Obniżenie /wypadanie macicy

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie czy pessar, leki? Jak u Was z wyproznieniem? Ja pomimo mojego dość młodego wieku, 3 porodów, chyba coraz bardziej skłaniam się ku operacji. Ćwiczenia mięśni nie pomagają. Kto Was leczy? Podzielcie się doświadczeniami? Z góry dziękuję
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

masaż fajny jest na wszystko ale nie wyćwiczy mięśni, no sorry jak ktoś będzie Ci masował brzuch to zrobi się płaski i umięśniony? albo pośladki od masowania zrobią się jędrne? Nie żaden masaż nie ma takich zdolności, trzeba ćwiczyć i tyle. Problemy ze zwiotczałymi mięśniami mają osoby, które są stale w ruchu, a nawet osoby regularnie uprawiające sporty, zależy. których mięśni używają, co więcej niektóre sporty sprzyjają obniżaniu się narządów. Po prostu większość kobiet ma te mięśnie wiotkie bo o nich nie myśli i ich nie trenuje, a np chodzi na siłownię, czy biega, gra w piłkę itd.
Także sorry owszem seks ma dobry wpływ na organizm ale nie wyćwiczy czy nic z tych mięśni, no chyba że w trakcie będziesz je napinać, tooo i owszem. A nawet aby mieć wyćwiczone inne mięśnie w trakcie seksu to trzeba zmieniać pozycje i też różnymi mięśniami popracować a nie leżeć jak kłoda z rozstawionymi nogami, i czekać aż chłop się naprodukuje ;)
Ja nie zamierzam odwlekać operacji, im później, tym większe zniszczenia, i trudniej to naprawić, a ja chcę żyć normalnie, mam mniej więcej połowę życia za sobą i przede mną min drugie tyle o ile będzie mi dane, i nie zamierzam czekać bo chcę żyć normalnie a bać się wyjść z domu albo z bólu tylko leżeć
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiem w jakich palcówkach prof przyjmuje, nie wiem do której z nich się udać, bo bywa tak że dana placówka dysponuje innym sprzętem, nie wspomnę że również rożni się cenami. Nie ma info ani odnoście cennika, ani możliwości przez neta, https://www.znanylekarz.pl/wlodzimierz-baranowski/ginekolog-onkolog-chirurg/lublin , poza tym prof zajmuje się różnymi chorobami i ceny mogą się różnić, więc nie zamierzam kierować się cennikiem z neta bo nie chciałabym aby na miejscu okazało się że muszę dopłacić, już tak miałam. Zostaje mi podzwonić po tych wszystkich placówkach i o wszystko wypytać zanim się zapiszę. Mimo wszystko zależałoby mi na opinii osoby, która była u Niego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to już lekko nieadekwatne to z 2001 a mamy drugą połowę 2019, to prawie dwadzieścia lat a przez ten czas wiele się zmieniło, chociażby to że wiedzą już że tamy pod cewkę/pęcherz to wielkie zło. moja lekarka rodzinna była w tym roku na szkoleniach w tym z WNM

Już całkiem się zakręciłam, bo przecież Tobie zależy na prywatnej.

Jak już piszę, to dodam, że jakby przyjmował prywatnie w innych miastach niż Lublin i Warszawa, to takie info by było w sieci.

Sorry, tak można, ale prywatnie.

Najlepiej umówić wizytę przez internet.
Jest przeważnie podawana cena zwykłej wizyty, bo pewnie od takiej się zaczyna.
Jest to bardzo wygodna forma, bo można przez internet, przełożyć termin, odwołać wizytę i krótko przed przychodzi SMS, czy potwierdzasz wizytę.

Współczesne poglądy na leczenie operacyjne wysiłkowego nietrzymania moczu Nowa Medycyna 3/2001 Czytelnia Medyczna borgis
http://www.czytelniamedyczna.pl/1634,wspolczesne-poglady-na-leczenie-operacyjne-wysilkowego-nietrzymania-moczu.html

Anonimowa, znalazłam taki ciekawy artykuł, jak nie czytałaś, to polecam, pewnie wszystko wiesz już na ten temat, ale wiedzy nigdy za wiele.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja wszystko to wiem, ale nie powiesz, że seks nie masuje pochwy i nie tylko...
Najbardziej pochwę masuje ruch, chodzenie, my za dużo siedzimy i leżymy.
Żadne ćwiczenie tego nie zastąpi.

O wypadaniu i pessarach przeczytałam wszystko co możliwe i jest jak piszesz, ale ja chcę wypróbować, choć pewnie operacja mnie nie minie, ale też nie jest100% rozwiązaniem i nie ma co się śpieszyć, jak nie ma uciążliwych objawów.

Wiem też o suchości pochwy i jak już, to bym stosowała żel, u mnie jest jeszcze problem atrofii sromu, sama sobie tak zdiagnozowałam, dr Sz. szybko to potwierdził i oczywiście estrogeny, też je z tego względu pewnie wypróbuje, zobaczę co mi powie gin. do którego się wybieram.
Na pewno bym je stosowała tylko gdy bym czuła poprawę i robiła przerwy.
Ja już tak mam, że muszę sama być przekonana do czegoś, żeby tak robić, jak mówi lekarz i przez lata, dobrze na tym wychodzę.

An.....Bardzo wstrząsające ,b.smutne co napisałaś . Szczera prawda - znam brak pieniędzy i żyję w ciągłym ograniczeniu, a trzeba żyć i jeszcze pasowało by uśmiechać się . Mi na szczęście pomogła najbliższa rodzina . Ale często czuję się ,,dziadem ,, i też nieraz płaczę ,/ ja u dr też / . An.... okropne to że dr zepsuli zdrowie,okaleczyli na zawsze i nikt się tym nie przejmuje i za to,,skończone życie ,, jeszcze wszędzie płacić , nie interesuje nikogo czy jest czym , płacić i koniec . Strach gdziekolwiek z domu wychodzić , sama jestem przerażona przyszłoscią ,a do tego lat coraz więcej w nie wiadomo jakim zdrowiu . An... nie przejmuj się ludzmi ,nie stydz się łez ,może niektórzy współczują w duchu ,jesteś bardzo mądrą kobietą , psychicznie też silną , masz ogromną wiedzę , tyle nam tłumaczysz ,poswięcasz czas i tak ładnie,zrozumiale układasz zdania - dużo się dowiedziałam - i dzękuję bardzo Tobie i też ,, Wiekowej ,, . Ps Wszystkie Panie bardzo przepraszam ,że piszę nie na temat , który tu jest podjęty , Wszystkim zdrowia życzę .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Beata masz rację. Dlatego tu na miejscu chce mieć gina do kontroli, co chociaż coś tam wie, nie musi operować, bo nie będę ryzykować u byle kogo, a tam do Lublina albo Warszawy pojadę na konsultację, dopytam co i jak, i ew jak to wygląda po operacji, jeśli mieszkam tak daleko. Mam straszny mętlik w głowie, bo oprócz tego mam inne problemy po tych zabiegach i nie wiem gdzie szukać pomocy, zwariować czasami można bo wszystko rozbija się o pieniądze, bywa tak że płaczę co noc w poduszkę, albo u gina w gabinecie, czy po wizycie po całą drogę też płaczę a ludzi patrzą się na mnie jak na wariatkę.

Wiekowa jesteś w błędzie w wielu sprawach,

Uważasz że najlepiej seks je wyćwiczy, to jest udowodniona bzdura, wiele kobiet codziennie współżyjących ma słabe te mięśnie, popytaj fizjoterapeutów uroginekologicznch. Można w ogóle nie współżyć i mieć idealnie wyćwiczone mięśnie i to bez gadżetów i to niemal w każdym wieku, wyjątek dotyczy osób które mają ogólnie choroby neurologiczne czy inne, które powodują osłabienie mięśni, wtedy stosuje się specjalne urządzenia, które ćwiczą za nas ;)

Nie prawdą jest że po menopauzie seks jest rzadko albo wcale, to zależy od potrzeb danej osoby a estrogeny można uzupełniać czy to miejscowo czy inaczej, i żeby Cię nie zdziwiło, coraz więcej kobiet po 60 tce też współżyje, tyle że najczęściej potrzebują żeli do nawilżania itp.

Ćwiczenie mięśni jest wykonalne, też myślałam że nie, ale żeby było wykonalne, to trzeba się stopniowo nauczyć. Najpierw miałam w ogóle problem by napiąć te mięśnie nawet na sekundę, ale dr w trakcie USG mówiła mi jak to robić, i miałam to robić przy niej własnie w trakcie tego USG, gdy udało mi się to zrobić prawidłowo to mnie pochwaliła, kilka razy poćwiczyłam z nią ;), a potem w domu. Oczywiście nie od razu trzymałam 10 sekund, najpierw 1, potem z każdym mnie wydłużałam. Fizjoterapeuta też mi pokazywał jak i co. Po prostu jak chce się trenować mięśnie to trzeba zacząć od podstaw a nie na hura i przesadzić, tak samo jak trenuje się np sport, to tu działa identycznie. Z każdym dniem szło mi lepiej, a mam poważne problemy z koordynacją mięśni całego ciała.

Jeśli chodzi o zrosty, tu chodzi o zupełnie inny tym zrostów, Samo szycie, każda blizna to rodzaj zrostu ale inaczej się tworzą zrosty w wyniku przecięcia np skóry, np ręka, noga, czy sama skóra brzucha, itd, gdzie bliznę można masować i ona robi się płaska, i zanikają zbliznowacenia, to samo dotyczy się ścian w pochwie, też można te blizny wymasować (tak są fizjoterapeuci od tego nawet), a inaczej grzebanie w środku w brzuchu. Tam tworzą się zrosty pooperacyjne, które ciężko rozruszać, okalają jelita i narządy wewnętrzne powodując ból a czasem niedrożność, dlatego każda operacja grzebania w brzuchu jest obarczona ryzykiem zrostów. Im bardziej inwazyjna tym większe ryzyko ich powstania i komplikacji z tym związanych, dlatego coraz częściej szuka się metod mniej inwazyjnych.

I nie licz na to że pessar Ci coś poprawi, owszem może nie będzie Ci się zsuwać itp przez jakiś czas, ale nic się tam nie naprawi od niego, co więcej, mięśnie będą bardziej osłabione przez niego i każdy rokiem będzie tylko gorzej. Pomijam ew ryzyko stanów zapalnych czy odleżyn, które wzrasta wraz ubytkiem estrogenów, które są odpowiedzialne także na regeneracje w pochwie.

Jeśli chodzi o tamy czy siatki, to możesz poszukać w internecie z czego są i jak wyglądają.

Jeśli chodzi o estrogeny, one są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, nie tylko w pochwie, ale za nasze serce, mózg i inne narządy, chronią nas przed szybkim starzeniem, Nie bez powodu też podaje się je kobietom po menopauzie czy po usunięciu jajników. Nie u wszystkich one powodują raka, tylko w grupie ryzyka, głownie u pacjentek z mutacją genetyczną. Estrogeny czasami muszą łykać kobiety do końca życia i nie chodzi o pochwę, ale o ogólny stan zdrowia. Co do zastosowania w pochwie ich, do póki są one to pochwa ma zdolności regeneracji, a gdy ich ubywa, następuje suchość, stany zapalne, wiotczeje itd i żaden seks nie zastąpi estrogenów, ich brak powoduje że seks staje bolesny, stąd konieczność aplikacji żeli czy innych do pochwy.

Beata, jeszcze co do tych estrogenów, zrozumiała bym, żeby je brać jak nie robi się operacji, lub przed i że trzy m_ce po, żeby się lepiej goiło.
Ale brać je 2_3 lata, bo dłużej nie jest nawet wskazane, to na ten czas od od młodzisz sobie okolice intymne, a jak przestaniesz brać, to wszystko zacznie siadać z jeszcze większą siłą.
To Ty Beata, może lepiej je zamień na seks, lepiej na tym wyjdziesz
Tak na poważnie, to ja bym porozmawiała z innym gin, bo dla dr Sz. estrogeny to podstawa, tylko po latach sam się człowieku martw, dobrze jak jeszcze przez to nie odezwie się rak, bo niby działają miejscowo, nie jest to pocieszenie, bo te okolice nie są wolne od zagrożenia.

Chyba nic lepiej nie wyćwiczy mięśni pochwy jak seks, ale trzeba by go uprawiać codziennie w umiarkowanym czasie, to jest realne tylko jak się jest młodym i to jeszcze przed porodami.
Po menopauzie, gdzie zanikają estrogeny, do tego seks jest raz w kwartale, jak ja żartuję, albo wcale, to ja nie wiem jak można ćwiczyć mięśnie pochwy.
Bo ćwiczenia mięśni Kegla nie pomogą, chyba, żeby były wykonywane, jak czytałam, 10 sek wciągać, a 2 min puszczać, dlatego, żeby nie działała siła przeciwna, to do mnie przemawia, ale wg mnie to jest niewykonalne.

Co do zrostów to chyba nie ma różnicy, czy przez pochwę czy przez powłoki brzuszne, tu szycie i tu szycie.

Ja to jeszcze po cichu liczę, że pessar pomoże mi poprawić statykę i ew. operację, póki co, przesunę w czasie

Te siatki są gorsze niby niż taśmy, ale różnią się chyba tylko kształtem, faktura, materiał taki sam, czy się mylę?

Aaaaaa , to tak to jest , to wielki problem . Ale w niepewne ręce na miejscu nie ma co ryzykować i tracić dalej pieniądze na wizyty -fakt , podróż daleko okropna i te wszelkie koszta , ale dobrze że robi ktoś dobry na NFZ ,Warszawa bliżej /też czytałam gdzieś na innych forach o Warszawie czy Lublinie pozytywnie ,ale czytałam to już po operacji , więc nie brałam nic już pod uwagę i jeszcze ta odległość / . Smutno mi i żal , choć osobiście nie znam , szkoda że nie ma kto pomóc bo daleko , ale chyba nie ma innego wyjścia . Współczuję - też wyobrażam sobie dręczące non stop myśli , musi być kiedyś dobrze , choćby kilka miesięcy czekać na operację , to po złym czasie nastąpi dobry , zyczę tego bardzo .

Niestety prof nie przyjmuje w Trójmieście, tylko Warszawa i Lublin, gabinet prywatnie, ale operuje na NFZ i Pryw, . Tutaj chyba nikogo rozsądnego nie znajdę, to mnie przeraża, czytałam też dobre opinie o prof R z Lublina którego polecała Greta, czytałam że jedna pacjentka była prawie miesiąc na oddziale bo mieszkała daleko, itd, więc ew jeszcze tam rozważam, zwłaszcza że operacja także na NFZ, tylko trzeba by zaliczyć gabinet prywatnie, to pikuś w porównaniu z ceną za zabieg.
Taka młoda to ja nie jestem, ale jeszcze nie w średnim wieku ;), lekarze podczas rutynowego zabiegu zrujnowali mi życie
PS nie przejmuj się że wolno piszesz, z czasem nabiera się wprawy. ja również wolno piszę, często bez składu, i się tym nie przejmuję

Ale błąd - podróż - przepraszam .

Jeszcze raz dziękuję za wiadomosci , tak -podrósz jest okropna . To dobrze że jest i u Was ten dobry dr B. i jeszcze na NFZ / ja też bym bez zastanowienia tak zdecydowała ,szkoda że u nas takiego nie ma na NFZ / - do operacji może pessarem się ratować . Przed operacjami prawie nic nie wiedziałam na te tematy , myślałam ,że się operuje i koniec kłopotów . Dopiero po operacji duzo czytam w internecie , szukam tematów , różne forum / dopiero wtedy nauczyłam się coś w internecie obsługiwać , powoli piszę / - tyle wiedzy tutaj i rad -to skarb . Żal mi An,,,,, bo jesteś młoda ,takie problemy , smutne .

An...... bardzo dziękuję za wyjaśnienie , teraz rozumiem . Serdecznie pozdrawiam .

jestem z Trójmiasta i do Warszawy czy Lublina mam daleko (tam też operuje prof Baranowski). Jak sobie przypomnę jaka słaba byłam po operacji, ponad miesiąc nie byłam wstanie praktycznie nic zrobić, nie byłam wstanie w taksówce wysiedzieć 20 min i to mnie przeraża. Nie mam nikogo w Warszawie, rodzinę mam tylko tu na miejscu, i niestety nie są zmotoryzowani, czyli zostaje mi pociąg. Nie widzę tego, dlatego bardzo chciałabym coś w Trójmieście, zawsze można taksówką pojechać do domu.
O usunięciu wszystkiego, miałam na myśli usunięcie macicy, rekonstrukcja dna i zaszycie pochwy na całej jej długości, to czasami stosuje się u starszych osób gdy inne metody zawodzą. Teoretycznie po takim zabiegu profesjonalnie wykonanym nic nie powinno wypadać czy się zsuwać, oczywiście to teoria bo życie pisze różne scenariusze, do tego ja mam jeszcze trochę do menopauzy, i lekarze mogą nie chcieć tego wykonać, zwłaszcza na NFZ

Popieram , jeszcze jak dr .B. ma dobrą opinię . Komuś trzeba zaufać . Nikt nie jest 100 % pewny . Ja też daleko bym nie jechała, nie licząc ile razy by trzeba było jezdzić i kasy na to tysiące i z kąd na to siły po operacji - niemożliwe,, tułać,, się . Ja mam bardzo blisko do Krak .i dlatego , no i najblizsza rodzina mi pożyczyła / co nie muszę oddawać ,ale chciałabym tylko z kąd / . Na poczatku też miałam iść na NFZ , tylko te Panie co powiedziały że im nic nie pomogło - wystraszyło mnie to . W ogóle ten szpital nie bardzo chwalą . I to zawazyło że poszłam prywatnie do pierwszego i tam już robiłam te operacje . Nie chciałam już do innych chodzic też ze względu na kasę . Tylko Pani pisze ,żeby wszystko wyciąć , ale jesli zdrowe narzady ,to nie strach aby pózniej nie wypadała pochwa czy jelita ? tak coś słyszałam i czytałam / bo tyle miejsca wolnego itp. / nie znam się na tym . Po operacji jest się bardzo słabym ,bez pomocy w pierwszych dniach trudno jest . Tak dużo nas kobiet cierpi , a to takie wstdliwe choroby , tak trdno przynac się wśród znajomych, mówić o nich, o dolegliwościach - straszne to . Życzę pomyślności i trzymam kciuki ,musi być dobrze - będzie . z całego serca życzę wszystkim kobietom .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Jaki najlepszy i najtańszy blender? (13 odpowiedzi)

Chciałabym zacząć robić sama papki małemu,jednak słoiki są za drogie.On zjada cały taki mały...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (33 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (56 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...