Odbiór aktu ślubu

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dowiedziałam się właśnie, że w ciągu 5 dni od daty ślubu muszę dostarczyć do pracy kserokopię aktu małżeńswa, żeby dwa dni urlopu mogły zostać potraktowane jako urlop okolicznościowy, a nie wypoczynkowy. Czy rzeczywiście USC zmieści się w tym terminie z wydaniem aktu? Sama parafia ma przecież chyba 3 dni na dostarczenie protokołów do USC. Ile czasu czekaliście przy ślubie konkordatowym na akt ślubu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Odbiór aktu ślubu

USC ma 14 dni na to.Przeważnie po 2 tygodniach juz mozesz smiało odbierać.Nie sądzę aby zmieścili się w 5 dniach.A twoja firma wie o tym ile USC ma na to czasu???Jak nie to niech się skontakują z nimi i się dowiedzą.

My odebraliśmy akty ślubu po 3 tygodniach (niektóre USC wydają akty dopiero po 2 tygodniach) i dopiero wtedy dostarczyliśmy je do miejsc pracy. I jakoś nikt nie stwarzał problemów z tego powodu.

Dziękuję Wam bardzo. Tak właśnie myślałam.

Trzymam kciuki, żeby do księgowej w Twojej firmie to dotarło ;))))

a czy moze akt slubu odebrac jedna osoba czy musimy oboje

U nas babka przez telefon powiedziała, że może być jedno z nas, nie musimy być oboje. Ale np. moja koleżanka się dowiedziała, że u nich może odebrać ten akt toś inny, niekoniecznie młodzi. Najlepiej zadzwoń do USC i zapytaj, żeby później nie było żadnych nieporozumień:))
Pozdrawiam!