Banino to największa wieś w Polsce, liczba nowych mieszkańców bardzo szybko się powiększa. Komunikacja nie jest najgorsza, miejski autobus jest 126 w wakacje jedzie raz na godzinę w czasie roku szkolnego 3 razy na godz do tego dochodzą autobusy pks i innych przewoźników którzy dowiozą nas bezpośrednio do pkm i Gdańska o ile sie nie myle 810 bilet normalny kosztuje nawet mniej niż w miejskim. Mieszkając wcześniej w Gdańsku ,,Baninowskie korki,, to pikuś,do porównania miałam taką samą trase ok10km do pracy teraz też tyle mam wcześniejszy dojazd zajmował mi 25/30 min teraz 15min różnica znaczna, ale nie można zapominać im więcej ludzi w Baninie tym większe natężenie ruchu.
Przedszkola są, dokładnie nie wiem ile ale jadąc do pracy mijam dwa, duża ładna szkoła podstawowa z halą sportową, przychodnie w razie potrzeby są, apteki, sklepy, market jest dziki i inne błąkające sie zwierzątka są. Nie rozumiem osób narzekających nikt nie kupował kota w worku, nikt nikogo tu na siłę nie trzyma jak komuś się nie podoba to niech się pakuje, sprzedaję to co ma i niech się wyprowadzi najlepiej tam gdzie są piękne wolnostojące domy, chodniki, drogi, piękna infrastruktura za tą samą cenę za którą kupił tu mieszkanie/szereg/dom życzę powodzenia.Jak ktoś preferuje życie w mieście to niech kupi mieszkanie w Gdańsku jak ktoś chce kawałek działki żeby sobie kwiatka posadzić trawe kosić grila zrobić to niech przyjedzie zobaczyć mieszkanie/szereg/dom w Baninie. Minusem są drogi dojazdowe do głównej ulicy niestety infrastruktura nie nadąża za liczbą ludzi która się tu przeprowadziła mam nadzieję że to w najbliższym czasie się zmieni. Gdybym miała podjąć jeszcze raz decyzję; mieszkanie 60m2 w Gdańsku lub domek/szereg 90m2 ze 100m kawałkiem ziemi w Baninie zdecydowanie wybrałabym Banino.
9
1