OPŁATA ZA ZGODĘ NA ŚLUB W INNYM KOŚCIELE

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dziewczyny, w tym tygodniu idziemy do naszej parafii po akty chrztu i zgodę na ślub w innym kościele. Zastanawiam się czy mamy się przygotować na opłatę???Jeśli tak, to ile???Please HELP;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: OPŁATA ZA ZGODĘ NA ŚLUB W INNYM KOŚCIELE

Nicponiu, nie ma czegoś takiego jak "opłata za zgodę na ślub w innym kościele"!

Zwyczajowo płaci się za: zapowiedzi, spisanie protokołu, samą uroczystośc.

Cześć Agatha:) Ale z kolei za zapowiedzi w momencie kiedy uzyskujemy zgodę na ślub w innej parafii, czy później???;) Te formalności kościelne to jakaś masakra...A ile się płaci za protokół??? Co łaska??? (takie dość niedookreślone pojęcie).

O, dopiero zauważyłam Twój post do mnie...

Zapowiedzi muszą wisieć trzy niedziele, wiesza się je niedługo przed ślubem - tak ok. 3 miesiące... Dopiero po "odwiśnięciu" zapowiedzi można spisać protokół i całą licencję na ślub.

Licencję spisuje się zazwyczaj w jednej ze "swoich" parafii, ten kościół, w którym będzie ślub chce zazwyczaj już dostać komplet dokumentów.

U nas wyglądało to tak:

1. Poszliśmy do Mariackiego, powiedzieliśmy, że chcemy mieć tam ślub, wpisali nas do kalendarza, omówili kwiatki i organistę i kazali przyjść tydzień przed ślubem ze spisaną licencją.

2. Poszłam do mojej parafii, wyciągnęłam komplet moich dokumentów i powiedziałam, że przyjdę z karteczką na zapowiedzi.

3. Poszliśmy do parafii T., umówiliśmy się na spisywanie licencji, dali nam karteczki do spowiedzi, mnie karteczkę do mojej parafii-aby wywiesili zapowiedzi, sami zobowiązali się wywiesić zapowiedzi T, tutaj też rozmawia się o naukach i poradnictwie, ale my robiliśmy to w jeszcze innych parafiach.

4. poszłam do swojej parafii, dałam karteczkę z zapowiedziami, wlepiłam 100 złotych (daje się mniej, ale ja miałam dług wdzięczności).

5. Po trzech tygodniach odebrałam potwierdzenie, że zapowiedzi wisiały, a żaden biedak nie zgłosił się z płaczem.

6. Pojechaliśmy do parafii T. spisywać licencję. Mieliśmy przy sobie (o ile pamiętam):
-obojga świadectwa chrztu
-oba zaświadczenie nt. bierzmowania (bo T. do niedawna też należał do innej parafii, w innym wypadku jedna osoba oba te świadectwa może mieć na miejscu)
-zaświadczenie o odbyciu nauk przedmałżeńskich
-zaświadczenie z poradni rodzinnej
-moje zapowiedzi
-oboje- karteczki z podpisami z pierwszej spowiedzi
-papierki z USC załatwiane min. 30 dni przed ślubem
Wlepiliśmy księdzu 150 złotych (też dużo, ale T. się wzruszył), dostaliśmy licencję

7. Pojechaliśmy do Mariackiego dać licencję

8. W dniu ślubu zgłosiliśmy się z karteczkami od spowiedzi zawierającymi dwa podpisy oraz świadkami uzbrojonymi w dowody osobiste (plus koperta z 300 złotymi)

Wcześniej jeszcze tylko trzeba było odbyć te nauki i poradnictwo...

Mówię Ci, bułka z masłem. Wystarczą jedynie 3 miesiące, dobry samochód (zjeździliśmy całe Trójmiasto - od Jezuitów w Gdyni w sprawie nauk, po Orunię - parafię T.), dużo pieniędzy, świętobliwa maska na twarzy, a załatwisz wszystko...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hahaha:))) eeee, to luz:))) myślę, że spełniam te warunki, szczególnie wymóg świętobliwej maski na twarzy;)))

dzięki Agatha!!!:)))

mój kolega był i dał co łaska, bo ksiadz tak powiedział, ale czasami jest wyznaczone ile, jednak raczej nie przekracza to 50 zł

u nas co łaska wzieli 100 !!!

ale "co łaska" za zgodę na ślub w innej parafii, czy za spisanie protokołu w tej parafii, w której bierzecie ślub???

też biorę ślub w innej parafii, ani nie w swojej ani mojego przyszłego męża i nie ma żadnych opłat za zgodę na ślub w innym kościele

JA BRAŁAM ŚLUB W PARAFII MĘŻA, WIĘC U NIEGO ZAPŁACILISMY CO ŁASKA ZA SPISANIE PROTOKOŁU I ZA TAKIE PISEMKO DO MOJEJ PARAFII WYYSZŁO TO NAS 50 ZŁ RAZEM Z ZAPOWIEDZIAMI A JAK POSZLIŚMY DO MOJEJ TO ZA ZAPOWIEDZI I ZA DOKUMENTY DAŁAM CO ŁASKA - 30 ZŁ BO TYLE MIAŁAM DROBNYCH W PORTFELU. :)

100 zł,za zgode

Nie ma czegos takiego ja zgoda na slub w inny kosciele. Moja mama sie wypytala jak ksiądz byl u rodzicow na koledzie;)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

za spisanie protokołu nic sie nie płaci!!
tylko za ślub

z tym pozwolenie to różnie bywa, my nie płaciliśmy nic, ale moja kuzynka płaciła swojemu proboszczowi jakiś przedślubek, wszystko zależy od księdza

a to nie były właśnie zapowiedzi bo czasami to tak nazywają;)

nie k@jutko zapowiedzi były osobno, a przedślubek ich wyniósł 200zł

no nieźle;)

tak nieźle, ale cóż zrobić, chciała mieć w innym kościele to płaciła,

a wiecei ile ja zaplacilam? 20 zl

no to fajnie ja nic nie płaciłam tylko za zapowiedzi a mielismy ślub w innej parafi;)

hop

Ja poszłam do swojej parafii dowiedzieć się co i jak jeśli bierzemy ślub w trzecim kościele. A ksiądz od razu wyciągnął formularz zgody na ślub w innym kościele i go wypisał - nic nie płaciłam. Tylko śmiesznie bo wypisał mi na panieńskie nazwisko, chociaż już byliśmy po cywilnym - ale co tam, dla kościoła jestem panną i zapowiedzi też mają być na panieńskie :) Teraz wszystkie formalności załatwiamy w kościele gdzie będzie ślub.

fufu mam do Ciebie pytanko:
Jakiej objętości był ten formularz (ile miał stron??), zaraz Ci wyjaśnię czemu pytam:)

to była kartka A5 maszynopisu

Inne tematy z forum

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

dobry...i nie drogi dentysta (55 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!