Obrączki

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Jak to jest z obrączkami??
czy to prawda że obrączek łączonych z białym złotem albo grawerowanych
nie można powiększać ani zmniejszać??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Obrączki

Własnie my mamy obrączke łaczona z białym złotem i grawerowana..a jak za kilka lat spuchna mi palce...Przyłanczam sie do pytania...pewnie bede musiała ja nosic na łańcuszku

Zdania są podzielone.Najpierw słyszeliśmy że nie ma problemu z powiększaniem obrączek z mieszanego złota.Natomiast tam gdzie będziemy kupować obraczki powiedzieli nam że niestety nie można powiększać obraczek z mieszanego złota...I bądź tu człowieku mądry??!?!

Z tego co słyszałam to jest problem z powiększaniem/zmnijszaniem obrączek z jakimś tłoczeniem,bo nie wiadomo czy dany złotnik miałby akurat taki wzór jakie macie obrączki.Tak słyszałam,ale czy to prawda to nie wiem.Co do mieszanego złota to piersze co słyszę.

Nam też jubiler powiedział, że z powiększaniem obrączek z mieszanego złota jest niestety duży problem.

U mnie juz po ptakach bo ma takie obrączki....Pozostaje sie jedynie modlic ..zelym nie musiała nosić ją rzeczywiscie na łańcuszku za kilka lat..

Ja powiększalam moją obraczkę, z żółtego złota i nie bylo problemu (pomimo tego że ma wzorek i wygrawerowana datę w środku nie wiem nawet w ktorym miejscu to było zrobione). Z tego co wiem jubiler nie dodaje złota tylko rozciaga to, z ktorego obrączka jest zrobiona. Poza tym jeśli nie jeden, to z pewnością inny podejmie się tej usługi więc się nie martwcie na zapas, Babki:) Ja też polecam jubilera w Lotni na Zaspie (ul. Żwirki i Wigury) - już ktos kiedyś o nim pisał.

Z grawerką jeszcze pół biedy- choć przy dużej zmianie rozmiaru wzory deformują się.
Wiekszy problem jest z biały złotem, które pęka pod wpływem wysokiej temperatury i nie daje się rozciągnąć.

Zajmuję się złotem na codzień i powiem wam "całą prawdę" :-))):
Wszelkie obrączki z żółtego złota łączonego z białym można powiększać lub zmniejszać najwyżej o jeden rozmiar, na powiększarce odśrodkowej, której właściwie jubilerzy już nie używają.
W Trójmieście nie spotkałam takiego zakładu. Jest to spowodowane tym, że białe złoto pęka przy przetapianiu.
Jeśli nawet uda się powiększyć taka łączoną obrączkę o ten jeden rozmiar- przyjmie ona kształt jaja.
Tak samo rzecz się ma z obraczkami grawerownymi lub wysadzanymi kamieniami- możliwa wariacja o jeden rozmiar.
Obraczka ślubna ma służyć wiele lat (przynajmniej z założenia:->) więc najkorzystniejszy wybór to klasyczna obrączka z żółtego złota- jest gwarancja że zawsze będzie Wam obojgu towarzyszyć.