OPINIE Punkt przedszkolny na Bulońskiej?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Witajcie forumki.

Mam zapytanie. Czy lokalizacja ul. Bulońska jest dobra ?
Punkt w dużym metrażem . Na parterze.
W pierwszym założeniu 3 opiekunki ,fajne,nowe zabawki,
chcemy też wprowadzić opiekę na godziny ,(oczywiście stały abonament
praca od 6-18) oraz zajęcia dla mam ( joga )przed południem.

Czy byście były zainteresowane? Kwota za dziecko 8 godzin plus wyżywienie to 700zł m-c.
Proszę o opinię
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: OPINIE Punkt przedszkolny na Bulońskiej?

jest dobra. Myślę ze jakbys dała 600- 650zł to masz chętnych od razu bo na Morenie bardzo dużo dzieciaków zostało bez przedszkola;(

Na razie jesteśmy z jeszcze jedną forumką jesteśmy na etapie
poszukiwania dobrej lokalizacji. Ale dziękuję za opinie i proszę o jeszcze

Byłoby super. Na Morenie tego typu placówek jest zdecydowanie za mało.

o tak ja bym była chętna za 650;)

mamy na oku dwie lokalizacje Bulońska i Kruczkowskiego .
Chciałybyśmy wiedzieć ( obie nie mieszkamy na tym osiedlu)
która jest lepsza.
Kwota 700zł nie wzięła się z nieba ,tylko konkretnie skalkulowana.
W tej kwocie jest opieka, realizacja programu, wyżywienie,oraz
zajęcia muzyczne.

swietny pomysl to ul. bulonska! a najlepiej tak dla dzieci juz OD ROCZKU to bym miala dwoje wlasnych do upchnięcia od razu:) mysliwska pełna jest blokow a dzieci jeszcze wiecej wiec jak najbardziej ul. Bulonska by podpasowala rodzicom. trzymam kciuki i bede sledzic w necie informacje o postępach inicjatywy

Mi się wydaje, że Kruczkowskiego jest o tyle fajniejsza, ze jest bardzo zielono i cicho. Bulońska to jednak "kawał" ulicy. A to jednak wciąż to samo osiedle, kilkaset metrów różnicy. No zależy jeszcze w którym miejscu Bulońskiej, bo jak bliżej Myśliwskiej to na pewno dużo dzieci z tamtego osiedla udałoby się "przyciągnąć".

no własnie blizej Myśliwskiej niekoniecznie bo nie tylko tam są małe dzieci a w stronę Myśliwskiej to juz nie kazdy ma pod drodze, a z Mysliwskiej jednak większość jednak przejezdza przez Bulońska tak mi się wydaje.

napewno na Morenie chętych jest sporo.

Chciałby byśmy postawić na dzieciaczki nie tylko z osiedla.
Ale również dla osób które przejeżdżają przez wasze osiedle do pracy.
Niestety nie znamy dzielnicy więc szukamy opinii u was.
Chodzi o Bulońską 18 lub Kruczkowskiego 25.

w okolicy Kruczkowskiego nie ma zadnej placówki prywatnej. Najblizsza jest na Kolumba. w Okolicy Bulonskiej są chyba 4.

na Kruczkowskiego duzo ciszej, no i tak na uboczu bardziej, blisko lasek.

do jolga.....Ok ,konkurencja nie zaszkodzi. Może wiesz jak sie nazywają te placówki? Lokale mają ponad 100m2 ,więc miejsca będzie dosyć

Macie lokale na oku a nie zrobiłyście gruntownego reasarchu? :)

Moim zdaniem lepiej się sprawdzi Kruczkowskiego. W pobliżu rzeczywiście nie ma prywatnej placówki i jest dość cicho. Budynek 25 coprawda szału nie robi, no ale przecież to nie wszystko:) Choć na pewno pierwsze wrażenie ma znaczenie.

margos a który to bo ja kurna blisko mieszkam a nie kojarze;P

No tam gdzie jest taki sklep za kratami. Zobacz sobie na street view:

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&authuser=0&q=kruczkowskiego+25,+gda%C5%84sk&aq=&vps=3&sll=54.360306,18.580671&sspn=0.113428,0.338173&vpsrc=1&ie=UTF8&hq=&hnear=Leona+Kruczkowskiego+25,+Gda%C5%84sk,+Pomorskie,+Poland

na Warnenskiej Cudowna Kraina,na Marusarzówny Morenowy Raj, na Mysliwskiej Alfa Alfa i na Widok Bajkowe Wzgórze, na Czecha jakies angielskie jest też.

W poblizu Kruczkowskiego jest tylko na Kolumba Step by Step.

tylko rozumiem, że w przypadku obu tych budynków nie ma opcji placu zabaw? Dla mnie na przykład to jest jednak spory minus. Cy macie na myśli jakieś inne rozwiązanie?

o dzizas ja mieszkam z 200 metrów od tego miejsca na Kruczkowskiego tylko gdzie tam zrobic plac zabaw? .

No właśnie :P

Z prywatnych w "pobliżu" jest jeszcze angielskie na Raciborskiego, Teddy the Bear, no ale to nie jest jakoś bardzo blisko.

-do margos99 .Zgadnij co ja właśnie robię?
Po co mam biegać do właścicieli lokali i się ich pytać?

Wy mieszkacie na tym osiedlu ,więc powinniście być obiektywni.
Co do frontu ,wiem ze szału nie robi.
Ale chodzi o dobrą ,satysfakcjonującą opiekę nad waszymi dziećmi i o wnętrze lokalu.

Napisalam ,ze ROZWAŻAMY wasze osiedle.
Mamy na oku lokalizacje na Przymorzu oraz Zaspie bliżej Wrzeszcza.
Jesteśmy na etapie poszukiwań . Wiadomo,że jak zainwestujemy
to chcemy by dzieciaki chętnie do nas przychodziły ,rodzice
przyprowadzali dzieci a my byśmy miały zadowolenie z prowadzenia
działalności.

eee tam front frontem, wg mnie mnie kruczkowskiego dobra lokalizacja ale bez placu zabaw troche lipa;(

taka placówka jest na Kolumba, czyli parę budynków dalej.

Mieszkam na Morenie (wcześniej na Bulońskiej, teraz na Myśliwskiej) i stawiałabym na Bulońską. Z tego względu, że obok jest Myśliwska, a tam wysyp małych dzieci. Sama mam malutkiego chłopczyka i już się rozglądam za czymś podobnym i z tego co już widziałam to na Myśliwskiej jeden taki punkt zamknęli, więc jedna konkurencja mniej :) A po drugi Bulońska jest bardziej przelotowa i łatwiejszy dojaz niż Kruczkowskiego (mniejszy ruch, a żeby dojechać od Słowackiego trzeba zrobić rundkę na około wysepki Piecewskiej, tam gdzie jest BP oraz przychodnia).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

b.sz - no ale z drugiej strony od strony jaśkowej jest dużo fajniejszy dojazd na kruczkowskiego;) Także zawsze to działa w dwie strony.

A o reaserchu nie napisałam złośliwie - tylko dziwi mnie, bo ta wiedza jest do odnalezienia w Internecie;) Ale spoko, rozumiem, ze wolisz zapytać mieszkanek.

Ja bym wybrała dla siebie Kruczkowskiego bo mam bliżej i lokazlizacja mi się bardziej podoba, ale Bulońskiej bym nie odrzucala. Wszystko zależy od kadry, klimatu, wrażenia itd. Super jest opcana godziny, bo tego chyba nie ma a to najłatwiejszy sposób "sprawdzenia" przedszkola - no i przyzwyczajania stopniowo dziecka.

No ale, i tu mówię tylko w imieniu właśnym - nigdy bym się nie zdecydowała na przedszkole bez placu zabaw. No ale może to tylko moje widzimisię i inni nie mają takich zastrzeżeń do braku placu. Trzeba popytać:)

Napisałam ,że lokale mają ponad 100m2 .Myślę ,że dosyć duży plac zabaw się mieści. Zawsze bezpieczniej w budynku niż w ogrodzie.
Wiadomo ,że dzieci wychodzą na spacer ,ale czy nie ma u was ogródków jordanowskich, lub wydzielonych placów zabaw?
Dziękuję za cenną informację.

jeśli chodzi o plac zabaw, to przy Bulońskiej 18 jest plac zabaw ogrodzony na osiedlu Słoneczniki oraz przy samej Bulońskiej 18 otwarty plac zabaw i na oba nie trzeba przechodzić nawet przez żadną ulicę :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja bardziej jestem nastawiona na Bulońską ,mimo konkurencji.
(Tej się nie boję,bo zależy mi na zadowoleniu rodziców ,jak i
nas z wykonanej pracy) Zobaczymy co na to moja wspólniczka.
-b.sz dziękuje za kolejne info dla mnie

margoś Morenowy raj tez nie ma własnego placu zabaw ale bliziutko publiczny ogrodzony i tam chodzą dzieciaki. cena chyba przez to konkurencyjna bo jakies 490zł plus jedzenie, z tego co sie orientuje to najtaniej na Morenie. No ale tam na Kruczkowskiego nie ma ogrodzonego fajnego placu niestety.

tak na Bulonskiej za to sa fajne place.

przy Bulońskiej 34 oraz 38 jest plac zabaw oraz Bulońskiej 42 i 46, więc jest w czym wybierać i wszystkie są w pobliżu :)

No po tej stronie gdzie jest Kruczkowskiego nie ma nawet takiego zamkniętego placu...

A dla mnie wewnętrzy "plac zabaw" to po prostu sala zabaw. plac ma sens tylko jak jest na dworzu.

Więc to jest duży minus przy Kruczkowskiego, bo tam naprawdę lipa z placami.

No i ja akurat wybrałabym przedszkole, które ma własny - no ale to tylko ja:)

A 100 m2 to spora powierzchnia, ale zależy jeszce na ile dzieci :)

Przy 60m2 rozważałyśmy 20dzieci ,reszta plac zabaw ,kącik naukowy
ze stolikami i krzesełkami Mamut z ikea. Salka do spania / rano joga dla mam ( w tym czasie dzieci ,bawią się u nas) To takie wstępne rozważanie .

ooo Jola - widzę, że na poważnie się zabrałyście za plan "przedszkole" :] suuuuper :D trzymam kciuki :D

Witaj Aga ,tak dzisiaj oglądałyśmy Przymorze. Jest wymalowane ,tylko wykładzina i łazienki do przystosowania ..............ale jest .....duże ale.
Zobaczymy

Do: Jolkafasolka. Po pierwsze plac zabaw dla dzieci to podstawa!!! Żaden sensowny rodzic nie odda dziecka na 8 godzin do zamkniętej konserwy. Kobieto, jakie mebelki z Ikei??? Sanepid Cię zamknie zanim otworzysz. Kończy się powoli w Polsce epoka bylejakości. Tu chodzi o dzieci. Oddałam swojego syna do przedszkola prywatnego. Sprawdziłam wszystko. Przede wszystkim poziom dyrekcji. Sformułowanie " chciałby byśmy" to nie literówka! I jeszcze jedno pytanie, jak widzi Pani w jednej placówce 5latka z rocznym Maluszkiem??? Co jest do wszystkiego, jest do niczego. Płacę naprawdę dużo wyższe czesne, ale wiem, że mi się nagle placówka nie zamknie, bo Pani Dyrektor źle skalkulowała.
Pozdrawiam

Mamo Antka skąd pani wzięła podział wiekowy 1-5 lat?
Ja roczne dziecko oddałabym do żłobka, nie do przedszkola.
Rozumiem że dyrektorce przedszkola zrobiła pani test z ortografii ?
Sanepid odbiera lokal w przedszkolu przed jego otwarciem.
I najważniejsze ,poprosiłam o opinię mieszkanki,oraz podałam ewentualne
adresy. Nie poinformowałam ,że chcę otworzyć tam przedszkola .
Życzę spokojnego dnia

I na pewno ów Sanepid odbierze Pani meble z Ikei!
Pozdrawiam

a ja wspieram inicjatywę :) I czekam na ofertę jeśli się pojawi. Wtedy będzie można ocenić jej konkurencyjność wobec innych i przyjazność dzieciom. pozdrawiam

stoliki i krzesełka mammut z ikei nie sprawdzą się na przedszkole poporostu... Zabierają za dużo miejsca i są wbrew pozorom ciężko ustawne, chociaz lekkie i "bezpieczne" pod względem upadków dzieci. Ale to akurat ostatni rzecz jaką sanepid będzie sprawdzał :)

Zdecydowanie lepsza lokalizacja na bulońskiej głównie ze względu na przelotowość trasy z myśliwskiej jak i bliskość otwartych placów zabaw. Zielonych tras spacerowych również nie brakuje.

Drobna uwaga, myślę że godna zastanowienia to pomysł na zorganizowanie zajęć edukacyjnych/plastycznych/muzycznych... w wymiarze 1/1,5h dziennie dla dzieci z opiekunkami (niekoniecznie matkami). Na myśliwskiej są dziesiątki jak nie setki dzieci którymi zajmują sie właśnie opiekunki, bo rodzice chodzą do pracy (wystarczy przejść się po placach i piaskownicach). Taka oferta dla opiekunek, ale kierowana do rodziców daje niejako gwarancję, że jak zostawiają dziecko na cały dzień z opiekunką, to ona ma obowiązek na tą godzinkę skorzystać z zabaw edukacyjnych na które dziecko jest zapisane :)
Rodzice często opiekunkom stawiają wyższe wymagania niż sobie w ramach mądrej i rozwijającej opieki nad dzieckiem i można to wykorzystać. Trzeba tylko dobrze przemyśleć i celnie uderzyć. Można Taką ofertę zaproponować w czasie kiedy dzieci przedszkolne mają zajęcia zorganizowane na stałe w innym pomieszczeniu, w porze spaceru czy odpoczynku, albo na międzyzmianie... wszystko kwestia organizacji i pomysłowości. takie zajęcia mogłyby być 1-2-3-5 razy w tygodniu.. w karnetach.. kwestia przemyślenia
ot - taki mój pomysł :)

A ja szukam pracy w takim punkcie/ przedszkolu. Czy jest jakas szansa dostać ją???

np. tu szukają http://przedszkolefregata.pl/praca

Spróbuj w" Cudownej Krainie" na Warneńskiej vis a vis stacji BP na Morenie ( http://www.cudownakraina.pl ) - latem tego roku rozbudują budynek i powiększą przedszkole - pewnie zwiększą także ilość pracowników. Tam mają estra personel.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

m.p. właśnie znalazłam:
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/praca-zatrudnie/nauczyciela-do-przedszkola-niepublicznego-w-gdansku-ogl5032299.html
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/praca-zatrudnie/opiekunka-w-prywatnym-zlobku-ogl5032177.html

Jolka a w waszych pozostałych lokalizacjach ( poza Morena ) jest gdzies mozliwość zrobienia placu zabaw?
jakby jednak nie patrzec zewnetrzny plac zabaw ani sala zabaw nie zastapia ogrodzonego placu zabaw przy przedszkolu

nie mozesz mnie traktowac jako potencjalnego targetu - bo dostalismy sie do przedszkola publicznego ale gdybym miała to wybierajac przedszkole nie tyle ogladałbym zabawki w salach co własnie plac zabaw..

zwłaszacza ze przy kalkulacjach nie wyszła wam moze najwyzsza ale tez z pewnoscia nie najnizsza opłata..

Ten wątek jest nie aktualny ,nie można go zdjąć .
Znam wiele renomowanych przedszkoli w Gdańsku bez placu zabaw
(dzieci z przedszkola bawią się na osiedlowym placu ) Opłata zaproponowana przeze mnie nie jest wygórowana.
Opłaty za przedszkola prywatne (bez swojego placu zabaw i z większą liczbą dzieci) kształtują się od 950 do 1100zł .
Za przedszkole publiczne koleżanka płaci 530zł .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

robiłam dzisiaj rundę po morenowych przedszkolach prywatnych i w żadnym nie było takiej wysokiej opłaty. Zapisałam w końcu dziecko z braku miejsc poza moreną za 450 plus wyżywienie-przedszkole prywatne!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

PROSZĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM . RENOMOWANE PRZEDSZKOLA NIEPUBLICZNE NIE MAJĄCE PLACU ZABAW.
jajko mądrzejsze od forumek.
Na Morenie jest jedno dobre przedszkole niepubliczne i dokładnie
w kwocie wymienionej przeze mnie.
jajko dodaj 450 zł plus wyżywienie plus zajęcia dodatkowe i ciekawe jaka
ci kwota wyjdzie?
Skoro na Morenie nie ma takich opłat ,to czemu nie zapisałaś dziecka
na tym osiedlu?
Znam przedszkola które oferują za 450zł opiekę w lokalu w przyziemiu budynku lub mieszkaniu ,z dużą ilością dzieci ,ale czy warto oszczędzać na dziecku?

Jestem na bieżąco w temacie to piszę. Te zajęcia dodatkowe to w państwowych się dolicza ale w prywatnych to poza nielicznymi są one wszystkie wliczone w cenę.Np. przedszkole morenowy raj marusarzówny-brak miejsc niestety- ze wszystkim w tym wyżywienie i zajęcia dodatkowe-ok 670 zł
inne przedszkola to tak 800-900 z zajęciami dodatkowymi i z wyżywieniem. To angielskie na czecha jest jednym z droższych i tam miejsc najwięcej. W tym najtańszym miejsc brak

W przedszkolu do którego zapisałam bo brak miejsc w tych tańszychinnych prywatnych w cenie 450 są zajęcia dodatkowe- plus wyżywienie 9 zł-wychodzi ok. 650 miesięcznie. Ma plac zabaw no i dojadę do niego jednym autobusem z moreny:)

Moje starsze dziecko chodziło również do innego prywatnego w tej cenie z dodatkowymi zajęciami ale tamte teraz nie jest nam po drodze.
Bardzo się cieszę,że udało nam się bo dzisiejszy dzień to była objazdówka po przedszkolach, a opłaty gdańskich sobie jeszcze dokładnie pozliczałam po wirtualnej wycieczce wcześniej i planowałam państwowe ale cóż, nie udało się.
A oszczędzać na dziecku? Jakbym miała to bym nie patrzyła na pieniądze. Tak średnio ceny z wszystkim wychodziły mi w granicach 800-900 to za dużo dla mnie.

to wychodzi na to, że na Przymorzu-Zaspie nie masz co startować jak masz mniej niż 700zł w portfelu ;) (ale tu dajesz wyżywienie z domu)
w innych punktach z wyżywieniem wychodzi ok 1000zł (+/-100zł)

u mnie (czytaj na końcu mojego bloku), w moim dawnym przedszkolu ( wybudowanym przesz mieszkańców w ramach godzin społecznych) jest teraz szkoła angielska i przedszkole językowe. ponoć czesne to 1200zł :)))

jedyne niby prywatne ale z dostępnym czesnym (czyli na granicy ok 550zł z wyżywieniem) do przedszkola Fundacji Familijny Poznań. albo ich punkty przedszkolne oferujące opiekę na 5 godzin dziennie )za 120zł + własne wyżywienie)

jajko to gdzie tu logika ?
Zarzucasz mi ,że za 8 godzin plus wyżywienie plus
zajęcia dodatkowe kwota 700zł jest wygórowana ,
skoro sama zapłacisz tyle samo?
Nie tylko Zaspa i Przymorze ,ale dużo przedszkoli prywatnych
zaczyna się od kwoty 800zł wzwyż.

nie zarzucam ci nic absolutnie, chodziło mi o to,że bywają tańsze niż 800, do 700 to jeszcze z tych tańszych będziesz....
A wiecie,że w przedszkolu do którego chodził mój syn było wpisowe zwrotne? tzn. oddawane z ostatniej raty. To chyba ewenement. Wszędzie chyba jest bezzwrotne u mnie teraz 300.No ale z tamtego przedszkola to ja nie byłam zadowolona.
Ważne żeby nie były grupy mieszane wiekowo tylko podział.
tam nie było i jeszcze inne akcje odchodziły.

Mam wrażenie,że z powodu tego co się dzieje to można otworzyć beznadziejny punkt, drogi też i i tak się dzieci znajdą. Gdzieś te ponad 1000 musi trafić.

Witam
Na Bulońskiej nie otworzysz punktu przedszkolnego ponieważ mieszkańcy bloku nie wyrazlil zgody na prowadzenie tego typu działalności, jest problem z miejscami parkingowymi oraz część pomieszczeń nie jest oświetlana światłem naturalnym( słońcem ) 50 % powierzchni okien powinny być otwierane, brak możliwości zrobienia placu zabaw,
Kruczkowskiego w sumie lokal całkiem fajny - obok na kolumba działa Punkt Przedszkolny, nie ma możliwości zrobienia ogrodu , dojazd koszmarny zwłaszcza brak miejsc parkingowych, na przeciwko przeważnie od rana do wieczora przesiadują menele... od ponad roku szukam lokalu pod przedszkole niepubliczne nic z tego za każdym razem coś było nie tak... nie jest to takie proste jak myślałam - postanowiłam założyć żłobek jestem w trakcie rozmów zw. z wynajmem pewnego lakalu we wrzeszczu ;)

15 maja napisałam tutaj ,że wątek jest nie aktualny .
I jest nieaktualny dalej ,lecz nie można go zdjąć.
Magdo ,życzę dużo wytrwałości .Pozdrawiam i (szczerze) powodzenia.

dzięki ;)

Inne tematy z forum

prof. Sworczak - gdzie obecnie przyjmuje prywatnie? (11 odpowiedzi)

dzien dobry, pytanie jak w tytule. Bardzo pilnie potrzebuje konsultacji, prosze o pomoc osoby,...

Leśna Dolina (40 odpowiedzi)

Lokalizacja osiedla Leśna Dolina pośród drzew i w bliskiej odległości od Parku Krajobrazowego...

Unikat (3 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje na Morenie, jest to wygodne miejsce do życia zarówno dla rodzin, jak i dla...