Re: Opiekunki-ile płacicie?
Witam dziewczyny, widze, że temat sie rozwinął, a jeszcze w sobotę rano były zaledwie dwie odpowiedzi..
jeżeli chodzi o mnie, miałam zamiar zapłacic opiekunce min 800-900z ł, więcej nie mogę, ponieważ sama zarabiam ok 1500=-1600 i jak ktoś słusznie zauważył nie byłoby sensu wracać do pracy.. też bym chciałazostać z synkiem w domu., ale niestety ze względów finansowych poprostu nie mogę, taki nasz durny kraj.. życie jest coraz droższe i z jednej wypłaty nie damy rady. Wychowawczego niestety nie dostanę.,bo przekroczyłam wymagany dochód o 1,50!!!
Ktoś tu napisał,. że mamy mniej zarabiające powinmny oddacdziecko do żłobka. Zgoda, tez tak chciałam, ale teraz, żeby dostać moejsce w żłobku trzeba mieć albo znajomości albo podpłacić.. Zapisałam synka 1 kwietnia, czyli od dnia, od któego mozna w ogóle było zapisywać. Podobno decyduje kolejnośc zgłoszeń, to ciekawe czemu się nie dostał? jak myślicie? odpowiedź nasuwa się sama.
Rozumiem, że praca opiekunki jest odpowiedzialna,. ale po tym doświadczeniu mam wrażenie, że coi niektóre Panie "żerują" na tym, że jest jak jest ze żłobkami i przedszkolami i stąd tak wygórwane stawki np 1200-1300 zł. Moja ciocia jest nianią do dwójki dzieci, sprząta, gotuje i raz w tygdoniu nocuje tam, zeby mama mogła się wyspać i dostaje 1200+ zus jej opłacają- to rozumiem. jednak 1200 zł za pilnowanie 1 dziecko średnipo 7 godzin dziennie, z czego 4 śpi? sorki, masakra , jak dla mnie.
Poza tym, zawsze można znaleźć pracę biurową, tez zarobi sie1200-1300 i godziny stałe. Tylko wtedy niestety ma się szefa u boku, trzeba pracę wykonac sumiennie. Dużo pań szuka takiej pracy, bo raz mało kto je sprawdzi, czy aby napewno dobrze zajmują się maluszkiem, dwa mają czas i dla siebie-kiedy dziecko śpi, trzy - zawsze mogą coś u siebie zrobić, jesli nie muszą z dzieckim siedzieć u niego w domu. Zdarzyło mi się kilka razy, ze dzwoniąca osoba od razu pytała o kasę.. Uważacie, ze to normalne? A gdybyśmy dzowniły w sprawie pracy do jakiejkolwiek firmy i tak się zachowały? Gwarantuję przyszły pracodawca od razu podziękowałby takiej osobie.
Uważam, że praca opiekunki jest dla osoby, która po prostu chce sobie dorobić, jest na wcześniejszej emeryturze itp..
Mam za sobą juzdwa spotkania, jutro dwa kolejne. Mam nadzieję, że znajdę osobe godna zaufania, która za rozsądną kwotęzajmie się moim mały skarbem...
Pozdrawiam,
Ania z Natalką (15.04.02)i Olivierem (09.11.07)
0
1