Okap podszafkowy

Czy umieszczając okap pod szafką wewnątrz jej muszę umieścić rury wentylacyjne? jeśli tak to czy mogą być one nie doprowadzane do kominu(brak zgody spółdzielni) tylko ich obieg skończy się w szafce?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Okap podszafkowy

To bez sensu!
Sądzę, że nie ma zgody spółdzielni na wyprowadzenie oparów kuchennych do komina wentylacyjnego, bo w starszych budynkach do jednego pionu podłączane było po kilka mieszkań (w nowych już każde mieszkanie ma swój pion wentylacyjny).
W takim przypadku pozostaje nam zastosowanie okapu z filtrem, w którym opary kuchenne są w okapie przepuszczane przez filtr z węglem aktywowanym i z powrotem kierowane do kuchni. Rozwiązanie bez porównania gorsze niż w przypadku kierowania oparów poza mieszkanie.
W przypadku pozostawienie rur w szafce, nie będzie filtrowania (czyszczenia) oparów, ponadto wilgoć z oparów szybko zniszczy szafkę.

Jeśli okap pozostanie na filtrze węglowym, to stanie się tylko pochłaniaczem zapachów, a co z wchłanianiem tłuszczu?
Jest to okap teleskopowy.

.

Wkłady do okapów posiadają warstwę węgla aktywowanego do pochłaniania zapachów i warstwę czegoś białego, co wyłapuje tłuszcz. Żywotność tych wkładów jest moim zdaniem dalece niewystarczająca, a ponadto jeszcze jest wilgoć w oparach.
Po kilku miesiącach używania, gdy już mieliśmy dosyć tego sposobu użytkowania okapu, wyrzuciłem wkłady, przez szafkę, pod którą zamontowany był okap, przeprowadziłem rury od okapu (kolanko do tyłu) i wylot po prostu przeprowadziłem przez ścianę (ściana szczytowa). Akurat miałem taką możliwość. Jak do tej pory, nikt się nie przyczepił.

Dziękuję za porady i sugestie...

Bo filtr trzeba dość często wymieniać a odtłuszczowy myć...jak się tego ie robi to nie ma co się dziwić, że ma się syf, albo okap nie spełnia swojej funkcji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gdzie najtaniej farby (22 odpowiedzi)

Musimy odświeżyć domek na działce :) Mały domek z płyt i elementów drewnianych :] Malowany...

Farby do ścian i sufitów- proszę o poradę (126 odpowiedzi)

Witajcie Proszę o pomoc- muszę wymalować mieszkanie, swoje pierwsze, mam dość skromny budżet i...

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (41 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...