Odkładanie pieniędzy dla dziecka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Rozważam odkładanie co miesiąc jakiejś kwoty dla dwójki moich smyków. Myślałam o 100 - 200 zł. Czy któraś z Was praktykuje coś takiego? Gdzie najkorzystniej założyć rachunek czy lokatę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Odkładanie pieniędzy dla dziecka

Musisz szukać funduszy inwestycyjnych. Konkretnie nie pomogę, ale kiedyś ktoś ze znajomych prezentował mi coś takiego - odkładanie co miesiąc wybranej kwoty w celu odłożenia pieniędzy dla dzieci i na emeryturę.

zrobiłam stały przelew na mojego chrześniaka, nie są to duże kwoty ale na komunię będzie już niezła kwota :)
mam zwykły rachunek ponieważ na razie jest to zbyt mała kwota na zakładanie lokaty

tyle, że na funduszach to już trzeba się znać, albo mieć kogoś kto dobrze doradzi, to już wiąże się z większym ryzykiem, ja bym wybrała lokatę, niektóre banki oferują całkiem niezłe oprocentowanie, a zysk jest pewny

ehfundusze strasznie straciły w ostatnich kilku meisiacach chyba lepsza lokata jest

Kolega z pracy robił rozeznanie-najbardziej korzystne jest konto oszczędnościowe, oprocentowane gorzej niż lokata a lepiej niż zwykły ROR.
Syn jest właścicielem a oni upoważnieni.
Potrzebny tylko pesel dziecka, oni założyli jak maluch się urodził i dostał pesel.
Rachunek nie ma żadnych opłat, można wpłacać regularnie bądź nie. Chyba w Banku Śląskim.

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Zorientuje się co i jak.

ja założyłam dodatkowe konto oszczędnościowe dla małej. Jest jeden minus takiego konta bo zabierają co miesiąc podatek. A w każdej chwili mogę zrezygnować z tej usługi.

Jolkagda, a jakie jest oprocentowanie takiego konta? W jakim banku?

bzwbk miał kiedyś taki program, ze osczedzało sie po 50 zł miesiecznie dla dziecka, ale nie wiem czy nadal to jest

Lukas Bank ma coś takiego "Systematycznie oszczędzam dla dziecka"
Ja osobiscie korzystam z rachunku oszczędnosciowego, ten zabierany podatek jest niewielki, a pieniądze procentują.

ja z mężem założyliśmy dodatkowe dwa konta oszczędnościowe dla naszych córeczek pół roku temu i co miesiąc przelewamy po 200 . teraz oprocentowanie jest 4,25%.
dziecku można założyć konto imienne dopiero jak skończy 13 lat.

ja mam w CU polise absolwetn jest ona na mnie ale odkladaja sie tam pieniadze ktore w wieku 18 lub 19 lat wybierze sobie moj syn na studila lub na cos i nnego:)

Monika to konto mam w bzwbk, jak zakładałam oprocentowanie było 5% za każdy miesiąc, a teraz od marca oprocentowanie spadło do 4%.

w ing banku slaskim jest konto oszczednosciowe-wplaca sie i wyplaca, kiedy chce bez utraty odsetek, a kapitalizacja jest m-czna; prowadzenie i otwarcie tego rach jest bez oplat

sa rowniez na dzien dzisiejszy inne oferty tego banku np lokat, badz funduszu z lokata
moznaby pisac i pisac...

my zalozylismy fundusz dla dziecka

Już zdecydowałam, wybiorę najpopularniejsze rozwiązanie - konto oszczędnościowe:) Jest chyba najbardziej elastyczne. W razie katastrofy finansowej będzie można bez problemu skorzystać z tych pieniędzy. Dzięki dziewczyny:)

dobry wybór, ja mam założone konto oszczędnościowe przy moim głównym w WBK i jestem zadowolona, choc niestety ostatnimi czasy spadło oprocentowanie ;/

my mamy córce założone w comercial union

Dobrze jest w cos zainwestowac na przyszlosc dla dziecka- my kupilismy 2 działeczkI:) po 10 arów kazda.

O tak, działeczki też uważam za świetną lokatę. Muszę tylko trochę uzbierać na tym koncie oszczędnościowym;)

Przy takich kwotach to chyba będzie lepiej załolżyć konto oszczędnościowe, ale możesz sprawdzić również na stronach różnych banków jaka lokata oprocentowanie
Tu masz nico więcej informacji o banku mojego polecenia https://www.toyotabank.pl/dla-ciebie/oszczedzanie/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli dziecko ukończyło 13 lat, warto jest zastanowić się nad załóżeniem dla niego włąsnego konta. Wiele bankow ma w ofercie takie konta dla nieletnich"
https://polakoszczedza.pl/konto-dla-dziecka-jak-zalozyc/
Na stronie jest zestawienie ofert.

Konta takie maja pewne ograniczenia - nie można na takim koncie wziąć kredytu. Za to można regularnie oszczędzać, płacić kartą.

Dziecko będzie mogło nauczyć się podstawowych rzeczy, które rządzą finansami :)

Inne tematy z forum

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (225 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

Dom samotnej matki Matemblewo (14 odpowiedzi)

Jestem mama rocznego dziecka. Mieszkam z mężem który mnie bije. Codziennie są jakieś awantury, co...

gdzie kupić opłatek? (13 odpowiedzi)

gdzie można zakupić opłatek?