Obrączka po babci.

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Z tym też poproszono mnie, abym Was zapytała :)

Wolno przetapiać obrączkę po babci? Są związane z tym jakieś przesądy?

Ja osobiście nie widzę przeciwwskazań ;) ale może ktoś jakieś zna?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Obrączka po babci.

Nie ma zadnych przesadow, ale gdybym ja miala babcina obraczke nigdy bym jej nie przetopila. To bylaby dla mnie zbyt wielka pamiatka.

my przetopiliśmy obrączki po babci, na nasze. Uważam to za dobry pomysł. Jakby co polecam złotnika na rogu miszewskiego i grunwaldzkiej, we wrzeszczu. Zapłaciliśmy 200 zł, do tego podczyścił nam złoto z rudego na żółte.

my też przetopiliśmy. uważam, że to bardzo fajna sprawa...

Pytanko do Ajeczki, czy da sie "podczyscic " rude zloto zeby nie bylo rude tylko takie normalne zolte???bo ja mam takie i zastanawiam sie czy cos sie da z tym zrobic ?

My również mieliśmy mieć obrączki po dziadkach mojego narzeczonego. W przesądy nie wierzę, ale nie przetopimy, za cenna to dla nas pamiątka.

my tez mamy po dziadkach i przetopimy je na wlasne bo takie bylo zyczenie dziadkow a pozatym to wiele dla nas znaczy ze dalej kontunulujemy noszenie tego zlota;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziewczyny ja przetopiłam obrączkę po mojej zmarłej mamie - bo moim zdaniem bardziej bez sensu byłoby gdyby leżała w szafie - a tak, jak napisała anulka802, przynajmniej będę miała tę pamiątkę przy sobie w swojej obrączce

a o przesądach nie słyszałam nawet jak jakieś są to mam je w nosie ;P

Zgadzam się z Milką ...

po co ma się kurzyć w szufladzie jak można taką pamiatkę nosić przy sobie :)

no właśnie tym samym się kierowaliśmy. dzięki temu mamy w naszych obrączkach obrączkę mojej Babci i sygnet Taty mojego Męża...

ja tez sie nad tym zastanawiałam bo oboje z narzeczonym mamy obraczki po naszych babciach... a moja byla taka kochana...

mi by było chyba szkoda...wolałabym dopasować rozmiar do swojego palca i nosić :-)

ja tez bym dopasowała rozmiarem i jej nie zmieniała

malutka_21gd: jeden jubiler mówił, że się nie da, a ten na grunwaldzkiej powiedział, że się da i rzeczywiście, Daliśmy 3 obrączki rude, dostaliśmy 2 żółte i grudkę przetopionego złota. Więc widać, że się da :)

Na Orlej w Warszawie można zarówno przetopić jak I renowację zrobić, tak, że wygląda jak nowa.