem Andrew: Nie chciało się tyłka ruszyć z fotela, to nie ma teraz co narzekać. A przecież było to tak bardzo propolskie głosowanie... Wreszcie można było zagłosować PRZECIWKO. To chyba prawie taka sama radość, jak modlitwa, żeby Kowalskiemu żona doprawiła rogi, Nowakowi wyzdychała cała nierogacizna, a sąsiadkę z naprzeciwka dopadła lipodystrofia :D

XYZ powiadasz 60% to czemu frekwencja wyborcza w wyborach samorządowych choćby w tym roku jest o wiele niższa i wybory są ważne?? Dla mnie to jest po prostu jawna kpina z obywateli.

http://www.fakt.pl/polityka/wybory-samorzadowe-2014-frekwencja-wyborcza,artykuly,503541.html

Dlatego, że inne są przepisy dla wyborów samorządowych, inne dla parlamentarnych, inne dla prezydenckich, inne dla referendów lokalnych, a jeszcze inne dla referendów o zasięgu ogólnopolskich.
Nie twierdzę, że to dobrze, ale tak jest i trudno się wściekać, że HGW nie została odwołana, skoro nie zostały spełnione wymogi określone w przepisach, na podstawie których referendum zostało ogłoszone.

P.S.
Jeżeli swoją wiedzę kształtujesz w oparciu o Fakt - mogę tylko współczuć...

Dałem pierwszy lepszy link z pokazaną frekwencją i tyle. :) Za szybko wnioski wyciągasz. Po to te wszystkie przepisy żebyśmy nie widzieli co się dzieje dookoła nas. Pozdrawiam

Skoro podpisujesz się "obywatelka" i oczekujesz od innych, aby robili to, co obowiązkowe nie jest, a tych, którzy Twoich oczekiwań nie spełniają obrażasz, nazywając 'kmiotami', błagam, najpierw sama weź na siebie ten zaszczytny obowiązek i zacznij choć trochę szanować język ojczysty.

P.S.
Od 1989 roku chodzę na wszystkie wybory, a jeżeli uważam, że nie mam na kogo głosować, 'wybieram' wszystkich, czyli oddaję nieważny głos w taki sposób, że żaden pacan z żadnej partii nie jest w stanie przerobić go na ważny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sprawa jest prosta: jeśli ktoś nie idzie na wybory, nie ma prawa narzekać na to co się dzieje dookoła niego. To wynika wprost z logiki :)

Wyobraźmy sobie teraz, jak by dziś wyglądało Banino (szkoła, drogi, oświetlenie,kanalizacja), gdyby przez ostatnie 4 lata gminą nie rządził Żurawicz, tylko ktoś rozgarnięty i nie nastawiony do Banina wrogo.
W moim odczuciu wybory samorządowe (w szczególności do Rady Gminy i na Burmistrza) mają największy wpływ na jakość życia mieszkańców Banina.

Problem w tym, że osoby uczestniczące w tym forum z definicji są w jakiś sposób zainteresowane tym co się dzieje wokół i zakładam, że zdecydowana większość na wyborach była. Przekonywanie się na tym forum do głosowania w wyborach jest więc w zasadzie "przekonywaniem przekonanych". Dlatego napisałem, aby przekonywać sąsiadów - szczególnie tych o których wiecie że nie są zameldowani lub że na wyborach nie byli...

Jako argumentem można się posłużyć poniższym linkiem (warto obejrzeć do końca):
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,16970734,Tomasz_Knapik_przedstawia_17_powodow__dla_ktorych.html

Zgadzam się w pełni z twoim stwierdzeniem.
Jęsli chcemy coś wokół siebie zmienić to MUSIMY wybierać odpowiednich ludzi.
Zatem idę po sąsiadach namawiać do udziału w wyborach na burmistrza. Na naszego burmistrza (czyli NIE Żurawicz!!!!!!!!!!)

Miłego dnia wszystkim sąsiadom,
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

I co pozniej z tymi nienarzekajacymi ? Znam wielu takich ktorzy wlasnie z tego powodu nie chodza na wybory 'Nie chodze i nie narzekam, mam to w d.. bo i tak bedzie tak samo'.
Jest w tym nawet sporo racji, ale wg mnie i tak trzeba probowac cos zmienic poprzez wybory.

buc Ż ....cz nawet na konferencji nie podziekował tym co na niego głosowali

To prawda, zbrzydł mi ten facet aż nie mogę na niego patrzeć to zwykły gbur, który patrzy tylko na własny interes i kasę a ludzi ma głęboko w d...
Wiem, bo miałem z nim już do czynienia.

http://www.youtube.com/watch?v=eDHyUdtrQko
Jak dla mnie hymn wyborów.. od lat :)

Jakby ktoś jeszcze nie był przekonany z jakim "miszem" mamy do czynienia na stanowisku burmistrza
http://chwaszczyno.com/news,9264,1.html

Odnośnie remizy w Żukowie:
To proste - po prostu Burmistrz zdecydował że to nie jest teren zalewowy, więc nie jest zalewowy i już ;)

To byłoby śmieszne, gdyby nie było tak tragiczne. W sumie to mi jednak trochę żal Żurawicza, bo czego się chłop nie dotknie to wtopa...

Czas kończyć ten kabaret!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak donosi urzędowy portal, Żurawicz właśnie (tuż przed II turą) wpadł na "rewolucyjny" pomysł, aby w starej podstawówce urządzić gimnazjum:

http://zukowo.pl/aktualnosc-2711-W_Baninie_powstanie_gimnazjum.html

Ciekawe jaką jeszcze kiełbasę dostaniemy przed II turą...

Słyszałem, że" burmiszcz" nie chce być gorszy od HGW i zaczyna budować metro w Żukowie

masakra, co jest się w stanie zrobić dla władzy...
no jeszcze brakuje nam parkingu przy pkm, dowozu do pkm z osiedli banina, nocnego autobusu, chodnika do miszewa, wiecej autobusow, kanalizacji, oswietlenia i drog, także ma duuuuuuże pole do popisu....

Ledwie się człowiek otrząśnie po jednym debilnym pomyśle lokalnych władz a przychodzi nowy!
"Po termomodernizacji" .....a gdzie boisko, sala gimnastyczna, parking.
Mamy 2014 a NIE 1914 opamiętajcie się!
Ankiety i 80% za ! Myślałem że 100%, po co się ograniczać.
Czy ktoś miał taką ankietę w ręku? Może pięciu się zebrało i jeden się wstrzymał od głosu.
Beton, beton, beton .... wstyd.

Ankieta prowdzona była w szkole podczas wywiadówki rodziców w klasach VI, a pomysł sam w sobie jest bardzo dobry i mógłby zostać zrealizowany, ale przez innego burmistrza. Sam pomysl godny uwagi, czemu nie wykorzystać już istniejącego obiektu.

Ciekawe kto tam będzie uczył, Panie nauczycielki z podstawówki. Lepiej by z tej podstawówki zrobić ośrodek zdrowia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oczywiście sam pomysł budowy gimnazjum w Baninie uważam za dobry, zresztą nie jest to nowość.
Poprzedni projekt budowlany zakładał taką opcję wraz z budową podstawówki - został odrzucony przez p.Żurawicza.
Chodzi o to że nie wyobrażam sobie gimnazjum bez sali gimnastycznej czy boiska z prawdziwego zdarzenia.
Po za tym KOSZTY, naiwni myślą że będą znikome. Najpierw termomodernizacja, potem wymiana instalacji sanitarnej grzewczej elektrycznej dachu ... dobudówka jedna druga. Wystarczy przyjrzeć się szkole w Pępowie. Nie ciągnące się remonty i dobudowywanie - bez efektu nowoczesności i spełnieniu dzisiejszych norm (wąske korytarze, schody itd.).
Przedszkole być może - ale też nie jestem przekonany.
Tak na marginesie to szacunek dla p.Żurawicza, ankieta wśród rodziców klas VI - prawdziwy majstersztyk. Tym bardziej się dziwię że nie było 100% poparcia dla tej jedynie słusznej sprawy (bez względu na logikę rozwiązania).

Na razie to ta stara podstawówka ma lepszą sale gimnastyczna niż ta nowa ;). Oczywiście podstawowym problemem jest kadra i jej utrzymanie - dobry nauczyciel tak samo jak dobry pracownik sporo kosztuje i na to gmina musi znaleźć środki albo zaniechać pomysłu tworzenia szkoły

Do ~obywatelki;
Po pierwsze: pisze się (mówi) poszedłem - a nie: poszłem, a Polacy - pisze się z dużej litery (nazwa własna).
Po drugie: nie spinaj sie tak bo dostaniesz wylewu.
Po trzecie: uczestniczenie w wyborach jest prawem a nie obowiązkiem.
Po czwarte: właśnie przymuszanie do czegoś lub ubezwłasnowalnianie w postaci narzucania konkretnych postaw będzie właśnie powrotem do komuny.
Po piąte: jeśli ktoś pisze, że nie chce oddawać swojego głosu na kandydatów, którzy nie mają czym go do siebie przekonać to znaczy że dokonuje świadomego wyboru - odrzuca ich program wyborczy.
Może, tak jak ktoś tu wyżej napisał oddać głos nieważny - ten sam efekt końcowy.
Po szóste: akurat kandydaci na stanowisko burmistrza gminy Żukowo nie zaoferowali w swoim programie mieszkańcom Banina nic konkretnego - ich programy są bardzo ogólne i bardzo populistyczne.
Po siódme: dla niektórych z kandydatów te wybory są tylko trampoliną w karierze politycznej.
Wobec powyższego można było głosować z sympatii lub ze wzgl na przynależność do partii ew. na kandydatów niezrzeszonych.

Zapraszam do konstruktywnej dyskusji bez inwektyw [...- róbta co chceta nachapmy się, kradnijmy dalej,} i bez ubliżania sobie na wzajem.

Więc kto tu jest kmiotem?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zenon
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kaszub, ale ty "pustak" jesteś!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czyżby szykował się zastępca na miarę Trepczyka?
http://www.chwaszczyno.com/news,9267,1.html

Pan Fikus podobnie jak obecny burmistrz nie zawsze robi to co mówi
http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2014/11/piotr-kaczmarczyk-popieram-kandydature-wojciech-kankowskiego

Wybory - obowiązek czy prawo. Oczywiście , że prawo ale i obowiązek, jeżeli chce się wyrazić swoją opinię czyli oddać głos na kogoś, którego uważa się, że spełni swoje obietnice wyborcze. Natomiast, jeżeli chcę jako mieszkaniec mojego ( naszego ) kraju wyrazić swoje niezadowolenie z kandydatów ( partii ) POWINIENEM pójść na wybory i zamanifestować oddaniem NIEWAŻNEGO GŁOSU. Powinniśmy docenić, że możemy z WŁASNEJ WOLI a NIE PRZYMUSZANI iść do wyborów.
Przepychanki słowne jakie Państwo tu toczycie tylko wystawiają WAM opinię. A jaką - sami musicie sobie odpowiedzieć.

To nie do końca prawda. Są ludzie, którzy chcą zapoznać się z opiniami innych. Z różnych względów. Sama szukam w necie informacji o kandydatach, ponieważ nie mam swojego faworyta. Gdyby nie internet nie wiedziałabym nic na temat tych dwóch panów, z których jeden ma zarządzać gminą przez 4 lata. Po wielu wątpliwościach doszłam jednak do wniosku, że dla Banina korzystniejszy będzie wybór p. Kankowskiego. Jeśli nie będzie lepszym burmistrzem, to z pewnością bardziej kulturalnym:). Poza tym p. Żurawicz pokazał gdzie ma Banino - jedną z największych miejscowości gminy. Wybudowana szkoła jest beznadziejna w porównaniu z projektem wyrzuconym przez obecnego burmistrza do kosza i o dziwo znacznie droższa. Poza nią przez 4 lata nic w Baninie się nie działo.
Po analizie faktów doszłam do wniosku, że wybór jest prosty.

Izi, mnie przezraża że dla większości nowa szkoła jest piękna.

Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Ten cytat z klasyka najlepiej oddaje finalny efekt starań o nową szkołę w Baninie.

Żurawicz to na pewno niekorzystny burmistrz dla Banina. Problem polega na tym, że Kankowski był zastępcą Bychowskiego przez 8 lat, czego mogą nie wiedzieć nowi mieszkańcy. Niestety nie były to czasy rozkwitu naszej wioski. Dróg i oświetlenia i kanalizacji nie ma do dzisiaj. Czyli ani Bychowski, ani Żurawicz tego nie zrobili. Od Bychowskiego można było wymagać więcej, bo jest tutejszy. Mamy wybór między dżumą a cholerą.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zgadzam się, ale niech wykaże się "nowy" na nowym dla siebie stanowisku. Głosowanie na obecnego nie wchodzi u mnie w rachubę.
I może nie "dżumą a cholerą" a raczej wyjazdem na roboty do obozu pracy a wyjazdem w nieznane.

Gorszy od Żurawicza na pewno nie będzie. Poza tym Kankowski w swoim programie (ulotka) wskazywał infrastrukturę na I miejscu - a to nas przecież najbardziej boli...
http://www.zrzeszenie.info/index.php/program-wyborczy

a Wiecie , mnie jedno zastanawia.
Zewsząd słyszę głosy niezadowolenia ,że Żurawicz zły itp.
Ale ktoś sporo głosów w wyborach oddał na niego. Dziwię się ludziom ,że popierają nic nierobienie.

mm bo Banino, Chwaszczyno i chyba Miszewo są niezadowolone ale on ma swoich ulubieńców jak np. Żukowo gdzie ludzie nie mogą na niego narzekać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przed wojną Banino było samodzielną gminą, na chwilę obecną jest to szybko rozwijająca się miejscowość, wraz z Chwaszczynem i Miszewem mogłyby się wydzielić z gminy Żukowo, ciekawe co by powiedzieli wówczas ci co ciągną podatki od nas ładując następnie kasiorę w swoje miejscowości, bo dla Banina to zawsze wielka łaska jakakolwiek inwestycja.
Może pora pokazać środkowy palec całej gminie Żukowo jeśli ponownie zostanie wybrany umoczony w różne aferki były ormowiec? Ciekawe z czego wówczas będą ciągnąć środki skoro najbogatsze są miejscowości ościenne z Gdańskiem do których niestety Żukowo nie należy?

Też mnie to zastanawia

znam takich z Zukowa co nie popieraja tego Pana, widocznie tam są w mniejszości

sąd potwierdził uprawomocnienie postanowienia w sprawie Żurawicza http://www.chwaszczyno.com/news,9280,1.html

Pan Ż cierpi chyba na pomroczność jasną: ) podpisuje i sam sobie zaprzecza. Nadal ciagle ciężko mi uwierzyć że będzie II tura z jego udziałem

dziwi mnie ze taka persona piastuje taki urzad, dodatkowo czemu sad nic nie zrobi z jadnym klamstwem przeciez takie poswiadczenie nieprawdy ze nigdy nie mowil o 16 bankach za szkole, to jak zlozenie falszywych zeznan, czy burmistrz nie powinien za to jakos odpowiedziec?

Marszałek Struk dementuje rzekome poparcie dla Żurawicza

http://chwaszczyno.com/news,9281,1.html

Po spotkaniu z p. Kankowskim we wtorek mogę powiedzieć, że różnica między nim a mości Żurawiczem jest cywilizacyjna. Kankowski sprawia wrażenie normalnego faceta, z którym można porozmawiać o problemach.

Z Żurawiczem natomiast to nie chciałbym nawet muchy w kiblu ubić ;)

Ulotka od Jerzego w drzwiach:

"Udało nam się wybudować nowoczesną i ekologiczną szkołę"
Połowę mniejszą za połowę większą kasę :)
a dalej leci kiełbasa o "sali gimnastycznej" hehehe
o "utworzeniu gimnazjum w budynku starej szkoły"
jakby w starym projekcie budowlanym wywalonym w kosz nie było gimnazjum Panie Burmistrzu :)
pojawiają się również tadam... "oświetlenie ulic", ścieżki rowerowe i ranking gmin :D no cud miód i orzeszki
Pan Burmistrz chyba sporo buszuje po internecie, zbiera info przed wyborami, co ludziom obiecać, aby postawili krzyżyk we właściwej kratce...

Ja natomiast nie zapomnę sesji rady gminy z rodzicami dzieci z podstawówki w Baninie i tego jak piętrząc administracyjne przeszkody opóźniano następnie realizację budowy szkoły.
Nie zapomnimy myślę również "cudu nad urną" z ankietami GDDKiA w sprawie OMT, oraz "korygowania" zatwierdzonego wariantu drogi z uwzględnieniem interesów dwóch podmiotów gospodarczych kosztem mieszkańców naszej miejscowości.

Stąd moje zdziwienie, za jakiego idiotę mnie szanownie rządzący ma wtykając w moje drzwi dziwne liściki propagandowe? Na mój głos nie ma Pan co liczyć, przez cztery lata pokazał Pan doskonale gdzie i w jakim poważaniu ma pan mieszkańców naszej miejscowości, TO są fakty.

Re: Ulotka od Jerzego w drzwiach:

Osobiście nie wnikam czy szkołę w Baninie wybudowano drożej czy taniej. Może w budowie była droższa ale w eksploatacji ma być tańsza. Chodzi przede wszystkim o opłaty za ogrzewanie. Jak wiemy to zarówno osoba prywatna jak i firma szuka oszczędności na ogrzewaniu. Jeżeli chodzi o brak gimnazjum. Jak dla mnie połączenie podstawówki z gimnazjum to nie jest szczęśliwe rozwiązanie. Więc może dobrze ,że jest jak jest. Dla mnie największą bolączką jest brak sali gimnastycznej, ale przynajmniej są boiska i kiedy będzie ciepło dzieciaki na pewno z nich skorzystają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest Ci wszystko jedno czy władza dysponująca naszymi pieniędzmi zarządza nimi gospodarnie ? Tym bardziej, że sposób działania gminy powoduje, iż często należy szukać drugiego dna ? Sorki, ale mi nie jest obojętne dlatego nie będę głosował na Żurawicza.

prawdopodobnie nie wnikasz w ogole w nic :)
historia budowy tej szkoly to historia bezczelnego marnotrawienia kasy nei tylko publicznej, bo na projekt ktory zostal wyrzucony do kosza skladala sie cala miejscowosc, co do kosztow eksploatacji to sorry solary w unijnych funduszy mozna bylo i w tamtym projekcie zrealizowac, a za wywalona w bloto kase to pewnie i jakas pompe ciepla by sie postawilo.
boiska tez sa z funduszy na orliki tak btw...

Wy mówicie o kasie a mnie chodzi również o dobro dzieci. Podstawówka i gimnazjum w jednym budynku to dopiero porażka. I wierzcie mi wiem co mówię. Poza tym burmistrz bez Rady Gminy nic nie zrobi tak samo jak premier i prezydent bez sejmu i senatu. Więc należy rozliczyć burmistrza razem z Radą Gminy.

Rada gminy już została, chyba dość skutecznie, rozliczona. Teraz czas na Żurawicza.

Żebyś nastepnym razem sie nie kompromitowala
http://www.banino.pl/galeria/nowy-zesp-szk-w-baninie.html

tak ta szkoła miała wyglądać według starego wywalonego w kosz projektu, gdzie tu widzisz jeden budynek?

Widziałam ten projekt , fakt jest piękny. Jednak ja nadal obstaję przy swoim stanowisku. Te budynki są na jednym terenie i dzieci na co dzień by się widywały. Czy ty kiedykolwiek byłeś przed gimnazjum i widziałeś co wyprawiają gimnazjaliści??? Ja owszem widziałam. I wierz mi wolę oszczędzić swojej młodszej latorośli tego widoku. Nie jestem zwolennikiem Żurawicza. Uważam ,że miał swoje 5 minut. Przede wszystkim ma on już swoje lata itd. itd... Wszyscy wiemy o co chodzi. Należy jednak się cieszyć ,że w ogóle mamy szkołę na godziwym poziomie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myślę, że czas skończyć te dywagacje. Powiem tylko, ze moim dzieciom rąk i nóg nie pourywało a gim. i podstawówka była w jednym budynku. Dla Ciebie musiałyby być budowane w innych miejscowościach. A jak dzieciaki spotkają się w autobusie ? Zgroza !!!

Ale do ad remu.
Marszałek Struk ma też dość Zurawicza :)

http://www.chwaszczyno.com/news,9281,1.html

O 18:30 na stronie listy wyborców, na której się podpisywałem były dwa podpisy: mój i małżonki. Reszta ma gdzieś wybory i kto nami rządzi. Widać sporej części baninian Żurawicz pasuje skoro ciężko ruszyć cztery litery z domu. Mam tylko nadzieję, że ci, którym jednak się chciało wybrali mądrze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jaki naród taka władza.

Ja głosowałem za obecnym, a co zły jest?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Kankowski wygral !!!

Rodzina?

Ano, zły był. Teraz pewnie też jest zły. Na cały świat :P

Kankowski!
http://kartuzy.info/wybory,samorzadowe,2014,20772,Wojciech-Kankowski-burmistrzem-gminy-Zukowo.html

Wspaniale.
Po wynikach widać, że:
1) Kankowski dostał 59% wszystkich głosów
2) w samym Baninie poparcie dla Kankowskiego wyniosło 81% (u nas zyskał prawie 1 tys. więcej głosów niż Ż.)
3) Żurawicz wygrał tylko z Żukowie (tam miał 60% głosów) i w Borkowie; w pozostałych obwodach wszędzie wygrał Kankowski
4) w obwodach poza Żukowem Kankowski dostał 66% głosów, ale największą przewagę osiągnął w samym Baninie, gdzie dostał aż 81% głosów (u nas zyskał prawie 1 tys. więcej głosów niż Ż.)

Wnioski chyba są oczywiste :)

Nadszedł czas na zmianę nica :))

wybranego na "cześć" zastępcy Trepczyka za jego szczególne osiągnięcia ...

Teraz jeszcze tylko, właśnie mniej Trepczyka i żeby Pan nowy burmistrz przejrzał gdzie wsród mieszkańców dostał poparcie i zajrzałe jeszcze do zestawienia wpływów podatkowych z poszczególnych wsi i przeanalizował kto i dlaczego na niego głosował i niech już się zastanawia nad drugą kadencją. Kilku marnych "przedsiębiorców" nie czyni gminy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myślę, że nowy burmistrz niekoniecznie powinien kierować się przy wyborze konkretnych inwestycji wynikami w poszczególnych okręgach. Poprzednik zwracał (patrz Banino) i jak skończył, każdy widzi.

na stornie info Kartuzy
Podaja dane
W kilku okręgach w Baninie przewaga głosów na Pana Kankowskiego.
Ludzie zmądrzeli :)

No nareszcie. Ciekaw jestem tylko, czy burmistrz Kankowski rozliczy swego poprzednika i jego ekipę z ich "osiągnięć" (vide: szkoła w Baninie)?

Analizując wyniki,można postawić tezę, że to, iż doszło do zmiany burmistrza, to w dużej mierze zasługa mieszkańców Banina. Widać, iż chęć zmian i "niedocenianie wioski" nie wyszło na zdrowie burmistrzowi. Żenada, aby w XXI wieku wieś w której mieszka kilka tysięcy mieszkańców nie miała ani jednego metra gminnej drogi asfaltowej, ani jednej lampy oświetleniowej na głównych "arteriach" wsi. Oby było lepiej, zobaczymy za cztery lata.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

JA choć bardzo podoba mi się wynik tegorocznych wyborów to w twojej wypowiedzi wiedzę niedociągnięcia
- po pierwsze czy to jest zasługa Banina czy nie raczej pokazałaby liczba glosujących mieszkańców nie procent głosów u nas oddany na Kankowskiego w porównaniu do liczby wszystkich oddanych głosów w naszej gminie
- a po drugie i trzecie Banino posiada asfaltowe drogi gminne z oświetleniem tyle że wykonane przed kadencją Żurawicza

Liczby, nie dane procentowe, są tu:
http://kartuzy.info/wybory,samorzadowe,2014,20772,OFICJALNIE-Wojciech-Kankowski-burmistrzem-gminy-Zukowo.html

Pytam, gdzie??? Proszę podać nazwę ulicy. (chyba nie Lipowa?)

Ul. Lipowa jest drogą gminną

W takim razie przepraszam za błąd, jednak parę metrów drogi asfaltowej i to z oświetleniem mamy. Jak na pewnie kilkadziesiąt ulic to super wynik, zwłaszcza jak tu zauważono ulica ta została "zrobiona" nie za odchodzącego burmistrza.

wydaje mi się że Klonowa tez i sa też uliczki w kostce koło Novello i z oświetleniem

O Zurawiczu mówi cała Polska - jest sławny

http://www.tvn24.pl/125-tys-odprawy-dla-bylego-burmistrza-zukowa,497797,s.html

Nóż się w kieszeni otwiera jak widzę na co idą moje podatki. Wszystkie te postkomunistyczne świnie powinny odpowiedzieć za kolejny rozbiór Polski.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam nadzieję, że to ostatni raz kiedy słyszę o Żurawiczu...

To POlandia właśnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

za jedna kadencję polecieli po całości:(

by żyło się lepiej :D

Co za pajac, mam nadzieję, że juz więcej o Ż nie usłyszę
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Usłyszysz czy nie co za różnica. Przecież takie są w Polsce przepisy,że jak ktoś odchodzi z takiego czy innego wyższego szczebla urzędu ( nie mówię tu bowiem o szeregowych urzędnikach) to mu się prawnie należą różne odprawy za to i za tamto. Prawnie nie może z nich zrezygnować( zresztą chyba się taki nie urodził co by mu kasę dawali , a ten nie chciałby wziąć) więc co może zrobić. Przepisy takie są i jedyne co można zrobić to je zmienić na przyszłość, ale wątpię ,żeby komuś przy żłobie na tym zależało.

Te przepisy tworzyły właśnie takie postkomuchy. Pod siebie.

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,17135476,Przegrali_w_wyborach__Do_ich_kieszeni_trafily_kilkudziesieciotysieczne.html#hpnews=trójmiasto

Żurawicz ( Żukowo ) 125 000 -- Starogard Gdański 33 000

czy on nas nie okradł ?

Przecież ciężko tyrał...po nockach przyjeżdżał i szkołe cichaczem wykańczał....miej litość

jak był bym na jego miejscu to też bym brał ile się da:) i Wy również...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

I tu się mylisz ;]

jasne, każdy kto nie jest w stanie dostosować się do tego grona nie będzie w stanie wśród nich funkcjonować.

Wiesz dlaczego takie jest Twoje zdanie, a dlatego że nigdy nie miałeś okazji i nie mów że tak nie było.

To trochę tak jak, mowa o tym że się nigdy nie zdradzi, ale tak powinni mówić tylko Ci którym obca baba o wizerunku anioła sama pchała się do łózka, a oni byli na tyle silni że powiedzieli won!!!

Nie zgadzam się z Twoją oceną!!!