Osiedle Familijne

Witam przyszłych sąsiadów ;)
Czy są tu tacy, co zakupili dom/mieszkanie na nowym osiedlu Siódmego Nieba?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 32

Re: Osiedle Familijne

uohoo :) ale jakies wieksze zmiany, czy tylko wewnetrzne - swiatla, kontakty, ew. scianki dzialowe? chyba jestesmy zapoznieni :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, jakoś sierpień - wrzesień wszystkie projekty były już oddane i zatwierdzone.

Re: A może by tam mniej niechęci ???

o to pytaj dewelopera
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedy będą do doboru szeregi 56? Są już w ofercie, a jeszcze się nie budują....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy przyszli mieszkańcy szeregu 55 wprowadzali juz zmiany w projekcie? :)

Chyba za dużo zgłoszeń mieli na pękanie tynku skoro tak sie zabezpieczaja

Rzeczy na które warto zwrócić uwagę jest bardzo dużo.

Podam kilka:
-Wykończenie tynków/posadzek - piony kąty itp
-Tynk zewnętrzny - przy przyłączach wody lub gniazda - brak dokładnego wykończenia tynku
-Radze zmierzyć każde pomieszczenie w kilku miejscach czy ma taki sam wymiar, u mnie było rozjazd nawet 4 cm
- porysowane szyby okien
- wymiar ściany na oknami - w jednym rogu oraz w drugim - u mnie różnica ok 2-3cm co znaczy o źle wstawionym narożniku

Też dostaliście instrukcję użytkowania mieszkania ? gdzie z jednym z pkt jest że pęknięcia tynków do 3 mm nie podlegają gwarancji ?

Tez czekamy na odbiór 32, jeżeli macie jakieś uwagi dajce znac, na co zwrocic szczególna uwagę, z czym mieliście problemy?

My czekamy na 33. Jakieś spostrzeżenia,uwagi póki co?

jeszcze nie było, zgodnie z umową to koniec grudnia.

I jak? Udał się odbiór?

walka z deweloperem zawsze jest ciężka, jeżeli wady są poważne i koszty ich naprawy są duże to niestety trzeba walczyć , ale jeżeli są to drobne sprawy i choćby ich było kilka to ja bym sobie darował ale to moje podejście do takich problemów . W temacie dotyczącym wilgoci czy ewidentnie mocno mokrych ścian najważniejsze jest rzetelne ustalenie przyczyny i radziłbym ustalenie tego samemu bo ze strony dewelopera jeżeli jest reakcje na tego typu usterki to ograniczy się ona do próby zlikwidowania objawów - współczuję i życzę powodzenia. W najbliższych tygodniach czeka mnie odbiór mieszkania w budynku 32 , może ktoś z sąsiadów jest na forum i mógłby podzielić się uwagami na temat budowy. Pozdrawiam

@elemenTH:
To, że zawsze się coś spieprzy, to oczywiste i nikt z choćby odrobiną oleju w głowie nie będzie darł z tego powodu szat. Wkur..zające jest w przypadku tego dewelopera to, że po pierwsze uparcie gra na zwłokę, a po drugie pokazujesz jego niby specjaliście palcem, że ściana ewidentnie ciągnie wilgoć z podłoża, on kiwa głową i jak najszybciej zapomina. Przypominasz mu więc po jakimś czasie, on znowu przychodzi, ogląda, ma pretensje, że mu zawracasz głowę, bo przecież nie ma wilgoci (trudno o wilgoć późną wiosną po długim okresie bez opadów), a później patrzy Ci w oczy i wciska kit, że to od nieprawidłowej wentylacji i oczywiście z Twojej winy. W końcu pokazujesz mu więc zdjęcia, które już widział, bo dawno temu dostał je w mailu, a on dalej Ci wmawia, że na pewno zaklejasz przewody wentylacyjne. Dopóki nie rozedrzesz gęby, nie wyślesz pisma z zapowiedzią skierowania sprawy do sądu, niczego nie osiągniesz...
Albo mój ich 'ulubiony' trick: argumentacja, że deweloper nie zrobi czegoś, ponieważ budynek został zbudowany zgodnie z projektem. Deweloper bardzo dobrze wie, że rękojmia dotyczy nie zgodności z projektem, a braku wad w jej przedmiocie, tylko jak jakiś prymitywny cinkciarz, próbuje nam wcisnąć w rękę plik pociętych gazet zamiast banknotów.
Pozdrawiam wszystkich i apeluję: nie dajcie się wpuszczać w maliny ..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ogólny problem jest taki, że zawsze się coś spieprzy nawet budując dla siebie. Znam różnych ludzi, jedni mieszkają w mieszkaniach a i znam rodzinę milionerów, którzy zapłacili więcej za rolety w swoim 1500m2 domu niż ja za mieszkanie w baninie. Co z tego jak ciągle mieli z nimi jakieś jaja, pełna automatyka, cykasz pilotem a część rolet się zacina albo w ogóle nie działa.

Po prostu trzeba reklamować i tyle.

Gaz gaz gaz do dechy gaz ;-) niestety nie ma innej opcji prowadzenia tych rur. Pozdrawiam

XYZ z tego co wiem na deweloperów całkiem nieźle wpływają papierki zatytułowane "przedsądowe wezwanie".

A jeśli chodzi o koniec reklamacji to niech wszyscy pamiętają, że nie podlega ten termin reklamacji już złożonych. Jeżeli reklamację złożyliśmy to MY zmieściliśmy się w terminie, a jedynie pozostaje kwestia czy deweloper się zmieści w swoich na odpowiedz i realizację
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie zazdroszczę, jak widać na tym forum zdarzają się osoby, którym spartaczono, ale są też zadowoleni - mam nadzieję, że będę należeć do tych drugich. Już na etapie budowy mój segment jest sprawdzany przez niezależnego nadzorcę (za moje pieniądze), który pilnuje, aby wszystko było zrobione dokładnie i zgodnie z projektem. Z tego co się orientuję, osoby, które patrzyły deweloperowi na ręce nie mają takich problemów jak ci, którzy weszli na gotowe i dopiero zgłaszali usterki - zanim nie naprawią błędów nie dostaną kolejnej transzy pieniędzy, gdyż nie wywiążą się z etapu.
XYZ, może powinieneś zgłosić swoją sprawę do biura praw konsumentów? Bo jeśli tak będziesz czekał i czekał to minie ci okres gwarancji i będziesz musiał napraw dokonać na własny koszt, poza tym grzyb jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia, więc nie warto czekać z jego eliminacją.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A wie ktoś co znajduje się w białych rurkach, które idą po elewacji zewnętrznej w szeregu 42 ? wygląda to paskudnie ":]

PS. pozdrawiam przyszłych mieszkancow szeregu 42 ;)

No to nie zazdroszczę i nie będę się wypowiadać na temat pracy dewelopera po zgłoszonych usterkach bo my nie mieliśmy takiej sytuacji.
U Nas krótko po odbiorze kapała Nam woda z pieca gazowego z powodu złego opierzenia na kominie ale zrobili to w przeciągu tygodnia po zgłoszeniu, a tak od końca zeszłego roku jak się wprowadziliśmy nie mamy żadnych problemów. Czego i życzę innym mieszkańcom :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żeby nie być gołosłownym, poniżej przedstawiam mocno streszczony opis dotychczasowych potyczek z deweloperem w zakresie rękojmi:

1. W protokole odbioru (sierpień 2013) zgłosiliśmy usterki. Deweloper wykonał wprawdzie poprawki, ale do dziś nie doszło do przekazania prac, a ich część jest, delikatnie mówiąc, niezadowalająca.

2. We wrześniu 2013 (tak, tu nie ma błędu), po gwałtownych opadach deszczu, zgłosiłem mokre plamy na ścianie łazienki + brunatną ciecz kapiącą z pieca gazowego. Kilkakrotnie monitowałem telefonicznie - do dziś brak odpowiedzi. Wprawdzie sytuacja nie powtórzyła się, nie wiem jednak, jakie niespodzianki mamy pod glazurą...

3. W grudniu 2013 zgłosiłem zawilgocenie i zagrzybienie sufitu na klatce schodowej, ościeży drzwi wejściowych (nasiąkającej od podłoża), skraplanie się pary wodnej na drzwiach oraz ich oblodzenie od wewnątrz w czasie mrozów. Załączyłem dokumentację fotograficzną. Po paru monitach dokonano oględzin, a potem wymieniono część sufitu z gk i poprawiono izolację antresoli. Ościeżą deweloper miał się zająć na wiosnę. Po monitach w kwietniu i maju, kolejne oględziny. Oczywiście oścież zdążyła wyschnąć, pozostał jedynie grzyb. Obiecano usunięcie pleśni i wstawienie osuszacza, mimo, że pomiar nie wykazał zawilgocenia (!!!!) Po kolejnych monitach, w październiku... zorganizowano kolejne oględziny, po których zadeklarowano założenie dodatkowej izolacji w okolicach wejścia do lokalu do końca października 2014. To z pewnością nie wystarczy (montaż drzwi również został spartaczony), ale nawet te prace nie zostały wykonane. W zamian deweloper proponuje kolejne oględziny, tym razem w sprawie nieprzekazanych poprawek i zgłoszenia z września 2013.

4. W opinii kominiarskiej napisano, że przewody kominowe pobudowane są prawidłowo. Być może, tyle tylko, że pan kominiarz przewodów kominowych nie sprawdzał... Sprawdził jedynie ciąg wentylacji w kuchni, łazience oraz pokoju (pomijając klatkę schodową)... Kominiarz-jasnowidz, czy chodzi o coś zupełnie innego?

Tyle u mnie. O problemach okolicznych mieszkańców pisać nie będę, znam je bowiem tylko z przekazu ustnego i mógłbym coś pokręcić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Panie z działu mięsnego Max & Xavier (74 odpowiedzi)

Fajnie, że tam sobie umilacie czas żarcikami, kabaretami, super, gratuluję śmieszkowania,...

Komisariat Policji w Żukowie zamknięty (47 odpowiedzi)

czy ktoś wie co się stało? likwidują taki dyży komidariat???

Internet LTE (58 odpowiedzi)

Witam. Czy ktoś tutaj obecnych używa internetu LTE od Play albo Cyfrowego Polsatu i mógłby się...