Nowa porodowka. UCK. Opinie

Witam, prosiłabym o opinię kobiety które urodziły w nowej porodówce. Najfajniej by było gdzy np wypowiedziała się mamusia która rodziła w "starej" i "nowej klinicznej". Rodzilam dwa razy na Zaspie. Trzecie też tam chciałam ale przyznam że kusi mnie trochę wysoki standard i miałabym ciut bliżej.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dziewczyny, naprawdę nie rozumiem po co te złośliwości.. Wszystkie jesteście w ciąży- po co się nawzajem nakręcacie? Ja też jestem przerażona przepełnionymi szpitalami, ale nie jestem w stanie nic z tym zrobić. Kobiety, które jadą rodzić do Gdańska wykorzystują po prostu brak rejonizacji. Dla mnie to też nic fajnego, bo dla kobiet, które mieszkają na miejscu i tutaj prowadzą ciąże, brakuje miejsc. Jednak staram się spojrzeć na to z perspektywy tych przyjezdnych kobiet. Każda chciałaby rodzić w "ludzkich" warunkach. Nie ukrywajmy, że standard UCK nie jest jakiś luksusowy- dostęp do łazienki czy małe sale powinny być normą. A dobrze wiemy jak jest. Każda przyszła matka boi się porodu i powikłań. Chciałaby jak najlepszej opieki dla siebie i dziecka. Wiem, że jesteście zdenerwowane i zestresowane tą całą sytuacją (tak jak ja), ale nie wyżywajcie się na innych kobietach.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakie trzeba mieć kompleksy w związku z miejscem zamieszkania, żeby zwracać uwagę jaką miejscowość dzieci mają wpisaną... Jestem w szoku :D
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dokladnie!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Nowa porodowka. UCK. Opinie

A niby jakim prawem ja mam jedmzdzic i szukać skoro mieszkam blisko a ktoś jedzie 1.5h żeby urodzić w Gdańsku? Najpierw powinno się rodzic w szpitalu do którego ma się najbliżej a dopiero po pisemnej odmowie szukać następnych szpitali...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

A dlaczego nie mają mięć szansy na to osoby mieszkające w Gdańsku i płacące tu podatki , mają one szukać szpitalu poza bo całe pomorze się tu zjeżdża do uck jak do hotelu nie do szpitala
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 5

to ja Ci powiem czemu nie skorzystam, moja ciąża jest patologiczna i muszę wybrać albo UCK albo Zaspę. Gdyby jednak nie była również bym wybrała Gdańskie szpitale ponieważ jestem rodowitą Gdańszczanką a wyprowadzka za miasto podyktowana była tylko kosztami zakupu domu wzgl. małego mieszkania w Gdańsku i chcę aby moje dzieci miały miejsce urodzenia wpisane w dowodzie Gdańsk...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 24

To dlaczego sama tam nie pojedziesz? :p Bez paniki, nikt nie odeśle Cię z dużym rozwarciem. Na ulicy nie urodzisz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Dokladnie. Powinna być jakaś rejonizacja a nie jadą nie wiadomo gdzie. Przez to my musimy jeździć i szukać miejsc bo ktoś zamiast do Kartuz czy Kościerzyny jedzie do Gdańska. To by wiele ułatwiło. Czytałam bardzo dużo dobrych opinii o tych szpitalach więc nie wiem dlaczego kobiety z nich nie korzystają pomimo tego że maja blisko?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

Tylko wtedy gdzie mają rodzić gdańszczanki , w drodze do szpitala w innym mieście ? Porażka powinna być rejonizacja i tylko ciężkie przypadki w szpitalach w dużym mieście gdy tego wymaga sytuacja , jak ktoś jest w stanie z Lęborka do Gdańska na poród dojechać to musi czuć się super
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wczoraj rozmawialam z lekarzem z Zaspy i ten boom to zdecydowanie po otwarciu nowego UCK. Tak jak pisalyscie wyzej, zjezdzaja kobiety z calego wojewodztwa i brakuje miejsc dla nas z Trojmiasta. Urodzin wg dr jest mniej niz analogicznie rok temu czy nawet jesienia i poczatkiem zimy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma się co dziwić. Mamy XXI w o każdą z nas chciałaby rodzic w przyzwoitych warunkach. Ja do Wojewódzkiego na 100% nie pojadę. Choćby nie wiem co.
Mam nadzieję że moje beznadziejne wyniki krwi mnie uratuj przed odesłanie do innego szpitala i przyjmą mnie mimo wszystko. Już mi wiele nie brakuje żeby mieć mniej niż 100tys płytek krwi a to nie jest dobre. W poprzedniej ciąży miałam 88tys w dniu terminu i przyjęli mnie na patologie ciąży. Niestety żadne leki nie pomagają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziękuję, Luna!
Osobiście myślę, że rodzący obecnie wyż demograficzny to jedno, ale i przeniesienie Klinicznej to drugie, co wpłynęło na taką sytuację z porodowkami u nas. Tak, jak mówi Princessa- dziewczyny zjeżdżają z Lęborka, Tczewa, nawet z Pasłęka jakaś mama leżała (koleżanka rodziła 2 tyg temu właśnie na UCK), bo nowy oddział z małymi salami i dobrym węzłem sanitarnym...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zaobserwowałam, ze ten tłok wyjątkowo się nasilił po przenosinach UCK. Prawdopodobnie dziewczyny z całego województwa tu napierają- bo nowe, bo ładne .. a przez to ze tam się przepełnia to i wszystkie trójmiejskie szpitale :(
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mówią że teraz wyż demograficzny rodzi i dlatego problem z porodówkami. dobrZe że mam to.juz za sobą.;). Choć w moim przypadku zawsze patologia wchodziła w grę tylko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja rodziłam w wojewodzkim. Nie było źle. Jedyne co mi się nie podobały to łazienki i straszny nacisk na karmienie piersią. A poza tym opieka naprawdę była dobra !!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nie sądzę, że przenosiny mają jakiś związek z tym tłokiem. Teoretycznie na UCK jest teraz więcej miejsc niż było, a i tak wszystko jest zajęte i Zaspa też zapchana. Nawet Wojewódzki nie świeci pustkami. Moim zdaniem mamy jakiś "baby boom" lub za duży napływ pacjentek spoza Gdańska
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mila swego czasu byłam na fb grupie mam 1/3 z nich rodziła w wojewódzkim i żadnych negatywnych przeżyć nie kojarzę.
Ja też wolałabym rodzić w UCK lub na Zaspie...ale też bez przesady, szpital to szpitalu tysiące dzieci się tam rodzi rocznie
Życzę Ci szczęśliwego rozwiązania, zdrowego dzidziusia i abyś trafiła na samych dobrych, oddanych lekarzy i położne obojętni do którego szpitala traficie!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam, na Klinicznej pacjentki lekarzy stamtąd były "lepiej" obsługiwane, na patologii spędzały mniej czasu - tak jak wyżej szybsze decyzje, nawet na drugi dzień od przyjęcia. Inni lekarze nie podejmowali decyzji w sprawie pacjentki swojego kolegi.Cc wykonywane przez "swojego" lekarza, lepsze szycie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziewczyny, jestem przerażona tym, co piszecie... :( Mamy termin na 3 marca, ale od kilku dni coraz mocniej boli mnie spojenie, podbrzusze, czop śluzowy już odszedł tydzień temu, od dwóch dni mam biegunkę i obawiam się, że na dniach wyląduję na porodówce. Tylko teraz jestem pełna strachu, że na Zaspie mnie nie przyjmą, bo nie będzie miejsca, a na Redłowo nie zdążę dojechać i urodzę w samochodzie... :( :( :(
Boję się panicznie Wojewódzkiego, poród tam nie wchodzi nawet w grę.
Teraz pluję sobie w brodę, bo trzeba było wybrać Swissmed. Nie myślałam, że będą takie cyrki po przeniesieniu Klinicznej na Smoluchowskiego. :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja też nie miałam lekarza prowadzacego w żadnym że szpitali, ale widziałam jak podchodzili do swoich pacjentek, informowali o wszystkim, szybkie decyzje. Mówię tu bardziej o patologii, bo t spędziłam najwięcej czasu, ale na poporodowym np na Klinicznej lekarz osobiście przyszedł do dziewczyny i mimo wcześniejszego obchodu jeszcze ja przepadał. Miała umówiona cesarkę i przyszła kilka godzin przed cięciem, sam ją operował i była całkiem inaczej traktowana
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Gdzie kupie stanik sportowy 70G? (20 odpowiedzi)

W Tchibo nie maja. Nie chce wydawac wiecej niz 60 zl wiec Shock Abs. odpada. Na necie jest sporo...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (64 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.