Oleńka czy Orchidea??

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Pomózcie mi prosze bo nie wiem na ktory lokal sie zdecydowac :(
Narazie nie mam możliwości zeby pojechac i zobaczyc te sale dlatego prosze Was o rade!!Jeżeli macie jakies fotki z tych miejsc to przeslijcie koniecznie!W sumie zdecydowalismy sie juz wstepnie na Oleńke ale teraz dowiaduje sie o niej dziwnych rzeczy i to mnie martwi :(
Czekam na info, z góry dziekuje....
Aha czy ktoś we jak tam jest z terminami??Nas interesuje 16 czerwiec 2007!!Mam nadzieje, że nie jest tak jak w Oleńce że z dwuletnim wyprzedzeniem robi sie rezerwacje ;P
buziaki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Oleńka czy Orchidea??

My mamy taki sam dylemat. Napisz, prosze, co zlego słyszałaś o Oleńce. Sala w Orchidei jest bardzo ładna. pozdr

Słyszałałam, że to wogole nie przypomina dworku, że jedzenia owszem jest duzo ale bywa nieświerze, w sali do tańczenia podłoga jest z płytek i podobno strasznie ślisko jest, itp. Zdania są naprawde bardzo podzielone a ja już sama nie wiem w co wierzyć.Jedni mówią, że jest naprawde super miła obsługa, piękna okolica,jedzonko bardzo smaczne i bardzo dużo,no a jedni.....Ale są gusta i guściki!Najlepiej samemu pojechać i wsio zobaczyć, jednak w moim przypadku to narazie niemożliwe:(
Ze zdjęc które widziałam dotychczas wcale to nie wygląda tak żle jak niektorzy opisują!!Sale całkiem całkiem tylko własnie ciekawa jestem jak to jest z tym parkietem z płytek!Może nie bedzie tak zle ;)! Wiem, ze pare osób(z forum) robi tam wesele więc licze że od nich dowiemy się czegoś wiecej ;) Jak narazie nikt z mojej rodziny bawiącej sie tam nie narzekał więc może to tylko wymysły innych ludzi!! Ci którzy mówili mi same negatywne rzeczy o tym dworku nie mieli tam wesela, tylko dowiadywali sie od znajomych, a czasem ludzie lubia dopowiadac sobie rozne rzeczy!Ja mam nadzieje ze bedzie wszystko ok tymbardziej, że już zarezerwowalismy wstepnie temin

dziewczyny każdy ma swoje zdanie i tak to juz jest trzeba samemu sie przekonać co i jak ja dopiero tutaj na tym forum spotkałam się z krytyką co do Oleńki to nie przypomina takiego dworku jak np. dworek w Bychowie raczej ośrodek wypoczynkowy, co do płytek na sali tanecznej to nie wiem czy są śliskie ale ostatnio 2 tyg. temu była na weselu w hotelu 3* i tam tez były płytki...ja o tej sali dowiedziałam sie od mojego taty kolegi który robił tam wesele swojej córki i ją zachwalał...z pewnościa nei jest tam aż tak pięknie jak w hotelu ale przy własnej inwencji twórczej sale mozna naprawde pięknie udekorować...także pojedzcie same, sprawdzcie i wystawcie własną opinie na temat tych miejsc...my potrzebujemy dużej sali bo wesele mamy na ok. 130 osób a ile bedzie zobaczymy wiec koszty dla nasz również sie liczyły a nie chcieliśmy aby goście wychodzili głodni...naoglądaliśmy sie sporo sal w hotelach również ale niestety koszty były ogromne...miłego oglądania...

Milunia jak znajdę chwilkę wolnego czasu to wyslę ci zdjecia na meila Oleńki z zewnątrz...pozdrawiam...

Ok :) dzieki pozdrawiam

ja sie wlasnie staram wyslac Ci zdjecia z jednego i drowiego miejsca - mam nadzieje, ze Ci pomoga w wyborze:)

pozdr
kasia

bde33xuw - Jejciu teraz to dopiero mam dylemat :( Oba miejsca są ok - orchidea moim zdaniem lepsza ale z kolei drozsza wiec nie wiem co zrobimy...
A czy orientujesz sie może jak w orchideii jest z poprawinami??ile placi sie dodatkowo ??

orchidea jest dorzsza tylko o 15zl, wiec nie jest zle.
a co do poprawin to nie ma problemu, mozna zrobic jeszcze raz na glownej sali gdzie sie mialo wesele, albo na sali ogory, ktora jest mniejsza. z tego co pamietam to koszt to kolo 500zl, ale tego nie jestem pewna.
a jesli potrzebujesz tez pokoji to w orchideii jest ich 12 w cenie 100zl/2 osoby, lub 120/4. w olence jest taniej, ale roznica w standardzie pokoji jest duza ( szczegolnie lazienki ).
pozdrawiam i wiesz chyba najlepiej pojechac i pogadac:)
kasia

czy te restauracje maja swoja stronke?
jesli tak, moge prosic :-)
pozdro

Znam tylko strone Oleńki www.dworekolenka.pl
Tam maja wsio pieknie napisane ale w rzeczywistości jest troszke inaczej!!
Miałam tam zarezerwowana sale ale rezygnuje!Stwierdziliśmy że orchidea jest (dla nas)dużo lepsza i wcale nie droższa niż Oleńka bo jak się okazało w Oleńce płaci sie 120 od osoby + poprawiny 15 od os.a w Orchidei 135 od osoby a za poprawiny zero!Więc wychodzi na to samo tyle, że Orchidea jest na wyższym standardzie ;D

YYYYY a słyszałam, że za poprawiny wogóle się nie płaci ;/ coś tu nie gra.....

Mogla bym tez poprosic o zdjecia z tych dwoch restauracji. Dzieki...

Madzia 33!! Jutro prześle Ci foteczki, dziś juz niestety nie dam rady :(
pozdrawiam

..czekam... ;-) Dzienki z gory

Witam, mogłabym tez prosić o zdjecia, tych dwóch miejsc.
Dziekuje i pozdrawiam.

gosiap@wrzeszcz.multicon.pl

Zna ktos strone www od orchideji.. Nie umie znalesc :-(

oni niestety nie maja strony:(
a co do poprawin to ja naprawde nie jestem pewna... napewno to nie jest duzo, jesli wogole, a moze byc tak jak mowicie, ze nic:)

pozdr
kasia

Mi sie osobicie Olenka nie podoba! Dlaczego to sie nazywa dworek skoro tam jest osrodek wczasowy.
Prawde mówiąc to nawet nie wchodziłam do sali bo same otoczenie mi sie nie podobało ten budynek jakis obdrapany, zejście nad jezioro zapuszczone według mnie to tam nie ma ten atmosfery na wesele

Hmm,

tak czytam i czytam te opinie... ja mam już zarezerwowaną salę dolną w Oleńce na 12.08.2006 - na weselu bylam w tym roku u mojej przyszłej szwagierki - właśnie w Oleńce... jakie wrażenia??

1) jak na cenę 95 zł od osoby (a 120 od osoby z poprawinami) to jedzenia było bardzo bardzo dużo, swiezutkie (przepyszne ciasta w cenie) i to co sie zdarza gdzie indziej - wszystko to co zostało - zostało oddane rodzicom panny młodej. (ps. jedzenie bardzo dobre jak zreszta w wiekszosci lokali na Kaszubach - a dodatkowo w Olence kucharka jest Mistrzyni Kuchni tytułowana!!)

2) wystroj - wiem ze Kasia ze Sławkiem nie stroili sali (ponoc bylo to ustrojenie przygotowane przez organizatorów) wiec bylo skromne. ja chcialabym ciutke wiecej wiec pewnie sama cosik ładnego kupie:)

3)okolica - minusem sa komary - niestety bliskosc jeziorka;) ale nastepnego dnia wiekszosc gosci pomaszerowala rankiem nad jeziorko albo sie wykapac albo poopalac, co mozna uznac za dodatkowa atrakcje:)

4) nie bylo problemow z fajerwerkami (bo w miare pusta okolica) - co bylo prezentem dla mlodych od ojca Pani Mlodej:)

5) podloga do tanczenia faktycznie jest z kafelkow - ale gwarantuje Wam - ani jedna osoba nie lezala na ziemi (za wyjatkiem 1 zabawy na oczepinach - co bylo celowe:) sa w miare neutralne.

6) pokoje - tam gdzie my bylismy - byly to pokoje z lazienkami - standard calkiem fajny - no i ceny niezwykle przystepne. nie wiem jak wygladaja te tansze - ponoc wcale nie bylo tak zle. wiem ze maja rowniez apartamenty. zawsze jak sie komus nie podoba mozecie powiedziec gdzie jaki hotel jest. bywa tak ze najglosniej krzycza ze im sie nie podoba ci ktorzy sami za swoje pokoje placic nie zamierzaja;D

7) minusy - ja widze kilka. po pierwsze - faktycznie dworek jest dworkiem (ten stary budyneczek) ale jakos tak nazwa inaczej wszystkim sie kojarzy stad rozczarowania. po drugie - głupio sie czulismy gdy obok sali weselnej chodzili ludzie w strojach kapielowych - z domkow nad jeziorko - ale dalo sie do tego przyzwyczaic. po trzecie - nie podobal mi sie tamten barek - no ale coz - moi goscie jada z bardzo daleka i watpie czy tam sie beda zywic majac w poblizu Gdansk i jarmark ktory wowczas bedzie trwal:)

aha - jest tam bardzo sympatyczna wlascicielka, obsluga tez calkiem mila (nawet nad ranem Panstwo Mlodzi zaprosili ich do wspolnego tanca w ramach podziekowania). wesela mimo ze odbywaja sie na dwoch salach jednoczesnie nie zaklocaja sie wzajemnie (tylko stojac na zewnatrz slychac muzyke - moze dlatego ze graja w zupelnie roznych miejscach sal).

co do Orchidei - slyszalam rowniez dobre i zle opinie co do miejsca - jednakze wybro nasz juz padl i zmieniac nie zamierzamy:) za to zamierzamy sie dobrze bawic i jednoczesnie zostawic troszke wiecej pieniazkow w kieszeni (bo ceny w Orchidei sa wyzsze - 135 zl od osoby wesele + 1000 poprawiny - lub nawet wiecej).

Rozumiem, ze cena 95 była z porzedniego roku, ja mam w przyszłym roku wesele w Oleńce, to ceny 120 od osoby plus 15 od osoby poprawiny .....?
czy ty takze tak masz uzgodnione na sierpnia 2006 ....?

hmmm...

wiesz teraz to ja już sama nie wiem.... na moje nieszczescie nie mielismy kiedy pojechac do Olenki i zalatwic - wiec wyreczyli nas rodzice Mlodego. z tego co ja zrozumialam nie mialo byc wiekszych zmian z tym co w roku biezacym. ale moze sie myle... nie wiem. My bierzemy mala sale na dole - bedziemy mieli mysle ok 70 osob - moze troszke mniej. Byc moze wybor sali ma cos do rzeczy. a druga sprawa - wzrost kosztow za osobe o 25 zl to chyba juz duzo? tym bardziej ze inflacja jest prawie nieodczuwalna... na pewno jak sie dowiem dokladnie to dam Ci znac:)

Mozesz mieć rację, ze cena zalezy od wyboru sali, ponieważ ja dostałam przykładowe menu 120/ osob. + 15 poprawiny/ osobe. być moze tak jest.

Cena nie zalezy od sali i nie jest stara;) Mamy tam wesele 22 pazdziernika 2005 i zaproponowano nam wlasnie 95 czy 97 zl.

Dziewczyny powiem Wam tyle ze w zyciu trzeba umiec rozmawiac z ludzmi i sie targowac.Zostawiacie "na sali weselnej'' kupe kasy wiec naprawde mozna sie targowac!!!! My mamy wesele w Olence na duzej sali. Co do kosztow to maja menu za 97 zl najtansze,my wzielismy to za 120 ale poprawiny mamy gratis!!!Panie sa naprawde mile i uczciwe.Jesli chodzi o cene trzeba rozmawiac z kierowniczka,ktorej w zasadzie rola na tym sie konczy bo cala reszte uzgadnia sie z pania Bozenka.Wybralismy to miejsce bo wesele na 150 osob sie szykuje a trzeba wszystkich polozyc spac.Prawda jest ze nie jest to moze hotel 5* ale majac niewiele kasy trzeba cos wybrac.Osobiscie bylam tam juz na 3 weselach i naprawde mi sie podobalo.
Powodzenia dla szukajacych wlasciwego miejsca na swietowanie tej cudownej nocy;)

Hmmm... tak to bywa jak sie prosi kogos o zalatwienie:) za nas pojechali rodzice mojego przyszlego meza - wiem ze znaja Panią wlascicielke (ich corka a siostra Marcina miala tam w tym roku wesele) i mysle ze juz uzgodnili co trzeba. tak wiec reszty dowiem sie pewnie na poczatku przyszlego roku jak juz z wieksza kaską trzeba bedzie podjechac. No ale Wasze rady dziewczyny sa naprawde wspierajace i pomocne:)

Ja również dziekuje za rady, oj bede musiała się chyba targować. Magda02 czekamy na relację już po.........

Pozdrowionka

Czesc Gosiu,

tak postraszylam wspomnianymi wczesniej cenami mojego Miska ze zadzwonil do rodzicow w celu ostatecznego ustalenia co oni wogole zalatwili. no i faktycznie okazalo sie ze 120 zl to juz jest z poprawinami od osoby (samo wesele 95 zl), przy czym za sale na poprawiny trzeba dodatkowo doplacic. Pani z Olenki powiedziala ze przy 70 osobach na weselu i tyluz tez na poprawinych zamkniemy sie z pewnoscia w 9000 zl.... z drugiej strony patrzac - Boze co to za sumy :((( normalnie szok!! no ale tylko raz sie slubuje w zyciu :)))

ps. fajnie że Wy równiez bierzecie slub w Katedrze:) my juz telefonicznie zaklepalismy 12.08.2006 o 17:00 :) (dzis zreszta). do konca roku mamy dowiezc zaliczke te 50 zl. bo inaczej anuluja nasz wpis;)

No prosze a mnie pani z Oleńki poinformowała, że cena standardowa od osoby to 120 zl + 15 zl od os za poprawiny!!Dodała nawet(sama od siebie), że nie ma możliwości targowania się!!

Witaj,
Ja również się cieszę, i bede czekac na twoje relacje juz po samym ślubie, w koncu bedziesz miała miesiąc wcześniej.
P.S. ja równiez musze dowiesc zaliczkę do siostry w Katedrze.
Pozdrowionka

To jak to w końcu jest z tą Oleńka, bo ja już nic nie rozumiem ;(
Mi mówiła babka, że cena za osobe to 120 zł bez poprawin!!
Czy może pomniejszalyscie menu i wtedy miałyście za 95 zł??

Witaj,
Ja byłam w Oleńce, dwa razy, obejrzec miejsce, a potem zarezerwowac dzień, i niestety akurat nie miałam okazji rozmawiac z Panią kierowniczką, wiec dostałam tylko spis menu za 120zł, przykładowe menu na kartce, na której jest napisane ze poprawiny plus 15 zł od osoby, ale Pani ktora mi to dawala powiedziała wszystko do uzgodnienia z kierowniczą. Wiec po nowym roku prawdopodobnie beda chcieli 30 % zaliczki, cos ta pani tak wspominała i wtedy sie potarguje z nimi.
Pozdrowionka