Oliwski Dwór

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Oliwski Dwór!!! Piszcie swoje opinie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Oliwski Dwór

Jedno z najpiękniejszych miejsc... szkoda że tak drogo

Kajka , sprawdzałaś moze ceny osobiscie??

bardzo drogo, nie warto

dlaczego nie warto??
ja sie zastanawiam nad tym miejscem...

alice chyba mila29 miała tam obiad weselny wpisz w wyszukiwarkę powinna Ci wyskoczyć jakaś relacja :)

Ja sprawdzałam ceny: od 250 zł / os. Za butelkę 0,75 Luksusowej - ok 70 zł. Jeśli decydowalibyśmy sie na tzw open bar z alkoolami - 70 zł / os. Bardzo pieknie i bardzo drogo, choc mam nadzieję, że warte jest to swojej ceny. Ale jednak nie zdecydowaliśmy się :)

...my sie jeszcze zastanawiamy...drogo!... czy warto...?!

Tu masz trochę informacji na temat Dworu.

http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=71228&t=70993

Ceny sa faktycznie jedne z wyższych w Trójmieście, ale to jest 5 gwiazdek. Za cztery gwiazdki zapłacisz bardzo podobnie. Myślę, że to miejsce ma najwięcej uroku w lato. Słyszałam też jedną opinię (poza Weselnikiem) o weselu tam organizowanym i nie była zbyt pochlebna, ale sa gusta i guściki.

Podtrzymuje swoją złą opinie o Dworze, bo było fatalnie. Ale z drugiej strony, ja w końcu zdecydowałam się na Villę Uphagena, która wydaje się nieskazitelna i akurat dowiedziałam sie, że ktos tam (wiarygodna ososba o wymaganiach podobnych do moich) był bardzo niezadowolony. Tak więc chyba wszędzie można się czepnąć. Natomiast uważam, że ceny sa nieuzasadnione. Mnie niezwykle eleganckie i wystawne menu wraz z napojami, drukiem menu i wizytówek oraz dekoracjami kwiatowymi kosztuje znacznie mniej niż do tej pory mi gdziekolwiek proponowano - a lokal bez wątpienia przebija klasą zarówno Haffnera, jak i Evę.

Zdecydowałaś się jednak na Uphagena? Jestem ciekawa jak tam będzie wyglądało wesele. Weź jednak pod uwagę, że Dwór ma pięć gwiazdek i to juz jest argument sam w sobie za wyższymi cenami. Poza tym w Uphagenie nie dostaniesz apartamentu dla nowożeńców.

Tulla, gwiazdki ma hotel, a nie restauracja, bo w Polsce nie "gwiazdkuje" się restauracji. Poza tym wiem, że one są naprawdę dalekie od obiektywizmu - dla przykładu Podewils (któremu jakości nie odmawiam) miał za mało pokoi jak na 5*, więc na czas oceny za brakujący pokój robiło... biuro. W opinii na temat nieprzydatności gwiazdek jako kryterium utwierdza mnie kuzyn, który obecnie szefuje gastronomii w Mercure w W-wie, a po remoncie będzie dyrektorem Grandu i bardzo wierzę w jego znajomosc rzeczy. Więc pozwolę sobie zostac przy opinii, że ceny sa nieuzasadnione, tym bardziej, że różnica wynosi ok. 100%. Ja nie dostrzegam żadnej różnicy w poziomie tych reastauracji na codzień. Jak będzie na weselu - czas pokaże, może się zawiodę. Na początku skreśliłam ten lokal, bo chciałam jedna dużą salę, ale na targach spotkałam właścicielke, która wykazała się tak wielkim profesjonalizmem i zyczliwoscią, a przy tym nie była absolutnie nachalna, że umówiliśmy się z nią na spotkanie w niedzielę. Po spędzeniu tam dwóch godzin, rozrysowaniu stołu, pootwieraniu wszystkich wewnętrznych drzwi, żeby sprawdzić na ile można się widzieć wzajemnie i degustacjach bylismy zauroczeni i w zasadzie zdecydowani - mieliśmy to miłe uczucie, że "to tu", którego brakowało nam w innych miejscach, a ceny, które skalkulowano dla nas kilka godzin później były już tylko miłym zaskoczeniem - i to dużym zaskoczeniem, bo to nie jest z gruntu tanie miejsce. Oczywiście nie gwarantuje mi to, że się "nie przejadę" i może będę żałować, ale prawdę mówiąc nie znam miejsca, które by tę gwarancję dawało. Jesli chodzi o apartament, to jest to dla mnie ewidentna wada, ale nie znalazłam miejsca bez wad, a ta jest najmniejsza. Mieszkamy (tzn. ja będę mieszakć :) ) 5 minut piechota stamtąd, a do dyspozycji tylko dla siebie sotaniemy gabinet dyrektora czy prezesa, czy coś podobnego. Dla mnie to ważne i od razu podkreślałam, jako warunek sine qua non. Punkt dla nich, bo wykazali elastycznosć. Jesli hodzi o noclegi to kooperują z hotelem szydłowski i mają bardzo dobre ceny. Zawożą tam gości po weselu.
Zobaczymy co będzie...

tez myślałam o dworze oliwskim,ale jak dostałam maila od Pani organizator wesela z wyceną za osobę ...250 zł bez alkoholu i ciast,to aż mi włos na głowie się zjeżył.Gdybym miała forsy jak lodu, to czemu nie, ale na normalne warunki to przesada:/

Ja ville Eve polecam. Wydaje mi sie, ze dorownuje Oliwskiemu jezeli chodzi o wesela. A niestety o oliwskim slyszalam niepochlebna opinie. jedzenie tak na codzien, restauracyjne jest przepyszne, ale podobno na weselach troche spadaja z tonu...

Z tym jedzeniem na co dzień jest różnie, jest bardzo oryginalne i wymyślne, ale nie zawsze musi Ci smakować. Ja nie lubię przekombinowanych dań. Co do wesel - generalnie jednoczesne przygotowanie dań dla kilkudziesięciu lub więcej osób na raz kończy się spadkiem jakości, miałam to samo doświadczenie w Operze.

Zgadza się, gwiazdki ma hotel, a więc otoczenie w jakim robisz wesele. I również się zgadzam, że są czterogwiazdkowe hotele, a znam nawet jeden trzygwiazdkowy, w którym czuję się bardziej komfortowo niz w pięciu gwiazdkach, ale akurat Dworowi nie można zarzucić sztucznego zawyżania standardu. Być może się mylę, ale również z Dworu dostałam propozycję menu zaczynające się od 150 PLN, czyli standardowo jak przy czterech gwiazdkach. Idąc do hotelu o wyższym standardzie musisz się liczyć z wyższymi cenami, takie jest moje zdanie.

Widzę, że jesteś zadowolona ze swojego wyboru. Ja ze swojego też. W sobotę miałam próbę generalną menu i omówienie przebiegu całego wesela. Nigdzie nie spotkałam się z połaczeniem tak wysokiego profesjonalizmu, elastyczności i zwykłej życzliwości. Po pierwszej wizycie i spotkaniu z szefem gastronomii wiedziałm, że tylko tam i nie ma sensu szukać dalej. Wnętrza są ważne, ale to ludzie tworza atmosferę. Poza tym tam będą też spać nasi goście, a my tzn. ja :)) będziemy mieszkać nie dalej niż 300 metrów dalej. To jest o tyle ważne, że jeżeli okaże się, że zapomieliśmy czegoś z domu, to nie będzie tragedii.

Z tym 150 zł to niestety nie prawda. Proponują za 250 i bez negocjacji:))
Tulla a gdzie Ty w koncu zaplanowałaś?

To przepraszam za wprowadzenie w błąd. Byłam pewna, że tam też się ceny zaczynały od 150 PLN - 170 PLN, ale może coś się po prostu zmieniło od listopada. Ja się zdecydowałam na Rezydenta, było to właściwie jedyne miejsce gdzie byłam (oprócz szybkiej wizyty w Haffnerze, który odstraszył mnie salami konferencyjnymi).

My niestety mamy za duze grono gosci do Rezydenta:( pierwotnie tez tam chcielismy.
Niestety zaczynam skłaniac sie do Haffnera, stawiam na dobrą kuchnię i profesjonalną obsługe, a sala.. moze jakos ją przystroimy kwiatami. juz sama nie wiem..:(

mysle, że jesli na tarasie rozstawi sie namiot i podświetli lampionami to już będzie super. ja obawaiałam się, że w kweitniu będzie za zimno i ten trik mi nie pomoże. Uważam, że w Haffnerze zyskuje się pewność co do jakości. A te sale to nie taki problem. Natomiast swoim wyborem jestem rzeczywiście zachwycona - a czas pokaże, czy słusznie. Na pewno jest tak, że jedzenie codzinne odbiega jakościa od weselnego, dlatego te porównania aczkolwiek mogą cos dawać, to nie są żadną gwarancją...
Myslę, że Rezydent to tez bardzo ładne miejsce. Dla mnie od początku było za małe, no i nasłuchałam się złych rzeczy - ale teraz mam absolutną pewność, że nie ma takiej knajpy czy hotelu, o którym się nie nasłuchasz.

P.S.

Ja takie wrażenie jak Tulla - że tu - miałam po rozmowie (przyznaję, że tylko po pierwszej) z kierownikiem gastronomii w Haffnerze. Ale jak czas pokazał, zauroczenie minęło i teraz oceniam, że do pięt nie dorastało zauroczeniu ekipą z Uphagena.

dzieki dodałas mi otuchy:) pan z haffnera wydaje sie profesjonalnie podchodzic do sprawy co tez jest in plus

Jak chcesz to pisz na priva, odeślę Ci, co z nim wynegocjowaliśmy - chyba warto. A ile masz osób?

ok 70, jeszcze nie wiemy dokładnie

Nie martw się. Mają doświadczenie w organizacji, o ile pamiętam współpracują z jakąś dekoratorką i ona może odmienic te sale nie do poznania. Spróbuj wykorzystać świece i kwiaty, z resztą same okrągłe stoliki i krzesła w białych pokrowach już nadadza inny nastrój.

na to liczę...
wiesz myslelismy jeszcze o Dworze Oliwskim, ale 1 -drogo, 2- obsługa podobno potrafi dac sie we znaki, Wydac tyle pieniędzy i jeszcze nie miec 100% pewnosći ze bedzie idealnie. Poza tym wszyscy znajomi patrzą na nas ze zdumieniem, pytając (ironicznie) nie macie z kasą co robić?

Tulla,co bys wybrała Dwór czy Haffnera?

Trudne pytanie. Tak na prawdę to też zależy od ilości osób. Ja mam małe wesele ok. 50 gości, a wtedy możesz bardziej zaszaleć z cena jednostkową, bo łączna kwota nie będzie szokująca.

Dwór ma swój niezaprzeczalny urok, szczególnie latem, jest to też idealne miejsce na plener. Myślę, że fajnie by tam wyszły nieupozowane, spontaniczne zdjęcia z wesela. Ale szczerze mówiąc zawsze jak tam jestem coś mi nie pasuje. Moim zdaniem jest za dużo zadęcia, udziwnione menu (marmolada bekonowa), nadskakująca obsługa, a ja nie lubię przegięć w żadną stronę.

Siła Haffnera są przesympatyczni ludzie tam pracujący i jedzenie na bardzo dobrym poziomie. Poproś może o zdjęcia z poprzednich wesel (wtedy zobaczysz jakie są możliwości) lub poproś o wstępny projekt dekoracji. Może się okazać, że nie jest tak źle. Romantyzmu doda oświetlenie sal świecami, a latem pomysł Nale z namiotem i dodatkową dekoracja tarasu może by dobrym rozwiązaniem.

Najlepiej porozmawiaj z szefem gastronomii obydwu hoteli i poproś, żeby Ci przedstawili w jaki sposób są u nich organizowane wesela. Oprócz informacji typu "tu ustawiamy stolik, a tu palmę" zobaczysz jakie jest nastawienie i atmosfera.

Opiniami się nie przejmuj (łatwo powiedzieć, sama mam problem z dwiem osobami, których z resztą wcale nie chciałam zaprosić). Twoja kasa, Twoje wesele, Twój dzień.

...

bylismy to ogladac i faktycznie jest cudo !!! ale ceny kosmos przy tym mało miejsca, na weseleisko sie nie daje tylko na obiad skromny wsród najblizszych....
i gawiazdki nic nie maja do standardu tylko do snobizmu :))

A co byś dodała do standardu Dworu Oliwskiego?

mniejsza cene :)) sam dwoerk jest rewelacja i wsytrój i obsługa jest piekna ale znalazłam w estragonie za połowe ceny praktycznie taki sam satndard i miejsce tez jest urokliwe :)) np. wodok na oswietlony ratusz na długiej

Też ma basen?

nie ale mozesz wskoczyc do Motławy:)))
Kochana tu nie ochodzi o standard z gwaizd tylko odobra zabawe w dobrej cenie ! Przeciez to musi byc dzięn dla Ciebie i Twojego Przyszłego meża - niezpomniane chwile.... My wybralismy Estragon spośród wilu cudownych restauracji i mam nadzieje ze bedzie cool !

No właśnie, ale Twoją poprzednią wypowiedź zrozumiałam, tak że Ci standard Dworu nie odpowiada (jest za niski), stąd moje pytanie czego Ci tam jeszcze brakuje.

weszłaś na forum zeby posłuchac opinii, nie zeby sie wykółac co ma lepszy a co gorszy standard.... Jednym odp to a innym tamto.... Jako były menager resturacji stwierdzam ze standard jest bardzo wyskoki (z basenem czy bez) ale cena jest bardzo wysoka jak na takie menu w porównaniu do innych resturacji, gdzie mozna dostac to samo za pół ceny.

Z wykłócaniem, to nawzajem. Jeżeli Ci cena nie odpowada, to nie uderzasz do 5 gwiazdek i robisz wesele gdzie indziej. Proste, prawda? Jako osoba z branży wiesz chyba jak restrykcyjne wymagania trzeba spełnić, żeby dostać 5, więc nie krytykuj, że Dwór ma 5 gwiazdek "ze snobizmu, a nie ze standardu", bo jemu akurat nic nie brakuje. Opinie trzeba wydawać z sensem na jakiejś podstawie.

moze masz racje z cena, nie odpowiada mi 250 zł za osobę chociaz mnie stac na to. mam wesele na 90 osób i raczej to było powidem rezygnacji z tego lokalu.....
twoja sprawa i twoj dzień !!!
powodzenia na nowej drodze zycia dla Ciebie i męża :))

ps. Czy ty tam parcujesz ze bronisz tego lokalu jak skarbu?
Swoje tez bym tak chwalila :))))

Dziękuję za życzenia, nawzajem. Nie pracuję tam, staram się być tylko obiektywna, żeby informacje podawane tutaj były wiarygodne. Nie wszystko co jest związane z Dworem mi się podoba, ale trzeba im przyznać, że sporo zainawestowali i jako nieliczni w Gdańsku uzyskali 5. To trzeba im uczciwie oddać.

do madziK -a
Czy wiesz czy w Villi Evie płaci się dodatkowo za dekoracje sali i obsługę? (ile?)

Nie bardzo wiadomo jak z kwiatami, pan kręcił, raz tak, raz nie - chyba mozna wynegocjowac, że nie. Za obsługę na pewno nie. Generalnie płacisz za menu+tort+ciasta+ napoje bezalk. i alkohol wg spożycia. Oprócz tego, że tam jest ogólnie drogo, to rozliczanie wg spozycia z a napoje może bardzo dać popalić, szczególne w ciepły dzień. Od nas chciał 20 zł za kartonik!

No to nieźle! Miejsce super, rewelacja ale facet strasznie kreci i to mnie dobija, jak sie cos spytasz, to jest 15 minut monologu - różnych historii, jak może być za 15 zł a jak za 150zł, że można pic szampana "sikacza" robionego z ogryzków a mozna pic szampana "tylko trochę droższego" a dobrego, przy czym tak zakręci ze w końcu zapomnieliśmy się spytać co to znaczy "trochę droższy"..

Ja głównie z tego powodu (i trochę z obawy o ciasnotę) zrezygnowałam. Dobijały mnie teksty typu "u mnie wódka kosztuje cenę sklepową + 5 zł serwisu". Czyli? 30 zł. A w sklepie kosztuje 20, a pan nie kupuje w sklepie. Można powiedzieć, że coś tutaj kosztuje tyle i tyle, ale po co te krętactwa. Później mówił, że chodziło mu o sklep obok Villi... Poza tym nasze menu wycenił na 175, a potem dzieki Weselnikoi okazało sie, że niemal identyczne (brakowało wędzonej ryby) komu innemu - na 150. Niemniej nadal uważam, że to ładne miejsce i na poziomie.

no właśnie. Facet ucieka przed konkretnymi odpwoiedziami, co jest dla mnie o tyle dziwne, ze po pierwsze - jest to bardzo ładne miejsce i nawet jesli czarno na białym poda wyzsze ceny to chetni i tak sie znajdą, po drugie - lepiej jak poda wyższe cenny, wszystko jest jasne ktoś sie na to godzi to swiadomie, a jakieś kręcenie tylko moze popsuć mu reputacje, po trzecie - jest to facet a faceci zawsze wydawali mi się "konkretni", przynajmniej mam to szcęście ze ci z mojego otoczenia tacy są
Inna sprawa to to, ze facet jest gadułą i lubi sobie poopowiadac o pasztetach itd...

Jeżeli facet jest usługodawcą-gawędziarzem poruiszającym sie na wysokim poziomie abstrakcji, to nic dziewczyny tylko uciekać. Szkoda nerwów, później tylko zatrzepocze rzęsami i powie, że nic takiego nie obiecywał.

Chyba ma tą gadkę obcykaną, mi mówił dokładnie to samo. Tylko że najniższa cena to 10 zł - kawa + pączek. Ale jak się rozgadał to ponad godzinę opowiadał. Mówił wam jak sprowadza "twarożek" i w jaki sposób pieką bułeczki i paszteciki? ;)
Samo miejsce jest bardzo ładne, ale na wesele do 60 osób zaproponował nam dół (salę konferencyjną z restauracją). Miałam okazję być na konferencji w tej sali i się dokładnie przyjżeć. Na 60 osób z miejscem do zabawy jest poprostu mała.

Powiem wam tak, faktycznie za wedzonego wegorza jakos duzo trzeba bylo doplacic - nie pamietam, ale po wplacie zaliczki dostalam rachunek na ktorym w sumie jest wszystko wypisane za co placimy.
Bylismy na obiadku zareczynowym i naprawde jedzenie bardzo bardzo dobre. Nawet moja wybredna mama sie nie krzywila, a zwykle sie ona krzywi w restauracjach jak cos jej nie pasuje:)
wiec po 3 czerwca zdam relacje;)

wesela powyzej 60 osob sa w innej sali, takiej z wyjsciem na ogrod;)

O pączku, paszteciku, twarożku i bułeczkach też sie nasłuchałam. Nam proponował tę dużą na 120 os - też za ciasno, ale sala cudna (szczególnie okna na ogród). Rozbawiło mnie też ich menu sylwestrowe na stronie (pewnie już nie ma) - zupka, mięsko, kurczaczek :)

ja bym tak nie wierzyła we wszystko co mają w ofercie. Nie byłam co prawda na weselu, ale miałam okazję organizować konferencję. Miało być kompleksowe wyposarzenie sali fonferencyjnej. Nie mieli projektora, ale za to mieli ekran:) malutki tak, że obraz z projektora się nie mieścił i trzeba było wyświetlać na scianie. A poczęstunek dla uczestników to było kilka ciastek z paczki i kawa z pół godzinnym opóźnieniem, no i herbata z godzinnym opóźnieniem.

Ja tam bede bronic;) Bylam na obiedzie i naprawde super:) Porcje dosc duze, bardzo ladnie udekorowane, fajna przystawka, kelnerka bardzo, bardzo sympatyczna. Naprawde bylo milo. Ale fakt, trzeba zawsze chuchac na zimne;) mam nadzieje ze i Wam i mi super wypali wszystko:)

ja tez miałam bardzo dobre wrażenia jeżeli chodzi o obsługę, bardzo miłe dziewczyny, piekna sala, żeby tylko jakies inne rzeczy nie zepsuły przyjemności, (mam nadzieję) warto. Właściciela trzeba przydusić..