O co pytać i na jakie szczegóły zwrócić szczególną uwagę podczas rozmów z menagerami sal?

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
Witam!

Mam taki mały pomysł, abyśmy razem stworzyli tutaj taką małą ściągawkę...

A mianowicie, abyśmy ułożyli listę z pytaniami jakie powinny paść podczas negocjacji z menagerami sal i ośrodków weselnych.

Podejrzewam, często zdarza się, iż nie poruszamy jakiejś kwestii o której na początku zapominamy lub po prostu nie przychodzi nawet nam to na myśl, a później się okazuje, że nie jesteśmy czegoś pewni i powstaje niepotrzebne zdenerwowanie...

Więc myślę że każdej nowej parze przyda się przed rozmową przejrzenie takiej ściągawki przed taką rozmową...

I potem "przygotowani" możemy już śmiało iść na ten "test", od którego wyniku troszkę może zależeć... :P

A więc zapraszam do dzielenia się pomysłami... =)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: O co pytać i na jakie szczegóły zwrócić szczególną uwagę podczas rozmów z menagerami sal?

do której godziny możemy się bawić
jeśli w ośrodki jest sauna/jacuzzi - czy będą rano udostępnione gosciom
ilu kelnerów przewidują
jakie kwiaty/serwetki itd. proponują
czy posiadają podest dla zespołu

Re: O co pytać i na jakie szczegóły zwrócić szczególną uwagę podczas rozmów z menagerami sal?

Ile liczą za dzieci?
Jaka jest gramatura porcji?
czy posiłek dla zespołu opłacany 100%
Ile wynosi ewentualne korkowe?
Ilu kelnerów będzie obsługiwać wesele?
Czy można zorganizować własne dekoracje?
Czy można zmieniać opcje potraw w menu głównym?
Czy napoje będę rozlewane do dzbanków czy będą zalegać butelki/kartony
czy dadzą do dyspozycji jakieś pomieszczenie do przechowywania napojów?głównie alko
czy dysponują opakowaniami jednorazowymi w momencie,gdy zostanie żarełko:-)

Nie wiem,można zadawać setki pytań:-)

czy kelnerzy sa opłacani dodatkowo?
czy manger jest obecny przez całe wesele?

-czy sala ma klimatyzację/będzie ogrzewana (zależnie od pory roku)?
-gdzie będzie stolik dla fotografa, kamerzysty i zespołu?
-jaka będzie stawka za posiłki dla nich?
-jaka jest stawka za posiłki dla dzieci? Czy jest niższa?
-czy można ustalić osobne menu dla dzieci?
-czy można ustawić specjalny stół dla dzieci?
-czy płacimy dodatkowo za wynajęcie sali?
-czy kelnerzy i sam menadżer rozmawia płynnie np. w języku angielskim? (chodzi o to żeby obsługa nie bała się komunikacji w obcym języku i np. nie uciekała bez słowa lub co gorsza ignorowała gości -obcokrajowców). Ważne na międzynarodowych weselach.

To na tyle. Jak przyjdzie mi jeszcze coś do głowy to napiszę.

To ja dorzucę jeszcze coś od siebie:

- czy w cenie jako tzw. "prezent" jest dostępny "Apartament" dla Pary Młodej?
- czy są zniżki na pokoje dla gości weselnych?
- czy jest graniczna godzina do której goście muszą opuścić salę?
- czy przez cały okres trwania wesela jest dostępna na miejscu osoba do której można się zgłosić odnośnie jakichś dropnych próśb lub ewentualnych zażaleń
(żeby nie trzeba było tłumaczyć pięciu kelnerom po kolei o co nam chodzi, a na koniec się okaże że oni i tak nie mogą sami podjąć decyzji odnośnie naszych próśb) czyli, czy menadżer jest do końca wesela w obiekcie?

1. koszt za osobę

2. co ta cena zawiera?

3. Jedzenie porcjowane czy na paterach?

4. cena za dzieci?

5. przywitanie -wino musujące?

6. korkowe?

7. napoje gorące -ile na osobę i jakie, czy dodatkowa cena

8. napoje gazowane / soki- ile na osobę i jakie, czy dodatkowa cena

9. Ciasta, tort - skąd, jaka gramatura na taką ilość osób, czy jest możliwość doboru smaków i wyglądu, czy wchodzi w koszt sali czy poza nią?

10. ile obsługi jest na n(wybrana ilość) osób?

11. Jakie jest ustawienie stołów?

12. DJ - jakie ma doświadczenie, jaki jest koszt na wesele i poprawiny

13. wystrój Sali - czy jest w cenie czy po za nią

14. kwiaty - jakie rodzaju- sztuczne czy żywe?jak wyglądają

15. czy jest klimatyzacja?

16. Noclegi dla gości weselnych, rabat?

17. Kiedy podaje się ostateczną liczbę gości?

18. Kiedy płatna całość?

19. wzór umowy

20. Szatnia - płatna? i gdzie

21. Toalety - płatne?

22. Poprawiny - cena, jakie jedzenie- czy są przekąski z wesela, do której trwa godziny?

image

To była Nasza lista i się dość dobrze sprawdziła. Powodzenia:)

oj jakie to przydatne. Dzisiaj sie wybieram na pierwsza rozmowe i zaraz wszystko spisuje i zawale ja pytaniami :)

Jeśli wyjdą w czasie tej rozmowy jakieś nowe pytanka...
to oczywiście zapraszam do podzielenia się nimi z nami :)

Ja bym dorzuciła jeszcze 2 pytania:

1. Czy jest na sali jakieś zaplecze techniczne? ( w przypadku kiedy robimy poprawiny a nie chcemy zespołu)

2. Czy jest agregat prądotwórczy na wypadek braku zasilania.
( moim zdaniem bardzo ważne pytanie, choć rzadko zadawane)

a ja bym się jeszcze zapytała czy sala zapewnia chleb i sól na przywitanie młodych i drugie nie wiem czy się powtórzyło czy są wazony na kwiaty???

Adusia masz rację..u kumpeli na weselu zabrakło prądu a lokal nie miał agregatu i nagle wszystkie serwetki..prezenty..dekoracje przestały mieć znaczenie...Było ciemno(świece)orkiestra nie mogła grać brak ciepłej kawy,herbaty ciepłych dań..masakra...Dobrze,że towarzystwo było wspaniałe..To oni uratowali imprezę..

Ja dorzucę jeszcze do listy jedną kwestię, a mianowicie:

- czy właściciel sali bierze na siebie uiszczenie opłaty dla ZaiKSU?
- czy jest to już opłata wliczona w koszta czy dodatkowo płatna (koszt w granicach 100zł)
- czy też może wymaga aby muzycy wybrani przez Parę Młodą mieli podpisaną umowę z ZAiKSem (lepiej wiedzieć wcześniej, żeby na ostatnią chwilę cyrków nie było)

Nie wiem czy to pytanie już padło ale miałam taki punk w umowie i słyszałam że nie wszyscy go zawierają więc warto zapytać czy właściciel w razie wypadku losowego pożar sali brak prądu wody nie wiem inne uszkodzenia zapewnia sale w innym lokalu w ten sam dzień? U mnie w umowie był taki punkt o sali o analogicznym standardzie 3 gwiazdkowy hotel itd

Aha i jeszcze jedno:

- od jakiej minimalnej ilości gości właściciel gotowy jest wynająć salę
czasami zdarzają się limity że dopiero od 120 osób ;/

Zbiór podstawowych i najczęściej padających pytań w rozmowie z menadżerami sal :

- ilu kelnerów będzie obsługiwać imprezę?
- czy sala jest przystrojona i czy jest to już w cenie, jeśli nie to ile wynosi?
- czy jest podest dla zespołu?
- jaka jest stawka za posiłki dla dzieci? Czy jest niższa i ile wynosi?
- jaka jest gramatura porcji?
- czy zespół, DJ, kamerzyści,fotografowie dostają takie same menu jak goście i jaka cena za nich?
- ile wynosi ewentualne korkowe?
- czy można zorganizować własne dekoracje?
- czy można zmieniać opcje potraw w menu głównym?
- czy napoje będę rozlewane do dzbanków, czy będą zalegać butelki/kartony
- czy jest dostępne do dyspozycji własnej pomieszczenie do przechowywania napojów, alkoholu?
- czy dysponują opakowaniami jednorazowymi w momencie,gdy zostanie jedzenie, i czy są płatne?
- czy kelnerzy są opłacani dodatkowo?
- czy sala ma klimatyzację, bądź czy będzie ogrzewana (zależnie od pory roku)?
- gdzie będzie stolik dla fotografa, kamerzysty i zespołu?
- czy można ustalić osobne menu dla dzieci?
- czy można ustawić specjalny stół dla dzieci?
- czy płacimy dodatkowo za wynajęcie sali?
- czy w cenie jako tzw. "prezent" jest dostępny "Apartament" dla Pary Młodej?
- czy są zniżki na pokoje dla gości weselnych, i jaka jest cena?
- do której godziny trzeba opuścić pokoje?
- czy jest graniczna godzina do której goście muszą opuścić salę?
- czy od początku aż do samego końca jest dostępny na miejscu menadżer?
- jaki jest koszt za osobę i co ta cena zawiera?
- czy jedzenie jest porcjowane czy podawane na paterach?
- czy na przywitanie jest prawdziwy szampan czy wino musujące, i czy jest to wliczone w cenę sali?
- jak wygląda sprawa z napojami gorącymi : ile na osobę i jakie, czy jest to dodatkowo płatne?
- jak wygląda sprawa z napojami gazowanymi i sokami : ile na osobę i jakie, czy jest to dodatkowo płatne?
- ciasta, tort - skąd są zamawiane, jaka jest gramatura na taką ilość osób, czy jest możliwość doboru smaków i wyglądu, czy wchodzi w koszt sali czy płatne dodatkowo, i jeśli tak to ile?
- jakie jest ustawienie stołów i czy można je zmienić?
- czy "Sala" zapewnia DJ'a - jakie ma doświadczenie, jaki jest koszt na wesele i poprawiny?
- czy są kwiaty na sali, jakiego rodzaju, sztuczne czy żywe? czy jest możliwość zmiany lub usunięcia?
- kiedy trzeba podać ostateczną liczbę gości?
- kiedy płatna całość, i jaką trzeba wpłacić zaliczkę?
- czy można poprosić o wzór umowy przed przystąpieniem do niej do przejrzenia w domu?
- czy jest szatnia i czy jest dodatkowo płatna?
- ile jest toalet?
- odnośnie poprawin to jaka cena, jakie jedzenie, czy są dania z wesela, do której trwa godziny?
- czy jest na sali jakieś zaplecze muzyczne : nagłośnienie, odtwarzacz itp. ( w przypadku gdy robimy poprawiny i sami chcemy puścić muzykę bez zatrudniania Dj'a)?
- czy jest agregat prądotwórczy na wypadek braku zasilania?
- czy sala zapewnia chleb i sól na przywitanie młodych i czy jest to w cenie?
- czy są wazony na kwiaty od gości?
- czy właściciel sali bierze na siebie uiszczenie opłaty dla ZaiKSU i czy jest to wliczone w cenę?
- czy jest wymagane aby muzycy wybrani przez Parę Młodą mieli podpisaną umowę z ZAiKSem?
- od jakiej minimalnej ilości gości właściciel gotowy jest wynająć salę?

Inne tematy z forum

Nowe Janowo (4 odpowiedzi)

W okolicy, gdzie powstało osiedle, dostępna jest pełna infrastruktura zapewniająca wygodne życie...

Kto kupił szereg w Rumi przy ul. Partyzantów 60 Żurawia łąka od Moj Dom Deweloper,Wasko,Feniks (13 odpowiedzi)

Witam! Kto z was kupił, jakie macie doświadczenia, jak wygląda kwestia prawna budynków oraz...

Formeli 17 (70 odpowiedzi)

Rumia jest integralną częścią małego Trójmiasta Kaszubskiego, od lat jednym z najważniejszych...