Oddanie szpiku...

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Dziewczyny może któraś z Was oddawała szpik lub komórki macierzyste? Wczoraj podjęłam decyzję o zgłoszeniu się na dawcę szpiku, dużo czytałam ale wiem że Wasze opinie często są niezastąpione. Może któraś z Was przechodziła przez tą całą procedurę i uratowała komuś życie? wiem że często nie znajduje się genetycznego bliźniaka ale skoro jest szansa by pomóc...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Oddanie szpiku...

też chciałam oddać. Mam nawet dokumenty cały czas wypełnione. Lecz po jakimś czasie okazało się że jest Madzia... i tak jakoś zapomniałam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No to teraz czas na wysłanie dokumentów jak Madzia już duża, pół roku po porodzie można :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja sie na razie zarejestrowalam jako dawca wyslalam papiery, i swoje probki i dostalam potw ze jetsem w bazie jako dawca

OO gratulacje :) troszkę się bałam, dałam sobie jeden dzień żeby nie postąpić pochopnie ale doszłam do tego że bardzo chcę to zrobić.

ja zarejestrowałam się rok temu, trzeba było wypełnić dokumenty i wysłać razem z próbką śliny. Jak na razie niekt się nie odzywa ale jak coś to bardzo chętnie pomogę chorej osobie. moja mama też chciała, ale ma 60 lat i już nie może zostać dawcą

Wiem że można się nie doczekać ale czy Wy też czułyście w głębi że cos Was do tego woła? nie wiem mam takie dziwne wrażenie że to się stanie, wcześniej o tym nie myślałam intensywnie ale teraz czuję że muszę się zgłosić. Może to po prostu głęboka chęć pomocy we mnie...?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

fajnie też bym chciała, niestety z racji astmy i przyjomwanych leków nie mogę :( nie moge nawet krwi oddać

nascimento jeśli doszłaś do tego ,że bardzo chcesz to zrób to!!

Monia już zrobiłam, jestem zarejestrowana i dzisiaj dzwoniłam by potwierdzić. Przesyłka juz jest wysłana do mnie, teraz tylko czekać i odesłać próbki :)

ja już ponad rok jestem w bazie dawców, a dodatkowo oddaję krew co jakiś czas, uważam, że to super sprawa, bo może można komuś podarować życie

nascimento, ja też jestem zarejestrowana.
Jeżeli jest szansa, że komuś mogłabym życie uratować, to nawet 1sek nie zastanawiałam się

Ja też jestem zarejestrowana, a koleżanka jakiś czas temu została dawcą i naprawdę nie ma nic strasznego, pobierali jej szpik z krwi, potem przez tydzień tylko jeszcze dostawała jakieś zastrzyki i to wszystko, czuła się dobrze, wiec naprawdę nie ma co się bać.

Fajnie że jest tutaj więcej osób które się na to zdecydowały :) Mój mąż też chciał ale ma cukrzycę i nie może :( Asiunia a gdzie to się odbywało?

Dziewczyny, bardzo sie ciesze, że chcecie pomagac, moj maz natomiast oddawał krew pomagając znajomej...
dobrze, że są ludzie którzy chca i mogą, ja sama dostawałam krew.
Brawa dla Was:)

Ja jestem zarejstrowana od kilku lat. W zeszłym roku zadzwonili do mnie z banku szpiku, że jest wstępna zgodność. Pojechałam na dodatkowe badania - pobrali mi kolejny raz krew. Wiem, że biorca był z USA. Niestety nie było dostatecznej zgodności i już nie zadzwonili :/

Nie wiem czy wiecie ale teraz w większości przypadków nie pobiera się szpiku z kości ale pobudza się organizm lekami i pobiera się komórki macierzyste z krwi. Także nie jest to takie obciążające a świadomość, że się komuś pomogło - bezcenna :)

Czy stosując antykoncepcję hormonalną można się zarejestrować czy to dyskwalifikuje jako dawcę?

To prawda, lekarze decydują w jaki sposób ma zostać pobrany. Zdarza się że z talerza kości biodrowej ale to odbywa się pod narkozą i coraz mniej jest takich przypadków. Chciałabym z całego serca komuś pomóc...

Idź na Dębinki i nie nakręcaj się tak... To fakt, każdy z nas powinien się zarejestrować, ale szanse na zostanie dawcą mamy jak na wygraną w Lotto.

Cała moja rodzina jest zarejestrowana od kilku lat, ale z nikim się nie kontaktowano i raczej nigdy się to nie zdarzy :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie wiem jak przy antykoncepcji hormonalnej. Ja przyjmuje na stałe hormony ze względu na moją chorobę + astma, więc nie mogę być niestety dawcą

Wraz z mężem zarejestrowaliśmy się w listopadzie natomiast w grudniu zaszłam w ciąże. Dostałam potwierdzenie że jestem zarejestrowana. Nie wiem czy można oddać szpik jak się karmi piersią bo krwi nie można oddawać. (Mój mąż już oddał tyle, że ma leki za darmo). Natomiast sama świadomość że można pomóc bezcenna. Tylko żeby nie było tak jak z dawca dla chorego dziecka który po stwierdzeniu zgodności wycofał się... brak odpowiedzialnośći to mało powiedziane. Dlatego trzeba dobrze to przemyśleć.

Markowa z tego co wiem szpik można oddać minimum pół roku po porodzie.

Markowa powinno się do nich zadzwonić i powiedzieć o porodzie wtedy blokują Cię na pół roku w bazie.

Ja te od ponad dwóch lat jestem zarejestrowana:)
Miałam nawet jeden telefon z centrum odnosnie chorej pani z Krakowa ale niestety dwa dni poźniej ona zmała:(
smutno mi było ale liczy się ze jeszcze można komuś pomóc.

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Oddaj-szpik-pomoz-matce-noworodka-i-nie-tylko-n53582.html

Matka dwójki małych dzieci z Gdyni walczy o życie w szpitalu
Moze ktos sie jeszcze zarejestruje...

Jutro idę się zarejestrować na Śląską, może ktoś jeszcze chętny?

a to tak prosto z ulicy można jutro czy trzeba się wcześniej umówić?

Ja bym poszla ale przy mojej chorobie tarczycy to chyba nie moge byc dawca:(

Zrozumiałam, że prosto z ulicy. Na miejscu pobranie krwi, wypełnienie kwitów i czekanie, czy można komuś pomóc.

Aniaa ja dzwoniłam do DKMS bo sama mam Hashimoto. Po 2 dniach oddzwoniono do mnie, że tylko nadczynność wyklucza bycie dawcą. Nie niedoczynność, nie Hashimoto.

Naprawde?? Ja mam hashimoto wlasnie, wycyztalam gdzies ze przy przyjmowaniu hormonow nie mozna. Jesli to prawda ze mozna to tez ide jutro.

Aniaa - spotykamy się o 10 w GM i możemy na zmianę dzieciaków sobie popilnować :) W sensie ja i Nyzosia.

No tak sobie myślę, że skoro tej babce zajęło 2 dni by upewnić się co do mojego pytania, to informację podała mi pewną. Co do hormonów, to ja akurat biorę syntetyk (euthyrox) a na stronce mają coś o pozyskanych z ludzkiej przysadki.

Ja tez biore euthyrox. Panna ja o 10 nie moge bo jestem juz umowiona, ale P. pracuje na slaskiej wiec u niego zostawie Ami;)

Z niedoczynnością/Hashimoto leczoną Euthyroksem, byłam zakwalifikowana jako dawca dla konkretnej osoby, więc chyba to akurat nie dyskwalifikuje.

Dziewczyny, jesteście wspaniałe!
Jestem dumna, że są jeszcze takie osoby jak wy.
Ja wpadłam na pomysł bycia dawcą dopiero w momencie kiedy zetknęłam się z oddziałem hematologicznym i tymi cudownymi, kochanymi dzieciaczkami, które warte są KAŻDEGO poświęcenia,a tak malutkiego jak kilka nakłuć to już w ogóle...

Wiadomo, że szansa jest niewielka, ale gdyby zrobili to wszyscy jak ta szansa by wzrosła! Nie mogę przestać myśleć o tym, że kiedyś ktoś z mojej rodziny, albo moje dzieciątko potrzebowało by takiej pomocy... nie wyopbrażam sobie też żeby "moje" kochane maluchy mogły stracić taką szansę teraz, kiedy bywa im bardzo potrzebna.

Ja opowiadam wszystkim znajomym o tym, że to nic takiego, bezbolesne, niekłopotliwe, wielu ma dziwne przekonania (np że chce zachowac szpik dla własnego potomstwa bo mozna oddawać tylko raz, albo o bolesnym "wwiercaniu się" w kość).
Prosze was, róbcie to samo - ludzie mają małą świadomość, niektórzy w ogóle o tym nie myślą! Może im, tak jak mnie, dopiero to otworzy oczy!

pozdrawiam was ciepło!

Dziewczyny, czy trzeba ważyć ponad 50 kg jak przy oddawaniu krwi? Ja ważę 47kg, a bardzo chciałabym zostać dawcą.

Magda moja siostra cale zycie wazyla 42 kg przy 158- jest po prostu drobna , teraz po dwoch ciazach wazy 44 i nie mogla nigdy oddac krwi choc chciala wlasnie ze wzgledu na swoja wage wiec mysle ze napewno sa jakies normy

Przecież szpik oddają swojemu rodzeństwu nawet niemowlaki.

może w przeszczepach rodzinnych nie ma ograniczeń bo są większe szanse na przyjecie przeszczepu

Ja też już wśród zarejestrowanych. Co do norm wagowych to rzeczywiście trzymają się tych 50kg (dla mnie to było istotne bo moja waga waha się między 48 a 51). Ale jak rozmawiałam to mówili, że nikt się o 1kg nie będzie spierał, bo wiadomo, że nawet wagi różnie pokazują.
Co do brania hormonów to nie wiem - kiedyś chciałam oddawać krew (brałam na stałe euthyrox) i powiedzieli, że nie mogę. Potem, po ciąży, okazało się, że tak mi się wszystko wyregulowało, że endokrynolog odstawił mi euthyrox (wyniki cały czas w normie) - po pół roku mogłam już oddać krew. Jak to jest ze szpikiem to nie wiem, bo zdecydowałam się, jak już nie byłam na lekach.

Mam nadzieję, że chociaż jedna z nas będzie kiedyś komuś mogła podarować życie... :)

Ja jakiś czas temu odesłałam patyczki z pobranym materiałem do badania i mam pytanie. Dziewczyny po jakim czasie dostałyscie odpowiedź czy zostałyście przyjęte do bazy dawców?

DKMS - koleżanka dostała kartę dawcy z informacją o przyjęciu do bazy po ok. 3 miesiącach od dnia wysłania pałeczek

nascimento a w jaki sposób można się zarejestrować? Jest jakiś formularz na stronce? Mogłybyście podesłać link?

tutaj:
http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

dziękuję, właśnie wysłałam formularz i teraz pozostaje czekać na dokumenty.

Gerberku dziękuję. A./ Gratuluję decyzji :)

Inne tematy z forum

Zarządca nieruchomości Prestiż - prośba o opinie (23 odpowiedzi)

Szukamy administratora dla nasze Wspólnoty Mieszkaniowej w jednym z kandydatów jest Prestiż. Czy...

PruszczPark (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje w lokalizacji, która w ostatnich latach wyrosła na jedno z najważniejszych...