Nowa idea Kaczyńskiego - zabrać bogatym, dać biednym?

"Chcemy wyraźnie powiedzieć, że z takich spraw jak leki, jak emerytury my po prostu chcemy się wycofać. Te decyzje chcemy zmienić, bo można sięgać także do głębokich kieszeni"

"Więc ci, którzy mają tak dużo, w tej trudnej sytuacji spokojnie mogą się złożyć na to, co jest w tej chwili bezwzględnie potrzebne"

Komunizm w leninowskim wydaniu - wypisz wymaluj. Zabrać bogatym i dać biednym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: Nowa idea Kaczyńskiego - zabrać bogatym, dać biednym?

I gdzie się podziali zwolennicy Kaczyńskiego? Czyżby zatkało przysłowiowe kakao? o_O
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

A czego się spodziewałeś?
Przecież PiS jest partią socjalistyczną od zawsze. Niczego nowego nie odkryłeś ani Kaczor nie powiedział.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chłopaki wy tak socjalistycznej myśli nie piętnujcie i nie mylcie komunizmu z pozytywnym wpływem socjaldemokratów na system demokracji zachodniej. Przypomnę Wam że idee lewicowe po drugiej wojnie światowej takie jak : darmowa edukacja, ochrona pracy, ubezpieczenie społeczne, powszechna służba zdrowia, pojednanie kapitału i pracy w kapitalizmie, wprowadzały w życie partie prawicowe np. niemiecka CDU, nie mówiąc już Keynesie. Generalnie rzecz ujmując społeczeństwo masowe narodziło się wraz ideami lewicowymi. Rozróżniajmy lewicowość od dyktatury proletariatu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

> Chłopaki

Nie rozumiem liczby mnogiej.
Hal jest socjalistą, czemu wielokrotnie dawał wyraz.

> idee lewicowe po drugiej wojnie światowej takie jak : darmowa edukacja, ochrona pracy, ubezpieczenie społeczne, powszechna służba zdrowia

Tak. Dokładnie tak rozumiem idee lewicowe.

> wprowadzały w życie partie prawicowe np. niemiecka CDU

Hmmm... zatem musimy zdefiniować, co jest prawicą.
Skoro partia wprowadza w życie idee lewicowe, to przecież nie jest to partia prawicowa, nieprawdaż?

Nastąpiło jakieś pomieszanie pojęć. PiS określa się partią prawicowa, mimo, że jest bardziej na lewo od SLD, która niby jest lewicą.

Możę zacznijmy od przyjęcia jakichś sensownych rozróżnień: lewica-prawica?

Bo wg, mnie, ani CDU ani Narodowo-Socjalistyczna Polska Partia Pracy (vel: PiS) prawicą nie jest z pewnością.

Przywiązanie do Boga i tradycyjnego systemu wartości, to za mało, aby partię nazwać prawicową. PSL też by się załąpał :)

a wiesz że stwierdziłem podobnie? Odnoszę wrażenie że w PL wszystkie partie mainstreamowe realizują w zasadzie ten sam program gospodarczy. Z ekonomicznego punktu widzenia wszystkie są partiami centrowymi.
Albo może po porostu nijakimi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

> są partiami centrowymi.
> Albo może po porostu nijakim

Vox populi vox dei.
Jak się świnie chcą dopchać do koryta, to muszą głosić wizję powszechnego szczęścia i dobrobytu - a potem zbytnio się nie narażać tym, od których zależy ICH ekonomiczna przyszłość, czyli plebsowi.
Mamy niestety pajdokrację - ludzie chcą aby ONI zrobili im dobrze, bez zastanowienia się głębszego, skąd to dobrze się bierze. Ważne, aby ładnie (w miarę) mówili i ładnie (w miarę) wygladali.
No i oczywiście: żeby Stokrotka i Lis ich nie krytykowali zanadto :)

> Mamy niestety pajdokrację

A chyba nawet bardziej ochlokrację :)

nie ma czego takiego jak centrum

po srodku jest bagno

Witaj Hal.Czyżbyś reprezentował mentalność scenarzystów od Kiepskich?Pewnie twoja prawda jest najtwojsza.Eh,życie.

Nie obrażaj Kiepskich !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Marek - nie rozumiem związku z tym co napisałem/zacytowałem, możesz wyjaśnić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po co się wdajecie w dyskusje z Halewiczem ?? Przecież i tak musi mieć zawsze rację - obojętnie czy ją ma czy nie. Biedny, samotny facet - oczekuje poklasku jak Kaczyński. Ten też, czy ma rację czy nie - i tak ją musi mieć. Ten ktoś tak ma - i tyle.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przychodzi mi na myśl, że redaktor Lis to chyba przesadził z tą nienawiścią ;)

image

http://www.youtube.com/watch?v=w91VGIYqmbI&feature=related

Przeglądam sobie tego nowego Newsweeka i ręce mi opadają. Zawsze starałem się wypowiadać w miarę arbitralnie, ale teraz muszę stwierdzić, że obiektywne dziennikarstwo wyje i skamle.Talib Macierewicz na okładce a w środku tematy: "Legutko w sadzie", "mężczyzna pchnięty przez posła PIS zmarł", " Młodych guano obchodzi Smoleńsk". Jezu...

Naprawdę nie lubię PiSu, Palikota, narodowców i innych stręczycieli, ale robienie z Newsweeka neoliberalnego odpowiednika Gazety Polskiej to już pełny hardcore.

Cóż to oznacza? Otóż pragnę oświadczyć że red Lis obciąga kozom a nawet zasysa pot z jąder trupa - tabloidyzuje nienawiść i nawołuje do słownej przemocy. Brzydzę się tego pana.

Dajcie sobie spokój z ta gazetą i lepiej czytajcie pismo "Forum" gdzie wojna polsko - polska nie ma miejsca.

Ja lubię czytać Mówią Wieki - bezpieczny magazyn.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

"...obciąga kozom a nawet zasysa pot z jąder trupa..." ???

Kurcze skąd wam przychodzą do głowy takie rzeczy?

KK

w ostanim czasie jestem poza obiegiem informacji,
ale juz dawno mi sie obilo o uszy, ze lis przestal byc naczelnym,

czyzby nastapil came back?

"Zatkało kakao "to tekst namiętnie używany przez bohaterów tego serialu.Poza tym to produkcja stricte polityczna.W czasach rządów Krwawego Kaczafiego,praktycznie w każdym odcinku były jakieś aluzje do aktualnej sytuacji.W tej chwili bardziej mnie bawią próby niezauważania pogody za oknem przez scenarzystów niż ich nędzne dowcipasy.Intelektualna woltyżerka i akrobacja w jednym.

@Cross
spieszę z odpowiedzą:
- "zasysa pot z jader trupa" jest zdaniem z filmu ood morning Vietnam ( 1987). Był to komentarz jednego ze słuchaczy na temat wymuszonej zmiany personalne w jego ulubionym radiu, gdzie zamiast doorsów zaczęto puszczać polki galopki i zwiewne walczyki.

- "obciąga kozom" - zdanie z filmu Weaynes World ( 1992) - reakcja autora niezależnego kanału TV na naciski reklamodawcy. Pełna fraza brzmiała: "On obciąga kozom - mam na to dowody".

czytajcie lepiej forum trójmiasto -jest tylko wojna z maHalewiczem
buhahahaha

Ja do Hala nic nie mam i tez lubię Mówią Wieki. Chodzi o to, że cała klasa polityczna i media robią nam wodę mózgu. Nie ma już znaczenia, czy to jest Gazeta Polska czy Newsweek - wszystkie jak jeden mąż kierują naszą uwagę na jakaś nieistniejącą wojnę. Dlaczego? Bo to łatwe. I korzystne dla każdej ze stron: prawicowcy są wyraziści, liberałowie niewinni a media maja temat.
Oczywiście lepiej byłoby napisać obszerny artykuł o potrzebie transformacji edukacji albo różnych opcjach na reformę administracji, ale kto by czytał? Na pewno nie my, bo my te wojenkę też lubimy. Pozwala nam się określić, wskazać winnych i trochę pogardłować.
A sprzedaż rośnie ;)

sorry K&K
taki joke, troche z politycznych awersji hala i całej tej wojenki
też do niego nic nie mam
jak czytuję prasę to tam piszą tylko o nowych kształtach woblerów albo bieżnika M/T
ten naród już tak ma ,że lubi się podzielić i wszystko spier.........
już zaczęli się wyzywać od zdrajców ,nawet tu na forum
taka Targowica czy tam targowisko
jeden pies

http://www.youtube.com/watch?v=VGZYimnNFlQ
od 44 sekundy

Przekonanie,że jesteśmy najlepsi w podziałach to mit(delikatnie mówiąc).Spójrzmy na Europę; na szczęście nie mamy Basków,Katalończyków,Korsykan,Ligi Północnej,Szkotów itd.Są oczywiście czynione próby wykreowania "naszych" mniejszości-większości-myślę tu o tzw RAŚ-istach,czy na Pomorzu Kaszubskiej Jednoty.Akuszerem tego typu działań jest niestety salon i popaństwo.Czasami się zastanawiam czy oni chcą tylko rozbić pewną tożsamość etniczną,nazwijmy ją polską,czy mażą im się drugie Bałkany.Korfanty i Abraham przewracają się w grobach.I to jest pewnie nie koniec:są przecież Mazurzy(notabene potomkowie osadników z Mazowsza),Górale czy Kociewiacy.Zawsze myślałem,że jestem Polakiem z Pomorza o korzeniach wielkopolsko-kaszubskich,Teraz coraz częściej muszę się określać.Uważam,że taka reetnityzacja społeczeństwa jest znacznie grożniejsza i bardziej trwała niż podział na Polskę PiS i Polskę PO.Jednocześnie wpycha nam się w stylu wręcz leninowskim "europejskość" czegokolweik by ona nie oznaczała.
Na koniec;nie jestem wrogiem UE;polska państwowość funkcjonuje(z przerwami) 1000 lat,Unia z naszym udziałem lat 8,więc jako konserwatysta wolę żeby mój kraj był budowany na trochę trwalszych podstawach niż,być może,pewna polityczna efemeryda.

Oczywiście-marzą,nie-mażą.

arh hal ty masz niezle łeb wywala.... pajacu jesteś inwalidą brzydalu

A tak w ogóle, to jesteś zdrowy na umyśle, czy upał zaszkodził? o_O

Inne tematy z forum

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?