Oparzenie rączki- jak pomóc?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny, proszę o szybką odpowiedź, moja Tosia dotknęła rączką kominka, oparzyła sobie wew. część łapki, nie widać śladów oparzenia, ale widać, że bardzo mocno ją boli, od 20 minut placze, wygina się, pręży...

Nie wiem, jak jej pomóc :( Czy są jakieś maści przeciwbólowe na oparzenia? Na razie staramy się chociaż pomóc jej chłodną wodą :(

I czy paracetamol ma szansę zmniejszyć ból? (czopek albo syrop)

Ja płaczę razem z nią :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Oparzenie rączki- jak pomóc?

Przede wszystkim przestań płakać, bo dziecko nie wie, co się dzieje!
Głowa do góry, i oby tylko z takich opresji trzeba było wychodzić!
Rączkę obłóż lodem, chwilkę przytrzymaj, aby "odebrać ciepło".
A potem proponuję maść termcool- ma działanie chłodzące, daj dziecku paracetamol, a może i na noc viburcol, aby spokojnie spało.
I naprawdę przestań się denerwować, dziecko odczuwa Twoje emocje, może to wzmaga u niej przerażenie?

Pozdrawiam, mam nadzieję, że szybko Malutka dojdzie do siebie, czego oczywiście życzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nigdy lodem jesteś kretynka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dużo zimnej wody jak najdłużej

być może powinien zobaczć to lekarz

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem czy dziecku mozna posmarować, ale ostatnio jak ja sie oparzyłam to poza oczywiscie zimna woda, duza ulge przyniosl mi fenistil.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

zima woda lod z lodowki sprobuj ja jakos zagadac i nie pnikuj musisz byc twarda wiem trudno mowic osobie postronej al dziecko odbiera emocje jakie sa w nas powodzenia trzymam kciuki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

w aptece możecie kupić takie okłady żelowe - można je trzymać w zamrażarce - i w takich wypadkach są super do chłodzenia :P
można też używać na ciepło :)

mamy taki http://www.doz.pl/apteka/p8034-ColdHot_Pack_Nexcare_kompres_zelowy_classic_10_x_265_cm

http://www.doz.pl/apteka/s0-Szukaj?value=okład+żelowy&x=0&y=0
Tatusiowie na zajęciach SR śmiali się, że taki okład może leżeć w lodówce koło butelki/puszki z piwem ;P żeby łatwo było na niego trafić w razie potrzeby ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

mam nadzieje ze wszystko juz dobrze

jednak jesli by pojawiły sie jakies pecherze na wiekszej powierzchni niz wielkośc monety - koniecznie do chirurga - na pomoc doraźna w Szpitalu Studenckim ( mozna w ciagu 24 h od zdarzenia )

nie wiem czy mozna dzieciom ale dorosłym daje sie Argosulfan
ale to maść na bazie tlenku srebra - jednak rewelacyjnie przynosi ulge i pomaga w leczeniu oparzen

pisząc "płaczę razem z nią" miałam na myśli, że nie mogę patrzeć na jej cierpienie, na szczęście nie jestem aż taką panikarą :) No i był przy nas mąż, który zawsze zachowuje zimną krew.

Już jest dobrze. Ale wczoraj byla masakra :( Płakała przez prawie dwie godziny, strasznie cierpiała, nie mogła zasnąć, dałam jej czopek przeciwbólowy i w końcu zasnęła (nie wiem, czy z powodu czopka czy z totalnego wymęczenia).

Rano obudzila się radosna jak skowronek. Ma poparzone opuszki czterech paluszków, na każdym ma biały bąbel...

A jeśli chodzi o okłady i zimną wodę- to ciężko, takiemu małemu dziecku nie wytłumaczy się, że to dla jego dobra, wyrywała się od wszystkiego, jedyne co jej przynosiło jako taką ulgę, to głaskanie rączką swojego misia (mamy takiego dużego, bardzo miłego i delikatnego w dotyku).

obserwuj pecherze - gdyby sie powiekszały ja jednak pojechałabym do chirurga
ale nie wiem jak duze sa teraz..

samemu nie wolno przebijac pecherzy moze to zrobic tylko lekarz a jesli pecherze same pekna to boli - to jakby rana
- przekłute i opatrzone nie bola

juz bedzie dobrze

Jak mój mały ściągnął z pralki gorącą prostownicę do włosów i dotknął się jej,też bardzo płakał ale tylko przez chwilę,miał poparzony jeden opuszek to wsadziłam mu go zaraz pod zimną,lecącą z kranu wodę,na noc posmarowałam maścią pośladkową,w ciągu kilku dni pęcherz zniknął.
Napewno będzie dobrze,pęcherze znikną i nie bedzie śladu.

Na oparzenia masc na recepte bardzo dobra ARGOSULFAN

poszukaj w internecie dystrybutora firmy Herbalife...ja mam żel aloesowy zawsze w lodówce...3 letni syn sąsiadów sięgnął ręką do góry stołu i pociągnął na siebie -twarz i szyja -gorącą herbatę ...ja słyszałam u siebie w domu jak dziecko krzyczało...sąsiadka przybiegła po ratunek...i...zaczęła na siłę , mimo płaczu dziecka-bo nie zaleje mu twarzy zimna wodą-smarowała cały czas co 5 minut nową warstwą żelu aloesowego..a ja juz zamawiałam kolejny ...mimo dużych poparzeń dziecku została czerwona linijka na zgięciu szyi bo tak się kulił że tam żel widocznie nie dotarł...nie został najmniejszy ślad...juz uprzedzam -żel kosztuje około 40 zł a tuba ma 200 ml...leży w lodówce...powodzenia...działa na wszystkie rodzaje oparzeń np żelazkiem uprasowana noga ...tak tez sie zdarzyło...

Inne tematy z forum

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...