@Raven:
powtórzę Ci więc wszystkie pytania jakie mnie interesują:
Nowy testament to PLAGIAT z historii bóstw takich jak np. Horus - z Egiptu, mogę wymienić jeszcze 5 innych z marszu i kolejne 15 po wygooglaniu.
Z czego większość z nich - z tych ksiąg - była spisana PRZED Jezusem..
Jak więc wyjaśnisz biblijne odniesienia do pogańskich bóstw i kultywowanie pogańskich tradycji praktykowanych w najróżniejszych częściach Ziemi na tysiące lat przed narodzinami Jezusa?
Napisałeś, że nowy testament można brać dosłownie ;)
seriously? :D
Jak wyjaśnisz fakt, że znaki zodiaku w które wchodzi ziemia w swym precesyjnym ruchu - opisane i oznaczone nad długo przed Jezusem - układają się w kolejności: baran, ryby, wodnik? :D
Świętego cielaka czcili w biblii wieśniacy przy tym, jak Mojżesz zlazł z góry synaj i opieprzył ich że czczą starego (fałszywego) boga? :D
Ryby to znak rozpoznawczy Jezusa nawet dziś...
Na pytanie 'gdzie będzie następna pascha (pascha = przejście) jak Jezusa już ie będzie" Jezus odpowiada: "Oto gdy wejdziecie do miasta, spotka się z wami człowiek niosący dzban wody. Idźcie za nim do domu, do którego wejdzie"
rzeczywiście... zero nawiązania do POGAŃSKIEGO znaku Wodnika ;)))))
We WSZYSTKICH wczesnych ikonach i obrazach Jezus jest malowany z krzyżem wokół głowy:
wiesz co to jest ten krzyż, i skąd się wział?!
ano pewnie stąd ;)
ew stąd:
http://morontium.com/wp-content/uploads/2013/12/d5a258096fc2ebe57f259c0d3b2ff3ab.jpg
lub stąd:
http://media5.mojageneracja.pl/oitpppywpw/mediumko7xvr604a818f47e44c422014.jpg
być może stąd:
https://bialczynski.files.wordpress.com/2010/12/astro-nn-nn-zodiac-and-months-from-tetrabiblos-of-ptolemaios.jpg
pytania?
podam na przykładzie Horusa - jak mówiłem, można to sprawdzić w źródłach historycznych, są dziesiątki przypadków - jak to było:
Horus
~3000 P.N.E
Egipska personifikacja słońca, a jego życiorys jest serią alegorii związanych z ruchem słońca po niebie.
Horus będąc słońcem/światłem miał wroga znanego jako niejaki Set, będącego ciemnością/nocą
Co ranek i wieczór walczyli.
Historia Horusa wygląda tak:
-Urodzony 25 grudnia
-dziewica Isis
-jego nadejście zwiastowała gwiazda na wschodzie, za którą podążali trzej królowie
-nauczał w wieku 12 lat
-w wieku 30 został ochrzczony/promowany na kapłana prez Anupa :)
-mial 12 uczniów z którymi podróżował i czynił cuda jak: uzdrawianie i chodzenie po wodzie
-miał wiele imion: prawda, swiatlo, syn bozy, dobry pasterz, baranek bozy i wiele innych
-w wyniku zdrady Tyfona został ukrzyżowany i po 3 dniach zmartwychwstał
to interesujące, że wszystkie* bóstwa z różnych części świata mają te same "parametry" :)
jeszcze bardziej interesujące jest, że:
-najjaśniejsza gwiazda na wschodzie to syriusz
-'trzech króli' to 3 gwiazdy które układają się w 1 linii z Syriuszem
-przedłużenie tej linii wskazuje miejsce wzejścia słońca 25-grudnia :)
-betlejem (dom chleba) odnnosi się do gwiazdozbioru panny (dziewicy, virgo) tak też czasem jest nazywany...
dlaczego 'wielkanoc' jest w dniu równonocy wiosennej, pogańskiego święta?
ano dlatego, że w tym momencie 'światło przezwycięża ciemność' i dzień staje się dłuższy od nocy, rośliny zaczynają rosnąć i kwitnąc ;)
12 apostołów... dlaczego nie 13 albo 10?
dlaczego 12?
dlaczego 12 wielkich patriarchów
12 sędziów izraela
12 mniejszych proroków
12 królów izraela
12 książąt izraela
i mogę tak wymeiniać jeszcze godzinę ;)
tak samo jak historie-klony Jezusa PRZED istnieniem Jezusa ;)
ano dlatego, że w krzyżu powyżej masz 12 konstelacji, które były znane wieki przed pojawieniem się Jezusa :D
ten krzyż to pogańska adaptacja krzyża zodiakalnego, i dokłądnie ten krzyż można wciąż znaleźć w niektórych kościołach
także... pisz sobie dalej swoje manifesty...
ja rozumiem, że niektórzy mają smutne życie, że im ciężko, że mają p********...
ale wmawianie sobie, "że jak pójdą do nieba to będą mieli lepiej"
zamiast wziąć się do roboty i ogarnąć życie tutaj
to zwyczajna oznaka głupoty...
*) wszystkie SOLARNE bóstwa