Odbior mieszkania od developera!

Hej,

Za 2 tygodnie odbieram mieszkanie od developera. Chce miec pewnosc ze wszystko zostalo wykonane OK. Wiecie na co zwrocic uwage najbardziej. Slyszalem, ze potem moga byc problemy z wymuszeniem naprawy usterek itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Odbior mieszkania od developera!

Weź ze sobą rzeczoznawcę budowlanego, inspektora budowlanego czy choćby osdbę dobrze się na budowlance znającą (na internecie można znaleźć namiary do różnych osób, koszt stosunkowo niewielki). Osoba znająca się na rzeczy jest w stanie zauważyć jakąć wadę niewidoczną dla laika. Przy odbiorze jest spisywany protokół odbioru, do którego można i trzeba, jeśli jest taka konieczność, wpisać zauważone usterki czy wady wraz z terminem ich usunięcia.
Powodzenia!

Hej,

Miałem taki sam dylemat, ale znalazłem firmę z Gdańska, która zajmuje się takimi rzeczami ( www.odbiorbudowlany.pl ) . Mogę ich z naprawdę polecić. Przyszedł człowiek, zmierzył powierzchnię (różnica z umową o 1,2 m2!!!), wykrył pare innych jeszcze uster. Developer poprawił błędy, a za różnicę w powierzchni dostałem zwrot. Tak więc koszt usługi zwrócił się kilkakrotnie!

pozdrawiam
Marcin
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ile zapłaciłeś tej firmie za odbiór?

Spandor czyzby to mieszkanie na osiedlu na jeziorem budowanego przez Eurostyl?

Ja też z osiedla nad jeziorem od Eurostylu.Zdecydowanie lepiej zabrać inspektora budowlanego na odbiór - deweloperzy zawsze wciskają kit jak coś jest nie tak.Ja mam odbiór dopiero w sierpniu , ale już rozglądam się "za pomocą "do odbioru.Jeżeli chodzi o domy na tym osiedlu - jest pewien problem,który można nazwać "usterką" i który już zauważyłam - a developer się wykręca od usunięcia tego.Mianowicie - zaluzje zewnętrzne - przesuwane - nie dadzą się "zsunąć" z okien całkowicie,czyli na stałe zaciemniają okna!!!!!Żaluzje zewnętrzne sa masywne, z grobego drewna i w bardzo uciązliwy sposób zabierają światło dzienne z salonu.Deweloper wykręca się od zmiany tego - zwala odpowiedziałność na architektów,którzy to projektowali.Wszyscy umywają ręce - a jest to ewidentny bład!!!!!!!
Prowadnice rolet powinny być dłuższe aby zaluzje można przesuwać "na ścianę domu".Zwracam uwagę przyszłym właścicielom domów bliżniaków na ten problem - wiedzą o co chodzi.A innym proponuje zobaczyć ten bład na zdjęciach z kwietnia z budowy zamieszczonych na stronie osiedla nad jeziorem.Ja postanowiłam walczyć w tej sprawie - aby usunięto tą usterkę (developer próbóje mnie obciążyć jej usunięciem). Proszę o opinie.

Myslę, że skutecznie odradzimy przyszłym mieszkancom zakup tego po tekiej cenie co proponuą.Rolety drewniane super wygladają ale nie po to są by na stałe zasłaniały fajne,duże okna i widok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proszę mnie nie zrozumieć zle - nie twierdzę, że te rolety to zły pomysł.Absolutnie! Jak sie latem upał zrobi to naprawdę się przydadzą więc ja nie odradzam ich.Chodzi tylko o błędny montaż.Jeżeli prowadnica po której się przesuwają jest odpowiednio długa i jest miejsce żeby roletę odsunąć to wszystko ok! Proszę zerknąć na zdjęcia - ich po prostu nie da się odsunąć i zawsze któraś tafla szyby zostaje przysłonięta!!
A propo - ktoś proponował dodatkowo? Cena?Kto monować miałby to i kiedy?Po odbiorze? Cwaniaki.Dlatego mi nie chcą tego poprawić pewnie,bo mam im potem dopłacić?

Nie chcesz mieć problemów z odebraniem mieszkania, wybierz nas.

Deweloper zaprasza na odbiór mieszkania? Masz nowy dom? Boisz się ukrytych usterek?
Nasz inspektor przeprowadzi odbiór mieszkania sprawnie i fachowo.

Oferuję profesjonalne odbiory mieszkań, zgodnie z wymaganiami Polskich Norm oraz rozporządzeń.

W ramach usługi wykonuję sprawdzenie m.in:
- powierzchni mieszkania (użytkowa oraz w stanie surowym);
- standardu wykonania tynków, malowania;
- kątów prostych w mieszkaniu;
- stolarki okiennej;
- posadzki;
- osprzętu elektrycznego;
- wykonania tarasu, balkonu;
- ciągu kominowego.

Posiadam tytuł mgr inż. budownictwa lądowego o specjalności konstrukcje budowlane i inżynierskie. Mam uprawnienia budowlane bez ograniczeń w specjalności konstrukcyjno-budowlanej do kierowania, nadzorowania, kontrolowania budowy i robót, w tym w obiektach zabytkowych.

Posiadam ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej oraz należę do Warmińsko-Mazurskiej Izby Inżynierów Budownictwa.

tel. 600 061 181,
email: tomek@webtom.com.pl

Na szczęście nie zawsze deweloperzy odstawiają fuchy, ale zawsze lepiej zapłacić 150 zł fachowcowi, niż ponosić koszty usuwania usterek we własnym zakresie.
I nie koniecznie musi to być rzeczoznawca czy inspektor budowlany. Wystarczy umówić się z fachowcem który będzie wykończał twoje mieszkanie. Dobry fachowiec znajdzie każdą usterkę bo z doświadczenia wie co i jak sprawdzić. Wiem to, bo sam się tym zajmuję.
Jeżeli nie znalazłeś jeszcze fachowca to polecam swoje usługi.

Pozdrawiam Wiktor 660 483 326

Dzieki Wiktor ale nie skrzystam.Ooba majce uprawnienia moze zakwestionowac to o owo. A ty mozesz tylko doradzic.Wole zapalcici 300zl komus kto zrobi to porzadnie i z przepisami.Ale inni moze sie skusza.

Witam,

Dokładnie, warto skorzystać z pomocy osób, które posiadają uprawnienia budowlane przy odbiorze mieszkania ;)

Polecamy nasze usługi! Szczegóły na www.odbiorbudowlany.pl

Odbiur budowlany:
1.Prosze przeslac informacje,gdzie macie siedzibe bo jest tylko 'goly' email oraz numer tel. podany
2.Prosze o przeslanie uprawnienia osoby,ktorabedzie odbierac ze mna mieszkanie
TO wszystko przeslac na moj adres@: marcinhanulek1@interia.eu
Jesli ma byc klarowna sytuacja nie powinno byc z tym problemu.Nie ma co ukrywac..mam dosc osob podszywajacych sie i w godzinke inkasujacych 250-300zl

Za 2 tygodnie odbieram mieszkanie od developera. Chce miec pewnosc ze wszystko zostalo wykonane OK.

to raczej do Pana Boga i żaden fachowiec Cie nie uchroni. Wiele rzeczy wychodzi po prostu w praniu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Es wiem,ze juz nie dam rady naprawic tego co jest spartolone...a jesli masz jakies doswiadczenia w odbiorze mieszkania od dewelopera do doradz lepiej i napisz co mam zrobic.Tym bardziej mi pomozesz a moze i wielu innym.

czy ktoś może polecić kogoś do pomocy w odbiorze mieszkania.

Miałem na mysli nie termin ze pozno a to że piszesz "chce miec pewnosc ze jest OK". Po prostu pewne sprawy wychodza w praniu (nawet nie tyle po samym pewnym czasie ale po pewnym czasie uzytkowania). Tu masz link do ciekawego poradnika - radze druknac sobie odpowiednia jego czesc. A poza tym wiadomo: poziomica, miarka i sprawdzasz
wymiary
piony i poziomy podlog i scian
-katy
-okna (czy nie porysowane, pomalowane, czy sie domykaja, czy zamykaja sie jak trzeba (nie za lekko nie za mocno - pamietaj tez ze jeszcze dojda, uszczelki sie uloza itp)
-czy rury itp (ale nie koncowki) wystaja ze scian ida czesciowo po podlodze (zamiast w)
-poza tym - czego ja nie wpisalem a mysle mozna bylo: warto wpisac: instalacja elektryczna i wodnokanalizacyjna niesprawdzona z obiektywnych przyczyn (dopiero po odbiorze idziesz do energetyki po umowe i ci podlaczaja licznik - to niby jak bez pradu masz sprawdzic stan kontaktow i czy Ci nie wywalaja bezpieczniki?) wiec - mysle - warto wpisac ze tego nei sprawdziles bo sie nie dalo - co daja jakas podstawe potem do roszczen.
-czy to to mieszkanie (zartuje ale np mi Pani pokazala inna piwnice niz mialem wpisana w umowie - wolalem to od razu wyjasnic i zobaczyc swoja piwnice niz czekac az przyjdzie prawowity wlasciciel i powie ze to on ja ma w Akcie)
-na pewno - BARDZO WAZNE - zwroc baczna uwage na spisanie licznikow wody i ogrzewania (zebys potem nie mial w drugim rachunku 1000zł za wode. Zwróc tez uwage czy licznik z ktorego spisujesz to na pewno Twoj! U mnie byly przemieszane oznaczenia - w szafce byly liczniki 4 mieszkan ale inaczej oznaczone niz w rzeczywistosci. To moze byc problem. Na wszelki wypadek radze.... na kartce spisac wszystkie liczniki - rowneiz sasiadow :) Albo w inny sposob dojsc ze to NA PEWNO Twoj licznik. Chyba ze wszystkie pokazuja 0,0 wtedy nie ma problemu.
NJo i ja odbieralem developerski, jesli odbierasz gotowe to 100x wiecej spraw - czy podlogi nie chodza, czy drzwi nie maja tendencji do samozamykania albo w druga strone (nieruszane powinny byc nieruchome)

No i najwazniejsza sprawa - jakiekolwiek pierdolki poprawki wpisuj w odbior a jesli wyjda w praniu to mozesz naiwnie zadzwonic i powiadomoc ale potem (po tygodniu) to juz tylko pisma do developera z kopia(potwierdzeniem) dla Ciebie - inaczej beda Ci poprawiac to miesiacami. Jak dostana papier to w kilka dni.
Poza tym jezeli cos ma byc zrobione w przyszlosci typu: oswietlenie przed blokiem bedzie, tak, ten plac zabaw wkrotce zrobimy i inne rzeczy ktore dotyczy CZĘSCI WSPOLNEJ warto wpisac to w odbior bo potem ciezko dochodzic: czego nie masz na umowie tego nie masz. Na jakiej podstawie pojdziesz potem do deva zeby Ci zrobil plac zabaw? Uslyszysz: przeciez Pan odebral mieszkanie i pokwitowal ze znany jest panu stan techniczny nieruchomosci i nie zglasza roszczen. A pamietaj ze do TWOJEJ NIERUCHOMOSCI nalezy - oprocz Twoich 4 kątów rowniez stan klatki schodowej, placu zabaw, zagospodarowania terenu itp. Lepiej wpisac by pozniej mniej sie pierd... z developerem o poprawke/naprawe czegokolwiek. WPISUJ W ODBIOR WSZYSTKO CO SIE DA i WSZYSTKO CO CI OBIECUJA ALE NIE MASZ WPISANE A NIE JEST JESZCZE ZROBIONE

PORADNIK (w pdf)

http://www.money.pl/u/file.php?id=4754

ps. Sciany pekaja w ciagu 3 lat (budynek osiada) rozne sprawy wynikaja tez pozniej (jakosc izolacji termicznej - bywa spartolona jak wystepuje jakis przewodnik miedzy budynkiem a izolatorem np zalany cement a do tego to juz kamera termowizyjna i zima potrzebna). Zycze powodzenia
ps.2. Kazdy developer probuje oszukac - wynika to z faktu ze to jedyna transakcja tej wielkosci (set tys zł) gdzie jedna ze stron jest słaba (ludek) a druga mocna (korporacja z prawnikami pod reką)

I nie daj sie zmylic:
-alez plac zabaw nie nalezy do mieszkania
-tak ale to jest czesc wspolna, moja wspolwlasnosc, a skoro Pani tak pieknie zapewnie za to bedzie, ze tamto bedzie to wpiszmy te piekne zapewnienie. Przeciez Pani nie opowiada bajek prawda? Ja nie widze przecwwskazan do wpisana tego bo to bedzie moja WSPÓŁ ale jednak WŁASNOSC, prawda?

I naprawde uwazaj - czego nie masz w umowie potem ciezko wyegzekwowac - developer obiecal Wam przebudowe drogi dojazdowej - wpisz to. Obiecal trawke, drzewka a nie ma - wpisz to.

super poradnik

Do Jeziorowca!

Do twojej wiadomości żeden wynajęty inspektor czy żeczoznawca nie może niczego zakwestionować może jedynie wskazać Ci rzeczy które wykonane są niezgodnie z normą budowlaną, lub nie zgodnie z zawartą umową. Uwagi takiej osoby będą stanowić dla Ciebie podstawę do zgłoszenia usterek i żądania ich usunięcia . Tak więc nie ma znaczenia czy osoba którą wynajmiesz do odbioru ma uprawnienia czy też nie. Istotne jest aby taka osoba znała się na rzeczy. Znała normy budowlane, wiedziała co należy sprawdzić i jak to zrobić. Bo i tak osoba ta jest tylko twoim doradcą a odbioru dokonujesz Ty i tylko Ty podpisujesz protokół odbioru.

no nie przesadzajmy ! odbiór mieszkania to nie żadna filozofia ;)
miło, że dla wielu firm jest to możliwość dodatkowego zarobku
ale z odrobiną wiedzy na temat budowlanki można odbiór przeprowadzić na własną rękę i bez żadnych kosztów

Es a moze masz czas w 10maja o 08:00 rano?Oczywiscie nic za darmo..bo ja mam mala wiedze z zakresu budowlanki i remontow.

Czas bym miał ale nie jestem fachowcem z uprawnieniami wiec nie godzilbym sie wziac za to pieniedzy.

Zebys byl sasiadem... bo tu u siebie pomagam i walczymy już z developerem - pewnie spotkamy sie z nimi w sądzie o wysokie odszkodowanie bo są niepoważnym partnerem i traktuja nas jak dzieci (na razie). Mamy już pierwsza opinie prawną, inspektora nadzoru budowlanego a jeszcze nei wszyscy sie ujawnili wiec bedzie wesolo. Na razie słysze ze walka o to by nie dać sie okrasc to urządzanie zadymy. A po prostu nie lubie jak mnie totalnie (i ludzi wkoło) ktos próbuje zrobić w ch... Pewnie wkrótce poczytasz w gazetach...

a gdzie to w ogole jest?

Es podaj mi adres email napiszę do Ciebie w tej sprawie. Ja szanuje każdą pomoc i nie ma nic za darmo.Dobra wódeczkę Ci podrzucę za pomoc.Będe wdzięczny.

gerth at interia.pl

gerth_at@interia.pl????

at czyli małpa

ES czy dostales meila ode mnie?

"żeczoznawca"? Ja znam słowo rzeczoznawca :). Zgadzam się z Panem. Każdy może odebrać mieszkanie... ale przy osobie, która nie posiada uprawnień i zna się na budownictwie, tyle co osoba która wie jak zrobić zaprawę w betoniarce lub jak dobrze zaszpachlować ściany, może mieć zakwestionowane uwagi. Wielokrotnie widziałem takie coś, że kąt prosty, który odchodził od narożnika był o 20 cm większy niż powinien, mówiono, że jest zgodny z normą budowlaną. Niestety takie są realia. Przy wykonywaniu uprawnień budowlanych trzeba mieć odpowiednią praktykę na budowie przy NADZORZE ROBÓT BUDOWLANYCH, a nie przy wykonawstwie.

Posiadam uprawnienia budowlane, oraz znam się na przepisach budowlanych, ponieważ jestem też twórcą programu dla osób zdających na uprawnienia budowlane (program Tester-uprawnienia budowlane) i jest uznany na rynku. Jak to się mówi - tysiące przepisów mam w głowie. Moja strona to http://webtom.com.pl

Mój tel. to 600 061 181

Witam serdecznie
Nasza firma zajmuje sie produkcją i montażem inteligentnych systemów przeciwsłonecznych.
SYSTEMY ŻALUZJOWE:
-DREWNAINE
-ALUMINIOWE
-PIONOWE

ROLETY W KASECIE:
-VEGAS
-PRESTIGE
-WOLNOWISZĄCE
PLISSE

Pomiar a także montaż są bezpłatne.Nasze wyroby posiadają 24 miesięczną gwarancje.
.

ZAPRASZAMY:
Gdynia ul.Wielkopolska 46
Wejherowo ul.fenikowskiego 25
tel: 58 664-73-80
0 511-999-958
http://www.multirolo.com

Polecamy w takich wątpliwościach nasze usługi! Zawsze chętnie pomożemy przy odbiorze domu czy mieszkania od wykonawcy.
Sprawdź: http://www.odbiorbudowlany.pl !!

Panie Robercie co to znaczy inteligentne systemy przeciwsłoneczne?
Bo ja rozumiem,że mogę sterować nimi za pomocą pilota.

Witaj,

ja poleciłabym mojego męża ;) Kilka moich koleżanek skorzystało z jego wiedzy budowlanej. Osobiście prowadzi firmę zajmującą się wykańczaniem wnętrz. Z osobistego doświadczenia wiem, że jak się odbiera mieszkanie od developera to jest dużo niedociągnięć

Ola..oby tylkoz wiedzy budowlanej...
Nie poleca się męza bo wtedy brak jest obiektywizmu..

Witam . Chętnie pomogę przy odbiorze mieszkania. Tel.500-77-66-90 Pozdrawiam,

A co ma obiektywizm do fachowości w budowlance ?
Jak chcesz to niech wciskają ci deweloperzy ciemnotę ....
Ja wiem jak on pracuje i wiem że robi to dobrze ....

Ciekawe że ~Marcin oraz ~Kasia.. i Maciek mają te same adresy ip .
TO jest naprawdę ciekawe ....
Zbieżność czy przypadek ????
to jak wygrać w totka

Jedna tylko odpowiedź jest z sensem ....

Do twojej wiadomości żeden wynajęty inspektor czy żeczoznawca nie może niczego zakwestionować może jedynie wskazać Ci rzeczy które wykonane są niezgodnie z normą budowlaną, lub nie zgodnie z zawartą umową. Uwagi takiej osoby będą stanowić dla Ciebie podstawę do zgłoszenia usterek i żądania ich usunięcia . Tak więc nie ma znaczenia czy osoba którą wynajmiesz do odbioru ma uprawnienia czy też nie. Istotne jest aby taka osoba znała się na rzeczy. Znała normy budowlane, wiedziała co należy sprawdzić i jak to zrobić. Bo i tak osoba ta jest tylko twoim doradcą a odbioru dokonujesz Ty i tylko Ty podpisujesz protokół odbioru.

Nie wiem kto Wam nagadał tyle bzdur o odbiorach mieszkań i inspektorach , ale uważam iż trzeba się znać na tym co się robi i co powinno być wykonane jak trzeba .
Płacicie kupę kasy za błędy deweloperów , które wychodzą później .
Tylko że wtedy jest już za późno na poprawki bo ktoś podpisał przyjęcie mieszkania zgodnie ze stanem faktycznym .
Jeśli ktoś szuka pomocy to zapraszam do kontaktu ze mną .
513-449-424 lub pphu_fronda_bis@o2.pl

Ps. Koszt wykonania pomiarów nie będzie tak wysoki jak w powyższych wypowiedziach .

Ola mieszkamy na stancji...i jest nas kilkoro w mieszkaniu,kazdy moze miec ten IP adress.

Zapytaj się informatyka , jak nadawane są adresy ip.....
to nie adres domowy ....

sporo można się dowiedzieć tutaj:
http://www.rankingdeweloperow.pl/odbior-mieszkania/

Firma Regioconsult pomoże w fachowym odbiorze Państwa mieszkania, apartamentu, domu od Developera.

Jarek, Tel: +48 501 674 535,
Wydatek 100 zł na:
· odbiór mieszkania,
· odbiór apartamentu.

http://www.regioconsult.pl

Ciekawy jest ten tekst o stancji i adresach ip.
No zapewne piszecie jeszcze z jednego komputera bo przecież to stancja ....
Jak się nie znasz to najpierw zapraszam do rozmowy z informatykiem .
"W jaki sposób i co to w ogóle jest adres ip.

To tak przy okazji.
Jeżeli kilka komputerów podpiętych jest pod jeden router z zewnętrznym IP to będą widziane na zewnątrz pod tym samym numerem. Na stancji to jak najbardziej możliwe. Oczywiście każdy z nich ma wewnątrz sieci inny numer ale z puli wewnętrznych np. 192.168...

Ja oczywiście też zareklamuje moje usługi :). Tyle, że termin najlepiej rezerwować z dwutygodniowym wyprzedzeniem bo na wiosnę czasu coraz mniej. Niestety nie jestem tak tani jak regioconsult...
jakość=cena
http://www.odbiorybudowlane.com.pl ;)

Korzystalem z uslug tej firmy w pazdzierniku 2011. Powiem tak, jedne z najlepiej wydanych pieniedzy. Odbior mieszkania 56m2 trwal .... 4 godziny, a znalezione poprawki z trudem zmiescily sie na dwoch stronach A4 ( sumie prawie 50 - slownie piecdziesiat poprawek).
Mieszkanie bylo przeswietlone wzdluz i wszerz, lacznie z przewodami wentylacyjnymi ( za pomoca kamery).

Jeszcze raz polecam uslugi tej firmy..

a ile im płaciłes za usługe??

rozxumiem ze korzystałes z usług tej firmy?? http://www.odbiorybudowlane.com.pl

tak to byla ta firma - http://www.odbiorybudowlane.com.pl.
Artur99 daj znac jak poszlo. Jestem w 100% przekonany, ze bedziesz zadowolony.

Przyjechały do Ciebie dwie osoby tak jak podają na stronie? Ile zapłaciłeś za usługę? Deweloper naprawił Ci wszystko do czego się przyczepili? Cena jest za jeden przyjazd czy za pozytywne zakończenie odbioru? Czekam na informacje.

nie warto oszczędzać na odbiorze,
200-300 zł to nie fortuna, lepiej zapłacić fachowcowi i zaoszczędzić sobie problemów i kosztów podczas wykańczania,
miałam okazję odebrać swoje ukochane M "Na Polanie" w Gdyni i zrobiłam małe rozeznanie,
w końcu zdecydowałam się na osobę z uprawnieniami i jestem zadowolona,
polecam Pana Patryka: 505-796-323,

Inne tematy z forum

dom czy mieszkanie??? (427 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Gdzie kupić mieszkanie?? (36 odpowiedzi)

Chciałabym kupić mieszkanie w Gdańsku.. Które dzielnice polecacie, a które odradzacie i...

Deweloper w Pucku (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, planuje zakup mieszkania w Pucku i mam pytanie do Was. Czy ktoś może kupił albo...