Re: Odchudzanie- Meridia
Tasia a dlaczego od lipca znów zaczynasz je brać skoro już straciłaś na wadze i zmieniłaś nawyki żywieniowe?
a co do ćwiczeń to słyszałam, że najskuteczniejsze ćwiczenia są wtedy, gdy dane ćwiczenie jesteśmy w stanie powtórzyć w takiej samej ilości w 12 seriach ( niezależnie od tego czy seria składa się z 5 czy 20 powtórzeń). niestety nie jestem w stanie potwierdzić tego z autopsji, ale skoro powiedział to ktoś związany ze sportem to jest to chyba w miarę wiarygodne ;)
a w sprawie chudnięcia to myślę, że największy kłopot jest właśnie z psychiką. przy czym i tak nie jestem zwolenniczką leków typu Meridia. prawidłowo powinno się chudnąć 1 - 1,5 kg na tydz. co zapewnia, że nie wrocimy do efektu jo-jo. pozatym dziewczyny dieta ma na celu zmianę nawyków żywieniowych!!! bo to, że będziemy się odchudzać jakiś czas, trzymać nawet dokładnie tego co jest w dietach "cud" nic nie da jeśli wrócimy potem do poprzedniego sposobu jedzenia.
osobiście polecam Wam spisanie sobie tego co zjadacie w ciągu całego tyg. dzień po dniu. spróbujcie też zaobserwować w jakich momentach podjadacie (niestety jest to częsty blędny nawyk): czy np. oglądając Tv, czytając etc. bo gdy zdacie sobie sprawę kiedy jecie najwięcej będzie łatwiej kontrolować to. nawyki podświadome są nawykami trudniejszymi do zwalczenia!
i jeszcze coś każda racjonalna dieta to dieta, która nie powinna pozwolić czuć się głodnym. pamiętajcie, że okresy głodówki są dla organizmu sygnałem pt.: "skoro mnie głodzą to jak już mi dadzą zjeść to zrobie zapasy na wypadek gdyby znów chcieli mnie głodzić" (to właśnie przyczyna wspomnianego już wcześniej efektu jo-jo) i do tego powinna być urozmaicona. wbrew pozorom nie musi być też dietą, w której będziecie musiały jeść tylko i wyłącznie produkty, których nie lubicie!
i jeszcze środek z natury bezpiecznych pomagaczy w odchudzaniu to czerwona herbata :] pozatym między posiłkami polecam dużo pić!
lato jest też o tyle dobre, że jeść chce się mniej więc myślę, że łatwiej rozpocząć dietę - racjonalną oczywiście.
ok starczy tych referatów :) pozdrawiam!
0
0