Ogródek

Witam,

Mam ogromny ogródek 40m2 :) Rozgrabiłem czarnoziem ale sa gory i doliny. Wyczytałem w internecie że trzeba to rozwalcować i wyrównac. Znacie kogoś kto ma taki walec i świadczy usługi ogrodnicze? Klejna sprawa to trawa siana czy z rolki? Rolka wygoda i efekt od razu ale z drugiej strony fajnie sie patrzy ( chyba) jak cos rośnie. Słyszałem opinie że siana nie zawsze rośnie tak jak powinna, że słonce wypali i będa łyse placki etc. Poradżcie cos bo wiosna niebawem i trzeba działac :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Ogródek

Ogrodnikiem nie jestem, kupiłem trawę sianą sportowa, dobry nawóz i rośnie tak, że dwa razy w tyg trzeba ściąć... ;) jest gęsta i czarno zielona. Kupisz rolkę będzie to samo tylko koszt większy i efekt odrazu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak wyrównałeś powierzchnię ?

Rozgrabiłem , następnie wałowanie , później znów rozgrabianie, sianie, wałowanie i full wody tylko bez ciśnienia żeby ziaren nie wypłukać.

Wał miałem od kumpla taka samoróbka. Jak planujesz jakieś rośliny kupować np thuje to polecam obok Algidy, może wał teź wypożycza, ogólnie to zakładają tam ogrody.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Europaleta do góry nogami + kilka dużych kamieni + gruby sznurek. Ciągniesz to za sobą. Tak mi wyrównał ogród gość, który siał trawnik. Trawnik jest równy jak pole golfowe...

http://www.ramirent.pl/produkt_1441_walec_do_trawnikow.htm

http://habugdynia.pl/index.php/produkt/walec-ogrodowy

jak lubisz koszenie to posiej sportową ale co 10 dni trzeba kosić bo bardzo szybko rośnie , ja mam ozdobną wolno rosnącą, nie jest tak soczyście zielona ale za to koszenie raz w miesiącu

Dzięki za info. Przy takim metrażu to moge co tydzien kosić. 40 m2 :D

Marcinie! :)Pamiętaj ino co by jedyną twą i twych sąsiadów rozrywką weekedową nie było koszenie trawy. Niechaj twym mottem weekendowym będą słowa Ryśka:
Nic nie robić, nie mieć zmartwień
Chłodne piwko w cieniu pić
Leżeć w trawie, liczyć chmury
Gołym i wesołym być..... :) :) ;)

P.S U mnie trawa biała w tej chwili. Cholera,ale narobiliście mi tęsknoty za latem. Ech założyło by się cieńsze skarpety i sandały. :)

Pozdrawiam spragniony piwa i trawy Zdzisek
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ładny ogródek:) Myślałeś by posiadzić jakieś drzewa? Świerki lub coś liściastego? My mamy szpaler świerków, tuje oraz sosnę czarną. Zupełnie inaczej ogród wyglada:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

w 40 m2 ogródku jedyne co moge posadzić to tyłek na krześle :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć,

Mały ogródek, ale własny :-). Ja na twoim miejscu sam bym posiał trawę. Będziesz mieć satysfakcje, że to Ty zrobiłeś a nie jakieś rolki. Odnośnie walca do ubijania trawy - można kupić w castoramie za ok 100zł - taki metalowy, wodę do środka wlewa się żeby był cięży. Ja nie używałem walca. Posianą trawę przytupywałem i przegrabiłem no i podlewałem. Nawozy na wiosnę, lato i jesień też były zapodane (jest git).
Mam ogród ponad 400m2 no i trawę samemu pielęgnuję - resztę robi żonka :-)

rozplantuj grabiami z grubsza, potem lej wody ile wlezie tak by było widać kałuże, potem gumowce i łataj dziury (czyli kałuże) pozostaw na dwa dni, potem ciężki walec i ubijanie terenu , następnie znowu dużo wody , i jak nie ma kałuż to znaczy ze stół masz, a jak nie zabieg powtarzać do skutku.

Inne tematy z forum

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

proszę o opinie rodziców z szkoły A i B (4 odpowiedzi)

dzień dobry. szukam rodziców którzy mogli by się wypowiedzieć o szkole A i B w Baninie. Proszę...