Olej kokosowy, migdałowy czy jeszcze jakiś inny?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Który najlepszy do pielęgnacji suchej skóry dziecka?

Młody niestety ma skórę po mnie ;) Olej kokosowy już znamy :] fajny jest :) zastanawiam się nad zakupem czegoś innego :]

Jakie macie doświadczenia?

Czy ten migdałowy ładnie pachnie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Olej kokosowy, migdałowy czy jeszcze jakiś inny?

corcia ma atopowe zapalenie skory, probowalam wszystkiego lacznie z olejem kokosowym, na poczatku wydawalo mi sie , ze cos pomaga , ale jednak jedynie tylko odrobine natluszczal , nie wchlanial sie wiadomo i byl bardzo tlusty

teraz mam balsam kupiony w chemi niemieckiej i ten rewelacyjnie sie spawdza , z dodatkiem oleju migdalowego - dla mnie super

jaki to balsam? Jakiej firmy?

My używamy olejku migdałowego,ale dopiero od 2 tyg gzieś, na razie wydaje się spełniać rolę,zresztą jego koszt nie jest duży (ok 15 zł) więc można się pokusić o wypróbowanie

oliwa z oliwek - też kiedyś smarowałam syna jak miał suchą skórę bdb się sprawdziła ew nie wiem czy próbowałas kremu chlodzącego robionego z apteki - już kiedys skład na forum podawałam

Moze kosmetyki na bazie tych i innych olejow z firm Weleda lub Lavera?

ten niemiecki to elnida ? chyba zle napisalam sprawdze potem :) , pan powiedzialm ze klientki czesto go kupuja ,niebieskie opakowanie 500 ml 9 zl

Pewnie Eldena

Rybalon - no właśnie o to chodzi, że u mnie odpada oliwa z oliwek - nie znoszę oliwek i nie jestem w stanie znieść jej zapachu ;) więc u mnie w domu nie ma mowy o używaniu tej oliwy ;)
ten krem to był z euceryną? czy jakoś tak? kiedyś miałam dla Gabrysia jak był malutki :]

Sentopia - taki? http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=45932
http://cokupic.pl/produkt/Eldena-Balsam-do-ciala-Milk-500-ml to jest dla dzieci?

Yv - niestety spojrzałam na ceny ;) są dla mnie zaporowe ;)

macie jakieś doświadczenia z olejkiem z pestek moreli, z makadamii?

Koło mnie otworzyli nowy sklep medyczno-zielarski ;) jeszcze mnie tam nie było ;) chciałabym właśnie kupić coś dla Gabrysia - bo teraz w sezonie grzewczym to mam wrażenie, że jego skóra aż skrzypi przy dotyku ;) (mam tak samo) a mleczko Nivea nie daje rady :/

nie wiem co wybrać - olejek kokosowy, migdałowy, z pestek moreli, makadamii?

czy Wasze oleje kokosowe/olejki ze słodkich migdałów - są praktycznie bez zapachu? http://allegro.pl/olej-ze-slodkich-migdalow-100ml-i3661073749.html

Mam drugi olej kokosowy, drugiej firmy - oba właściwie nie pachną.
http://allegro.pl/olej-kokosowy-i3606824967.html i
http://radix-bis.pl/ekologiczny-olej-kokosowy/

Co myślicie o oleju palmowym?

może jednak?

kokosowy intensywnie, ale przyjemnie pachnie, kupuję na biochemii urody. z pytań powyżej, które zadawałaś, dobrze się sprawdzają olej z pestek malin, tamanu no i arganowy. ceny jak widać, ja dodaję po kilka kropel do balsamu/kremu, który akurat używam (też mam bardzo suchą skórę), stosuję także na twarz na noc (zapach, cóż tamanu chyba najgorzej pachnie, tak słono, ale ja akurat lubię słone zapachy), musiałabyś się dowiedzieć jak ze stosowaniem u dzieci.

no i olej kokosowy (100%) jest w temp. pokojowej w postaci stałej (masło), ja kupuję sprawdzone tutaj:

http://www.biochemiaurody.com/sklep/oil-coconut.html

mam ze słodkich migdałów, ten z linku, kupiłam w sklepie przy Bora Komorowskiego
ma słaby, taki oliwny zapach

Jaga - oba oleje kokosowe, które miałam/mam (kończymy 2 opakowanie) były twarde(trzymałam w lodówce więc jak twarde masło) ;) ten pierwszy jeszcze jakoś mega delikatnie pachniał, ten drugi - wcale :]

Miranda - no właśnie byłam rozczarowana, że nie pachnie ten ze słodkich migdałów ;) nic a nic :]

zaczyna się sezon grzewczy, więc widać to na skórze Dziecia ;) chce Go czymś smarować - ale tradycyjnie nie wiem czym :P

a krem typu Physiogel, Cetaphil, Iwostin?

wolałabym coś o prostszym składzie ;) czyli bardziej naturalnego ;)

wolałabym coś o prostszym składzie ;) czyli bardziej naturalnego ;)

poczytaj "biochemię urody" i "zrób sobie krem", prościej już nie można.

spróbuj tych, które wymieniłam, ostatnio też wypróbowałam fajny krem, A-Derma Exomega, spośród cetaphilu, phisiogelu itp. farmakosmetyków i o wiele droższych dermokosmetyków itp. preparatów, ten przebił wszystkie, fajnie natłuszcza. oleje, które podałam, są drogie, ale są bardzo skoncentrowane, dajesz po 2-3 krople (przechowujesz w lodówce), naprawdę polecam na wypróbowanie, fiolki po 10-15 ml (choć uprzedzam, że dziecię może zapachu nie znieść, ale sama pisałaś , że masz suchą skórę, więc może Tobie podejdą).

co do kokosowego, powinien pachnieć i to dość intensywnie, porównując cenowo, podejrzanie tanie te, które podałaś. w każdym razie, mój pachnie. wszystkie, które podałam pachną.

witam, ja słyszałam, że dobrej jakości olej lniany jest bardzo pomocny :-)

witam, ja słyszałam, że dobrej jakości olej lniany jest bardzo pomocny :-)

jest, bo len to jedna z największych dobrodziejstw naszej planety:) niedoceniany niestety..olej lniany (tłoczony na zimno) ma to do siebie, że po raz jest stosunkowo drogi, po dwa ma krótki termin przydatności, dlatego też nie każdemu podejdzie.

jednak zamiennie i ekonomicznie dobrze działa - od wewnątrz- picie siemienia lnianego. dla dzieci można przemycać zmielone w jogurtach, domowych ciasteczkach, mufinkach, itp. :)

chyba spróbuję, zmielone na proszek surowe ziarno? czy ta papka po namoczeniu?

chyba spróbuję, zmielone na proszek surowe ziarno? czy ta papka po namoczeniu?

ziarno surowe najlepiej kupić i zmielić, taki suchy proszek można dosypywać do mąki (podczas wypieków), jogurtów, sałatek, generalnie ile wyobraźnia pozwoli (mielić na bieżąco, przed użyciem, bo szybko się pewne substancje utleniają), można też pic napar, w sieci jest mnóstwo przepisów, działa nie tylko na atopową suchą skórę od wewnątrz, ale ogólnie jest bardzo zdrowe i odżywcze:) można też robić maseczki z papki lnianej:)

Trzeba pamiętaj żeby był to len złocisty :) taki żółty ;-)

też jestem atopowcem i "jadę" na końcówce zapasów Pharmaceris AT (chyba już nie ma tej serii a nowa seria B nie spełnia moich oczekiwań) i choć osobiście nie używałam to słyszałam że arganowy jest dobry (mam tylko nivea z olejkiem arganowym i jojoba i ten jest fajny). Dodatkowo ten balsam Pharmaceris AT zawiera wosk z mango - nie wiem czy do dostania i z czym to pożenić. Ale może warto spróbować

Aga a może olejek z rossmana Babydream for Mama? Ja go stosuję już jakiś czas sama bo chłopaków to zawsze olejem kokosowym. W lato mojemu małemu zrobiły się takie placki suche na rączkach i pediatra kazała smarować czymś tłustym, typu Linomag ale nic nie zlazło. Wlałam mu więc do kąpieli kilka kropel tej oliwki i tak mu zrobiłam ze dwa, trzy razu i placki same zeszły. Dodam, że nie smarowałam go już potem niczym bo było lato a wtedy chłopaków nie smaruje po kąpieli.

Inne tematy z forum

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...