Obniżenie /wypadanie macicy

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie czy pessar, leki? Jak u Was z wyproznieniem? Ja pomimo mojego dość młodego wieku, 3 porodów, chyba coraz bardziej skłaniam się ku operacji. Ćwiczenia mięśni nie pomagają. Kto Was leczy? Podzielcie się doświadczeniami? Z góry dziękuję
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

Hela właśnie zastanawiam się nad wizytą u tej Pani dr, mogę jakąś opinię i Niej, czy jest dobra w tej diagnostyce? Wiem że pracuje w UCK na urologii, zależy mi na lekarzu który w razie czego pokieruje na zabieg.
Anyzowka, jeśli się zdecydujesz do dr Głodka, daj mi znać jak tam diagnostyka czy czy robił te usg, Nie znam Kartuz, nie jestem zmotoryzowana, musiałabym jechać pociągiem a potem jakoś tam dotrzeć. Uzbieram kasę za miesiąc może dwa i chce tego usg a nie badania urodynamicznego. tylko muszę wiedzieć czy jest sens, w sensie czy nie rzuca głupimi komentarzami żeby sobie palce wsadzać albo używać pampersów ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Anyzowka, ja mam pessar pierścieniowy. Noszę go cały czas, wyjmuję raz na miesiąc w trakcie miesiączki, żeby umyć. Chodzę z nim, wypróżniam się, uprawiam seks, stosuję tampony itd. Używam od 2 lat i tylko 2 razy miałam sytuację, że przy dużym zaparciu mi się wysunął przy wypróżnianiu i musiałam potem poprawiać. Jak nie chcesz wracać do swojego lekarza, to mi pessar dobierała dr Anna Pawlaczyk.

Kornelia dzięki za link, przyda się. Sama konsultacja za 120zł u mnie to za mało, potrzebuję badania, a to USG super bo nie trzeba urodynamicznego ale ponad 4stówki z konsultacją, po prostu mnie obecnie a to nie stać i ryzykować koljnego olania, zwłaszcza że ostatnio straciłam kompletnie zaufanie do lekarzy facetów, ich porady są tak przykre że płakać się chce, ciekawe jakie rady dałby swojej żonie w takiej sytuacji i ciekawe czy było by mu dobrze we współżyciu przy takim problemie żony, wątpię, robiłby wszystko aby to naprawić i nie pessarem.
Zastanawiam się jeszcze nad babeczką z Invicty, ginka pracująca na urologii w UCK choć opinie ma różne. Nie interesują mnie "protezki", chcę żyć normalnie a nie czekać aż z wiekiem się pogorszy, wtedy nie będzie już czego naprawiać

Właśnie na wizycie lekarz również proponował. Dał mi żebym z 15 minut go sobie potrzymala i w sumie spoko był. Był to pessar Kostkowy. Chyba rozmiar 36 ale nie pamiętam... Ale jestem taka nie dojda że zapomniałam rozmiar... Kurde a nie pójdę do niego już za te jego porady.
Czy ten pessar przy wyproznianiu można mieć czy trzeba wyciągać?

Anyżówka, a próbowałaś pessara?

Czy ten Glodek rzeczywiście jest dobry? Miałam z nim styczność w szpitalu w Kartuzach przed porodem i po (z resztą po 2 z 3)i kurcze mam niefajnie zdanie na jego temat. Być może byłam w szoku, bo z kolei ten drugi z którym też miałam wtedy styczność to super wrażenie na mnie zrobił a polecił wyproznienia z palcem w pochwie więc mogę być nieobiektywna.. Porody w Kartuzach. Też niby świetny ginekolog, z podejściem i chyba też nawet uroginek. Ech szkoda gadać. Mam taki problem jak koleżanka z góry. W poziomie świetnie a w pionie tragedia i przy wyproznieniu już w ogóle dramat. Ale niestety zrozumienia u Pana doktora nie otrzymałam. Dlatego zanim jakiemukolwiek lekarzowi zaufam i opowiem o moim problemie, chciałabym być pewna że pomoże,ze okaże zrozumienie.
Jestem młodą kobieta, mam 36 lat a dół gorszy iż moja babcia prawie 90 lat... No tragedia. A co będzie później?
Ja spotykałam się z urofizjoterapeutka ale głównym problemem wtedy było rozejscie mięśni prostych brzucha. Tutaj również ćwiczy się dno macicy i mięśnie także trochę to pomogło na nietrzymanie moczu, ale kompletnie nic na odbyt. Miałam szczęście i spotykałam się z nią za darmo w ramach jej przygotowywanie się do obrony magistra. Za kasę mnie nie stać niestety już teraz. Nie wiem do kogo pójść żeby zrobić ten porządek z dołem. Jeśli ten Glodek rzeczywiście może pomóc to pomyślę nad nim jeszcze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kornelia, "Smutek" to rzeczywiście znane nazwisko w Trójmieście, ale bynajmniej niepolecane. Nawet inni ginekolodzy i fizjoterapeuci wręcz go odradzają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

https://medicapark.pl/uroginekologia,22,pl U Glodka placilam 120 zl za wizyte. On tez robi zabiegi urogin w szpitalu w Kartuzach, wiec tym batdziwj powinien umiec zdiagnozowac. Powodzenia

Dzięki Kornelia. Smutka sobie daruję, Nie widzę aby któryś z nich był uroginekologiem. Do Maciejewskiego chciałam się umówić ale terminy odległe, pomijam ceny. Nie wiem skąd brać kasę na wizyty a gdzie badania? Rehabilitacja odpada, po prostu nie stać mnie na to. Chyba najpierw uzbieram kasę na konsultacje u biegłego sądowego na drugim końcu Polski, zobaczę co powie, moje wszystkie problemy zaczęły się po zabiegu, jeśli potwierdzi, zacznę walczyć o odszkodowanie, nie mam z czego się leczyć itd.

Ćwiczenia wg zaleceń fizjoterapeuty to jedno, druga sprawą, o wiele bardziej istotną jest praca jaką fizjoterapeuta wykonuje na powięziach itp.

Sluchaj nazwiska krążą dwa - dr głodek (Kartuzy i invicta w Gdańsku) i dr Smutek - o nim są różne opinie, ale myśle ze zarówno jeden jak i drugi przynajmniej dobrze Cie zdiagnozuje. Będziesz mięc "konkret" i wiedzieć dokładnie co z tobą jest i co można z tym zrobić. O NFZ i bezsensie tego systemu pisać nie będę bo szkoda czasu i życia. Ćwiczenie z ulotką to zupełnie coś innego niż z fizjoterapeutą uroginekologicznym. uważam, że nawet jak finansowo nie możesz sobie pozwolić na chodzenie raz w tygodniu, to warto pójść chociaż raz żeby nauczyła Cię o co z tym chodzi, powiedziała o profilaktyce, jak nie pogarszać. Takie fizjoterapeutki badają też przezpochwowo, więc taka wizyta też coś ci powiem. Chociaż wedługo mojego doświadczenia to najlepiej wizyta u urogin + u fizjo urogin.

Kornelia tylko gdzie takiego uroginekologa godnego polecenia znaleźć w Trójmieście? Ćwiczę wg ulotki otrzymanej od gina i nic nie pomaga, żadnej poprawy. U mnie nie ma problemu ze zbyt twardą konsystencją podczas wypróżniania, problem jest "pionem" ścian odbytu przez to że ściany pochwy szlak trafił i sobie latają, szyjka także spada w pionie w dół, a tego w poziomie nie widać, tu trzeba badania na stojąco a nie leżąco. Co z tego że ew ustalą stopień, skoro na operacje w ramach NFZ czeka się długo, do tego w moim przypadku wszelkie siatki czy taśmy odpadają, pessary także, został by mi zabieg z wykorzystaniem tkanek własnych, a problemy z WNTM także leczą taśmami :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprobujcie pojsc do uroginekologa co was zbada podwojnym wziernikiem i oceni dokladnie jaki jest stopien obnizenia i co mozna z tym zrobic. wiekszosc ginekologow sie na tym nie zna albo bagatelizuje. Ja juz chodze na fizjoterapie tylko co 2 tyg, miesnie caly czas cwicze, ale nie mam zadnego uczucia ciezkosci, zapowietrzania itp. Na problemy proktologiczne sprobujcie babke jajowata - 1 lyzeczka na szklanke cieplej wody, robi sie z tego glut, i to zapija sie druga szklanka wody. babke mozna kupic w aptece. nie uzaleznia, ale rozmiekcza co trzeba. no i pilnujcie spozycia wody.

Tylko ja nie wiem gdzie szukać tej pomocy, i żeby mnie ktoś naprawił, chcę żyć normalnie a nie jak kaleka

Ja Wam powiem, że to jest straszne to podejście lekarzy. Brak słów. Brak jakiegokolwiek komentarza. Tragedia. Kpina. Żart. Ale to się dzieje i to jak widać w wielu przypadkach.. Obyśmy trafiły na lekarza, który nam w końcu pomoże.

Mam ten sam problem z popuszczaniem i wypróżnianiem, do tego nie mogę stosować tamponów - szyjka jest tak nisko że tampon nie wejdzie, współżycie także niemożliwe. Odpowiedź gina - że skoro okres mam tak obfity że podpaski nie wystarczają a tampony nie wchodzą to mam nosić pampersy a seks to tylko analny. Wyć się chce jak się słyszy takie rady od lekarza na kwalifikacji do ew zabiegu

Moja znajoma miała ten sam problem, ale mieszka w UK. Też usłyszała, że skoro po włożeniu palca do pochwy i podtrzymaniu macicy "jakoś idzie", to o co jej w ogóle chodzi? :(

Dziewczyny, byłam u ginekologa, którego uważałam za super specjaliste. Nie prowadzilam u niego żadnej z ciąży, ale akurat miał dyżur przy moich 2 z 3 porodów. Robił mi lyeczkowanie pi jednym porodzie, a po tych 2 szyl. No super wrażenie na mnie zrobił, zwłaszcza po ostatnim porodzie. Postanowiłam chodzić do i ego na wizyty, a zwłaszcza, że był tańszy niż mój lekarz, do którego chodziłam ponad 10 lat. Kurcze no i zawiodłam się na maksa na nim. Nie dość, że zignorowal moje popuszczanie moczu przy wysiłku, mój dyskomfort, mam mega problemy proktokogiczne, problemy z wyproznieniem, no ie wiem jak to będzie za parę lat a mam 36 to na moje pytanie jak się wyprozniac? Usłyszałam, że mogę spróbować sobie włożyć palec do pochwy i ja przytrzymać gdy będzie taka potrzeba... Szok, po prostu szok. Wybuchnelam śmiechem chociaż do śmiechu mi nie było, a on zdziwiony oburzony że go wysmiewam. Zapytałam tylko czy siebie usłyszał i na wszelki wypadek mu powtórzyłam co ja usłyszałam. A on ze tak że kobiety z tym problemem tak robią.... Podziękowałam za wizytę i więcej do niego nie pójdę. Co się dzieje z tymi lekarzami??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Greta czy miałaś na myśli dr Jarosława D.? Szukam kogoś, kto potrafiłby chociaż określić problem, i zależy mi na ew lekarzu pracującym w UCK

Dzięki Kornelia za odp. Umówić się na konsultację warto.

Inne tematy z forum

Cukrzyca ciążowa - pytanie (37 odpowiedzi)

moja cukrzyca ciążowa jest bardzo dziwna :) po glukozie 75g mój wynik po 2h wynosił 154, na czczo...

przedszkole "Zielona Dolina" na Jasieniu (6 odpowiedzi)

Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi opiniami na temat tego przedszkola? Jak personel, warunki,...

Ginekolog - Głodek Piotr - proszę o opinie (60 odpowiedzi)

W medicoverze pracuje lekarz jak w temacie. Czy którać z Was korzystała z Jego usług? Co o Nim...