Obniżenie /wypadanie macicy

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie czy pessar, leki? Jak u Was z wyproznieniem? Ja pomimo mojego dość młodego wieku, 3 porodów, chyba coraz bardziej skłaniam się ku operacji. Ćwiczenia mięśni nie pomagają. Kto Was leczy? Podzielcie się doświadczeniami? Z góry dziękuję
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

Nadia mam dokładnie tak samo, po nocy wszystko wraca do normy, i dlatego oni mi nie wierzą, albo twierdzą że to tylko 1 stopień lub wcale. Jak szłam pieszo do jednej dr, to miałam tak nisko, że dr podczas samej cytologii z pupskiem w góre od razu rozpoznała 2st obniżenia macicy. U mnie najszybciej zsuwa sie podczas robienia czegoś rękoma w pozycji stojącej, np gdy kroiłam surowe warzywa, to wymagało ode mnie wysiłku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie z jednej strony cieszę się że pojadę a z drugiej boję się tego co usłyszę. Jeśli kolejny lekarz odeśle z niczym to oszaleje. Chyba przed samym badaniem trochę pochodzę. Bo zawsze rano, jak wstanę przez kilka godzin jest wmiare ok. No i jak się położę to automatycznie wszystko wraca na swoje miejsce.

Nadia, pocieszające jest to że terminy nie za długie, będę czekać na wieści od Ciebie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A gdzie robiłaś ta operacje i czy to było laparoskopo?

Koniec października, 26 sobota. Pierwszy wolny termin. Mi akurat pasuje z miesiączką i innymi sprawami. Zdążymy zaplanować wyjazd. Jak już jechać to na kilka dni żeby coś przy okazji zobaczyć.

ok a kiedy masz wizytę? długie terminy?

Pytałam się czy to cena tylko za badanie, pani w rejestracji powiedziała że badanie i usg. Ale myślę że to jest zwykłe usg. Zobaczymy. Dam znać po wizycie.

Czy prof Barcz robi podczas wizyty usg i czy jest wliczone w cenę czy osobno i ew ile? Co proponuje?

Narazie spróbuję tylko do Barcz i zobaczę co ona powie. Jednak te wizyty trochę kosztują. A widzę że rzeczywiście ona się specjalizuje w obnizeniach. A powiesz coś więcej co u Ciebie stwierdziła i jakie zalecenia dała? I mam jeszcze jedno pytanie odnośnie endometriozy. Jak to się objawia? Bo mnie strasznie boli, ciągnie krocze w trakcie okresu. Jeden ginekolog wspomniał coś o endometriozie, ale na tym się skończyło

Zdecydowanie polecam Barcz jeśli chodzi o obniżenie, Baranowski raczej od innych dolegliwości, choć to on jako pierwszy ginekolog u mnie stwierdził że będę miała problem z wypadaniem, więc też zna się na rzeczy. Profesjonalnie zajął się u mnie usunięciem torbieli z jajnikow i endometriozy z przegrody odbytniczo pochwowej. Jest bardzo dobrym operatorem, ale ciężko było mi się z nim porozumiec, więc przestałam do niego chodzić. Ale Ty możesz mieć inne odczucia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Umówiłam się na wizytę do Pani prof. 500 zł pierwsza wizyta. Trochę dużo.

Czyli polecasz pójść tu i tu czy tylko do Barcz? Bo właśnie tak czytałam o Baranowskim i na jego stronie nic nie ma że zajmuje się tymi problemami a tu dziewczyny polecały.

Prof,. Ewa Barcz w Warszawie zajmuje się chorobami dna miednicy. Pooglądaj sobie filmiki z nią. Ma dużą wiedzę na tematy obniżenia narządu rodnego. Operuje w Międzyleskim szpitalu na NFZ. Konsultacje prywatne na Pradze. Umawiajac się na konsultacje lepiej zarezerwować sobie więcej czasu, bo zwykle są opoznienia i to spore. Ostatnio weszłam do gabinetu 2,5 godziny później. Ale jest bardzo dokładna i wszystko wyjaśnia. U prof. Baranowskiego raczej nie będziesz tyle czekać, bo on potrafi zbyć pacjenta w 5 minut. Niestety on nie jest zbyt wylewny i jeżeli nie będziesz dociekliwa to na wizycie nie dowiesz się za wiele. Ale niewątpliwie to znakomity operator, bo operowal mnie już 2 razy z powodu endometriozy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej dziewczyny. Wybieram się do Warszawy do dr Baranowskiego. Czy polecacie jeszcze kogoś z Warszawy? Może warto odwiedzić za jednym razem jeszcze jakiegoś specjalistę?

Kornelia dzięki za rozjaśnienie i pocieszenie :), ja już zawał mam na samą myśl grzebania w moim tyłku i to jeszcze w takiej pozycji, a jak czytałam w necie to że trzeba sobie lewatywę zrobić to mi włosy dęba stają, nie tylko na głowie ;). Boję się jakichkolwiek badań a co dopiero takich, i że mi popęka d*pcia od tego wziernika, czopki mi tam ledwo wchodzą :(. No do faceta w życiu bym nie poszła, chyba że by mnie uśpili ;)

Zrozpaczona to super że jest wszystko ładnie, to prawda nigdy nie bedzie już idealnie ale ważne że jest o wiele lepiej. A nie masz problemów z siusianiem czy wyróżnianiem? Żadnych nagłych parć itp? Dbaj o siebie :)
Taką metodą to ja też bym chciała mieć przyszyte macicę, bo tego nie da się skopać i w razie czego można naprawić po raz kolejny. Daj namiary na szpital i lekarza, bo chcę mieć alternatywę w razie czego, gdyby prof Baranowski nie chciał tego robić z użyciem tkanek własnych i szwów rozpuszczalnych.

Mam przyszyta macicę do brzucha szwami niewchlanialnymi idealnie jak przed porodem nie będzie nigdy ale nie ma uczucia dyskomfortu, które mi towarzyszyło i szyjka macicy jest wysoko.

Anonim - nie, ja raz w trakcie mialam zawartosc, ale na tym polega ten uchylek ze sie tam gromadzi i nie czujesz parcia dopoki sie nie przepelni po brzegi. Wiadomo, ze z innym problemem jak idzies to dla swojego komfortu lepiej miec czysty i pusty tylek ;) ale jak widac nie zawsze sie da. Nie przejmuj sie tym, kto w d*pie grzebie ten wszystko widzial. Przygotuj sie tylko psychicznie na anuskopie - musisz kleknac w pozycji pieska na stole i wypiac tylek lekarzowi. Wklada wziernik i bada. Mnie to nie bolalo, ale no fajne to nei jest, szczegolnie pozycji w ktorej sie czujesz jak i**otka. Ale nie ma wyjscia.
Dlatego mniej mnie spinala babka od faceta.

Kornelia zapomniałam dopytać, czy do wizyty u tej pani dr trzeba się jakoś przygotować, chodzi mi o zawartość jelit a raczej pozbycia się jej ;)

Wiekowa nie jestem zwolennikiem stosowania leków czy suplementów bez porozumienia z lekarzem, jestem bardzo ostrożna ze względu na inne choroby które mam, w tym alergie, oraz przyjmowane leki. Nie chce też niczym smarować do póki nie wyjaśnię przyczyn moich dolegliwości, aby nie utrudnić diagnostyki

Kornelia dziękuję, tego artykułu jeszcze do tej pory ni czytałam. Mam nadzieję że u mnie to zwykłe hemo, nie chciałabym mieć już więcej problemów. Co do ginów, no tak widocznie na tym problemie się nie znają. Tak jak dr Klasa-Mazurkiewicz z UCK, która mnie odesłała ze skierowaniem do szpitala. Dr Pawlaczyk też z UCK bez problemu z samych objawów potrafiła potwierdzić, w badaniu także, z tym że nie badała mnie ani w trakcie parcia ani na stojąco, ani też nie sprawdziła ścian, własnie w trakcie parcia a szkoda. Skupiła się na szyjce bo robiła jeszcze cytologię, i chyba umknęła reszta? Zastanawiam się czy faktycznie z UCK ktoś coś potrafi ;), wydawało mi się że tam powinni pracować tacy co mają wszystko w małym palcu ;)
Zbieraj tę dokumentację, na pewno Ci się przyda,
jestem ciekawa do jakiego czasu można wystąpić o ew odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu

Inne tematy z forum

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...