Osiedle Fotoplastykon

Osiedle powstanie w rozwijającej się południowej dzielnicy Gdańska – Rębowie, w spokojnej i zielonej okolicy w otoczeniu wzgórz. Osoby aktywne znajdą tu dla siebie wystarczająco dużo terenów rekreacyjno-sportowych. Lokalizacja sprawia także, że miłośnicy wypoczynku nad wodą lub w lesie mają stąd blisko na Kaszuby.

Usytuowanie osiedla zapewnia też dostęp do punktów usługowych i ...
więcej
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak szukasz mieszkania powiedzmy miesiąc lub ich parę i się decydujesz to nie po to, żeby znowu latać gdzie indziej.
Ale pewnie głównie dlatego, że przy rosnących cenach, pójście do innego dewelopera powiedzmy po trzech/czterech miesiącach od rezerwacji (czyli przy drugim jej przedłużaniu) jest nieopłacalne, o ile deweloper potwierdza, że cena nie ulegnie zmianom, jak to było w tym przypadku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

2019-01-05 16:50:53
Ja tez... A możemy się wszyscy razem byc po konsultacja jaki prawnik, adwokat? Możemy reklamować na media co sie dzieje? Ja we Włoszech codzienne żyje z oszustwo i wiem co robić... Ale tutaj?
Skoro polnord nie chciał podpisać umowy deweloperskiej to dlaczego nie poszliście do innego dewelopera?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tez... A możemy się wszyscy razem byc po konsultacja jaki prawnik, adwokat? Możemy reklamować na media co sie dzieje? Ja we Włoszech codzienne żyje z oszustwo i wiem co robić... Ale tutaj?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Polnord oszukuje

U nas to samo. 300 zł na metrze w górę. W przypadku rezygnacji oddają pieniądze za rezerwację. Umowę rezerwacyjną podpisaliśmy w lipcu 2018 i pani gwarantowała ceny, ktore były na umowie. Niestety już wiemy, że będzie drożej i zastanawiamy się co zrobić. Szukać dalej czy podpisać umowę deweloperską?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Sycylii juz wiedzieli co robic :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polnord oszukuje

Tak, również otrzymałam informację o podwyższeniu ceny o 300 zł za m2 w stosunku do tej zapisanej w umowie rezerwacyjnej.

Dla mnie jest to oszustwo!

Widząc ciągle wzrastające ceny, decyzję o zakupie mieszkania podjęłam w 2017 i jeszcze w nim dokonałam rezerwacji. Polnord odkładał podpisanie umowy deweloperskiej i nie było mowy o tym, że potrwa to ponad rok oraz że cena ulegnie zmianie.

Przez Polnord poniosę straty ok. 15 tys. zł, a wliczając koszty kredytu pewnie ponad 20 tys. Gdybym w 2017 skorzystała z oferty innego dewelopera nie miałabym takich problemów.

Co można z tym zrobić?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polnord wprowadza w błąd klientów

Podpisanie umowy deweloperskiej było niemożliwe, ponieważ Polnord "nie był na to gotowy".

Podpisałam umowę rezerwacyjną na drugi etap na przełomie 2017/2018, która była kilkukrotnie przedłużana aneksami z przyczyn leżących po stronie Polnordu.

Pracownicy biura są zmuszani przez zarząd do opowiadania klientom bajek. Np. że to kwestia miesiąca, aż wszystko będzie gotowe (na początku rezerwacji), później, że to już za kilka dni, które trwają miesiące, a całość już ponad rok. Zapewniają przy tym, że warunki nie ulegną zmianom, poza terminem podpisania umowy deweloperskiej (nie było żadnej informacji o zmianie ceny).

Prawda jest taka, że już w 2017 Polnord wiedział, że KB Dom, w którym miał ponad 30% udziałów, nie będzie budował drugiego etapu inwestycji oraz, że Polnord Construction, który kończył/kończy pierwszy etap również nie został do tego powołany. Widział też nieustający trend wzrostu cen na rynku nieruchomości i prawdopodobnie upatrzył sobie w tym biznes... Podpiszemy umowy rezerwacyjne, nie pozwolimy by klienci poszli do konkurencji, która ma podobne ceny, poczekamy, sprzedamy drożej. Należałoby sprawdzić, czy nie narusza to prawa o ochronie konkurencji i konsumentów.

No i przychodzi styczeń 2019, Polnord informuje swoich klientów - słuchajcie musimy was jawnie oszukać, ale i tak nic nam nie możecie zrobić, płaćcie 300 zł więcej za m2, albo żegnamy.

Gdybym wiedziała, że tak to się potoczy na pewno wybrałabym innego dewelopera.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

2019-01-05 10:37:24
2019-01-04 20:29:19
Oszukany
2019-01-04 19:22:00
Czy ktoś z Państwa otrzymał telefon o podwyżeniu ceny za metr w swoim mieszkaniu po podpisaniu umowy rezerwacyjnej?
tak, też
https://www.youtube.com/watch?v=jReZ4-22xXg&t=36s
https://www.youtube.com/watch?v=u5GMrEN2Keo&feature=youtu.be

...tak miało być

Oszukany
Czy ktoś z Państwa otrzymał telefon o podwyżeniu ceny za metr w swoim mieszkaniu po podpisaniu umowy rezerwacyjnej?
tak, też
https://www.youtube.com/watch?v=jReZ4-22xXg&t=36s

Ile teraz po podwyżce ceny wychodzi za 1 m2
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oszukany
tak, też
Dzień dobry,
nie jestem polakiem ale jestem włochem i przepraszam za mój polski, mam nadzieję że mozecie mi zrozumieć.
W zeszłym roku, w marcu 2018 r., postanowiłem spróbować kupić mieszkanie w Gdańsku.
Postanowiłem polegać na Polnordu, który buduje swój kompleks "Fotoplastykon".
Wszedłem do biura sprzedaży i otrzymał mi Pan Piotr Paluszkiewicz. Po obejrzeniu planu i otrzymania wyjaśnień na temat kompleksu, Pan Paliszkiewicz poinformował mnie że stamtąd do tygodnia cena za metr kwadratowy będą wzrośnia ok.300 zł/mc (o ile dobrze pamiętam) i gdybym byłem gotów kupić, lepiej to zrobić "od razu".
Postanowiłem się! Następnego dnia wróciłem do biura Polnord Fotoplastykon.
Przy tej okazji zostałem przyjęte i wsparty przez Pani Beatę Ossowską, bardzo pomocną, spokojną i uspokajającą Pani.
Wybrałem z nią moje mieszkanie na kompleksie przyszłej budowy B4, z piwnicą i zewnętrznym miejscem parkingowym; kontrakt, aneks, umowa (niestety dzisiaj zastanawiałem sie jeżeli co podpisałem jest coś warte lub jest papier toaletowe) do finalizuje przewidziane w końca maja 2018r. podpis przez notariusza.
Gdy tylko wróciłem do Włoch, poprosiłem o niewielką pożyczkę na niezbędną kwotę i "dotykałem" swóje pewne oszczędności i natychmiast zmieniłem kwotę w złotych, tak że do maja miałem wszystko gotowe (pieniądze, bilet lotniczy do podpisu i więcej).
Niestety Polnord przesunął datę złożenia podpisu przez notariusza w sierpniu 2018 r., a następnie w grudniu 2018 r. I wreszcie w lutym 2019 r. W podpisanych przeze mnie umowach mowa była jedynie o date przesiedleniu przekazanym notariuszowi.
Cały ten czas stracony dla mnie nie był dużym problemem, ale było mi przykro, ponieważ w tym okresie, od marca do grudnia, mogłem poczekać na złożenie wniosku o pożyczkę, zmienić euro w złotych lub poszukać innych nieruchomości gotowych w krótszym czasie. ... ale dobrze, Fotoplastykon mnie polubił, dałem słowo w formie umowy z Polnordem i mogłem poczekać.
W końcu podpisałem, dałem i otrzymałem rękę od agenta Polnorda i to była tylko kwestia "małego" czasu.
.... dziś 04.01.2019 Powiedziano mi przez Polnord, że podpisana umowa, dane słowo, uścisk dłoni, jest nic nie warta. Jeśli chcę mieć mieszkanie, muszę dać 300zł więcej za metr kwadratowy !! ... w przeciwnym razie wrocą mi depozyt w wysokości 5 000 zł.
To, co podpisałem i zdecydowałem w marcu, nie jest już aktualne, smutne.
Powiedziano mi, żebym zapłacił około 13 000 zł i to sprawia mi wiele problemów. Nie dla kwestii monetarnej, ale dlatego, że po prawie roku jestem pytany o podpisanie umowy zawierającej kolejną kwotę!
Myślę, że nie jest sprawiedliwe, aby prosić o tę kwotę, w przeciwnym razie, dlaczego miałbym podpisać umowę rezerwacji, jeśli to może być rozdarta, kiedy i jak? Ale przede wszystkim, w jaki sposób mogę zaufać firmę Polnord? Jak można się tak zachowywać? We Włoszech jest to jedno słowo, słynne na całym świecie. Wiecie jaka!
Wyślę wiadomość z moje "rozpacz" i gniew, jak wielu ludzi, jak to możliwe i gazet, tak aby mogła ona uzyskać porady, co robić, ale również, aby rzucić światło na zachowanie Polnord i jej słabej dbałość o klientó oprócz nieprzestrzegania co jest podpisowane na aneks/umowa.
PS: Oczywiście, od marca do stycznia 2019 ceny wzrosły dalej, chcąc też jest teraz trudno znaleźć coś w przyzwoitej cenie. Może to, gdyby to się stało od razu, mógłbym znaleźć coś innego lub lepiej zaakceptować całość.
Myślę, że Polnord grał na wszystkim już od początku wiedział, że spędzi dużo czasu, a następnie poprosi o dostosowanie swoich przyszłych nabywców! To nie w porządku!

Mam świadomość, że większość firm budowlanych zachowuje się uczciwie! Oczywiście Polnord nie wpada w te.

Dziękuję wszystkim, którzy mogą mi pomagać.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

F
2019-01-04 20:02:46
Oszukany
Niestety z umowami rezerwacyjnymi tak może być, dlaczego zwlekacie z podpisaniem właściwej umowy?

Podwyżka jest taka jak ktoś wspominał 300m2?
dlaczego zwlekacie z podpisaniem właściwej umowy?

...dokładnie

Oszukany
tak, też
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oszukany
Niestety z umowami rezerwacyjnymi tak może być, dlaczego zwlekacie z podpisaniem właściwej umowy?

Podwyżka jest taka jak ktoś wspominał 300m2?

Podwyżka cena 2 i 3 etap

2018-12-29 10:11:57
Zainteresowala mnie ta konkretna w temacie nieruchomosci wypowiedz.
Podpisalam umowe rezerwacyjna na 2etap budowy Fotoplastykonu w czerwcu.
W grudniu zostal podany mi termin na podpisanie umowy deweloperskiej ktory nie doszedl do skotku z powodu utworzenia rachunku powierniczego.Przelozone wszystko zostalo na styczen.
Dwa dni temu dostalam wiadomosc ze Polnord podnosi ceny 300zlm2 i moja umowa rezerwacyjna juz nie obowiazuje.
Zaproponowali podwyzke ceny nieruchomosci lub zwrot kaucji.

Jak mam sie do tego ustosunkowac?Po wszystkich przeczytanych uwagach na forum jestem pelna obaw.
Prosze o rade na
edytb@o2.pl
tak samo dzisiaj do mnie. Sprawdz maila.

A czy ktoś z Państwa wie czy będzie można jeszcze przed odbiorem wejść na mieszkanie w celu pobrania pomiarów ?

Czytamy ze zrozumieniem moi mili..Nie potrzebnie plujecie jadem.. ;)

Widzę w wypowiedziach, że emocje sięgają zenitu. Warto czytać dokładnie. Skąd są informacje - z pewnego źródła - a dlatego jest pewne, że niewielu ma dostęp.
Jeżeli wszyscy zrobią swoje, to następne Święta będą już w nowych mieszkaniach (następne czyli Wielkanoc 2019).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A to w takim razie mój błąd- sorki. zrozumiałem że ze 150 osób nie chce odebrać
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Osiedle Hiszpańskie - opinie i oceny (2174 odpowiedzi)

Osiedle Hiszpańskie powstaje w południowej części Gdańska, pomiędzy potokami Kozackim i Oruńskim....