Re: Odpowiedzialność pośrednika - jaka powinna być ???
~antypośrednik
(11 lat temu)
@ Alien
co rozumiesz przez odpowiedzialnośc pośrednika?
1) to za co odpowiada - w sensie, w czym wyręcza i co robi za klienta?
2) odpowiedzialnośc jako odpowiedzialnośc cywilno-prawna?
Na 1) się nie wypowiadam, bo to sprawa indywidualna każdego klienta.
Co do 2)
jest pewien zakres odpowiedzialności cywilno-prawnej wynikający z kodeksu cywilnego, ustawy o gospodarce nieruchomościami, umowy pośrednictwa - ten zakres kształtuje też orzecznictwo sądów - a co za tym idzie jest w pewnym sensie otwarty na nowe sytuacje - ten zakres odpowiedzialności w żaden sposób nie zmieni się od 2014 roku
można sobie także wyobrazic sytuację, że pośrednik zaoferuje coś więcej niż ustawy przewidują - tj. w spoósb umowny zwiększy zakres swojej odpowiedzialności - zgaduje, że o to Ci może chodzic jako pośrednikowi (trafiłem?)
zatem ad rem
pytanie Twoje jest w gruncie rzeczy banalne
jako klientowi, ktory korzysta z usług pośrednika zależy mi na BEZPIECZEŃSTWIE transakcji - bezpieczeństwie niestopniowalnym i nie częściowym - po prostu na PEŁNYM BEZPIECZENSTWIE
pełne bezpieczeństwo zapewni mi tylko maksymalny (nieograniczony?) zakres odpowiedzialności pośrednika
dwie sytuacje
a) klient - sprzedajacy nieruchomosc
b) klient - kupujacy nieruchomosc
a) sprzedajac nieruchomosc interesuje mnie po pierwsze znalezienie klienta, po drugie otrzymanie zapłaty za mieszkanie, po trzecie brak poźniejszych komplikacji (np. roszczeń za wady ukryte rzeczy)
- pełne bezpieczeństwo zatem przy korzystaniu z usług pośrednika byłoby wtedy, gdyby pośrednik gwarantował mi otrzymanie zapłaty za nieruchomośc oraz brał na siebie przyszłe roszczenia kupującego związane z nieruchomością
b) kupując nieruchomośc - zależy mi na tym, żeby za położoną kasę otrzymac nieruchomośc bez wad fizycznych i prawnych (precyzując - bez wad o których nie wiem) - pośrednik powinien mi to gwarantowac
takie ujęcie wyznaczałoby zupełnie nową jakośc w pośrednictwie,
może nawet - nową kategorię pośredników-ubezpieczycieli transakcji
prowizje mogłyby byc wtedy nawet kilkunasto procentowe (proporcjonalne do ponoszonego ryzyka)
jest jednak jedno duże ALE w tym wszystkim,
z takich usług korzystano by zwłaszcza przy ryzykownych transakcjach, także żeby zrobic przekręty na nieruchomościach
wiec pośrednik musiałby posiadac wiedzę w dziedzinie obrotu nieruchomościami wiedzę prawną większą niż nie jeden prawnik
...
jeżeli chodzi o zakres odpowiedzialności, powyżej była mowa o sytuacjach typowych a) sprzedaż, b) kupno ale można mnożyc
np sytuacja c) inwestowanie w nieruchomości
idę do pośrednika jak do doradcy finansowego, który ma mi znalezc nieruchomsoc pod inwestycję o określonej stopie zwrotu (np. mieszkanie pod wynajem przy 7 % rocznej stopie wzrotu)
odpowiedzialnosc pośrednika wtedy chciałbym, zeby obejmowała również osiągnięcie tej stopy zwrotu...
(wszystko powyżej napisane przy założeniu - jak najlepiej zabezpieczyc interes klienta)
0
0